Beleef Girona tijdens bloemenfestival Temps de Flors

Wil je de stad Girona in het binnenland van Catalonië op een bijzondere manier beleven? Kom dan naar Girona Temps de Flors, oftewel het Bloemenfestival van Girona! Tijdens dit kleurrijke festival zijn straten, monumenten, huizen en meer met bloemen versierd. Én serveren veel restaurants gerechten met bloemen. Ik ben er van 16 t/m 18 mei 2019 geweest. En vertel hier wat je kunt zien en doen tijdens het kleurrijke bloemenfestival van Girona.

Wat: Girona Temps de Flors
Waar: oude binnenstad van Girona
Wanneer: vanaf 2e t/m 3e weekend in mei
Entree: gratis

Bloemenpracht zonder einde

Bloemversiering op de trappen van de Sant Martí Seminari kerk in Girona

Tijdens Girona Temps de Flors, dat ieder jaar gehouden wordt vanaf het tweede t/m het derde weekend van mei, staat de hele stad in bloei!

Straten, monumenten, binnenplaatsen, tuinen, pleinen, bruggen, trappen en privé huizen zijn dan door kunstenaars versierd met bloemen. En kunnen iedere dag van 10 tot 22 uur bewonderd worden (op zaterdag en zondag zelfs tot 24 uur).

Al wandelend van de ene bloemendecoratie naar de andere leer je de oude binnenstad van Girona kennen. En krijg je bovendien de kans om op plekken te komen die normaal niet allemaal voor publiek geopend zijn. Bijvoorbeeld de kelders van de kathedraal, de schuilkelders van Girona en binnenplaatsen van privé huizen.

TIP! Op de website over Girona Temps de Flors vind je een plattegrond van alle bloemversieringen (de 'Planol dels espais, serveis i horaris'). Je kunt de plattegrond echter ook ophalen bij de VVV van Girona (Rambla de la Libertat 1; bij de stenen brug). Die is groter en duidelijker.

Bloemversieringen van kinderen

Versierde schommel in carrer Nou tijdens Girona Temps de Flors 2019

In de Carrer Nou (de straat in het verlengde van de Pont de Pedra, aan de overkant van de oude binnenstad) vonden we bovendien bloemenversieringen van kleuterscholen en lagere scholen: schommels die ieder school op een andere manier versierd had.

En in het Casa de Cultura (=cultuurhuis) van Girona (adres: Plaça de l'Hospital 6, eveneens aan de overkant van de oude binnenstad) hadden kinderen bloemenversieringen gemaakt ter ere van de 'Tarlà', een jongen die ten tijden van de zwarte koorts in de carrer d'Argenteria de straat op ging om gekke dingen te doen. En om zo mensen hun verdriet en ongeluk even te doen vergeten.

Restaurants die koken met bloemen

Chia sensatie ontbijt versierd met bloemen bij La Fábrica in Girona (Catalonië)

Een van de redenen waarom ik zo graag het Bloemenfestival van Girona wilde bezoeken, is het feit dat veel restaurants tijdens Girona Temps de Flors ook koken met bloemen.

Op een aparte website vind je de restaurants die met bloemen koken tijdens het bloemenfestival van Girona. In 2019 waren dit er 27. Waaronder restaurant Brots de Vi, DO Girona en El Museu de Vi.

Wij hebben geluncht bij Café le Bistrot en Brots de Vi. Ik had begrepen dat beide restaurants een moderne keuken hadden. Bij Brots de Vi was dit ook het geval. Maar de lunch bij Café le Bistrot vond ik traditioneel Spaans. Met groente als voorgerecht en een grote portie vlees met aardappel (/rijst) als hoofdgerecht. Ook lekker, alleen niet wat we verwacht hadden. Bij beide restaurants betaalden we EUR25 voor een 3-gangen menu.

We hebben ontbeten bij Coffee & Greens en La Fábrica. Beide super plekken met gezond en voedzaam ontbijt. Dat bij La Fábrica bovendien versierd was met bloemen. Geweldig!

A Capella Festival Girona Temps de Flors

A Capella optreden tijdens bloemenfestival Girona

Tijdens het bloemenfestival van Girona vindt er ook het zogenaamde Girona A Capella Festival plaats, waarbij je kunt genieten van A capella groepen van over de hele wereld! 

De meeste optredens vinden plaats op de Plaça de Independencia (aan de Onyar rivier, net aan de overkant van de oude binnenstad) en zijn gratis toegankelijk.

Maar er treden ook A Capella groepen op in het auditorium van Girona, het Cultuurhuis en in Marfà. Voor deze optredens betaal je een klein bedrag entree. Vraag ernaar bij het toeristenkantoor van Girona.

Foto's Girona Temps de Flors

Om je in de stemming te brengen, hier nog wat meer foto's van het bloemenfestival in Girona die ik heb gemaakt. Veel kijkplezier!

Bloemversiering Basilica de Sant Feliu (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering kloostergang kathedraal (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering kelders kathedraal (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering kelders Gironella toren (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering Jardí dels Alemanys (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering Banys Árabs (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering Arabische Baden (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering trappen Sant Martí Seminari kerk (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering historisch museum (Girona Temps de Flors 2019(
Bloemversiering trappen kathedraal (Girona Temps de Flors 2019(
Bloemversiering Passeig Arqueológic (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering Sant Martí Seminari kerk (Girona Temps de Flors 2019)
Bloemversiering trappen Sant Martí Seminari kerk (Girona 2019)
Bloemversiering Jardí d'Angel (Girona Temps de Flors 2019)

Meer over Girona

Andere mooie bloemenfestivals in Spanje