Een fietsvakantie in Catalonië: voor recreatieve fietsers én profs

Mooiste fietsgebieden en fietsroutes in Catalonië

Catalonië is een waar paradijs voor een fietsvakantie! Je kunt er fietsen langs de ruige kust van de Costa Brava, maar ook door berggebieden met eeuwenoude dorpjes in het binnenland. Bijvoorbeeld het bijzondere vulkaanlandschap La Garrotxa of de Spaanse Pyreneeën.

De bergen in Catalonië zijn o.a. in de wintermaanden een favoriete fietsbestemming voor professionals. Maar ook recreatieve fietsers kunnen er heerlijk fietsen door de bergen en langs de zee.

Er zijn zoveel prachtige gebieden om te fietsen in deze fascinerende en afwisselende regio in Oost-Spanje!

Op deze pagina lees je wat ik de mooiste fietsgebieden en fietsroutes in Catalonië vind. Én deel ik mijn favoriete fietsreizen naar Catalonië met je.

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt en wens je in ieder geval veel leesplezier.

Fietsen aan de Costa Brava

Een ruige, kronkelende kust aan de Costa Brava (Catalonië)

Een prachtig gebied voor een fietsvakantie in Catalonië vind ik de Costa Brava, oftewel de kust van de provincie Girona in het uiterste noord-oosten van Catalonië. Deze kust in Noord-oost Spanje loopt vanaf de Franse grens tot aan Blanes, waar de kust overgaat in de Costa Maresme (deel van de Costa de Barcelona).

De Costa Brava staat vooral bekend om zijn ruige kust met kleine baaitjes en fascinerende rotspartijen, waaraan bovendien idyllische kustplaatsjes als Cadaqués liggen.

Je kunt er prachtig fietsen langs de kust en genieten van de talrijke baaitjes plus een fantastisch uitzicht op zee. Bijvoorbeeld rond het schiereiland Cap de Creus of in de omgeving van Begur.

En wil je onderweg even afkoelen? Neem dan een heerlijke duik in een van de vele inhammen!

Tips:

  • Op de kustweg tussen Sant Feliù de Guixols en Tossa de Mar kun je genieten van kronkelwegen, baaien en fantastische uitzicht op zee!
  • Een mooie fietsroute langs de Costa Brava is de EuroVelo8 route: een fietsroute langs de Mediterrane kust, die begint in Griekenland en eindigt in Cádiz (Zuid-Spanje).
  • Mooie fietsroutes in het directe achterland van de Costa Brava zijn de Ruta del Tren Petit (voormalige spoorlijn tussen Palafrugell en Palamós) en de Ruta del Carrilet.

Individuele fietsreis Costa Brava en Empordà in Catalonië (7 dagen)

Of wat zeg je van deze ontspannen fietsreis door het Baix Empordà gebied in de provincie Girona (Catalonië)?

Tijdens deze 7-daagse individuele fietsvakantie van SNP Natuurreizen langs de Costa Brava kust én door het binnenland fiets je over rustige weggetjes en onverharde paden langs steile kliffen, afgelegen baaitjes en maagdelijke stranden, door het vogelrijke wetland nabij Siurana en langs Middeleeuwse dorpjes als Pals en Ullastret. En kun je in Figueres en Púbol genieten van kunst van Dalí.

Je kan deze Spanje fietsreis fietsen van half maart tot eind oktober; de beste reisperiodes zijn echter het voorjaar en de herfst.

Groepsfietsreis Costa Brava en Empordà (8 dagen)

Djoser organiseert verder een prachtige 8-daagse fietsreis met Nederlandstalige reisbegeleiding langs de Costa Brava plus het achterland van het noordelijkste kustgebied van Catalonië.

Je fietst over oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden (=vías verdes), bezoekt de steden Girona plus Figueres, fietst door de moeraslandschappen van Aiguamolls de l’Empordà plus de bergen van Alberes, bezoekt een wijngaard in het Empordà wijngebied en meer…

Fietsen in de Spaanse Pyreneeën

Idyllisch bergplaatsje Torla bij Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën

Daarnaast kun je prachtig fietsen in de Catalaanse Pyreneeën en er een eeuwenoude traditionele bergcultuur opsnuiven.

Je fietst er door lieflijke dalen en authentieke dorpjes waar je kunt zien hoe mensen al vele eeuwen lang leven, langs prachtige Romaanse kerkjes plus rustgevende bergmeren en over hoge bergtoppen van bijvoorbeeld de Monte Perdido.

Een prachtige fietsroute door de gehele Spaanse Pyreneeën vind ik de Ruta Transpirenaica. De route begint aan de Cabo Higuer bij Hondarribia in Baskenland en eindigt aan de Cap de Creus bij Cadaqués in Catalonië en is ruim 800 kilometer lang.

Let op: De wandelroute door de Spaanse Pyreneeën heet ook wel de Senda Transpirenaica of GR-11. Je kunt deze route gedeeltelijk ook met de MTB fietsen, maar niet helemaal. Wil je op de mountainbike dwars door de Pyreneeën fietsen, fiets dan de zogenaamde Ruta Transpirenaica en BCC

Fietskampeervakantie Spaanse Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

NB. Je kunt er ook voor kiezen om van oost naar west door de Pyreneeën te fietsen en te eindigen in Pamplona.

Fietsen in de omgeving van Girona

Ruta del Carrilet fietsroute van Olot naar de kust van Catalonië

Wil je kunnen genieten van bergen én zee, dan is de verrassende stad Girona een ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie in Catalonië.

Je wordt er omgeven door bergen en kunt er het hele jaar door fietsen. Bijvoorbeeld in vulkaangebied La Garrotxa of in natuurpark en Montseny.

Girona ligt bovendien aan de populairste wandel- en fietsroute van Catalonië: de Ruta del Carrilet. Deze makkelijke, bergafwaarts gaande route begint in Olot, de hoofdstad van vulkaangebied La Garrotxa in het binnenland van Catalonië, en eindigt in Sant Feliù de Guixols aan de Costa Brava. En voert door vulkaangebied La Garrotxa, prachtige valleien en kleine Catalaanse dorpjes.

De route is ongeveer 100 kilometer en wordt meestal in twee dagen gefietst, met pauze-dag in Girona.

Tips:

Aanbieders van fietsreizen in Catalonië

SNP

Individuele fietsreizen Catalonië, N-Spanje, Z-Spanje e.m.

Sawadee

Fiets-kampeerreis (groep) Pyreneeën, M-Spanje, Andalusië

EigenWijze Reizen

Individuele fietsreizen Costa Brava, Alicante, Andalusië

Meer over fietsen in Spanje