Een vakantie in Catalonië: stranden, bergen en cultuurschatten 

Weet je wat ik het mooiste vind aan een vakantie in Catalonië aan de oostkust van Spanje? Dat je er strand én bergen binnen handbereik hebt! Met indrukwekkende natuurlandschappen, traditionele dorpjes en de steden Barcelona en Girona. Je vindt er een schat aan kunst en cultuur. En een voortreffelijke keuken.

Bovendien is dit fascinerende gebied in het noordoosten van Spanje goed met de auto te bereiken vanuit Nederland. Dit alles maakt Catalonië een geweldige bestemming voor een autovakantie, cultuurvakantie of actieve vakantie in Spanje. Ook met kinderen.

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Catalonië. En ontdek mijn favoriete:

*Tips*

1. Vanaf 11 december 2022 kun je vanuit Amsterdam en Rotterdam met de hogesnelheidstrein naar Barcelona. Een reis van ongeveer 11 uur, met overstap in Parijs. Ideaal voor als je een treinvakantie naar Spanje wilt maken en/of liever niet naar Spanje wilt vliegen! Lees meer of boek op de website van NS>>

2. Koop een Interrail Spanje Pass voor je treinvakantie in Catalonië (en eventueel losse kaartjes voor de hogesnelheidstrein naar Barcelona om in Spanje te komen).

Zien en doen in Catalonië

Zonnebaden aan de stranden van Catalonië

Een inham van de Costa Brava in Catalonië

Natuurlijk kun je tijdens een Catalonië vakantie zonnebaden aan de stranden van Catalonië. Het maakt niet uit of je houdt van ruige kusten met kleine inhammen en verlaten stranden. Of van rustige kusten met uitgestrekte zandstranden. In Catalonië vind je beiden.

Helemaal in het noorden van de Costa Brava, bevindt zich een ruige, rotsachtige kust met verborgen inhammen, strandjes en helder water.

Hou je van rustiger water en bredere stranden, ga dan naar de in de buurt van Barcelona gelegen Costa del Maresme (ook wel Costa Barcelona) of Costa del Garraf.

Of ga naar de Costa Dorada, de meest zuidelijke kustlijn van Catalonië. Hier kun je genieten van uitgestrekte zandstranden en ondiepe wateren. Ideaal voor als je met kleine kinderen op vakantie gaat.

Barcelona: de stad van Gaudí

Barcelona de stad van Gaudí

Als je op vakantie naar Catalonië gaat, kan een bezoek aan Barcelona natuurlijk niet ontbreken. Dwaal rond door de stad van Gaudí.

Laat je verrassen door bijvoorbeeld Gaudí’s indrukwekkende Sagrada Familia en Gaudí’s sprookjesachtige Parc de Güell.

Verdwaal in de smalle straatjes van de Barrí Gòtic (=oude stad). Geniet van de fantastische keuken. Ontspan aan het prachtige strand van Barcelona.

En wees niet bang om van de toeristische routes af te gaan, om zo de sfeer in de verschillende wijken van Barcelona te kunnen proeven.

Girona: fietsvriendelijke historische stad met heerlijke keuken

middeleeuwse_stadsomwalling-girona-catalonie-800.jpeg

Bezoek verder zeker ook de stad Girona als je op vakantie naar Catalonië gaat! Het is een gezellige oude provincie-hoofdstad die het winterverblijf is voor veel bekende wielrenners plus ’s werelds beste restaurant herbergt!

Deze door bergen omgeven stad in Oost-Spanje wordt nog niet overspoeld door massatoerisme waardoor alles er goedkoper is dan in Barcelona.

Bovendien gaan er vanuit Nederland en België directe vluchten naar het vliegveld van Girona (in het Spaans: Gerona) en ben je snel met de trein in Barcelona.

Ik vind Girona daarom niet alleen een heerlijke bestemming voor een stedentrip naar Spanje, maar ook een ideale uitvalsbasis voor een autovakantie of fietsvakantie in Catalonië!

Idyllische kustplaatsen en betoverend binnenland

Vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

Hou je van cultuur en natuur, bewonder tijdens je Catalonië vakantie dan ook interessante kustplaatsen als Cadaqués en Sitges.  

En ga op ontdekkingstocht door het betoverende binnenland met berggebieden als de Pyreneeën, de Pradès bergen, natuurpark Cadí-Moixeró en de Montserrat berg.

Plus het indrukwekkende vulkaangebied La Garrotxa, wijnstreek Priorat en natuurparken als Cabo de Creus en de Ebro Delta.

Je vindt er bergstadjes als Olot en Ripoll plus Romaanse kerken en idyllische dorpen in de Boí vallei. En met nog andere prachtige Werelderfgoederen in Catalonië.

Walhalla voor kunstliefhebbers

Detail van bank in Gaudí's Parc Güell in Barcelona (Catalonië)

Catalonië is een walhalla voor kunstliefhebbers. Je vindt er sporen van wereldberoemde kunstenaars als Gaudí, Picasso en Dalí. En nog vele andere kunstenaars. Voor wie de schoonheid van Catalonië een inspiratiebron was.

Vergaap je bijvoorbeeld aan de modernistische werken van Gaudí: de Sagrada Familia, Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Batlló en Casa Vicens in Barcelona. En de Crypte van Colònia Güell buiten Barcelona.

Leef je in in de surrealistische wereld van Dalí en bezoek het Theater museum van Dalí in Figueres, het huis van Dalí in Port Lligat en het huis van zijn geliefde Gala in Púbol.

Of bewonder Picasso’s werken in het Museu Picasso; en Picasso’s gevelversieringen aan de Plaça Nova in Barcelona. En geniet van de kunstwerken van vele andere bekende en minder bekende Spaanse kunstenaars.

Fietsparadijs

Fietsen aan Costa Brava in Catalonië

Wist je dat veel professionele wielrenners in de wintermaanden trainen in de bergen rond Girona? En dat de omgeving van Girona ideaal is voor een actieve vakantie? Het klimaat is er ook in de winter nog aangenaam.

De schitterende, bergachtige achterlanden van Catalonië maken deze regio tot een ideale bestemming voor een fietsvakantie. Voor de getrainde fietser én de recreatieve fietser.

Recreatieve fietsers kunnen namelijk heerlijk fietsen op een van de Vías Verdes (=groene wegen; oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden) van Catalonië.

Wijn proeven in Catalonië

Wijnstok in wijnstreek Empordà in de provincie Girona

En wist je dat Catalonië maar liefst 11 officiële wijngebieden kent, die ieder hun eigen "Denominación de Origen" (DO) hebben?

Je kunt er genieten van heerlijke wijnen, die in het buitenland vaak nog onbekend zijn en daardoor ook gunstig geprijsd.

Verken bijvoorbeeld de prachtige wijnstreken Priorat, Penedés of Empordà.

Over een paar wijnstreken in Catalonië kunt je op aparte pagina's meer lezen:

*Tips*

Sfeervolle overnachtingen in Catalonië

Meer vakantietips voor Catalonië