Wandelen en fietsen op vías verdes in  Spanje

Door: Hans Resing (fietsexpert Spanje)

Eerlijk gezegd hebben we een haat-liefde verhouding met de Spaanse vías verdes. We hebben verschillende van deze tot wandel- en fietspad omgebouwde oude spoorwegtrajecten verkend. Vaak hebben we er heerlijk gefietst, maar er waren ook momenten waarop we dachten: wat zijn we hier aan het doen? Niet alle vías verdes in Spanje zijn dus rozengeur en maneschijn...

Voordelen van fietsen over vías verdes

Vía verde del Ebro door Aragón en Tarragona (Catalonië)

We hebben gefietst over goed onderhouden en autovrije paden door de vrije natuur. Waarbij we af en toe fietsers en wandelaars tegen zijn gekomen, die ons vriendelijk groeten.

En ook al fietsten we door bergachtig gebied, we hoefden nergens steil te klimmen. Want de stijgingspercentages gaan nooit boven de 2%. 

Bovendien zijn tunnels waar we doorheen fietsen goed verlicht. En zijn oude stationnetjes die we passeren verbouwd tot bezoekerscentrum, restaurant of hotel.

Op deze manier is het uitstekend fietsen op een Spaanse vía verde!

Nadelen van fietsen over vías verdes

Vía Verde del Zafán, Tierra Alta y Baix Ebro

Maar we hebben ook over een vía verde gefietst die bestaat uit een kaarsrecht, zanderig pad met overal losliggende stenen. Waarbij de ijzeren paaltjes die het verkeer van de vía verde moeten weren, zijn afgezaagd op 10 centimeter boven de grond. Waardoor ze levensgevaarlijk zijn als we niet goed opletten.

Het pad is een beetje saai. En omdat we op een afgelegen goederenspoor fietsen, fietsen we de leuke plaatsjes vaak voorbij.

En áls we door een plaatsje komen, houdt de bewegwijzering op en moeten we lang zoeken voordat we de route aan de andere kant van het plaatsje weer hebben gevonden.

Conclusie: goede en slechte vías verdes

Er zijn dus ook slecht onderhouden en slecht aangegeven vía verdes in Spanje. De vías verdes zijn een mooi initiatief met veel toeristisch potentieel. Maar er is nog heel wat werk nodig om alle 2.500 kilometer op niveau te krijgen en te houden.

Mijn advies is daarom: informeer je eerst voor je op een vía verde gaat fietsen. Bijvoorbeeld door de ervaringen van anderen te lezen. En dan bij voorkeur niet die van Spanjaarden. Want die zijn per definitie enthousiast over deze autovrije wandel- en fietspaden in Spanje.

Mooiste vías verdes in Spanje

We hebben inmiddels een deel van de Spaanse vías verdes zelf gefietst. De volgende vías verdes kunnen we in ieder geval aanbevelen:


Fietsreizen over Spaanse vías verdes

Fietsreis Vía Verde del Aceite (6 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsvakantie Fietstocht Vía Verde del Aceite in Andalusië maken. Die begint in Jaén en eindigt in Puente Genil. Een prachtige fietsreis, door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap. Die als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt kan worden. En wil je je bagage niet meeslepen? Dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Fietsreis País Valenciano (7 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de regio Valencia op de fiets verkennen? Dan vind ik de individuele fietsreis País Valenciano van SNP Natuurreizen een aanrader. Tijdens deze fietsvakantie in Spanje, die begint in Villena in de provincie Alicante en eindigt in Valencia stad, fiets je over een verschillende Vías Verdes. Een prachtige fietsvakantie door de bergen en langs de kust. Waarbij je onderweg geniet van kalkmassieven, sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en eeuwenoude dorpen en stadjes. Bagagevervoer is inclusief.

Fietsreis Alicante Vías Verdes (8 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Een andere prachtige fietsvakantie door de regio Valencia vind ik de 8-daagse individuele fietsreis Alicante Vías Verdes van Eigen-Wijze Reizen. Die in de provincie Alicante blijft. Je begint in Castalla in het bergachtige achterland van de Costa Blanca. En eindigt in Villajoyosa aan de kust van de Costa Blanca. Waarbij je het laatste stuk (van Denia naar Villajoyosa) aflegt per trein. Ook hier geniet je van sinaasappellandschappenMoorse kastelen en idyllische dorpen en stadjes.

Lees meer over fietsen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer

 2. Flamingo’s in de lagune van Fuente de Piedra

  Jan 15, 20 04:03 AM

  Wil je tijdens je Andalusië vakantie flamingo’s van dichtbij zien? Dat kan in de lagune van Fuente Piedra in de provincie Málaga! Lees hier mijn tips...

  Lees meer

 3. De leukste activiteiten voor een actieve kindervakantie in Madrid

  Jan 14, 20 05:59 AM

  Op Spanje voor Jou vind je de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor een kindervakantie in Madrid!

  Lees meer