Een actieve vakantie in Girona en omgeving

Heb je al eens gedacht aan een actieve vakantie in de provincie Girona? De bergen rond de kleine historische stad Girona in het binnenland van Catalonië vormen het trainingsgebied voor veel professionele wielrenners, maar zijn ook een paradijs voor amateur fietsers en wandelaars.

Fietsen rond Girona

En hou je van klimmen, raften, paardrijden of vogels kijken? Ook dan zit je goed in dit prachtig gebied in Oost Spanje.

Op deze pagina geef ik uitgebreide informatie en talrijke tips voor een actieve vakantie in de provincie Girona! Lees ze allemaal, of ga direct naar:

Wandel- en fietsroutes in de omgeving van Girona

Vías Verdes rond Girona

Je kunt in de omgeving van Girona wandelen of fietsen over drie verschillende tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijnen:

 1. De Vía Verde del Carrilet vanuit Olot naar Sant Feliù de Guixols. De populairste Via Verde van Catalonië is een makkelijke, bergafwaarts gaande route van ongeveer 100 kilometer door vulkaangebied La Garrotxa, kleine Middeleeuwse dorpen en de stad Girona. Die meestal in twee dagen gefietst wordt. Met een pauze-dag in Girona.
 2. De Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute) vanuit het mooie bergstadje Ripoll naar de voormalige kolenmijnen van bergdorp Ogassa. Deze korte en minder bekende wandel- en fietsroute van in totaal 12 kilometer voert door een voormalig kolenmijnengebied. En komt ook door het charmante Sant Joan de las Abadesses. 
 3. De Ruta Tren Pinxo. Deze vrij nieuwe Vía Verde van Serinyà naar Girona is 37 kilometer lang, volgt grotendeels het spoor van de Pinxo trein en sluit aan op de Carrilet route.

Wandel- en fietsroutes door vulkaangebied La Garrotxa

wandelen-croscat_vulkaan-vulkaangebied-la_garrotxa-catalonie-spanjevoorjou-1000.jpeg

De Vía Verde del Carrilet is niet de enige wandel- en fietsroute door het natuurpark Zona Volcánica de La Garrotxa.

Er voeren talrijke routes door het gigantische natuurgebied. Langs oude vulkanen en eeuwenoude dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Sant Feliu de Pallerols. Die voornamelijk gelegen zijn in de in de valleien langs de rivieren.

Dus je kunt het uitgestrekte vulkaangebied in het binnenland van Catalonië ook uitgebreider verkennen tijdens je actieve vakantie in de omgeving van Girona.

De plaats Middeleeuwse plaats Olot op 1 uur rijden van Girona is een goed uitgangspunt voor het verkennen van het gebied. Van hieruit vertrekken er talrijke fiets- en wandelroutes.

*Bus van Girona naar Olot in vulkaangebied La Garrotxa*

Ieder uur rijdt er een bus van Girona naar Olot. Deze doet er 70 minuten (met 4 tussenstops, o.a. in Besalú) of 95 minuten (met 22 tussenstops; o.a. in Banyoles, Besalú en Castellfollit de la Roca) over. Kaartjes kun je in de bus kopen.

Wandeling met gids door vulkaangebied La Garrotxa

wandelen-croscat_vulkaan-vulkaangebied-la_garrotxa-catalonie-spanjevoorjou-1000.jpeg

Wil je tijdens je actieve vakantie in Girona vulkaangebied La Garrotxa met gids verkennen?

Kijk dan eens naar de dagexcursie ‘La Garrotxa: vulkanische trekking met lunch’, een kleinschalige wandel-excursie met Engels sprekende gids (groepsgrootte is maximaal 8 personen) waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona en wandelt door het groene vulkaanlandschap van La Garrotxa.

Je boekt deze excursie via de Nederlandstalige website GetYourGuide (gratis annuleren tot 24 uur van tevoren).

Wandel- en fietsroutes door natuurpark Montseny 

Turo de l'Home - hoogste berg in natuurpark Montseny (Catalonië)

Op 1,5 uur rijden in zuidwestelijke richting van Girona (richting Barcelona) ligt vervolgens nationaal park El Montseny. Dat eveneens een prachtige bestemming is voor een actieve vakantie in de provincie Girona.

Het is een gigantisch natuurgebied in de pre-Pyreneeën, dat voornamelijk bestaat uit het Montseny bergmassief.

Met onder andere de hoogste bergtop Turo de l'Home (1707 meter), van waaruit je uitzicht hebt op Barcelona, de bergen van Montserrat, de Costa Brava en de Pyreneeën. En eeuwenoude dorpen als Montseny, Viladrau en Sant Celoni. 

Door het natuurgebied tussen Barcelona en Girona lopen talrijke goed aangegeven wandelroutes (o.a. de lange-afstandsroutes GR2, GR5 en GR 83) en mountainbikeroutes.

*Bus of trein naar Sant Celeni in natuurpark Montseny*

Neem de trein of bus van Girona naar Sant Celoni in natuurprak El Montseny (treinkaartjes online te koop via Omio.nl; buskaartjes via busmaatschappij Teisa). Vanuit Sant Celoni zijn er verschillende wandelroutes aangegeven.

Andere wandel- en fietsroutes in de omgeving van Girona

En er zijn nog meer wandel- en fietsroutes voor een actieve vakantie in Girona! Deze routes zijn te vinden op bijvoorbeeld AllTrail, Wikiloc en RouteYou.

*Cirulaire Pirinexus fietsroute*

Wil je een lange fietsvakantie door Catalonië maken? Dan kun je de Pirinexus fietsroute fietsen. Dit is een circulaire fietsroute van 353 kilometer door de provincie Girona en een stukje van Zuid Frankrijk. Die bestaat uit delen van Vías Verdes en andere routes.

Terug naar boven>>

Vías Ferratas in de omgeving van Girona

Je kunt tijdens je actieve vakantie in de provincie Girona ook klimmen op Vía Ferratas (in het Duits: Klettersteige). Ik heb 4 Vías Ferratas kunnen vinden, die op 40 tot 70 minuten rijden van deze gezellige stad in Catalonië liggen: 

 1. Cala del Molí in Sant Feliu de Guixols (40 minuten van Girona; parkeren bij hotel Hipocrates);
 2. Les Agulles Rodones bij Santa Cristina de Haro (40 minuten van Girona; parkeren bij Masía de Can Llaurador);
 3. Gorges de Salenys bij Santa Cristina de Haro (40 minuten van Girona; parkeren bij km bord 5 van de GIV-6612 weg);
 4. Ferrata de Centelles (70 minuten van Girona; parkeren bij Casa de Colonies).

Via Ferrata tour Cala del Molí tour

Via Ferrata Cala de Moli aan de Costa Brava in Catalonië

Lijkt het je wat om te klimmen op een vía ferrata als je op vakantie in Catalonië bent? En tegelijkertijd te genieten van de Middellandse Zee?

Dan is de vía ferrata in de Cala de Molí inham bij Sant Feliu de Guixols allicht iets voor jou! Tenzij je een ervaren klimmer bent, raad ik je aan om onder begeleiding te klimmen. 

Alle materialen zijn en verzekeringen dan ook meteen geregeld.

Het klimmen op deze viá ferrata duurt 3 tot 4 uur. Verder is de minimum leeftijd om deel te nemen aan deze adrenaline pompende outdoor activiteit aan de Costa Brava 12 jaar en de minimum lengte 1,55 meter.

Op de Engelstalige website van Manawa kun je deze via ferrata tour bij 2 verschillende outdoor bedrijven boeken.

Terug naar boven>>

Verzorgde fietsreizen naar Girona

Fietsreis Costa Brava en Baix Empordà (7 dagen)

Of wat zeg je van deze ontspannen fietsreis door het Baix Empordà gebied in de provincie Girona (Catalonië)?

Tijdens deze 7-daagse individuele fietsvakantie langs de Costa Brava kust én door het binnenland fiets je over rustige weggetjes en onverharde paden langs steile kliffen, afgelegen baaitjes en maagdelijke stranden, door het vogelrijke wetland nabij Siurana en langs Middeleeuwse dorpjes als Pals en Ullastret. En kun je in Figueres en Púbol genieten van kunst van Dalí.

Onderweg verblijf je in sfeervolle boerenhoeves en smaakvol ingerichte hotelletjes.

Je kan deze Spanje fietsreis fietsen van half maart tot eind oktober; de beste reisperiodes zijn echter het voorjaar en de herfst.

Fietskampeervakantie Spaanse Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Terug naar boven>>

Fietsvriendelijke hotels in Girona

In de stad Girona vind je steeds meer fietsvriendelijke hotels. Die in- en uitchecktijden aanpassen aan het fietsschema van fietsers, zorgen voor voedzame maaltijden, beschikken over goede fietsenstallingen, fietspompen en fietsgereedschap en dergelijke. Ik heb de volgende fietsvriendelijke hotels in Girona gevonden, opgedeeld in 2-, 3- en 4-sterren hotels:

Fietsvriendelijke 4-sterren hotels in Girona

fietsvriendelijk 4-sterren hotel Gran Ultonia Girona

Fietsvriendelijke 3-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Costabella Girona
 • Hotel Costabella - huisdiervriendelijk hotel met buitenzwembad, Spa en familiekamers in Girona (bushalte voor hotel);
 • Hotel Peninsular - comfortabel hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Ultònia - comfortabel huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona.

Fietsvriendelijke 2-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Ibis Girona
 • Hotel Ibis Girona - kleurrijk en verzorgd huisdiervriendelijk hotel met familiekamers dichtbij centrum Girona.

Terug naar boven>>

Lees meer over Girona

Terug naar boven>>