Een actieve vakantie in Girona en omgeving

Heb je al eens gedacht aan een actieve vakantie in de provincie Girona? De bergen rond de kleine historische stad Girona in het binnenland van Catalonië vormen het trainingsgebied voor veel professionele wielrenners. Maar zijn ook een paradijs voor amateur fietsers en wandelaars. En hou je van klimmen, raften, paardrijden of vogels kijken? Ook dan zit je goed in dit prachtig gebied in Oost Spanje.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina geef ik uitgebreide informatie en talrijke tips voor een actieve vakantie in Girona! Lees ze allemaal, of ga direct naar:

Wandel- en fietsroutes in omgeving Girona

Vía Verde del Carrilet

Een aanrader voor je actieve vakantie in Girona vind ik de Vía Verde del Carrilet: een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn, die veranderd is in wandel- en fietspad. En die tegenwoordig de populairste wandel- en fietsroute van Catalonië is. 

Het fiets- en wandelpad begint in Olot, de hoofdstad van vulkaangebied La Garrotxa, in het binnenland van Catalonië, op 1 uur rijden van Girona. En eindigt in Sant Feliù de Guixols, aan de Costa Brava.

Het is een makkelijke, bergafwaarts gaande route door Oost Spanje van ongeveer 100 kilometer. Die voert door vulkaangebied La Garrotxa, prachtige valleien en kleine Catalaanse dorpjes. En die meestal in twee dagen gefietst wordt, met pauze-dag in Girona.

Veel hotels in Girona hebben hierop ingespeeld met goede fietsstallingen en de mogelijkheid om fietsen te repareren.

Vía Verde Ruta del Ferro i Carbó

Een andere, minder bekende Vía Verde in Oost Spanje is de Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute). Die ik eveneens kan aanraden voor een actieve vakantie in Girona. 

De wandel- en fietsroute neemt je mee door het voormalige kolenmijnengebied in het binnenland van Catalonië. Zij begint in het mooie bergstadje Ripoll (met een Benedictijnen klooster uit de negende eeuw). En voert via het charmante Sant Joan de las Abadesses (met een Romaanse brug en een klooster uit de dertiende eeuw) naar de voormalige kolenmijnen van bergdorp Ogassa. 

Het is een korte route van in totaal 12 kilometer. Langs drie prachtige plaatsen en langs een stukje geschiedenis van de provincie Girona. 

Vía Verde Ruta Girona – Sarrià de Ter

En dan is er nog de Vía Verde Ruta Girona – Sarrià de Ter. Een wandel-en fietsroute die nog grotendeels in aanleg is. En die de oude spoorlijn van de Pinxo trein gaat vervangen. Die liep van Girona naar Banyoles en Serinyà..

Een stuk van 4,5km is al klaar. Tussen Cirona stad en het dorpje Sarrià de Ter. En loopt langs de Ter rivier. Misschien is deze Vía Verde nog wat kort om te fietsen. Maar het is in ieder geval al een mooie wandelroute voor een actieve vakantie in Girona.

Wandel- en fietsroutes vulkaangebied La Garrotxa

De Vía Verde del Carrilet is niet de enige wandel- en fietsroute door het natuurpark Zona Volcánica de La Garrotxa.

Er voeren talrijke routes door het gigantische natuurgebied. Langs oude vulkanen en eeuwenoude dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Sant Feliu de Pallerols. Die voornamelijk gelegen zijn in de in de valleien langs de rivieren. Dus je kunt het uitgestrekte vulkaangebied in het binnenland van Catalonië ook uitgebreider verkennen tijdens je actieve vakantie in de omgeving van Girona.

De plaats Middeleeuwse plaats Olot, die ligt op 1 uur rijden van Girona, is de hoofdstad van het vulkaangebied. En is een goed uitgangspunt voor het verkennen van het gebied. Van hieruit vertrekken er talrijke fiets- en wandelroutes.

TIP! Neem vanuit Girona de bus naar Olot. Tussen 7.10 en 20.10 uur vertrekt er ieder uur een bus. Die er 70 minuten (met 4 tussenstops, o.a. in Besalú) of 95 minuten (met 22 tussenstops; o.a. in Banyoles, Besalú, en Castellfollit de la Roca) over doet. Kaartjes voor de bus kun je online kopen. Maar ook in de bus.

Wandel- en fietsroutes natuurpark Montseny 

Op 1,5 uur rijden in zuidwestelijke richting van Girona (richting Barcelona) ligt vervolgens nationaal park El Montseny. Dat eveneens een prachtige bestemming is voor een actieve vakantie in de provincie Girona.

Het is een gigantisch natuurgebied in de pre-Pyreneeën, dat voornamelijk bestaat uit het Montseny bergmassief. Met o.a. de hoogste bergtop Turo de l'Home (1707 meter), van waaruit je uitzicht hebt op Barcelona, de bergen van Montserrat, de Costa Brava en de Pyreneeën. En eeuwenoude dorpen als Montseny, Viladrau en Sant Celoni. 

Door het natuurgebied tussen Barcelona en Girona lopen talrijke goed aangegeven wandelroutes (o.a. de lange-afstandsroutes GR2, GR5 en GR 83) en mountainbikeroutes.

TIP! Neem vanuit Girona de trein of bus naar Sant Celoni in natuurprak El Montseny (treinkaartjes online te koop via Omio.nl; buskaartjes via busmaatschappij Teisa). Vanuit Sant Celoni zijn er verschillende wandelroutes  aangegeven.

Andere wandel- en fietsroutes omgeving Girona

En er zijn nog meer wandel- en fietsroutes voor een actieve vakantie in Girona! Deze routes zijn te vinden op bijvoorbeeld AllTrail, Wikiloc en RouteYou.

TIP! Wil je een lange fietsvakantie door Catalonië maken, dan kun je ook de Pirinexus fietsroute volgen. Een circulaire fietsroute van 353 kilometer door de provincie Girona en een stukje van Zuid Frankrijk. Die bestaat uit delen van Vías Verdes en andere routes.

Terug naar boven

Vías Ferratas in omgeving Girona

Je kunt tijdens je actieve vakantie bij Girona ook klimmen op verschillende Vía Ferratas. Ik heb 4 Vías Ferratas kunnen vinden. Die 40 tot 70 minuten rijden van de gezellige stad in Catalonië liggen: 

 1. La Cala del Molí in Sant Feliu de Guixols (40min rijden van Girona; parkeren bij hotel Hipocrates);
 2. Les Agulles Rodones bij Santa Cristina de Haro (40min rijden van Girona; parkeren bij Masia de Can Llaurador);
 3. Gorges de Salenys bij Santa Cristina de Haro (40min rijden van Girona; parkeren bij km bord 5 van de GIV-6612 weg);
 4. Ferrata de Centelles (70min rijden van Girona; parkeren bij Casa de Colonies).

Terug naar boven>>

Fiets-, MTB- en hardloopevenementen

Er worden tegenwoordig ook talrijke fiets-, MTB en hardloopevenementen in Girona en omgeving georganiseerd. Die een originele actieve vakantie in Girona voor fietsers en hardlopers kunnen zijn.

Bijvoorbeeld de Vías Verdes marathon (februari), de Girona MTB Challenge (maart) en het Girona Cycling Festival (juni). 

Op de website Gironaenjoysport.com vind je een overzicht van alle fiets- en hardloop-evenementen in Girona en omgeving.

Bovendien kun je er lezen wanneer ze plaatsvinden. En vind je links naar meer informatie over de afzonderlijke evenementen.

Terug naar boven>>

Begeleide outdoor activiteiten in bovnGirona

Geef je er de voorkeur aan om onder begeleiding van een ervaren gids te wandelen, fietsen, klimmen en meer tijdens je actieve vakantie in Catalonië? 

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide heb ik talrijke begeleide activiteiten in de omgeving van Girona gevonden. Die variëren van een wandeling door La Garrotxa of Montseny tot het klimmen op een Vía Ferrata of het meegaan met een canyoning trip.

Bij alle activiteiten word je opgehaald en weer afgezet in Girona. En wordt er  gezorgd voor eventueel noodzakelijk materieel.

De mooiste activiteiten in de buurt van Girona heb ik hier bij elkaar gezet:

Wandeling met gids door Hoge Garrotxa

Wil je tijdens je actieve vakantie in Girona  vulkaangebied La Garrotxa met gids verkennen? Kijk dan eens naar de ‘Hoge Garrotxa Half-Day Trek van Girona’. Een 5 uur durende wandel-excursie met Engels sprekende gids. Waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona. En wandelt over vroegere smokkelaarspaden en door een onwerkelijk landschap bestaande uit 40 vulkanische kegels. 

Wandeling met gids door natuurpark Montseny

Wil je natuurpark Montseny onder begeleiding van een gids verkennen? Dan kun je via de Nederlandse website GetYouGuide de wandelexcursie ‘Montseny Natural Park Excursie’ boeken. Voor deze 5 uur durende activiteit met Engels of Spaans sprekende gids in de omgeving van Girona wordt je ook weer opgehaald in en teruggebracht naar Girona.

Vía Ferrata voor beginners

Wil je voor de eerste keer een Vía Ferrata (=letterlijk vertaald ‘ijzeren weg’) doen tijdens je actieve vakantie in Catalonië? Dan kan ik deze 4 uur durende Vía Ferrata voor beginners aanraden. Door de bergen rond de Riera de Salenys. Je wordt opgehaald en weer afgezet in Girona. Begeleid door een Engels en Spaans sprekende gids. En ontvangt na afloop bovendien foto’s en video’s van de klim.

Via Ferrata voor ervaren klimmers

Ben je een ervaren klimmer en wil je de hele dag actief bezig zijn? Dan is deze Via Ferrata voor ervaren klimmers iets voor jou! Tijdens dit 10 uur durend avontuur, waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona, beklim je rotsen, loop je over bruggen en maak je abseils in Les Baumes Corcades, een prachtige bergachtige omgeving in het binnenland van Catalonië. 

Canyoning trip voor beginners en ervaren deelnemers

Lijkt het je wat om tijdens je actieve vakantie in Girona een rivier door een kloof te volgen? Ga dan mee op dit 8 uur durend avontuur in El Barranc de les Anelles (in Ceret in de Franse Pyreneeën, op 1 uur rijden van Girona). Deze activiteit is geschikt voor zowel beginners als ervaren deelnemers.

Terug naar boven>>

Georganiseerde fietsvakanties Girona

8-daagse fietsvakantie Catalonië

Via Pharos Reizen kun je de 8-daagse fietsvakantie Trappen en Tapas door Catalonië boeken. Een ontspannen actieve vakantie in de provincie Girona, die ook leuk is met kinderen. Vanaf Olot fiets je over de Vía Verde del Carrilet naar Girona. En van hieruit richting de Costa Brava. Je fietst door de bergen en langs de kust. En komt langs de Middeleeuwse plaatsen Pals en Begur. Plus door natuurpark Empordà .

Terug naar boven>>

Fietsvriendelijke hotels in Girona

In de stad Girona vind je steeds meer fietsvriendelijke hotels. Die in- en uitchecktijden aanpassen aan het fietsschema van fietsers, zorgen voor voedzame maaltijden, beschikken over goede fietsenstallingen, fietspompen en fietsgereedschap en dergelijke. Ik heb de volgende fietsvriendelijke hotels in Girona gevonden, opgedeeld in 2-, 3- en 4-sterren hotels:

Fietsvriendelijke 4-sterren hotels in Girona

fietsvriendelijk 4-sterren hotel Gran Ultonia Girona

Fietsvriendelijke 3-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Costabella Girona
 • Hotel Costabella - huisdiervriendelijk hotel met buitenzwembad, Spa en familiekamers in Girona (bushalte voor hotel);
 • Hotel Peninsular - comfortabel hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Ultònia - comfortabel huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona.

Fietsvriendelijke 2-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Ibis Girona
 • Hotel Ibis Girona - kleurrijk en verzorgd huisdiervriendelijk hotel met familiekamers dichtbij centrum Girona.

Terug naar boven>>

Lees meer over Girona
Nieuwe pagina's

 1. Leuke, spannende, interessante én lekkere activiteiten in Andalusië

  Jan 22, 21 09:13 AM

  Activiteiten in Andalusië voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie en kindervakantie in de zuidelijkste regio van Spanje

  Lees meer

 2. Een kindervakantie in Andalusië met zon, zee en massa’s avontuur

  Jan 21, 21 03:36 AM

  Overweeg je een kindervakantie in Andalusië? Doe hier ideeën op over kinderpret aan zee, in de bergen, in pretparken, in een vakantiehuis met zwembad e.m.

  Lees meer

 3. Vakantie in Andalusië: Genieten van zon, natuur en cultuur

  Jan 18, 21 09:04 AM

  Op zoek naar onbekende parels voor je vakantie in Andalusië? Ga met me mee en ontdek idyllische dorpjes, bizarre rotsformaties of het enige woestijngebied in Europa.

  Lees meer