Een vakantie in Catalonië -
stranden, bergen en cultuurschatten 

Weet je wat ik het mooiste vind aan een vakantie in Catalonië aan de oostkust van Spanje? Dat je er strand én bergen binnen handbereik hebt! Met indrukwekkende natuurlandschappen, traditionele dorpjes en de steden Barcelona en Girona. Je vindt er een schat aan kunst en cultuur. En een voortreffelijke keuken.

Bovendien is dit fascinerende gebied in het noordoosten van Spanje goed met de auto te bereiken vanuit Nederland. Dit alles maakt Catalonië een geweldige bestemming voor een autovakantie, cultuurvakantie of actieve vakantie in Spanje. Ook met kinderen.

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Catalonië. En kijk naar mijn tips over:

Zien en doen in Catalonië

Zonnebaden aan de stranden van Catalonië

Een inham van de Costa Brava in Catalonië

Natuurlijk kun je tijdens een Catalonië vakantie zonnebaden aan de stranden van Catalonië. Het maakt niet uit of je houdt van ruige kusten met kleine inhammen en verlaten stranden. Of van rustige kusten met uitgestrekte zandstranden. In Catalonië vind je beiden.

Helemaal in het noorden van de Costa Brava, bevindt zich een ruige, rotsachtige kust met verborgen inhammen, strandjes en helder water.

Hou je van rustiger water en bredere stranden, ga dan naar de in de buurt van Barcelona gelegen Costa del Maresme (ook wel Costa Barcelona) of Costa del Garraf.

Of ga naar de Costa Dorada, de meest zuidelijke kustlijn van Catalonië. Hier kun je genieten van uitgestrekte zandstranden en ondiepe wateren. Ideaal voor als je met kleine kinderen op vakantie gaat.

Barcelona - de stad van Gaudí

Barcelona de stad van Gaudí

Als je op vakantie naar Catalonië gaat, kan een bezoek aan Barcelona natuurlijk niet ontbreken. Dwaal rond door de stad van Gaudí. Laat je verrassen door bijvoorbeeld Gaudí’s indrukwekkende Sagrada Familia en Gaudí’s sprookjesachtige Parc de Güell.

Verdwaal in de smalle straatjes van de Barrí Gòtic (=oude stad). Geniet van de fantastische keuken. Ontspan aan het prachtige strand van Barcelona.

En wees niet bang om van de toeristische routes af te gaan, om zo de sfeer in de verschillende wijken van Barcelona te kunnen proeven.

Interessante kustplaatsen en betoverend binnenland

Vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

Hou je van cultuur en natuur, bewonder tijdens je Catalonië vakantie dan ook interessante kustplaatsen als Cadaqués en Sitges.  

En ga op ontdekkingstocht door het betoverende binnenland met berggebieden als de Pyreneeën, de Pradès bergen, natuurpark Cadí-Moixeró en de Montserrat berg, het indrukwekkende vulkaangebied La Garrotxa, textiel- en mijngebied El Berguedàwijnstreek Priorat plus natuurparken als Cabo de Creus, Els Ports en de Ebro Delta.

Met bergstadjes als Olot en Ripoll, Romaanse kerken en idyllische dorpen in de Boí vallei en de kleurrijke stad Girona. En met nog andere prachtige Werelderfgoederen in Catalonië.

Walhalla voor kunstliefhebbers

Detail van bank in Gaudí's Parc Güell in Barcelona (Catalonië)

Catalonië is een walhalla voor kunstliefhebbers. Je vindt er sporen van wereldberoemde kunstenaars als Gaudí, Picasso en Dalí. En nog vele andere kunstenaars. Voor wie de schoonheid van Catalonië een inspiratiebron was.

Vergaap je bijvoorbeeld aan de modernistische werken van Gaudí: de Sagrada Familia, Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Batlló en Casa Vicens in Barcelona. En de Crypte van Colònia Güell buiten Barcelona.

Leef je in in de surrealistische wereld van Dalí en bezoek het Theater museum van Dalí in Figueres, het huis van Dalí in Port Lligat en het huis van zijn geliefde Gala in Púbol.

Of bewonder Picasso’s werken in het Museu Picasso; en Picasso’s gevelversieringen aan de Plaça Nova in Barcelona. En geniet van de kunstwerken van vele andere bekende en minder bekende Spaanse kunstenaars.

Fietsparadijs

Fietsen aan Costa Brava in Catalonië

Wist je dat veel professionele wielrenners in de wintermaanden trainen in de bergen rond Girona? En dat de omgeving van Girona ideaal is voor een actieve vakantie? Het klimaat is er ook in de winter nog aangenaam.

De schitterende, bergachtige achterlanden van Catalonië maken deze regio tot een ideale bestemming voor een fietsvakantie. Voor de getrainde fietser én de recreatieve fietser.

Recreatieve fietsers kunnen namelijk heerlijk fietsen op een van de Vías Verdes (=groene wegen; oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden) van Catalonië.

*Tips*

1. Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je:

 • compleet verzekerd bent
 • eigen risico bij schade of ongeveer terugkrijgt
 • zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen
 • 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp

2. Ga je rond kerst op vakantie naar Catalonië? Lees dan meer over kersttradities in Catalonië.

Sfeervolle accommodaties in Catalonië

Soorten Catalonië vakanties

Leuke activiteiten in Catalonië

Barcelona en Catalonië tours met Nederlandstalige gids

Wil je méér van Barcelona en omgeving te weten komen? Ga dan mee met een Nederlandstalige wandel- of fietstour door Barcelona van Robbcn. Of boek een excursie in de omgeving van deze fascinerende stad aan de oostkust van Spanje. Robbert van Robbcn is een officiële gids. Waardoor hij ook rondleidingen mag geven in de Sagrada Familia en andere officiële gebouwen in Catalonië.

Barcelona op de fiets 

originele fietstocht door Barcelona met Baja Bikes

Verken Barcelona op de fiets! Bij Baja Bikes kun je een fiets huren en zelf er op  uit trekken.

Maar het Nederlandse fietsbedrijf organiseert ook allerlei originele fietstours met Nederlandstalige gids door de stad van Gaudí.

Wandeling met gids door Hoge Garrotxa

Wil je tijdens je vakantie in Catalonië  vulkaangebied La Garrotxa met gids verkennen? Kijk dan eens naar de ‘Hoge Garrotxa Half-Day Trek van Girona’. Een 5 uur durende wandel-excursie met Engels sprekende gids. Waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona. En wandelt over vroegere smokkelaarspaden en door een onwerkelijk landschap bestaande uit 40 vulkanische kegels. Te boeken via GetYourGuide.

Wandeling met gids door natuurpark Montseny

Wil je natuurpark Montseny onder begeleiding van een gids verkennen als je op vakantie in Catalonië bent? Dan kun je via de Nederlandse website GetYouGuide de wandelexcursie ‘Montseny Natural Park Excursie’ boeken. Voor deze 5 uur durende activiteit met Engels sprekende gids wordt je ook weer opgehaald in en teruggebracht naar Girona.

Vía Ferrata voor beginners

Wil je voor de eerste keer een Vía Ferrata (=letterlijk vertaald ‘ijzeren weg’) doen tijdens je vakantie in Catalonië? Dan kan ik deze 4 uur durende Vía Ferrata voor beginners aanraden. Door de bergen rond de Riera de Salenys. Je wordt opgehaald en weer afgezet in Girona. Begeleid door een Engels sprekende gids. En ontvangt na afloop bovendien foto’s en video’s van de klim.

Via Ferrata voor ervaren klimmers

Ben je een ervaren klimmer en wil je de hele dag actief bezig zijn? Dan is deze Via Ferrata voor ervaren klimmers iets voor jouw Catalonië vakantie! Tijdens dit 10 uur durend avontuur, waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona, beklim je rotsen, loop je over bruggen en maak je abseils in Les Baumes Corcades, een prachtige bergachtige omgeving in het binnenland van Catalonië. 

Canyoning trip voor beginners en ervaren deelnemers

Lijkt het je wat om tijdens je vakantie in Catalonië een rivier door een kloof te volgen? Ga dan mee op dit 8 uur durend avontuur in El Barranc de les Anelles (in Ceret in de  Pyreneeën, op 1 uur rijden van Girona). Deze canyoning activiteit is geschikt voor zowel beginners als ervaren deelnemers.
Nieuwe pagina's

 1. Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

  Nov 23, 21 04:27 PM

  In La Garrotxa in het binnenland van Catalonië vind je een uniek vulkaangebied, idyllische middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende Romaanse bouwwerken. Meer>>

  Lees meer

 2. Teruel: mudéjar- en dinosaurusstad in het zuiden van Aragón

  Nov 22, 21 04:44 AM

  Tips over de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón, die bekend staat om zijn prachtige mudéjar bouwwerken plus overblijfselen van dinosaurussen.

  Lees meer

 3. Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castillië en Leon

  Nov 18, 21 07:14 AM

  Ontdek Ribera del Duero, het bekendste wijngebied in Castillië en Leon, met zijn talloze wijnhuizen, middeleeuwse plaatsen en Michelin restaurants.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder