Eten in Girona (Catalonië): de beste restaurants, bakkers en ijsbars

Wist jij dat je overheerlijk kunt eten in Girona? In deze gezellige kleine stad in het binnenland van Catalonië vind je naast traditionele restaurants ook talrijke moderne haute cuisine restaurants, bakkerijen en eetcafés plus overheerlijke ijszaken.

Én 's werelds beste restaurant, El Celler de Can Roca, ligt in Girona! Ik beloof je dat het van ’s ochtends tot ’s avonds een feest is om te eten in Girona…

Ontdek hier wat voor paradijs aan restaurants Girona rijk is: Michelin restaurants, haute cuisine restaurants en moderne eetcafé's.

Daarnaast verklap ik waar je terecht kunt voor een origineel en voedzaam ontbijt en wat je als lekker tussendoortje kunt eten in Girona:

Michelin restaurants in Girona

Ook al is de stad Girona vrij klein, toch vind je er maar liefst twee Michelin restaurants, waar iedere maaltijd een enorme smaakbeleving is! Ik heb het over Celler Can Roca en Restaurant Massana:

Michelin restaurant Celler Can Roca

Het bekendste Michelin restaurant in Girona is Restaurant El Celler de Can Roca. Dit haute cuisine restaurant heeft drie Michelin sterren en is een aantal jaren uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.

Het restaurant ligt een beetje buiten het centrum van Girona, aan de Can Sunyer 48 straat, en wordt gerund door de drie broers Joan (chef-kok), Jordi (meester in toetjes) en Josep (de wijnexpert).

Als kind hebben zij meegeholpen in het wegrestaurant van hun ouders. En vervolgens zijn zij alle drie naar de hotelschool zijn gegaan. 

Gerecht in sterrenrestaurant El Celler de Can Roca - een bijzondere eetplek in Girona (Catalonië)

Het vroegere wegrestaurant is nu omgetoverd tot haute cuisine restaurant, waar Joan, Jordi en Josep je mee op avontuur nemen door de moderne en innovatieve Gironese keuken.

Wil je hier eten als je in Girona bent, zorg dan ervoor dat je een paar maanden van tevoren al een tafel reserveeert…

Michelin restaurant Massana

Het tweede  Michelin restaurant in Girona is Restaurant Massana, dat met één Michelin ster het tweede sterrenrestaurant in dit gastronomisch paradijs in het binnenland van Catalonië is. 

Het restaurant is gelegen aan de Carrer Bonastruc de Porta 10 straat, in het centrum van de stad (het nieuwe deel, aan de overkant van de Onyar rivier), en wordt al 25 jaar liefdevol gerund door chef-kok Pere Massana en zijn vrouw Ana Roger.

Ook Pere Massana heeft als kind meegeholpen in de zaak van zijn ouders, die een cateringbedrijf hadden, en is als volwassene samen met zijn vrouw zijn eigen haute cuisine restaurant in Girona begonnen.

Terug naar boven>>

Andere haute cuisine restaurants Girona

En dit zijn niet de enige restaurants in Girona die een moderne twist aan eten geven! Je vindt de restaurants met innovatief eten zelfs in verschillende prijsklassen.

Duurdere haute cuisine restaurants in Girona zijn: 

Goedkopere restaurants in Girona met een innovatieve keuken waarbij een hoofdgerecht rond de €20 kost, zijn: 

Terug naar boven>>

Ontbijten in een fietsvriendelijke eetcafé

De moderne twist is zelfs te merken als je s’ ochtends gaat eten in Girona! Bij Coffee & Greens (aan de Rambla de la Libertat 25) en La Fábrica (aan de Carrer de la Llebre 3) hebben we gesmuld van een gezond en voedzaam ontbijt (wij kozen voor pap met fruit, maar er was nog meer lekkers). Dat ook uitstekend is voor fietsers.

Chia sensatie ontbijt bij La Fábrica in Girona
Parkeerplek voor fietsen in Coffee & Greens in Girona

En verder zagen we op verschillende plaatsen in de oude binnenstad van Girona moderne, internationaal uitziende bakkerijen waar je eveneens kunt eten. 

Wat ik niet in de oude binnenstad heb gevonden (misschien was het er wel, maar dan lag het goed verstopt), is een traditioneel Spaans café waar je bijvoorbeeld geroosterd stokbrood met tomatenprut en ham als ontbijt kunt krijgen.

Terug naar boven>>

Traditionele restaurants in Girona

Wil je tijdens je stedentrip Girona eten in een restaurant met een traditionele keuken, dan vind ik Café le Bistrot een aanrader. Het eetcafé, dat zich bevindt in het idyllische Middeleeuwse straatje Pujada de San Domènec, heeft een gezellige modernistische decoratie. En serveert Spaanse dagmenu’s. Met groente als voorgerecht. En vlees met aardappel of rijst als hoofdgerecht.

Café le Bistrot in Pujada de San Domènec in de oude binnenstad van Girona
Modernistisch interieur Café le Bistrot in Girona

Een ander gezellig en authentiek restaurant waar je traditioneel kunt eten in Girona is restaurant Plaça del Vi 7. Hier kun je ook traditionele koude tapa’s als manchego kaas, serrano ham en verschillende gedroogde worsten bestellen. Plus lekkere wijnen!

Terug naar boven>>

Lekkere tussendoortjes in Girona

Wil je tussendoor ook iets lekkers eten als je op vakantie in Girona bent? Stap dan binnen bij een van de vele bakkerijen, churrerías of overheerlijke ijszaken die deze gezellig stad in Catalonië rijk is!

Xuixos - typische lekkernij in Girona
ijsje van Rocambolesc in Girona

Op verschillende plekken in de oude binnenstad én het nieuwe centrum van Girona vond ik ijszaken met smeuïg, smaakvol en echt Italiaans uitziend ijs! Bovendien heeft Jordi, een van de drie broers van Michelin restaurant El Celler de Can Roca, aan de Carrer Santa Clara 50 een ijszaak Rocambolesc geopend.

Verder kun je bij iedere bakker ‘Xuixos’ kopen: een typische lekkernij in Girona. Die lijkt op een met vanille crème gevulde langwerpige oliebol. 

En hou je van Churros? Dan is Churrería Montse l’Artesana aan de Cort Reial 9 een aanrader. Er tegenover ligt overigens een kleine banketbakkerij die glutenvrij bakt..

Terug naar boven>>

Gastronomische week Girona

In de derde of vierde week van april wordt er in de gezellige stad aan de Onyar river ieder jaar de Setmana Gastronomica Gironinagehouden. Oftewel de Gastronomische week van Girona. Tijdens deze week promoten restaurants in Girona via speciale menu’s de lokale keuken van Girona.

Wil je de moderne en innovatieve keuken van dit gastronomisch paradijsje in het Oosten van Spanje uitgebreid proeven, dan is dit een uitstekende gelegenheid om op vakantie naar Girona te komen. 

Op een aparte website vind je de exacte datum plus een overzicht van deelnemende restaurants tijdens de Gastronomische week van Girona.

Het Bloemenfestival van Girona

Tijdens het Bloemenfestival van Girona (In het Catalaans: Girona Temps de Flors), dat ieder jaar vanaf het tweede t/m het derde weekend in mei gehouden wordt, 

zijn gebouwen, straten, trappen, bruggen en pleinen prachtig met bloemen versierd. En kom je op plekken die normaal gesproken voor publiek gesloten zijn. Bovendien serveren veel restaurants in deze periode gerechten met bloemen. Welke restaurants dit zijn, lees je hier.

Conclusie

Dus hou je van lekker eten, dan moet je beslist een keer op vakantie naar Girona gaan! Bijvoorbeeld tijdens de Gastronomische week van Girona (april) of tijdens het bloemenfestival van Girona (mei). Maar ook de rest van het jaar kun je natuurlijk genieten van een moderne en innovatieve keuken in talrijke restaurants in Girona, van een gezond en voedzaam ontbijt en van heerlijke tussendoortjes! 

Ook interessant

Terug naar boven>>