Interessante kustplaatsen in Catalonië

Wist je dat er talrijke prachtige en sfeervolle kustplaatsen in Catalonië te vinden zijn? De interessantste kustplaatsen in Catalonië heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

Barcelona

Natuurlijk mag de stad Barcelona niet ontbreken aan mijn lijst van interessante kustplaatsen in Catalonië. Het is een eeuwen oude havenstad met sporen die terugvoeren naar de Romeinse tijd, waarin modernistische kunstenaren als Gaudí, Miró, Picasso in de recentere geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Een absolute aanrader voor een stedentrip! En een stad om naar terug te blijven komen.

Begur

Het gezellige en sfeervolle plaatsje Begur aan de Costa Brava ligt een beetje landinwaarts en is tegen een heuvel opgebouwd. Op de top van de heuvel ligt het 17de eeuwse kasteel Castell, dat samen met een verdedigingssysteem van 10 wachttorens de plaats vroeger tegen piraterij moest beschermen.

Ga op zoek naar de overgebleven wachttorens in en rond de gemeente Begur. En bezoek in Begur zeker ook de Plaça de la Villa, de laat gotische Sant Pere kerk en de 18de en 19de eeuwse herenhuizen van Indianos (=Spaanse avonturiers die rijk waren geworden in Amerika).

Stop onderweg ook even in Esclanyà om er het mooie Romaanse centrum te bewonderen.

En geniet van de prachtige omgeving met baaien en kliffen rondom Begur.

Cadaqués

Het pitoreske vissersdorp Cadaqués in het uiterste noorden van de provincie Gerona ligt in een baai nabij natuurgebied Cap de Creus. Ook dit dorp is gelegen in een verbluffende omgeving.

Tot het einde van de negentiende eeuw is het bijna geheel afgesloten van de rest van de kustregio in Noord Spanje. Totdat het begin twintigste eeuw een inspiratiebron wordt voor kunstenaars.

Het wordt dan de woonplaats van bijvoorbeeld Federico García Lorca, Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí.

Ga je naar Cadaqués, bezoek dan zeker het historisch centrum, de Santa Maria kerk en het Dalí museum.

Empúries

In Empúries (enkele kilometers ten noorden van l'Escala, in de provincie Gerona) liggen de ruïnes van de vroegere Romeinse stad Emporiae. In de Romeinse tijd was deze plaats een belangrijk bestuurscentrum. Van hieruit hebben de Romeinen eeuwen lang de omliggende regio bestuurd.

De Romeinse stad is naast en op de Griekse stad Empórion gebouwd.

Bezoek de talrijke overblijfselen van het vroegere Romeinse Emporiae: een deel van de muur met een toegangspoort, het forum, het amfitheater en een aantal publieke baden, tempels, openbare gebouwen en huizen met fraaie vloermozaïeken.

Sitges

De kustplaats Sitges (aan de Costa del Garraf in de provincie Barcelona) heeft een prachtig klein historisch stadscentrum.

Je vindt er resten van een Romeinse villa, een Middeleeuwse stadsmuur, het Palau del Rei Moro (=paleis van de Moorse koning), de San Bartomeu kerk, La Fragata (=de fregat, waar vroeger een fregat lag om Sitges tegen piraten te beschermen), blauwe patios en het gemeentehuis van Sitges (gebouwd op de resten van een Middeleeuws kasteel).

Aangezien deze kustplaats maar 30 km ten zuiden van de stad Barcelona ligt, is het een favoriete weekendbestemming voor veel inwoners van Barcelona.

Tarragona

In de havenstad en provincie hoofdstad Tarragona (aan de Costa Dorada, in de provincie Tarragona) zijn talrijke overblijfselen uit de Romeinse Tijd te vinden.

In de 2de eeuw v.Chr. komt de plaats namelijk in handen van de Romeinen en wordt het de hoofdstad van de provincie Hispania Tarraconensis.

De restanten van Tarraco, -de oude Romeinse stad-, staan tegenwoordig vermeld op UNESCO´s Werelderfgoedlijst.

Bewonder in Tarragona het Romeinse amfitheater, het oude Romeinse circus, het Romeinse aquaduct, delen van de Romeinse stadsmuur en ruïnes van de oude Romeinse stad Tarraco. 

Als je in Tarragona bent, bezoek dan ook de Santa Maria kathedraal, de centrale markt en het uitkijkpunt Balcó del Mediterráni (=het balkon van de Middellandse Zee).

Andere interessante kustplaatsen in Catalonië

Andere interessante kustplaatsen in Catalonië zijn bijvoorbeeld het vissersdorp Rosas en de kustplaats San Feliù de Guíxois. Beiden gelegen in een prachtige omgeving, aan mooie baaien met indrukwekkende uitzichten.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie en reistips voor een vakantie in Catalonië.


Keer terug van Kustplaatsen Catalonië naar Vakantie Catalonië
Keer terug naar Spanje voor Jou

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>Nieuwe pagina's

 1. De vele verschillende soorten vakanties die je naar Spanje kunt maken

  Jul 08, 20 09:01 AM

  Beleef Spanje op je eigen manier! Lees meer over de vele verschillende soorten vakanties in Spanje die mogelijk zijn: stedentrips, actieve vakanties en meer.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie in Andalusië: fietsen door afwisselende landschappen

  Jul 08, 20 04:00 AM

  Mijn favoriete fietsgebieden, fietsroutes en fietsreizen in Andalusië (individuele fietsvakanties en groepsreizen).

  Lees meer

 3. Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

  Jul 01, 20 11:53 AM

  Informatie en tips over fietsroutes in Spanje: lichte én zware fietsroutes over geasfalteerde wegen of hobbelige natuurpaden.

  Lees meer