Cultuur én strand tijdens een stedentrip naar Barcelona (Catalonië)

Een stedentrip naar Barcelona, de sprankelende hoofdstad van Catalonië in het noordoosten van Spanje, is een aanrader voor iedereen!

Want of je nu houdt van architectuur, geschiedenis, kunst, lekker eten of winkelen: in de stad van Gaudí zit je altijd goed. Zelfs voor een strandvakantie!

Een gezellig plein in Barcelona

Op deze pagina vertel ik meer over wat je kunt zien en doen in Barcelona en geef ik tips over:

Wil je het échte Barcelona beleven, ga dan ook op ontdekkingstocht naar minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona. En lees deze insider tips over Barcelona buiten de gebaande paden.

En ga je met kinderen naar Barcelona, lees dan van tevoren ook de talrijke tips voor een onvergetelijke kindervakantie in Barcelona van Marta, die geboren is in deze prachtige stad in Oost-Spanje.

Tip! Vanaf 11 december 2022 kun je vanuit Amsterdam en Rotterdam ook met de hogesnelheidstrein naar Barcelona. De treinreis duurt ongeveer 11 uur en heeft een overstap in Parijs. Op de website van NS lees je meer / kun je boeken>>

Bewonder de bouwwerken van Gaudí

Gaudi's Sagrada Familia in Barcelona

Een stedentrip Barcelona zou niet compleet zijn zonder het zien de fascinerende kunstwerken van Gaudí.

Een absolute múst vind ik de Sagrada Familia kerk, waaraan nu nog steeds gebouwd wordt. Loop niet alleen om de kerk heen, maar bewonder de kerk ook van binnen. Ook al zijn er waarschijnlijk vele anderen die samen met jou deze unieke kerk van binnen willen zien, je zult zien dat het absoluut de moeite waard is!

Tip! Wil je meer over Gaudí en de Sagrada Familia te weten komen? Maak dan een rondleiding met Nederlandse gids door de Sagrada Familia!

Een ander kunstwerk van Gaudí in Barcelona dat je niet mag missen vind ik verder het Parc Güell park, dat Gaudí indertijd voor de heer Güell ontworpen heeft. Vroeger kon je zo het park inlopen, maar tegenwoordig dien je er entree te betalen. Natuurlijk is dit aan de ene kant jammer. Maar aan de andere kant kan zo het aantal bezoekers gereguleerd worden en komt er geld binnen voor het dure onderhoud van het park. 

En loop tijdens je stedentrip in Barcelona ook zeker langs Gaudí's modernistische huizen Casa Batlló en Casa Milà aan de Passeig de Gracia, de duurste winkelstraat van Barcelona.

Tip! Koop thuis al entreekaartjes voor Parc Güell, Casa Batlló en/of Casa Milà. Dit kan via de Nederlandstalige website GetYourGuide. Je hoeft dan niet onnodig in de rij te staan en hebt geen taalproblemen. Bovendien kun je de kaartjes tot 24 uur voor aanvang gratis annuleren.

Struin over las Ramblas

De Boquería markt: Barcelona's bekendste overdekte versmarkt

Vind je het gezellig om te struinen over een gezellige boulevard met kraampjes en talloze straatartiesten? Dan moet je zeker over La Rambla lopen als je in de hoofdstad van Catalonië bent! Als je met kinderen op vakantie in Barcelona bent, zullen zij het vermaak van de straatartiesten een leuke afwisseling vinden! 

De gezellige maar drukke boulevard loopt ongeveer vanaf de bekende Passeig de Gracia winkelstraat tot aan de haven en het strand van Barcelona. 

En komt ook langs de Boquería markt, Barcelona's bekendste overdekte versmarkt. De lokale bevolking koopt er groente, fruit en dergelijke. Maar je kunt er ook een hapje eten en drinken.

Verdwaal in de Gothische wijk

Europa's oudste synagoge in de oude Jodenwijk van Barcelona

Een van de hoogtepunten van deze fascinerende stad aan de oostkust van Spanje vind ik ook de Gotische wijk (In het Spaans Barrio Gótico en in het Catalaans Barri Gòtic).

Wat heb ik er van genoten om er rond te dwalen door het doolhof aan smalle straatjes!

In het hart van deze wijk bevindt zich bovendien ook de oude Jodenwijk (Call), met onder andere Europa´s oudste synagoge.

Tip! Begin je stedentrip Barcelona met een fietstour met Nederlandse gids om een goede eerste indruk van Barcelona te krijgen! Zo weet wat je ook wat je de rest van de tijd in de stad van Gaudí nog kunt zien en doen.

Ontspan aan het strand van Barcelona

Het Bareloneta strand in Barcelona met uitzicht op het W-hotel

En weet je wat ik ook zo gaaf vind aan Barcelona? Dat de stad zijn eigen strand heeft!

Het Barceloneta strand, dat begint bij de haven van Barcelona, is het bekendste strand van Barcelona. Het is een zacht zandstrand met gezellige promenade en uitzicht op het luxe W-hotel.

En iets ten noorden van het centrum liggen in de Poulenou wijk nog meer heerlijke zandstranden.

Je kunt een stedentrip Barcelona dus uitstekend combineren met een strandvakantie! Zeker als je met kinderen op vakantie naar deze bekende stad in Oost-Spanje gaat is dit ideaal.  

Verlaat de gebaande paden!

Gaudi's eerste publieke kunstwerk in Barcelona

Maar ga ook van de gebaande paden af als je in Barcelona bent! En duik bijvoorbeeld de Raval wijk of de El Born wijk in. Je vind er smalle straatjes, gezellige pleintjes, verrassende hoekjes en onbekende pareltjes.

Ken je bijvoorbeeld de Fanals de la Plaça Reial (=Lantaarnpalen van het Koninklijk Plein), Gaudí’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona? Of de Fuente de Canaletas (=bron van kanaaltjes) en de Sant Antoni markt?

En heb jij de kunstwerken Picasso, Miró en andere modernisten al gezien in de bekendste stad van Spanje?

Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie over minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona, die je eigenlijk ook niet mag missen tijdens je stedentrip.

Bovendien geeft Marta nog meer insider tips om Barcelona buiten de gebaande paden te ontdekken.

Beleef Barcelona tijdens een feest

Feesten van Santa Eulalia in Barcelona

Wil je Catalonië's bruisende hoofdstad op een bijzondere manier beleven? Zorg dan dat je een stedentrip Barcelona plant rond bijvoorbeeld Pasen of Kerst. In de week voor Pasen kun je Paasprocessies van dichtbij meemaken. En rond kerst zie je er caganers en Tíos de Nadal.

Andere leuke feesten om mee te maken in Barcelona vind ik de Feesten van Santa Eulalia, de co-beschermheilige van Barcelona. Als er o.a. optochten met reuze figuren gehouden worden.

Verken de omgeving van Barcelona

Crypte van Gaudi buiten Barcelona

Verken tenslotte ook de prachtige omgeving van Barcelona als je er langere tijd op vakantie bent.

Vanuit de stad van Gaudí kun je bijvoorbeeld met de trein naar de bergen en het klooster van Montserrat, Gaudí’s Crypte van Colònia Güell, de gezellige kustplaats Sitges of de stad Girona.

En wil je nog meer van de omgeving zien, huur dan een auto en ontdek het fascinerend binnenland van Catalonië plus prachtige kustplaatsen. Op een aparte pagina vind je uitgebreidere inspiratie voor uitjes in de omgeving van Barcelona.

Tips:

Terug naar boven>>

Praktische tips voor stedentrip Barcelona

Gebruik OV-kaart in Barcelona

Barcelona is groot en niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. En allicht ligt je slaapplek ook wat verder weg. Daarom vind ik het handig om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken.

Met de Hola BCN OV-kaart kun je 2/3/4/5 dagen onbeperkt gebruik maken van de tram/metro/bus/trein in de stad en de buitenwijken. Ook naar het vliegveld.

Je kunt de kaart thuis al kopen via de gebruikersvriendelijke Nederlandstalige website GetYourGuide.

Koop online kaartjes voor Sagrada Familia

Wil je Gaudí's kunstwerk op eigen houtje bezoeken? Dan raad ik je aan om van tevoren al kaartjes voor de Sagrada Familia te kopen, zodat je niet urenlang in de rij hoeft te staan.

Dit kan makkelijk en snel op de Nederlandse website GetYourGuide. De kaartjes worden dan per mail toegestuurd, evenals een barcode, zodat je de kaartjes niet eens uit hoeft te printen.

Koop online kaartjes voor Parc Güell

Je moet tegenwoordig entree betalen als je het Parc de Güell, een van de meesterwerken van Gaudí in deze afwisselende stad in Oost-Spanje, wilt bezoeken.

Wil je niet ik weet niet hoe lang in de rij staan, koop dan thuis al je entreekaartje. Dit kan via de Nederlandstalige website GetYourGuide.

Het kaartje is een hele dag geldig. En zou je toch niet kunnen op die dag? Tot 24 uur van tevoren kun je het toegangskaartje gratis annuleren.

Koop kaartjes voor andere bouwwerken Gaudí

Wil je het voormalige woonhuis van Gaudí of Casa Vicenz, het eerste project van Gaudí, van binnen bewonderen? Of Gaudí's indrukwekkende modernistische huizen Casa Battló of Casa Milà - La Pedrera?

Ook hiervoor kun je thuis al toegangsbewijzen kopen via de Nederlandstalige website GetYourGuide:

Koop Articket voor meerdere kunstmusea

Wil je tijdens je stedentrip Barcelona meerdere kunstmusea bezoeken, koop dan een Articket.

Hiermee heb je toegang tot 6 topmusea, waaronder het Nationaal Kunstmuseum, het museum van de Hedendaagse Kunst en het Picasso museum.

Het ticket is al de moeite waard zodra je 2 musea wilt bezoeken.

Neem een reisgids mee op vakantie

Ik raad je aan om een reisgids mee te nemen als je naar Barcelona gaat! Hierin vind je korte achtergrond informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, tips over restaurants, voorgestelde routes en meer. 

Een goede reisgids voor een stedentrip Barcelona vind ik bijvoorbeeld die van Time to Momo (vroeger 100%).

Wil je ook de omgeving van Barcelona verkennen, dan vind ik de reisgids "Catalonië en Barcelona" van de in Barcelona wonende Nederlandse journalist Edwin Winkels een absolute topper.

Historische roman als voorbereiding op Barcelona vakantie

Wil je een beetje een idee krijgen van hoe men in de Middeleeuwen in Barcelona leefde en hou je van historische romans?

Lees dan voordat je op vakantie naar Barcelona gaat het boek 'De kathedraal van de zee'. 

Dit boek is het eerste meesterwerk van Ildefonso Falcones en gaat over het leven in Barcelona en Catalonië in de veertiende eeuw.

Het is een dikke pil, maar ik kon het boek niet meer wegleggen toen ik er eenmaal aan begonnen was...

Terug naar boven>>

Accommodaties in Barcelona & omgeving

Lees meer over Barcelona

Terug naar boven>>