Ontdek het betoverende binnenland van Catalonië   

Het binnenland van Catalonië bestaat uit een prachtig afwisselend natuurlijk landschap van bergen, vulkaangebieden, hoogvlaktes en valleien. Met temidden van dit indrukwekkende natuurlijke plaatje idyllische dorpen, romaanse kerken, indrukwekkende klossters en prachtige oude steden.

Ik neem je mee op avontuur door het betoverende binnenland van deze regio in Oost-Spanje!

De Spaanse Pyreneeën

Spaanse Pyreneeën - traditioneel berggebied op grens met Frankrijk

We beginnen ons avontuur door het betoverende binnenland van Catalonië in de Spaanse Pyreneeën, in het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje.

De Pyreneeën zijn gecentreerd rond de berg Mont Perdu. Je kunt er genieten van een prachtige natuurlijke omgeving met ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen.

In de Pyreneeën liggen bovendien kleine oude dorpjes waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

De agrarische levenswijze die je er tegenkomt was vroeger de algemene levenswijze in de Europese berggebieden. Tegenwoordig komt deze manier van leven echter alleen nog maar voor in de Pyreneeën.

Romaanse kerken in de Boí vallei

romaanse-kerk-boi-vallei-spaanse-pyreneeen-spanje.jpg

Je kunt in het binnenland van Catalonië ook genieten van prachtige Romaanse kerken!

Deze eeuwenoude kunstwerken zijn gelegen in de Boí vallei (=Vall de Boí) in de Catalaanse Pyreneeën.

Het is een smalle vallei met een vrijwel ongerepte landelijke omgeving, die omringd wordt door steile bergen.

In deze vallei liggen prachtige authentieke dorpjes als Boí en Taüll plus kerkjes die gebouwd zijn in zuiver Romaanse stijl.

Vulkanen in vulkaangebied La Garrotxa

wandelen-croscat_vulkaan-vulkaangebied-la_garrotxa-catalonie-spanjevoorjou-1000.jpeg

In het binnenland van de provincie Girona ligt vulkaangebied La Garrotxa, een uniek vulkaangebied met maar liefst 40 vulkanen en meer dan 20 lavatongen.

De inmiddels begroeide vulkanen zijn vele duizenden jaren oud en zorgen voor een vruchtbaar, groen, glooiend landschap.

Waarin bovendien idyllische middeleeuwse dorpen en stadjes als Castellfollit de la Roca en Santa Pau plus prachtige Romaanse bouwwerken liggen.

Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen

Bergdorp Josa de Cadí in natuurpark Cadí-Moixerò (Catalonië)

Natuurpark Cadí-Moixeró is een uitgestrekt berggebied in de (pré)Pyreneeën van Catalonië, rond de bergen Cadí, Moixeró plus Pedraforca, dat zich over een lengte van 30 kilometer van oost naar west uitstrekt.

Met zijn vele wandel-, fiets- en klimmogelijkheden plus enorme schat aan planten en dieren is het een paradijs voor als je van natuur, rust én actieve vakanties houdt.

Cultuurliefhebbers kunnen er bovendien genieten van een bergcultuur met eeuwenoude tradities, die je onder meer proeft in de pittoreske dorpen en stadjes van dit berggebied.

Tekstiel-& mijnbouwgebied El Berguedá

buitenkant-steenkolenmijnen-cercs-bergueda-catalonie-spanjevoorjou-1000.jpeg

En wist je dat er in het binnenland van Catalonië ook oude kolenmijnen liggen die nog gedeeltelijk te bezichtigen zijn? Bijvoorbeeld de voormalige kolenmijnen van bergdoprp Ogassa, dat ligt aan de zogenaamde Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute).

Deze korte route van in totaal 12 kilometer begint in het mooie bergstadje Ripoll (met een benedictijnenklooster uit de negende eeuw) en voert via het charmante plaatsje Sant Joan de las Abadesses (met een dertiende eeuws klooster en een Romaanse brug) naar de voormalige kolenmijnen van bergdorp Ogassa. 

Een andere kolenmijn in het vroegere textiel-& en mijnbouwgebied El Berguedà in de provincie Barcelona die een stukje open voor publiek is, is de steenkolenmijn van Cercs. De mijn is tegenwoordig een museum waar je meer te weten kunt komen over het mijnverleden van het gebied. Erg interessant! In een toegangstunnel tot de mijn zie je bovendien de ontwikkeling van de mijn door de jaren heen.

Montserrat

Muntanya_de_Montserrat-barcelona-catalonie-spanjevoorjou-800.jpeg

Ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de stad Barcelona ligt de unieke berg van Montserrat (in het Catalaans: Muntanya de Montserrat).

De ietwat roze, zaagvormige berg is van heinde en ver te zien en torent hoog uit boven het plaatsje Minostrol de Montserrat. 

Op deze bijzondere berg ligt een klooster, dat al eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord is.

Tegenwoordig is het klooster een enorme toeristische trekpleister en maken veel toeristen tijdens hun stedenreis Barcelona een dag-excursie naar het klooster van Montserrat.

Het laatste stuk omhoog kun je een kabelbaan nemen en genieten van ene prachtig landschap om je heen.

Kom je met de auto, dan is het bovendien ook handig om de kabelbaan te nemen, omdat je aan de voet van de kabelbaan veel beter kunt parkeren dan bij het klooster boven op de berg.

Rupit y Pruit

Bergdorp Rupit in het binnenland van Catalonië

Verder kun je in het fascinerende binnenland van Catalonië smullen van Middeleeuwse plaatsen!

Ga bijvoorbeeld naar het Middeleeuwse dorpje Rupit y Pruit (op de weg van Olot naar Vic, in de provincie Barcelona).

Tot 1977 waren Rupit en Pruit twee onafhankelijke gehuchten. Nu is het één dorpje, met in totaal ongeveer 300 inwoners.

In het pittoreske dorpje bevinden zich verschillende Romaanse kerken, het kasteel van Rupit en een oude houten hangbrug (in het Catalaans Pont penjant).

Middeleeuwse stad Vich

Middeleeuwse stad Vic (of Vich) in het binnenland van Catalonië

30 kilometer ten zuiden van Rupit I Pruit ligt vervolgens de Middeleeuwse stad Vich (in het Catalaans: Vic), nog steeds in de provincie Barcelona.

Als je door het oude stadscentrum loopt, proef je hoe voornaam dit stadje in de Middeleeuwen is geweest. Zeker op de sfeervolle, kleurrijke Plaza Mayor is dit goed te merken.

Vich heeft een van de mooiste Middeleeuwse oude stadskernen van Catalonië.

Wat wij zelf ook leuk vonden aan Vich toen we er met onze kleine kinderen waren, was de zandbak midden ook het centrale plein van de stad.. en het overheerlijke ijs dat je op de Plaza Mayor van Vich kon eten!

Het Cisterciënzer klooster van Poblet

klooster_van_poblet-tarragona-catalonie-650x488.jpg

Verder naar het zuiden bevindt zich tenslotte nog het Cisterciënzer klooster van Poblet (in het Catalaans: Monestir de Poblet; gelegen in de gemeente Vimbodí, in de provincie Tarragona).

Het 12de eeuwse klooster is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer kloosters in Spanje, dat een veelvoud aan gebruiksdoelen heeft gehad.

Zo heeft het gediend als militair complex, koninklijk paleis, residentie en pantheon (van de koningen van Catalonië en Aragon).

Tegenwoordig wordt het klooster nog bewoond door circa 50 monniken.

Ondermeer vanwege zijn grote diversiteit aan funties staat het klooster van Poblet op UNESCO’s werelderfgoedlijst.

Wijnstreek Priorat

ezel-wijnstreek-priorat-catalonie-spanje-foto_ardanza-650x488.jpeg

En ken jij wijnstreek Priorat in het binnenland Catalonië, die ligt in een fascinerend berglandschap met eeuwenoude dorpjes en fantastische wijnen produceert? 

De wijnstreek ligt een kleine twee uur rijden in zuidelijke richting van Barcelona, in de provincie Tarragona, en bestaat uit heuvellandschappen, hoge bergmassieven plus eeuwenoude kerkjes, boerenhoeves en dorpjes als Escaladei of Masroig.

In het fascinerende ruige berglandschap van Priorat bevinden zich bovendien talrijke wijngaarden die druiven op smalle terrassen tegen steile berghellingen verbouwen. 

Meer parels in binnenland Catalonië

En er liggen nog meer parels in het binnenland van Catalonië! Bijvoorbeeld de door bergen omgeven culinaire fietsstad Girona, Figueres en Lérida. Maar ook de bergen van Pradés plus natuurgebied Els Ports in de provincie Tarragona in het zuiden van Catalonië. Op aparte pagina's lees je meer over:

Sfeervolle accommodaties in Catalonië

Lees meer over Catalonië

Terug naar boven>>