Interessante plaatsen aan de kust van Catalonië

Wist je dat er talrijke prachtige en sfeervolle kustplaatsen in Catalonië te vinden zijn, variërend van grote steden tot pittoreske vissersdorpjes tot oude Romeinse stad? 

De interessantste plaatsen aan de kust van Catalonië heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

Barcelona

Natuurlijk mag de stad Barcelona niet ontbreken aan mijn lijst van interessante kustplaatsen in Catalonië. Het is een eeuwen oude havenstad met sporen die terugvoeren naar de Romeinse tijd, waarin modernistische kunstenaren als Gaudí, Miró, Picasso in de recentere geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Een absolute aanrader voor een stedentrip! En een stad om naar terug te blijven komen.

Lees meer over een stedentrip Barcelona>>

Begur

Het gezellige en sfeervolle plaatsje Begur aan de Costa Brava ligt een beetje landinwaarts en is tegen een heuvel opgebouwd. Op de top van de heuvel ligt het zeventiende eeuwse kasteel Castell, dat samen met een verdedigingssysteem van 10 wachttorens de plaats vroeger tegen piraterij moest beschermen.

Ga op zoek naar de overgebleven wachttorens in en rond de gemeente Begur. En bezoek in Begur zeker ook de Plaça de la Villa, de laat gotische Sant Pere kerk en de achttiende en negentiende eeuwse herenhuizen van Indianos (=Spaanse avonturiers die rijk waren geworden in Amerika).

Stop onderweg ook even in Esclanyà om er het mooie Romaanse centrum te bewonderen. En geniet van de prachtige omgeving met baaien en kliffen rondom Begur.

Cadaqués

Het pitoreske vissersdorp Cadaqués in het uiterste noorden van de provincie Girona ligt in een baai nabij natuurgebied Cap de Creus. Ook dit dorp is gelegen in een verbluffende omgeving.

Tot het einde van de negentiende eeuw is het bijna geheel afgesloten van de rest van de kustregio in het noordoosten van Spanje. Totdat het begin twintigste eeuw een inspiratiebron wordt voor kunstenaars.

Het wordt dan de woonplaats van bijvoorbeeld Federico García Lorca, Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí.

Ga je naar de badplaats Cadaqués, bezoek dan zeker het historisch centrum, de Santa Maria kerk en het Dalí museum.

Empúries

In Empúries (enkele kilometers ten noorden van l'Escala, in de provincie Girona) liggen de ruïnes van de vroegere Romeinse stad Emporiae, die gebouwd is naast en op de Griekse stad Empórion.

In de Romeinse tijd was deze plaats aan de kust van Catalonië een belangrijk bestuurscentrum van waaruit de Romeinen eeuwenlang de omliggende regio bestuurd hebben.

Bezoek de talrijke overblijfselen van het vroegere Romeinse Emporiae: een deel van de muur met een toegangspoort, het forum, het amfitheater en een aantal publieke baden, tempels, openbare gebouwen en huizen met fraaie vloermozaïeken.

Sitges

Een idyllische kustplaats in Catalonië vind ik ook de badplaats Sitges aan de Costa del Garraf in de provincie Barcelona, met zijn prachtig klein historisch stadscentrum.

Je vindt er resten van een Romeinse villa, een Middeleeuwse stadsmuur, het Palau del Rei Moro (=paleis van de Moorse koning), de San Bartomeu kerk, La Fragata (=de fregat, waar vroeger een fregat lag om Sitges tegen piraten te beschermen), blauwe patios en het gemeentehuis van Sitges (gebouwd op de resten van een Middeleeuws kasteel).

Aangezien deze kustplaats maar 30 kilometer ten zuiden van de stad Barcelona ligt, is het een favoriete weekendbestemming voor veel inwoners van Barcelona.

Tarragona

In de havenstad en provinciale hoofdstad Tarragona (aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona) zijn talrijke overblijfselen uit de Romeinse Tijd te vinden.

In de 2de eeuw v.Chr. komt de plaats namelijk in handen van de Romeinen en wordt het de hoofdstad van de provincie Hispania Tarraconensis. De restanten van Tarraco, -de oude Romeinse stad-, staan tegenwoordig vermeld op UNESCO´s Werelderfgoedlijst.

Bewonder als je op vakantie in Tarragona bent het Romeinse amfitheater, het oude Romeinse circus, het Romeinse aquaduct, delen van de Romeinse stadsmuur plus de overige ruïnes van de oude Romeinse stad Tarraco. 

En bezoek ook de Santa Maria kathedraal, de centrale markt en het uitkijkpunt Balcó del Mediterráni (=het balkon van de Middellandse Zee).

Andere kustplaatsen in Catalonië

Andere interessante kustplaatsen in Catalonië zijn bijvoorbeeld het vissersdorp Rosas en de kustplaats San Feliù de Guíxois. Beide plaatsen zijn gelegen in een prachtige omgeving, aan mooie baaien met indrukwekkende uitzichten.

Sfeervolle accommodaties in Catalonië

Lees meer over Catalonië
Nieuwe pagina's

 1. Grote én kleine campings aan de Costa Blanca in de provincie Alicante

  Jan 21, 22 12:04 PM

  Zoek je een grote camping aan de Costa Blanca met massa's waterpret en ander vertier voor kinderen of juist een rustige kleine camping? Bekijk mijn favorieten!

  Lees meer

 2. Campings aan de Costa Dorada: waterpret, brede stranden en rustige zee

  Jan 20, 22 02:49 AM

  Op zoek naar een gezellige camping aan de Costa Dorada in het zuiden van Catalonië? Dit zijn mijn favorieten! Kindercampings met waterpret, campings aan zee,...

  Lees meer

 3. Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm in Andalusië voor wandel-&fietsfans

  Jan 14, 22 11:24 AM

  Zoek je een B&B in Andalusië om te wandelen of fietsen? B&B Lasnavillasmm heeft Nederlandse fiets-/wandelroutes, wandelreizen & fietsreizen in provincie Granada

  Lees meer