Priorat – een betoverende wijnstreek in Catalonië

Ken jij wijnstreek Priorat in Catalonië? Die ligt in een fascinerend
berglandschap met eeuwenoude dorpjes; en fantastische wijnen produceert? Maak kennis met dit klein paradijsje in Oost Spanje voor wijn-, natuur- én cultuurliefhebbers…

Op deze pagina lees je wat je kunt zien en doen in dit wijngebied in Catalonië. Bovendien ben ik op zoek gegaan naar sfeervolle en mooi gelegen accommodaties in wijnstreek Priorat.

Berglandschap met eeuwenoude dorpjes

Torrija met op achtergrond Montsant bergmassief in Catalonië

De Priorat wijnstreek in Catalonië is een kleine en geïsoleerde regio op een kleine twee uur rijden in zuidelijke richting van Barcelona. Die bestaat uit uitgestrekte heuvellandschappen, hoge bergmassieven en eeuwenoude kerkjes, boerenhoeves en dorpjes als Escaladei, Torroja en Masroig.

En aan drie kanten omsloten wordt door bergketens: in het westen door het imponerende Montsant (=heilige berg) bergmassief, in het oosten door de Sierra de Llaberia en in het zuiden door natuurpark Els Ports.

Niet voor niets wordt dit prachtige gebied in Oost Spanje ook wel het “Toscane van Spanje” genoemd.

Wijnen in Priorat

Handmatig ploegen met muildier in wijnstreek Priorat (Catalonië)

In dit fascinerende ruige berglandschap bevinden zich talrijke wijngaarden. Die druiven op smalle terrassen tegen steile berghellingen verbouwen. Wat betekent dat alles handmatig dient te gebeuren. Ook het oogsten.

Sinds de middeleeuwen wordt er al wijn verbouwd in de Priorat wijnstreek in Catalonië. Toen de wijnranken in dit geïsoleerde gebied in het oosten van Spanje in de 19e eeuw echter door een luizenplaag verwoest werden, is er lange tijd geen wijn meer verbouwd.

Totdat een energieke groep jonge wijnmakers rond 1980 in deze wijnstreek ten zuiden van Barcelona is gaan investeren. En de wijnproductie in de Priorat wijnstreek weer tot ontwikkeling is gekomen.

De overvloed aan zon, de karakteristieke leistenen bodem en de investering van een energieke groep jonge wijnmakers heeft ervoor gezorgd dat de Priorat wijnstreek in Catalonië tegenwoordig fantastische wijnen produceert. Die onder het kwaliteitskenmerk D.O.Q. Priorat internationale bekendheid hebben verworven.

Voor wijn-, natuur- en cultuurvakantie

Absejlen van bergmassief Montsant in Catalonië

Ik vind de Priorat wijnstreek in Catalonië niet alleen een ideale bestemming voor wijnliefhebbers. Maar zeker ook voor liefhebbers van natuur- en cultuurvakanties.

Maak een rit door het wijnlandschap, bezoek wijngaarden en proef de volle Priorat wijnen.

Maar geniet ook van de fascinerende natuur in dit gebied op twee uur rijden van Barcelona. Waarin je kunt wandelen, fietsen, vissen, bergklimmen, kajakken en meer.

En ga terug in de tijd in eeuwenoude plaatsen als Falset, Escaladei, Siurana en Torroja. Een belevenis op zich als je op vakantie in dit berggebied in Oost Spanje bent.

Sfeervol slapen in wijnstreek Priorat

Er liggen best wat hotelletjes en vakantiehuizen in wijnstreek Priorat. De mooiste hotels vind ik:

Hotel Secrets Priorat

Een prachtig klein hotel in wijstreek Priorat vind ik Hotel Secrets Priorat in het idyllische dorpje Falset.

Het 6 kamers tellend kleinschalig hotel in Catalonië bevindt zich in een historisch gebouw uit het begin van de 19e eeuw met veel natuurstenen binnenmuren.

En heeft authenticiteit en hedendaags comfort prachtig met elkaar weten te combineren. Hier voel je je meteen thuis!

Hotel El Palauet del Priorat

Een ander fantastisch kleinschalig hotel in de Priorat wijnstreek in Catalonië vind ik Hotel El Palauet del Priorat.

Wat een comfort, warmte en gezelligheid straalt dit 7 kamers tellend hotel in het historische plaatsje Cornudella de Montsant uit!

Een oase om iedere dag naar terug te keren als je deze wijnstreek in Oost Spanje verkent.

En o ja, je kunt er fietsen huren, picknickmanden meekregen én je hond mee op vakantie nemen.

Hotel Trossos del Priorat

Wil je tijdens je vakantie in wijnstreek Priorat liever overnachten in een landelijk gelegen hotel? Kijk dan zeker eens naar Hotel Trossos del Priorat.

Dit comfortabel design hotel, dat gelegen is tussen de plaatsen Gratallops en la Vilella Baixa, is prachtig geïntegreerd in het landschap. En heeft een lichte minimalistische inrichting.

Ik vind alles aan dit hotel fantastisch: de ligging, het uitzicht, het comfort, de inrichting en zeker ook de service.

Hotel Terra Dominicata

Wat een verrassend hotel is het landelijke hotel Terra Dominicata buiten het Middeleeuwse dorp Escaladei!

Een oude boerderij is omgetoverd tot luxe hotel met moderne inrichting. En heeft bovendien een haute cuisine restaurant. Plus een buitenzwembad.

Een leuk detail: het 26 kamers tellend hotel in wijstreek Priorat stelt gratis fietsen ter beschikking. Een droom…

Hotel Cal Compte

Een hotel met geschiedenis. Dat is Hotel Cal Compte in het idyllische dorpje Torroja in wijnstreek Priorat.

Het 8 kamers tellend kleinschalig hotel in Catalonië bevindt zich in een historisch gebouw uit de 16e-18e eeuw.

Dat vroeger eveneens dienst heeft gedaan als gasthuis. Overal om je heen proef je nog het verleden. Terwijl je wel geniet van modern comfort.

Hotel-Celler Buil & Gine

Wil je tijdens je vakantie in wijnstreek Priorat overnachten op een wijngaard? Dan is Hotel-Celler Buil & Gine allicht iets voor jou.

Het vrij eenvoudig, maar verzorgd landelijk hotel in Catalonië bevindt zich boven wijnhuis Celler Buil & Gine.

Tussen de plaatsen Gratallops en la Vilella Baixa. Met prachtig uitzicht op o.a. bergmassief Montsant, goede wijnen en lekker restaurant.

Hotel Mas del Salin

En dan is er nog hotel Mas del Salin. Een eenvoudig maar verzorgd en sfeervol kleinschalig hotel in Catalonië, dat zich bevindt tussen wijnstreek Priorat en de bergen van Pradés.

Het 7 kamers tellend landelijk hotel is gevestigd in een opgeknapte 13e eeuwse boerderij. En ligt in een fantastische omgeving.

Met uitzicht op het Montsant bergmassief én het Siurana stuwmeer. Een droomplek voor een actieve vakantie in Oost Spanje!

Meer accommodaties in wijnstreek Priorat

Op de website van Booking.com vind je nog veel meer hotels en vakantiehuizen in deze wijnstreek in Oost-Spanje: