Wandelen en fietsen over vías verdes in  Spanje

Heb jij al eens gewandeld of gefietst over een Vía Verde in Spanje? Deze wandel- en fietspaden zijn door heel Spanje te vinden. Zij voeren je mee door zeer diverse landschappen. En doordat zij relatief vlak zijn, zijn ze voor iedereen toegankelijk. Dus ook als je met kinderen op vakantie naar Spanje gaat, kun je wandelen, fietsen of paardrijden over een Vía Verde…

Op deze pagina lees je meer over:

Wat is een Vía Verde?

Vía Verde del aceite, die voert door de provincies Jaén en Córdoba

Vías Verdes zijn letterlijk vertaald Groene paden. Paden, die aangelegd zijn op niet meer in gebruik zijnde spoorwegtrajecten in Spanje. Jarenlang hebben deze spoorlijnen er verlaten bijgelegen. Totdat men bedacht dat ze gebruikt konden gaan worden als wandel- en fietspaden. Zodat jong en oud op een gezonde en milieuvriendelijke manier het échte Spanje leren kennen. En zodat een stukje cultuur bewaard kan blijven.

Vanaf 1993 zijn er stukje bij beetje oude spoorlijnen omgebouwd tot wandel- en fietspaden: rails zijn weggehaald, er zijn borden geplaatst om de weg te wijzen, tunnels zijn verlicht en oude stationnetjes zijn omgebouwd tot bijvoorbeeld restaurant, hotelletje of informatiecentrum.

Welke Vías Verdes zijn er in Spanje?

Borden die Vía Verde del Carrilet in Catalonië aangeven

Anno 2020 zijn er al meer dan 100 Vías Verdes in heel Spanje. En er komen er steeds meer bij.

Welke treintrajecten er in Spanje precies zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden, lees je op de website over Vías Verdes. Op deze Spaanse- en Engelstalige website kun je per autonome regio (=Comunidad Autónoma) en provincie zoeken naar Vías Verdes.

Goede en slechte vías verdes

Hans Resing van Fietsen in Spanje op de Vía Verde bij Tortosa

Niet alle tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijnen zijn helaas even goed onderhouden en aangegeven. Fietsexpert Hans Resing heeft verschillende Vías Verdes in Spanje gefietst. Aan de hand van zijn opgedane ervaringen heeft hij een aantal voor- en nadelen van fietsen over Vías Verdes op een rijtje gezet.

De mooiste vías verdes in Spanje

Mooie en goed onderhouden vías verdes in Spanje zijn in ieder geval de:

Fietsreizen over Spaanse vías verdes

Fietsreis Vía Verde del Aceite (6 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsvakantie Fietstocht Vía Verde del Aceite in Andalusië maken. Die begint in Jaén en eindigt in Puente Genil. Een prachtige fietsreis, door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap. Die als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt kan worden. En wil je je bagage niet meeslepen? Dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Fietsreis País Valenciano (7 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de regio Valencia op de fiets verkennen? Dan vind ik de individuele fietsreis País Valenciano van SNP Natuurreizen een aanrader. Tijdens deze fietsvakantie in Spanje, die begint in Villena in de provincie Alicante en eindigt in Valencia stad, fiets je over een verschillende Vías Verdes. Een prachtige fietsvakantie door de bergen en langs de kust. Waarbij je onderweg geniet van kalkmassieven, sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en eeuwenoude dorpen en stadjes. Bagagevervoer is inclusief.

Fietsreis Alicante Vías Verdes (8 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Een andere prachtige fietsvakantie door de regio Valencia vind ik de 8-daagse individuele fietsreis Alicante Vías Verdes van Eigen-Wijze Reizen. Die in de provincie Alicante blijft. Je begint in Castalla in het bergachtige achterland van de Costa Blanca. En eindigt in Villajoyosa aan de kust van de Costa Blanca. Waarbij je het laatste stuk (van Denia naar Villajoyosa) aflegt per trein. Ook hier geniet je van sinaasappellandschappenMoorse kastelen en idyllische dorpen en stadjes.

Lees meer over fietsen in Spanje