Wandelen en fietsen over vías verdes in  Spanje

Heb jij al eens gewandeld of gefietst over een vía verde (= groen pad) in Spanje, een wandel-/ en fietspad dat voorheen een spoorlijn is geweest?

Via verde in de regio Aragon

De paden zijn door heel Spanje te vinden en voeren door zeer diverse berglandschappen.

En doordat zij relatief vlak zijn, zijn ze voor iedereen toegankelijk. Dus ook als je met kinderen op vakantie naar Spanje gaat, kun je wandelen of fietsen over een vía verde…

Op deze pagina lees je meer over wat een vía verde is, wat de voor- en nadelen van vías verdes zijn, welke vías verdes er in Spanje zijn, wat de mooiste vías verdes in Spanje zijn.

Bovendien beveel ik een paar mooie fietsreizen over vías verdes in Spanje aan:

Wat is een Vía Verde?

Vías Verdes zijn letterlijk vertaald Groene paden. Paden, die aangelegd zijn op niet meer in gebruik zijnde spoorwegtrajecten in Spanje. Jarenlang hebben deze spoorlijnen er verlaten bijgelegen. Totdat men bedacht dat ze gebruikt konden gaan worden als wandel- en fietspaden. Zodat jong en oud op een gezonde en milieuvriendelijke manier het échte Spanje leren kennen. En zodat een stukje cultuur bewaard kan blijven.

Vanaf 1993 zijn er stukje bij beetje oude spoorlijnen omgebouwd tot wandel- en fietspaden: rails zijn weggehaald, er zijn borden geplaatst om de weg te wijzen, tunnels zijn verlicht en oude stationnetjes zijn omgebouwd tot bijvoorbeeld restaurant, hotelletje of informatiecentrum.

Welke Vías Verdes zijn er in Spanje?

Borden die Vía Verde del Carrilet in Catalonië aangeven

Anno 2020 zijn er al meer dan 100 Vías Verdes te vinden in heel Spanje. En er komen er steeds meer bij.

Wil je weten welke treintrajecten er in Spanje precies zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden? Dan raad ik je aan om te kijken op de website over Vías Verdes.

Op deze Spaanse- en Engelstalige website kun je per autonome regio (=Comunidad Autónoma) en provincie zoeken naar Vías Verdes. En krijg je vrij uitgebreide informatie over route en bezienswaardigheden onderweg.

Goede en slechte vías verdes

Hans Resing van Fietsen in Spanje op de Vía Verde bij Tortosa

Niet alle tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijnen zijn helaas even goed onderhouden en aangegeven. 

Fietsexpert Hans Resing, de eigenaar van de website Fietsen in Spanje, heeft verschillende Vías Verdes in Spanje gefietst.

Aan de hand van zijn opgedane ervaringen heeft hij een aantal voor- en nadelen van fietsen over Vías Verdes op een rijtje gezet:

De mooiste vías verdes in Spanje

De via verde de la Sierra in Andalusië: een van de mooiste vias verdes in Spanje

Mooie en goed onderhouden vías verdes in Spanje zijn in ieder geval de:

Fietsreizen over Spaanse vías verdes

Fietsreis over Vía Verde del Aceite & Subbética (Andalusië - 6 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsvakantie Fietstocht Vía Verde del Aceite in Andalusië maken, die als individuele fietsreis of als kleinschalige groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt kan worden en waarbij de bagage indien gewenst voor je vervoerd wordt.

De fietsvakantie begint in de stad Jaén en eindigt in Puente Genil. Onderweg fiets je door de Sierra Subbética (over de via verde de la Subbética), het Camminos de Pasión gebied en een oneindig olijvenlandschap.

Let op: Wil je liever wandelen over deze prachtige wandel- en fietsroute in Zuid-Spanje? Dan stelt Tejeda Travel zonder problemen een wandelreis voor je samen! Want elke reis van deze Spanje specialist is een maatreis en kan naar ieders wensen aangepast worden.

Fietsreis Ronda-Sevilla over Vía verde de la Sierra (Andalusië - 8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een andere mooie fietsreis door Andalusië vind ik deze 8-daagse fietsvakantie die begint in de indrukwekkende plaats Ronda en eindigt in Flamenco stad Sevilla.

Tijdens deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding fiets je onder meer over de Vía Verde de la Sierra, een van de mooiste vía’s verdes van Spanje.

En ook al zijn Ronda en Sevilla tegenwoordig bij velen bekend, het mooie en vrij vlakke achterland van Sevilla is dat zeker niet.

Hier kun je dus echt nog het authentieke Spanje proeven!

Deze Andalusië fietsgroepsreis wordt georganiseerd in mei en oktober.

Fietsreis Via Verde de la Sierra & Sierra de Grazalema (Andalusië - 8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië? 

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen, die gedeeltelijk over de via verde de la Sierra gaat, neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof. 

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara.

En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Fietsreis País Valenciano (Valencia - 7 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de regio Valencia op de fiets verkennen? Dan vind ik de individuele fietsreis País Valenciano van SNP Natuurreizen een aanrader.

Tijdens deze fietsvakantie in Spanje, die begint in Villena in de provincie Alicante en eindigt in Valencia stad, fiets je over een verschillende vías verdes.

Het is een prachtige fietsvakantie door de bergen en langs de kust, waarbij je onderweg geniet van kalkmassieven, sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en eeuwenoude dorpen en stadjes.

Bagagevervoer is inclusief.

Fietsreis Alicante Vías Verdes (Alicante - 8 dagen)

Vía Verde del Aceite in Andalusië

Een andere prachtige fietsvakantie door de regio Valencia vind ik de 8-daagse individuele fietsreis Alicante Vías Verdes van Eigen-Wijze Reizen, die in de provincie Alicante blijft.

Je begint in Castalla in het bergachtige achterland van de Costa Blanca, en eindigt in Villajoyosa aan de kust van de Costa Blanca. Waarbij je het laatste stuk (van Denia naar Villajoyosa) overigens aflegt per trein.

Ook hier geniet je van sinaasappellandschappen, Moorse kastelen en idyllische dorpen en stadjes.

Lees meer over fietsen in Spanje