Wandelen en fietsen over Vias Verdes in Spanje

Heb jij al eens gewandeld of gefietst over een Vía Verde (= Groene Weg) in Spanje, een wandel-/ en fietspad dat voorheen een spoorlijn is geweest? Anno 2024 zijn er al 135 Vías Verdes in Spanje, met een totale lengte van 3.400 kilometer. Een paar mooie en bekende Groene Wegen des zijn bijvoorbeeld de Via Verde el Carillet in Catalonië en de Via Verde del Aceite in Andalusie. 

Via verde in de regio Aragon

De wandel- en fietspaden zijn door heel Spanje te vinden en voeren door zeer diverse berglandschappen.

En doordat zij relatief vlak zijn, zijn ze voor iedereen toegankelijk. Dus ook als je met kinderen op vakantie naar Spanje gaat, kun je wandelen of fietsen over een vía verde.

Bovendien wandel of fiets je door een stukje Spaanse geschiedenis. Want de routes lopen door oude mijngebieden, uitgestrekte olijfbomenlandschappen die het vloeibare goud van Spanje zijn en meer. En stationsgebouwen hebben nieuwe functies gekregen. Op deze pagina lees je meer over: 

Bovendien deel ik een paar mooie fietsreizen over vías verdes in Spanje met je:

Wat is een Vía Verde?

Borden die Vía Verde del Carrilet in Catalonië aangeven

Vías Verdes zijn letterlijk vertaald Groene Weggen. Het zijn wandel- en fietspaden die aangelegd zijn op niet meer in gebruik zijnde spoorwegtrajecten in Spanje.

Jarenlang hebben deze spoorlijnen er verlaten bijgelegen. Totdat men bedacht dat ze gebruikt konden gaan worden als wandel- en fietspaden. Zodat jong en oud op een gezonde en milieuvriendelijke manier het échte Spanje leren kennen. En zodat een stukje cultuur bewaard kan blijven.

Vanaf 1993 zijn dus stukje bij beetje oude spoorlijnen omgebouwd tot wandel- en fietspaden. Rails zijn weggehaald, er zijn borden geplaatst om de weg te wijzen, tunnels zijn verlicht en oude stationnetjes zijn omgebouwd tot bijvoorbeeld restaurant, hotel of informatiecentrum. 

En zo draagt de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe bij aan duurzaam toerisme in Spanje.

Goede en slechte Vías Verdes

Hans Resing van Fietsen in Spanje op de Vía Verde bij Tortosa

Met het toenemen van het aantal Vias Verdes in Spanje, neemt ook de uitdaging toe om al deze wegen te onderhouden.

Niet alle tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijnen zijn helaas even goed onderhouden en met borden aangegeven. Bovendien gaan niet alle Vias Verdes door even spannende gebieden.

Zelf heb ik nog niet veel Vías Verdes in Spanje gewandeld of gefietst. Wie dat wel heeft gedaan, is fietsexpert Hans Resing, de eigenaar van de website Fietsen in Spanje.  Aan de hand van zijn opgedane ervaringen heeft hij een aantal voor- en nadelen van fietsen over Vías Verdes op een rijtje gezet:

De 10 mooiste vías verdes in Spanje

De via verde de la Sierra in Andalusië: een van de mooiste vias verdes in Spanje

Bovendien heeft Hans van Fietsen in Spanje een overzicht van de 10 mooiste Vías Verdes in Spanje gemaakt. Ongeveer van noord naar zuid zijn dit de:

Op de officiële website over Vías Verdes kun je per autonome regio (=Comunidad Autónoma) en provincie zoeken naar Vías Verdes. En krijg je vrij uitgebreide informatie over een route plus de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Fietsreizen over Spaanse vías verdes

Fietsreizen over Vias Verdes in Zuid-Spanje (Andalusie)

Fietsreis over Vía Verde del Aceite & Subbética (Andalusië - 6 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsvakantie Fietstocht Vía Verde del Aceite in Andalusië maken, die als individuele fietsreis of als kleinschalige groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt kan worden en waarbij de bagage indien gewenst voor je vervoerd wordt.

De fietsvakantie begint in de stad Jaén en eindigt in Puente Genil. Onderweg fiets je door de Sierra Subbética (over de via verde de la Subbética), het Camminos de Pasión gebied en een oneindig olijvenlandschap.

Let op: Wil je liever wandelen over deze prachtige wandel- en fietsroute in Zuid-Spanje? Dan stelt Tejeda Travel zonder problemen een wandelreis voor je samen! Want elke reis van deze Spanje specialist is een maatreis en kan naar ieders wensen aangepast worden.

Fietsreis Ronda-Sevilla over Vía verde de la Sierra (Andalusië - 8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een andere mooie fietsreis door Andalusië vind ik deze 8-daagse fietsvakantie die begint in de indrukwekkende plaats Ronda en eindigt in Flamenco stad Sevilla.

Tijdens deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding fiets je onder meer over de Vía Verde de la Sierra, een van de mooiste vía’s verdes van Spanje.

En ook al zijn Ronda en Sevilla tegenwoordig bij velen bekend, het mooie en vrij vlakke achterland van Sevilla is dat zeker niet.

Hier kun je dus echt nog het authentieke Spanje proeven!

Deze Andalusië fietsgroepsreis wordt georganiseerd in mei en oktober.

Fietsreis Via Verde de la Sierra & Sierra de Grazalema (Andalusië - 8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië? 

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen, die gedeeltelijk over de via verde de la Sierra gaat, neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof. 

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara.

En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Fietsreizen over Vias Verdes in Midden-& Oost-Spanje (Andalusie)

Fietsreis Via Verde del Zafán en Via Verde del Mar (8 dagen)

Fietsen over de Via Verde de los Ojos negros, de langste Via Verde van Spanje

Een prachtige fietsvakantie over een Via Verde in Spanje vind ik ook de 8-daagse fietsreis over de Via Verde del Zafán, die loopt door de provincies Teruel (de zuidelijkste provincie van Aragón) en Tarragona (de zuidelijkste provincie van Catalonië)

Deze tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijn verbond vroeger de Zafán vallei met de Middellandse zee en eindigt bij de mooie historische stad Tortosa.

Bij deze ontspannen fietsreis fiets je eerst geleidelijk bergafwaarts vanuit de Zafan vallei naar Tortosa en de Ebro Delta. Om van daaruit langs de Ebro rivier, door de rijstvelden, verder te fietsen naar de Middellandse Zee.

En dan is je fietsavontuur nog niet afgelopen! Want eenmaal aan zee fiets je langs de kust verder in zuidelijke richting naar het pittoreske vestingstadje Peñiscola in de provincie Castellón (Valencia). En sluit je af met de Via Verde del Mar, over een prachtig stukje oude spoorlijn langs de zee (tussen Oropesa del Mar en Benicassim)...

Fietsreis Madrid-Valencia over Via Verde de los Ojos Negros (12 dagen)

Fietsen over de Via Verde de los Ojos negros, de langste Via Verde van Spanje

Via de Nederlandse fietsspecialist Eye4Cycling kun je een 12-daagse fietsreis van Madrid naar Valencia boeken waarbij je een deel van je vakantie over de Via Verde de los Ojos Negros fietst.

Deze tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijn begint bij Santa Eulalia in de provincie Teruel (Aragón) en eindigt bij Sagunto in de provincie en gelijknamige regio Valencia, een prachtig historisch stadje aan de Middellandse Zee.

Met een lengte van 160 kilometer is dit de langste Via Verde van Spanje.

Maar tijdens deze fietsvakantie geniet je niet alléén van deze Via Verde. Je bezoekt ook de twee prachtige steden Madrid en Valencia, fietst door de Serrania de Cuenca met zijn bijzonder gevormde rotsformaties, hebt een rustdag in het Moorse dorp Albarracín en meer...

Bovendien zijn alle routebeschrijvingen in het Nederlands, wordt de bagage voor je vervoerd en kun je altijd terugvallen op een Nederlandssprekende contactpersoon.

Fietsreis País Valenciano (Valencia - 7 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de regio Valencia op de fiets verkennen? Dan vind ik de individuele fietsreis País Valenciano van SNP Natuurreizen een aanrader.

Tijdens deze fietsvakantie in Spanje, die begint in Villena in de provincie Alicante en eindigt in Valencia stad, fiets je over een verschillende vías verdes.

Het is een prachtige fietsvakantie door de bergen en langs de kust, waarbij je onderweg geniet van kalkmassieven, sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en eeuwenoude dorpen en stadjes.

Bagagevervoer is inclusief.

Fietsreis Alicante Vías Verdes (Alicante - 8 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Een andere prachtige fietsvakantie door de regio Valencia vind ik de 8-daagse individuele fietsreis Alicante Vías Verdes van Eigen-Wijze Reizen, die in de provincie Alicante blijft.

Je begint in Castalla in het bergachtige achterland van de Costa Blanca, en eindigt in Villajoyosa aan de kust van de Costa Blanca. Waarbij je het laatste stuk (van Denia naar Villajoyosa) overigens aflegt per trein.

Ook hier geniet je van sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en idyllische dorpen en stadjes.

Lees meer over fietsen in Spanje