Herfstwandeling in natuurpark Els Ports (Catalonië)

Door: Petra Schouten (Tarragona expert)

Ik denk dat ik in mijn vorige leven een beer was, want tijdens de natte, koude, donkere herfstdagen in Nederland, kroop het liefst hele dagen onder mijn warme dekbed. In Nederland was ik geen fan van de herfst. Sterker, het Nederlandse klimaat is deels de reden dat wij in 2016 naar Catalonië zijn geëmigreerd.

Herfstkleuren

Eén van de weinige dingen die ik mis aan de herfst in Nederland, zijn de boswandelingen die we maakten eind oktober, begin november.

Een wandeling in een bos met goud geel rood gekleurde bomen, daar kon ik echt van genieten. 

In de provincie Tarragona groeien vooral pijnbomen. Daar is niets mis mee natuurlijk, want naaldbomen blijven heel het jaar door lekker groen. En alles is beter dan het treurige aanzicht van kale takken. Ja ik beken, ik werd in Nederland gekweld door de winterblues.

Maar elk jaar in oktober, denk ik met weemoed aan terug aan Nederland. Dan heb ik heimwee. Naar een herfstwandeling nota bene.

Herfstwandeling in Els Ports

Je leert een land pas echt kennen, wanneer je er een tijdje woont. Zo werden wij tijdens onze tweede herfst in Spanje door Catalaanse vrienden uitgenodigd voor een excursie naar La Senià in natuurpark Els Ports.

Want - zo liet ik me vertellen - we moesten toch echt eens El Faig Pare en Pi Gros bewonderen. Reuzenbomen, die volgens mijn vriendin wortelen in Europa's meest zuidelijke beukenbos. Beukenbos? Hoorde ik dat goed? Je begrijpt, de excursiedatum werd meteen gepland. 

Wat een feest was een herfstwandeling in Els Ports! In de zon. Zonder kou, wind of slagregen. Het kleurde rood, oranje, goud en geel…. En ik genoot. Misschien nog wel meer, dan tijdens een herfstwandeling in Nederland!

Ik geloof dat ik tijdens de anderhalf uur durende hike naar de El Faig Pare en Pi Gros wel tien keer heb gezegd: “Oh, wat heb ik dit gemist.” 

Een toost op de herfst

Op de koop toe werden we getrakteerd op Pi Gros, de langste boom in het bos en El Faig Pare, de – ik overdrijf niet - allermooiste sprookjesboom die ik ooit in levende lijve heb gezien.

Onder de reus rolden kinderen gillend van plezier in een goudgeel bladerdek.

Dit was het moment, om het glas te heffen met onze vrienden: 'Salute. En el otoño.'

Een toost op de herfst. En dat uit mijn mond. Wie had dat kunnen bedenken?

Meer leuke activiteiten in natuurpark Els Ports

En je kunt niet alleen mooie herfstwandelingen in natuurpark Els Ports in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië maken! Samen met mijn gezin heb ik er nog veel meer leuke dingen gedaan. Op mijn eigen reisblog lees je meer over:

Misschien ook interessant

Sfeervolle accommodaties in Catalonië