Ontdek het betoverende binnenland van Catalonië   

Het binnenland van Catalonië bestaat uit een prachtig afwisselend natuurlijk landschap van bergen, vulkaangebieden, hoogvlaktes en valleien. Met temidden van dit indrukwekkende natuurlijke plaatje idyllische dorpen, romaanse kerken, indrukwekkende klossters en prachtige oude steden.

Ik neem je mee op avontuur door het betoverende binnenland van deze regio in Oost-Spanje!

De Spaanse Pyreneeën

We beginnen ons avontuur door het betoverende binnenland van Catalonië in de Spaanse Pyreneeën, in het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje.

De Pyreneeën zijn gecentreerd rond de berg Mont Perdu. Je kunt er genieten van een prachtige natuurlijke omgeving met ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen.

In de Pyreneeën liggen bovendien kleine oude dorpjes waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

De agrarische levenswijze die je er tegenkomt was vroeger de algemene levenswijze in de Europese berggebieden. Tegenwoordig komt deze manier van leven echter alleen nog maar voor in de Pyreneeën.

Romaanse kerken in de Boí vallei

Een Romaanse kerk in de Boí vallei in Catalonië

Je kunt in het binnenland van Catalonië ook genieten van prachtige Romaanse kerken! Deze eeuwenoude kunstwerken zijn gelegen in de Boí vallei (=Vall de Boí) in de Catalaanse Pyreneeën.

Het is een smalle vallei met een vrijwel ongerepte landelijke omgeving, die omringd wordt door steile bergen. In deze vallei liggen prachtige authentieke dorpjes als Boí en Taüll plus kerkjes die gebouwd zijn in zuiver Romaanse stijl.

Vulkanen in vulkaangebied La Garrotxa

Vulkaangebied La Garrotxa in het binnenland van Catalonië

In het binnenland van de provincie Girona ligt vulkaangebied La Garrotxa, een uniek vulkaangebied met maar liefst 40 vulkanen en meer dan 20 lavatongen.

De inmiddels begroeide vulkanen zijn vele duizenden jaren oud en zorgen voor een vruchtbaar, groen, glooiend landschap.

Waarin bovendien idyllische middeleeuwse dorpen en stadjes als Castellfollit de la Roca en Santa Pau plus prachtige Romaanse bouwwerken liggen.

Voormalige kolenmijnen

En wist je dat er in het binnenland van Catalonië ook oude kolenmijnen liggen?

De Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute) begint in het mooie bergstadje Ripoll (met een 9de eeuws benedictijnenklooster) en voert via het charmante Sant Joan de las Abadesses (met een 13de eeuws klooster en een Romaanse brug) naar de voormalige kolenmijnen van bergdoprp Ogassa.

Het is een korte route van in totaal 12 km, die je meevoert naar drie prachtige plaatsen en een stukje geschiedenis van de provincie Gerona.

*Tip voor wandel- en fietsliefhebers*

Van het oude spoor op de Ijzer- en Kolenroute is een Vía Verde gemaakt: de Vía Verde del Ferro i del Carbó.

Montserrat

De bijzondere Montserrat berg in het binnenland van Catalonië

Ongeveer 50km ten noordwesten van de stad Barcelona ligt de unieke berg van Montserrat ( in het Catalaans: Muntanya de Montserrat).

De ietwat roze, zaagvormige berg is van heinde en ver te zien en torent hoog uit boven het plaatsje Minostrol de Montserrat. 

Op deze bijzondere berg ligt een klooster, dat al eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord is.

Tegenwoordig is het klooster een enorme toeristische trekpleister en maken veel toeristen tijdens hun stedenreis Barcelona een dagexcursie naar het klooster van Montserrat.  

Door de massa's toeristen bij het klooster waren wij zelf meer onder de indruk van de berg van Montserrat dan van het klooster. 

Rupit y Pruit

De Middeleeuwse plaats Rupit y Pruit in het binnenland van Catalonië

Verder kun je in het fascinerende binnenland van Catalonië smullen van Middeleeuwse plaatsen! Ga bijvoorbeeld naar het Middeleeuwse dorpje Rupit y Pruit (op de weg van Olot naar Vic, in de provincie Barcelona).

Tot 1977 waren Rupit en Pruit twee onafhankelijke gehuchten. Nu is het één dorpje, met in totaal ongeveer 300 inwoners.

In het pittoreske dorpje bevinden zich verschillende Romaanse kerken, het kasteel van Rupit en een oude houten hangbrug (in het Catalaans Pont penjant).

Middeleeuwse stad Vich

Het centrale plein van de Middeleeuwse stad Vich in Catalonië

30 kilometer ten zuiden van Rupit I Pruit ligt vervolgens de Middeleeuwse stad Vich (in het Catalaans: Vic), nog steeds in de provincie Barcelona.

Als je door het oude stadscentrum loopt, proef je hoe voornaam dit stadje in de Middeleeuwen is geweest. Zeker op de sfeervolle, kleurrijke Plaza Mayor is dit goed te merken.

Vich heeft een van de mooiste Middeleeuwse oude stadskernen van Catalonië.

Het Cisterciënzer klooster van Poblet

Het Cisterciënzer klooster van Poblet

Verder naar het zuiden bevindt zich tenslotte nog het Cisterciënzer klooster van Poblet (in het Catalaans: Monestir de Poblet; gelegen in de gemeente Vimbodí, in de provincie Tarragona).

Het 12de eeuwse klooster is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer kloosters in Spanje, dat een veelvoud aan gebruiksdoelen heeft gehad. Zo heeft het gediend als militair complex, koninklijk paleis, residentie en pantheon (van de koningen van Catalonië en Aragon).

Tegenwoordig wordt het klooster nog bewoond door circa 50 monniken.

Ondermeer vanwege zijn grote diversiteit aan funties staat het klooster van Poblet op UNESCO’s werelderfgoedlijst.

Meer parels in binnenland Catalonië

En er liggen nog meer parels in het binnenland van Catalonië! Bijvoorbeeld de steden Girona, Figueres en Lérida plus de bergen van Pradés.

Lees meer over Catalonië

Sfeervolle accommodaties in Catalonië