Ontmoet wijnstreek Empordà in Catalonië!

Door: Ellen Marie Janse (Catalonië expert)

Dat men heerlijke Spaanse wijnen kan kopen is geen geheim meer. Je vindt deze al bij Aldi en LIDL. Maar er zijn nog steeds gebieden die hun wijnen alleen lokaal verkopen, ook al produceren zij al honderden jaren wijn. Een van de wijnstreken die in het buitenland nog niet echt op de kaart staat, is de Empordà in de provincie Girona in Catalonië, waar ik zelf woon.

Vroeger dacht ik dat Franse wijnen de beste waren. Na velen jaren in Catalonië gewoond te hebben en heel wat verschillende lokale wijnen geproefd te hebben, kan ik echter zeggen dat deze streek in het noordoosten van Spanje fantastische wijnen produceert!

Empordà: officiële wijnstreek in Catalonië

Wijnstok in wijnstreek Empordà in de provincie Girona

Catalonië kent 11 officiële wijngebieden. Een van deze gebieden is de wijnstreek Empordà waarin ik woon.

Ik besloot mezelf te gaan verdiepen in mooie wijnen en deze zoektocht naar goede Catalaanse wijnen bracht me naar bodega´s (=wijnhuizen) die variëren van oude boerderijen met families die meer dan 350 jaar wijn produceren tot moderne perfect ingerichte bodega's die uitsluitend biologische wijnen op de markt brengen. Allemaal echter eigendom van mensen met een grote passie voor wijn.

Ik heb er wijnen geproefd die zo lekker zijn dat ik ze in Nederland ga aanbieden. Want iedere wijnliefhebber moet ze ontdekken!

Ligging van wijnstreek Empordà

Wijnstreek Emporda is gelegen in een groot deel van de  Costa Brava en zijn achterland, in het oosten van de provincie Girona (in het Spaans: Gerona), de meest noordelijke provincie van Catalonië.

De wijnstreek bestaat uit twee delen, te weten Alt Emordà in het meest noordoostelijke deel van Catalonië (vanaf de grens met Frankrijk t/m de badplaats l’Escala) en Baix Empordà (tussen de stad Girona in het westen, badplaats l’Escala in het noorden en badplaats Sant Feliu de Guixols in het zuiden).

Kaart van provincie Girona, Alt Empordà en Baix EmpordàKaart van provincie Girona, Alt Empordà en Baix Empordà

Het is een regio van contrasten, waar zee en bergen samen komen. Met kleine vissersplaatjes als Cadaqués en mooie stranden aan de Costa Brava. En middeleeuwse plaatsen als Begur en Pals in het binnenland.

Karakteristiek is de noordelijke wind, de zogenaamde tramontana, die invloed heeft op kwaliteit van de wijnen.

Let op: wijnstreek Empordà loopt vanaf de grens met Frankrijk tot badplaats San Feliù de Guixols, terwijl de Costa Brava nog verder naar het zuiden doorloopt, tot Blanés.

Een van de oudste wijnregio’s in Spanje

Een luxe masía in wijnstreek Empordà in Catalonië

Wijnstreek Empordà is een van de oudste wijnregio's in Spanje, wat blijkt uit de Romeinse archeologische opgravingen.

In Platja d'Aro en Tossa de Mar kun je overblijfselen zien van deze wijnproductie. Sinds de twaalfde eeuw werd er in kloosters door monniken wijn geproduceerd.

Het klooster van Sant Pere de Rodes is hier een voorbeeld van. Hier worden nog steeds proeverijen georganiseerd.

Wijnhuizen in wijnstreek Empordà

Mousserende wijnen van wijnstreek Empordà aan de Costa Brava en zijn achterland

De Empordà telt maar liefst 43 wijnhuizen (in  het Spaans: bodega´s). De meeste van deze wijnhuizen zijn kleine familieboerderijen die een lange traditie hebben in het beheer van wijngaarden en de productie van wijnen.

Een nieuwe generatie wijnbouwers en oenologen, met goede opleiding en training, leidt al jaren de nieuwe wijnprojecten in de Empordà, waarbij traditionele kennis wordt gecombineerd met de modernste technieken om unieke wijnen met persoonlijkheid te creëren die passen bij het landschap en het Empordà-karakter.

Al is de streek vooral bekend voor de rode wijnen, er worden wel degelijk ook witte wijnen, rosé wijnen en cava’s (=mousserende wijnen) geproduceerd. Er is voor elk wat wils dus!

Sfeervolle accommodaties in wijnstreek Empordà (Costa Brava)

Meer inspiratie voor een vakantie aan de Costa Brava

Terug naar boven>>