De 7 mooiste plaatsen aan de kust van Catalonië

Wist je dat er talrijke prachtige en sfeervolle kustplaatsen in Catalonië te vinden zijn, variërend van grote steden tot pittoreske vissersdorpjes tot oude Romeinse stad? 

De 7 mooiste plaatsen aan de Costa Brava (de kust van de provincie Girona in het noorden van Catalonië), Costa de Barcelona rond Barcelona plus  Costa Dorada (de kust van de provincie Tarragona in het zuiden van Catalonië), heb ik hier van noord tot zuid voor je op een rijtje gezet:

1. Cadaqués

Vissersdorp Cadaqués met het museum van Dalí

Een van de mooiste kustplaatsen in Catalonië vind ik het pittoreske vissersdorp Cadaqués, dat gelegen is in het uiterste noorden van de provincie Girona, dichtbij de grens met Frankrijk, in een idyllische baai nabij natuurgebied Cap de Creus. 

Tot het einde van de negentiende eeuw is deze badplaats in het noordoosten van Spanje bijna geheel afgesloten geweest van de rest van de provincie. Totdat het in het begin van de twintigste eeuw een inspiratiebron werd voor kunstenaars.

Het wordt dan de woonplaats van bijvoorbeeld Federico García Lorca, Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí.

Bezoek in Cadaqués zeker het historisch centrum, de Santa Maria kerk en het Dalí museum.

2. Empuriabrava

Empuriabrava is een nog vrij nieuwe plaats in het noordoosten van Spanje die ligt op zo een 20 kilometer ten zuiden van de badplaats Rosas. Door de vele kanalen die door de stad lopen, wordt Empuriabrava ook wel het Venetië van Spanje genoemd.

Deze kustplaats in Catalonië wordt vooral veel bezocht door watersportliefhebbers. Maar naast het varen door de kanalen en de verschillende watersporten die je hier kunt beoefenen, is er nog meer te doen.

Ga bijvoorbeeld lekker relaxen op het strand of wandelen en fietsen in één van de natuurparken in de buurt (denk aan Aiguamolls de l’Empordà en Cap de Creus). En hou je van adrenaline? Ga dan skydiven!

Op de reisblog van Catalonië expert Raïssa lees je meer over deze heerlijke kustplaats aan de Costa Brava:

3. Empúries

Ruïnes van de oude Romeinse stad Empuries in Catalonië

In Empúries (enkele kilometers ten noorden van l'Escala, in de provincie Girona) liggen de ruïnes van de vroegere Romeinse stad Emporiae, die gebouwd is naast en op de Griekse stad Empórion.

In de Romeinse tijd was deze plaats aan de kust van Catalonië een belangrijk bestuurscentrum van waaruit de Romeinen eeuwenlang de omliggende regio bestuurd hebben.

Bezoek de talrijke overblijfselen van het vroegere Romeinse Emporiae: een deel van de muur met een toegangspoort, het forum, het amfitheater en een aantal publieke baden, tempels, openbare gebouwen en huizen met fraaie vloermozaïeken.

4. Begur

Kustplaats Begur aan de Costa Brava in Catalonië

Het gezellige en sfeervolle plaatsje Begur aan de Costa Brava ligt een beetje landinwaarts en is tegen een heuvel opgebouwd. Op de top van de heuvel ligt het zeventiende eeuwse kasteel Castell, dat samen met een verdedigingssysteem van 10 wachttorens de plaats vroeger tegen piraterij moest beschermen.

Ga op zoek naar de overgebleven wachttorens in en rond de gemeente Begur. En bezoek in Begur zeker ook de Plaça de la Villa, de laat gotische Sant Pere kerk en de achttiende en negentiende eeuwse herenhuizen van Indianos (=Spaanse avonturiers die rijk waren geworden in Amerika).

Stop onderweg ook even in Esclanyà om er het mooie Romaanse centrum te bewonderen. En geniet van de baaien en kliffen in de omgeving van Begur.

Op de reisboog Nieuwe Plekken Ontdekken lees je meer over dit pittoreske dorp aan de kust van Catalonië:

5. Barcelona

Sagrada Familia in Barcelona

Natuurlijk mag de stad Barcelona niet ontbreken aan mijn lijst van interessante kustplaatsen in Catalonië.

Het is een eeuwenoude havenstad met sporen die terugvoeren naar de Romeinse tijd, waarin modernistische kunstenaren als Gaudí, Miró, Picasso in de recentere geschiedenis hun sporen hebben nagelaten.

Een absolute aanrader voor een stedentrip! En een stad om naar terug te blijven komen.

6. Sitges

Badplaats Sitges aan Costa del Garraf (provincie Barcelona)

Een idyllische kustplaats in Catalonië vind ik ook de badplaats Sitges aan de Costa del Garraf in de provincie Barcelona, met zijn prachtig klein historisch stadscentrum.

Je vindt er resten van een Romeinse villa, een Middeleeuwse stadsmuur, het Palau del Rei Moro (=paleis van de Moorse koning), de San Bartomeu kerk, La Fragata (=de fregat, waar vroeger een fregat lag om Sitges tegen piraten te beschermen), blauwe patios en het gemeentehuis van Sitges (gebouwd op de resten van een Middeleeuws kasteel).

Aangezien deze kustplaats maar 30 kilometer ten zuiden van de stad Barcelona ligt, is het een favoriete weekendbestemming voor veel inwoners van Barcelona.

7. Tarragona

In de havenstad en provinciale hoofdstad Tarragona (aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona) zijn talrijke overblijfselen uit de Romeinse Tijd te vinden.

In de tweede eeuw voor Christus komt de plaats namelijk in handen van de Romeinen en wordt het de hoofdstad van de provincie Hispania Tarraconensis. De restanten van Tarraco, -de oude Romeinse stad-, staan tegenwoordig vermeld op UNESCO´s Werelderfgoedlijst.

Bewonder als je op vakantie in Tarragona bent het Romeinse amfitheater, het oude Romeinse circus, het Romeinse aquaduct, delen van de Romeinse stadsmuur plus de overige ruïnes van de oude Romeinse stad Tarraco. 

En bezoek ook de Santa Maria kathedraal, de centrale markt en het uitkijkpunt Balcó del Mediterráni (=het balkon van de Middellandse Zee).

Andere kustplaatsen in Catalonië

Andere interessante kustplaatsen in Catalonië zijn bijvoorbeeld het vissersdorp Rosas en de kustplaats San Feliù de Guíxois. Beide plaatsen zijn gelegen in een prachtige omgeving, aan mooie baaien met indrukwekkende uitzichten.

Sfeervolle accommodaties in Catalonië

Lees meer over Catalonië