Een actieve vakantie in Girona en omgeving

Heb je al eens gedacht aan een actieve vakantie in de provincie Girona? De bergen rond de kleine historische stad Girona in het binnenland van Catalonië vormen het trainingsgebied voor veel professionele wielrenners. Maar zijn ook een paradijs voor amateur fietsers en wandelaars. En hou je van klimmen, raften, paardrijden of vogels kijken? Ook dan zit je goed in dit prachtig gebied in Oost Spanje.

Op deze pagina geef ik uitgebreide informatie en talrijke tips voor een actieve vakantie in Girona! Lees ze allemaal, of ga direct naar:

Wandel- en fietsroutes omgeving Girona

Je kunt in de omgeving van Girona wandelen of fietsen over drie verschillende tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijnen.

De bekendste hiervan is de Vía Verde del Carrilet vanuit Olot naar Sant Feliù de Guixols. Ook de Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute) vanuit Ripol naar Ogassa vind ik erg mooi. En tenslotte is er nog de nog de korte Vía Verde van Girona naar Sarrià de Ter, die ik heerlijk vind voor een wandeling vanuit de stad Girona:

Vía Verde del Carrilet

Een aanrader voor je actieve vakantie in Girona vind ik de Vía Verde del Carrilet: een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn, die veranderd is in wandel- en fietspad. En die tegenwoordig de populairste wandel- en fietsroute van Catalonië is. 

Het fiets- en wandelpad begint in Olot, de hoofdstad van vulkaangebied La Garrotxa, in het binnenland van Catalonië, op 1 uur rijden van Girona. En eindigt in Sant Feliù de Guixols, aan de Costa Brava.

Het is een makkelijke, bergafwaarts gaande route door Oost Spanje van ongeveer 100 kilometer. Die voert door vulkaangebied La Garrotxa, prachtige valleien en kleine Catalaanse dorpjes. En die meestal in twee dagen gefietst wordt, met pauze-dag in Girona.

Veel hotels in Girona hebben hierop ingespeeld met goede fietsstallingen en de mogelijkheid om fietsen te repareren.

Vía Verde Ruta del Ferro i Carbó

Een andere, minder bekende Vía Verde in Oost Spanje is de Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute). Die ik eveneens kan aanraden voor een actieve vakantie in Girona. 

De wandel- en fietsroute neemt je mee door het voormalige kolenmijnengebied in het binnenland van Catalonië. Zij begint in het mooie bergstadje Ripoll (met een Benedictijnen klooster uit de negende eeuw). En voert via het charmante Sant Joan de las Abadesses (met een Romaanse brug en een klooster uit de dertiende eeuw) naar de voormalige kolenmijnen van bergdorp Ogassa. 

Het is een korte route van in totaal 12 kilometer. Langs drie prachtige plaatsen en langs een stukje geschiedenis van de provincie Girona. 

Vía Verde Ruta Girona – Sarrià de Ter

En dan is er nog de Vía Verde Ruta Girona – Sarrià de Ter. Een wandel-en fietsroute die nog grotendeels in aanleg is. En die de oude spoorlijn van de Pinxo trein gaat vervangen. Die liep van Girona naar Banyoles en Serinyà..

Een stuk van 4,5km is al klaar. Tussen Girona stad en het dorpje Sarrià de Ter. En loopt langs de Ter rivier. Misschien is deze Vía Verde nog wat kort om te fietsen. Maar het is in ieder geval al een mooie wandelroute voor een actieve vakantie in Girona.

Wandel- en fietsroutes vulkaangebied La Garrotxa

De Vía Verde del Carrilet is niet de enige wandel- en fietsroute door het natuurpark Zona Volcánica de La Garrotxa.

Er voeren talrijke routes door het gigantische natuurgebied. Langs oude vulkanen en eeuwenoude dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Sant Feliu de Pallerols. Die voornamelijk gelegen zijn in de in de valleien langs de rivieren. Dus je kunt het uitgestrekte vulkaangebied in het binnenland van Catalonië ook uitgebreider verkennen tijdens je actieve vakantie in de omgeving van Girona.

De plaats Middeleeuwse plaats Olot, die ligt op 1 uur rijden van Girona, is de hoofdstad van het vulkaangebied. En is een goed uitgangspunt voor het verkennen van het gebied. Van hieruit vertrekken er talrijke fiets- en wandelroutes.

TIP! Neem de bus van Girona naar Olot. Er rijdt ieder uur een bus, die er 70 minuten (met 4 tussenstops, o.a. in Besalú) of 95 minuten (met 22 tussenstops; o.a. in Banyoles, Besalú en Castellfollit de la Roca) over doet. Kaartjes kun je in de bus of online kopen.

Wandel- en fietsroutes natuurpark Montseny 

Op 1,5 uur rijden in zuidwestelijke richting van Girona (richting Barcelona) ligt vervolgens nationaal park El Montseny. Dat eveneens een prachtige bestemming is voor een actieve vakantie in de provincie Girona.

Het is een gigantisch natuurgebied in de pre-Pyreneeën, dat voornamelijk bestaat uit het Montseny bergmassief. Met o.a. de hoogste bergtop Turo de l'Home (1707 meter), van waaruit je uitzicht hebt op Barcelona, de bergen van Montserrat, de Costa Brava en de Pyreneeën. En eeuwenoude dorpen als Montseny, Viladrau en Sant Celoni. 

Door het natuurgebied tussen Barcelona en Girona lopen talrijke goed aangegeven wandelroutes (o.a. de lange-afstandsroutes GR2, GR5 en GR 83) en mountainbikeroutes.

TIP! Neem de trein of bus van Girona naar Sant Celoni in natuurprak El Montseny (treinkaartjes online te koop via Omio.nl; buskaartjes via busmaatschappij Teisa). Vanuit Sant Celoni zijn er verschillende wandelroutes  aangegeven.

Andere wandel- en fietsroutes omgeving Girona

En er zijn nog meer wandel- en fietsroutes voor een actieve vakantie in Girona! Deze routes zijn te vinden op bijvoorbeeld AllTrail, Wikiloc en RouteYou.

TIP! Wil je een lange fietsvakantie door Catalonië maken, dan kun je ook de Pirinexus fietsroute volgen. Een circulaire fietsroute van 353 kilometer door de provincie Girona en een stukje van Zuid Frankrijk. Die bestaat uit delen van Vías Verdes en andere routes.

Terug naar boven>>

Vías Ferratas in omgeving Girona

Je kunt tijdens je actieve vakantie bij Girona ook klimmen op verschillende Vía Ferratas. Ik heb 4 Vías Ferratas kunnen vinden. Die 40 tot 70 minuten rijden van de gezellige stad in Catalonië liggen: 

 1. La Cala del Molí in Sant Feliu de Guixols (40min rijden van Girona; parkeren bij hotel Hipocrates);
 2. Les Agulles Rodones bij Santa Cristina de Haro (40min rijden van Girona; parkeren bij Masia de Can Llaurador);
 3. Gorges de Salenys bij Santa Cristina de Haro (40min rijden van Girona; parkeren bij km bord 5 van de GIV-6612 weg);
 4. Ferrata de Centelles (70min rijden van Girona; parkeren bij Casa de Colonies).

Terug naar boven>>

Fiets-, MTB- en hardloopevenementen

Er worden tegenwoordig ook talrijke fiets-, MTB en hardloopevenementen in Girona en omgeving georganiseerd. Die een originele actieve vakantie in Girona voor fietsers en hardlopers kunnen zijn.

Bijvoorbeeld de Vías Verdes marathon (februari), de Girona MTB Challenge (maart) en het Girona Cycling Festival (juni). 

Op de website Gironaenjoysport.com vind je een overzicht van alle fiets- en hardloop-evenementen in Girona en omgeving.

Bovendien kun je er lezen wanneer ze plaatsvinden. En vind je links naar meer informatie over de afzonderlijke evenementen.

Terug naar boven>>

Begeleide outdoor activiteiten in Girona

Wil je onder begeleiding van een ervaren gids wandelen, fietsen, klimmen en meer tijdens je actieve vakantie in Catalonië? 

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide heb ik talrijke outdoor activiteiten in de provincie Girona gevonden, die variëren van een wandeling door La Garrotxa of Montseny tot het klimmen op een Vía Ferrata of het meegaan met een canyoning trip.

Bij alle activiteiten word je opgehaald en weer afgezet in Girona. De mooiste activiteiten in de buurt van Girona heb ik hier bij elkaar gezet:

Wandeling met gids door Hoge Garrotxa

Wil je tijdens je actieve vakantie in Girona  vulkaangebied La Garrotxa met gids verkennen? Kijk dan eens naar de ‘Hoge Garrotxa Half-Day Trek van Girona’. Een 5 uur durende wandel-excursie met Engels sprekende gids. Waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona. En wandelt over vroegere smokkelaarspaden en door een onwerkelijk landschap bestaande uit 40 vulkanische kegels. 

Wandeling met gids door natuurpark Montseny

Wil je natuurpark Montseny onder begeleiding van een gids verkennen? Dan kun je via de Nederlandse website GetYouGuide de wandelexcursie ‘Montseny Natural Park Excursie’ boeken. Voor deze 5 uur durende activiteit met Engels of Spaans sprekende gids in de omgeving van Girona wordt je ook weer opgehaald in en teruggebracht naar Girona.

Vía Ferrata voor beginners

Wil je voor de eerste keer een Vía Ferrata (=letterlijk vertaald ‘ijzeren weg’) doen tijdens je actieve vakantie in Catalonië? Dan kan ik deze 4 uur durende Vía Ferrata voor beginners aanraden. Door de bergen rond de Riera de Salenys. Je wordt opgehaald en weer afgezet in Girona. Begeleid door een Engels en Spaans sprekende gids. En ontvangt na afloop bovendien foto’s en video’s van de klim.

Via Ferrata voor ervaren klimmers

Ben je een ervaren klimmer en wil je de hele dag actief bezig zijn? Dan is deze Via Ferrata voor ervaren klimmers iets voor jou! Tijdens dit 10 uur durend avontuur, waarbij je wordt opgehaald en afgezet in Girona, beklim je rotsen, loop je over bruggen en maak je abseils in Les Baumes Corcades, een prachtige bergachtige omgeving in het binnenland van Catalonië. 

Canyoning trip voor beginners en ervaren deelnemers

Lijkt het je wat om tijdens je actieve vakantie in Girona een rivier door een kloof te volgen? Ga dan mee op dit 8 uur durend avontuur in El Barranc de les Anelles (in Ceret in de Franse Pyreneeën, op 1 uur rijden van Girona). Deze activiteit is geschikt voor zowel beginners als ervaren deelnemers.

Terug naar boven>>

Georganiseerde fietsreizen Girona

Fietsreis Costa Brava en Baix Empordà (7 dagen)

Of wat zeg je van deze ontspannen fietsreis door het Baix Empordà gebied in de provincie Girona (Catalonië)?

Tijdens deze 7-daagse individuele fietsvakantie langs de Costa Brava kust én door het binnenland fiets je over rustige weggetjes en onverharde paden langs steile kliffen, afgelegen baaitjes en maagdelijke stranden, door het vogelrijke wetland nabij Siurana en langs Middeleeuwse dorpjes als Pals en Ullastret. En kun je in Figueres en Púbol genieten van kunst van Dalí.

Onderweg verblijf je in sfeervolle boerenhoeves en smaakvol ingerichte hotelletjes.

Je kan deze Spanje fietsreis fietsen van half maart tot eind oktober; de beste reisperiodes zijn echter het voorjaar en de herfst.

Fietskampeervakantie Spaanse Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Terug naar boven>>

Fietsvriendelijke hotels in Girona

In de stad Girona vind je steeds meer fietsvriendelijke hotels. Die in- en uitchecktijden aanpassen aan het fietsschema van fietsers, zorgen voor voedzame maaltijden, beschikken over goede fietsenstallingen, fietspompen en fietsgereedschap en dergelijke. Ik heb de volgende fietsvriendelijke hotels in Girona gevonden, opgedeeld in 2-, 3- en 4-sterren hotels:

Fietsvriendelijke 4-sterren hotels in Girona

fietsvriendelijk 4-sterren hotel Gran Ultonia Girona

Fietsvriendelijke 3-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Costabella Girona
 • Hotel Costabella - huisdiervriendelijk hotel met buitenzwembad, Spa en familiekamers in Girona (bushalte voor hotel);
 • Hotel Peninsular - comfortabel hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Ultònia - comfortabel huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona.

Fietsvriendelijke 2-sterren hotels in Girona

Fietsvriendelijk hotel Ibis Girona
 • Hotel Ibis Girona - kleurrijk en verzorgd huisdiervriendelijk hotel met familiekamers dichtbij centrum Girona.

Terug naar boven>>

Lees meer over Girona

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. De leukste activiteiten in Valencia plus omgeving

  Jun 22, 22 09:52 AM

  Ontdek de leukste activiteiten in Valencia (Oost-Spanje): wandel-& fietstours, kooklessen, een excursie naar natuurgebied Albufera en meer.

  Lees meer

 2. De mooiste appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia

  Jun 22, 22 08:26 AM

  Sfeervolle, comfortabele, prachtig gelegen appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia: in de ciutat vella en aan zee. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Las Fallas van Valencia: prachtige beelden die in vlammen opgaan

  Jun 22, 22 03:05 AM

  Las Fallas in Valencia: een indrukwekkend feest met prachtige beelden die in vlammen opgaan, knalvuurwerk en klederdracht. Uitgebreide informatie.

  Lees meer