Leuke kersttradities in Catalonië   

Tío de Nadal - een magische houtblok die cadeau's brengt voor kinderen; een leuke kersttradtie in Catalonië

Wist je dat kerstmis in Catalonië ook een kinderfeest is? Dat bekende figuren er rond kerst met de billen bloot gaan? En dat mensen er dan Cannelloni eten? Lees snel verder over deze leuke kersttradities in Catalonië! En maak kennis met de Tió de Nadal en de Caganer.

Cadeautjes van Tío de Nadal

Een typische kersttraditie in Catalonië en Aragon is Tió de Nadal (=Kerst oom). Het is een magische houtblok, die op kerstavond cadeautjes uitpoept voor kinderen die lief zijn geweest. En houtskool voor kinderen die stout zijn geweest. Wat lijkt dit eigenlijk veel op de Nederlandse zak van Sinterklaas! Alleen zit er in de zak van de Sint geen houtskool, maar een roe voor stoute kinderen.

Om het suikeroompje goed te stemmen, geven de kinderen hem vanaf 8 december iedere avond iets te eten. En voordat ze op kerstavond het kleed van Tío de Nadal optillen, slaan ze de magische houtblok met een stok op en zingen ze: "Caga Tió, Tió de Nadal. No caguis arengades, que son salades. Caga Turrons, que són més bons!". Oftewel: "Poep Oom, Tío de Nadal. Poep geen haring, die is zout. Poep nougat, die is lekkerder!" Vroeger lagen er namelijk geen cadeautjes onder de deken van de oom verstopt, maar nougat en snoepjes.

Bekende figuren met de billen bloot

Een andere kersttraditie in Catalonië is de Caganer (=de Poeper). Een herdersfiguur die in een kerststal hurkend achter een struik of een boom verstopt zit te poepen. Deze traditie dateert uit de achttiende eeuw. En wordt in eer gehouden, omdat men gelooft dat een Caganer geluk brengt.

Caganer figuren van bekende politici (kersttraditie in Catalonië)

In iedere kerststal in Catalonië (en de regio van Valencia) vind je dus een Caganer. Alleen heeft de Poeper tegenwoordig niet altijd meer het gezicht van een herder. Maar vaak het gezicht van een bekende politicus, sportheld of TV-beroemdheid. Zo gaan zij een keer per jaar met de billen bloot…

Schelpensoep, Cannelloni en bubbelwijn

Daarnaast vind je verschillende culinaire kersttradities in Catalonië. Zo eten veel Catalanen op eerste kerstdag een bouillonsoep die gevuld is met pasta-schelpen: de zogenaamde Sopa de Galets of Escudella de Nadal.

Sopa de Galets - een typisch kerstgerecht in Catalonië

Op tweede kerstdag staat er vervolgens bij velen Cannelloni op het menu: de uit Italië afkomstige pasta rolletjes. Oorspronkelijk werden ze gevuld met gebraden vlees, dat nog over was van eerste kerstdag. Maar tegenwoordig kunnen ze ook met bijvoorbeeld zeevruchten of groenten gevuld zijn.

En tussendoor wordt er gesnoept van de zogenaamde Neules. Dit zijn typische kerstkoekjes, die al honderden jaren in Catalonië gemaakt worden. De koekjes kunnen met crème of chocolade gevuld zijn.

Zij worden bovendien gedoopt in Cava. De Catalaanse champagne, die met kerst niet alleen gebruikt wordt om de koekjes in te dopen. Maar ook bij de maaltijden wordt gedronken.

Beleef de kersttradities in Catalonië

Oorspronkelijk was El Caganer het beeld van een herder

Dus ben jij rond de kerst op vakantie in Catalonië, ga dan op zoek naar de Caganers en de Tíos de Nadal. Proef de Sopa de Galets, de Cannelloni en de Neules-koekjes. En kijk van tevoren nog even naar mijn Catalonië vakantietips.


Keer terug van Kersttradities Catalonië naar Vakantie Catalonië
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer