Priorat – een betoverende wijnstreek in Catalonië

Ken jij wijnstreek Priorat in Catalonië? Die ligt in een fascinerend
berglandschap met eeuwenoude dorpjes; en fantastische wijnen produceert? Maak kennis met dit klein paradijsje in Oost Spanje voor wijn-, natuur- én cultuurliefhebbers…

Berglandschap met eeuwenoude dorpjes

Torrija met op achtergrond Montsant bergmassief in Catalonië

De Priorat wijnstreek in Catalonië is een kleine en geïsoleerde regio op een kleine twee uur rijden in zuidelijke richting van Barcelona. Die bestaat uit uitgestrekte heuvellandschappen, hoge bergmassieven en eeuwenoude kerkjes, boerenhoeves en dorpjes als Escaladei, Torroja en Masroig.

En aan drie kanten omsloten wordt door bergketens: in het westen door het imponerende Montsant (=heilige berg) bergmassief, in het oosten door de Sierra de Llaberia en in het zuiden door natuurpark Els Ports.

Niet voor niets wordt dit prachtige gebied in Oost Spanje ook wel het “Toscane van Spanje” genoemd.

Fantastische wijnen

Handmatig ploegen met muildier in wijnstreek Priorat (Catalonië)

In dit fascinerende ruige berglandschap bevinden zich talrijke wijngaarden. Die druiven op smalle terrassen tegen steile berghellingen verbouwen. Wat betekent dat alles handmatig dient te gebeuren. Ook het oogsten.

Sinds de middeleeuwen wordt er al wijn verbouwd in de Priorat wijnstreek in Catalonië. Toen de wijnranken in dit geïsoleerde gebied in het oosten van Spanje in de 19e eeuw echter door een luizenplaag verwoest werden, is er lange tijd geen wijn meer verbouwd.

Totdat een energieke groep jonge wijnmakers rond 1980 in deze wijnstreek ten zuiden van Barcelona is gaan investeren. En de wijnproductie in de Priorat wijnstreek weer tot ontwikkeling is gekomen.

De overvloed aan zon, de karakteristieke leistenen bodem en de investering van een energieke groep jonge wijnmakers heeft ervoor gezorgd dat de Priorat wijnstreek in Catalonië tegenwoordig fantastische wijnen produceert. Die onder het kwaliteitskenmerk D.O.Q. Priorat internationale bekendheid hebben verworven.

Voor wijn-, natuur- en cultuurvakantie

Absejlen van bergmassief Montsant in Catalonië

Ik vind de Priorat wijnstreek in Catalonië niet alleen een ideale bestemming voor wijnliefhebbers. Maar zeker ook voor liefhebbers van natuur- en cultuurvakanties.

Maak een rit door het wijnlandschap, bezoek wijngaarden en proef de volle Priorat wijnen.

Maar geniet ook van de fascinerende natuur in dit gebied op twee uur rijden van Barcelona. Waarin je kunt wandelen, fietsen, vissen, bergklimmen, kajakken en meer.

En ga terug in de tijd in eeuwenoude plaatsen als Falset, Escaladei, Siurana en Torroja. Een belevenis op zich als je op vakantie in dit berggebied in Oost Spanje bent.

Reizen naar wijnstreek Priorat

Lijkt het je wat om deze fascinerende streek in Oost Spanje beter te leren kennen? Kijk dan eens naar de twee individuele reizen die de kleine Nederlandse reisorganisatie Ardanza Reizen organiseert naar wijnstreek Priorat in Catalonië.

Arco en Anne van Ardanza hebben 5 jaar in deze prachtige streek in Catalonië gewoond. Zij kennen er nu de meest fantastische plekken en hebben er veel contacten. Waardoor zij je werkelijk een kijkje achter de schermen kunnen geven. En bijzondere activiteiten en excursies voor je kunnen organiseren.

8-daagse wijnreis door wijnstreek Priorat

In samenwerking met plaatselijke bodega’s, jonge wijnmakers en wijnkenners biedt Ardanza een unieke 8-daagse wijnreis door wijnstreek Priorat in Catalonië aan. Je bezoekt wijnhuizen en wijngaarden waar je op eigen houtje niet snel terecht zou komen, krijgt tips voor wandelroutes en bezienswaardigheden en maakt kennis met de uitstekende lokale gastronomie.

15-daagse Cultuur en Natuurrondreis door Catalonië

Wil je naast wijnstreek Priorat ook Barcelona en andere parels in Catalonië leren kennen? Dan vind ik de 15-daagse Cultuur & Natuur Rondreis Catalonië van Ardanza een aanrader. Zo ga je b.v. naar Girona, het klooster van Poblet, de wijnstreken Priorat en Penedès, vulkaangebied Garrotxa en natuurpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ideaal om de cultuur én natuur van de kust én het achterland van Catalonië te leren kennen. Met de auto, op de fiets of te voet…
Nieuwe pagina's

 1. De Lecrin vallei in Granada (Andalusië): de Vallei van Geluk

  Apr 01, 20 10:12 AM

  De Lecrin vallei dichtbij Granada, de Sierra Nevada én de Costa Tropical: prachtige uitvalsbasis voor een Andalusië vakantie met cultuur, natuur én strand…

  Lees meer

 2. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 3. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder