Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

Spanje beschikt over een gigantisch netwerk aan wandelroutes. Je vindt er eeuwenoude paden, die gebruikt zijn voor het vervoeren van vee, waarover pelgrims gelopen hebben op hun weg naar Santiago de Compostela of die eenvoudigweg dorpen en steden met elkaar verbonden. En daarnaast zijn er relatief nieuwe wandelpaden als de paden over voormalige spoorlijnen.

Deze wandelroutes in Spanje nemen je mee door ruwe berglandschappen, surrealistische vulkaanlandschappen en groene dalen; langs rivieren en oneindige kustlijnen; of over uitgestrekte hoogvlaktes. Op deze pagina vertel ik meer over:

Soorten wandelroutes in Spanje

Caminos naturales, vías pecuarias en cañadas

Je kunt in Spanje wandelen over zogenaamde caminos naturales, oftewel natuurlijke paden.

Dit zijn paden die eeuwenlang door mensen gebruikt zijn om van A naar B te komen, maar ook paden die gebruikt zijn om vee van hun zomerverblijf naar hun winterverblijf te brengen en andersom.

Deze veepaden worden in het Spaans cañadas of vías pecuarias genoemd. De belangrijkste veepaden heten in het Spaans cañadas reales.

Zo loopt er bijvoorbeeld ook een cañada real dwars door hoofdstad Madrid. Om een oude traditie in ere te houden, lopen er één keer per jaar schapen door het centrum van Madrid. over deze cañada real.

Vías Verdes

Daarnaast kun je in Spanje wandelen over zogenaamde Vías Verdes.

Dit zijn voormalige spoorlijnen die omgebouwd zijn tot fiets- en wandelpaden. Veel treinstations langs deze paden hebben bovendien ook een nieuwe functie gekregen en doen nu dienst als café, informatiecentrum of hotel.

Een mooie vía verde in Andalusië is bijvoorbeeld de Vía Verde del Aceite, die voert door een prachtig olijfbomenlandschap. En een mooie en bekende vía verde in Catalonië is de Vía Verde del Carrilet, die vanuit de plaats Olot in vulkaangebied La Garrotxa naar kustplaats Sant Feliù de Guixols loopt en onderweg door de stad Girona komt.

Pelgrimsroutes naar Santiago

En dan zijn er nog de Camino Francés, Camino del Norte en vele andere pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.

Vanuit alle windstreken in Spanje en zelfs erbuiten hebben mensen sinds de negende eeuw pelgrimsreizen naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord gemaakt.

En tot op de dag van vandaag zijn deze Caminos de Santiago populaire wandel- en fietsroutes in Spanje.

Terug naar boven>>

Hoe worden wandelroutes aangegeven?

Er zijn ontzettend veel wandelroutes in Spanje die goed aangegeven zijn.

Net als in Frankrijk zijn zij opgedeeld in de volgende categorieën:

  • GR (=senderos de gran recorrido): dit zijn lange wandelroutes door Spanje die een lengte van meer dan 50 kilometer hebben. Zij worden aangegeven met rood-witte borden.
  • PR (=senderos de pequeño recorrido): dit zijn kortere wandelroutes met  een lengte van 10 tot 50 kilometer. Deze middellange routes worden aangegeven met geel-witte borden.
  • SL (=senderos locales): dit zijn lokale wandelroutes die tussen de 5 en 10 kilometer lang zijn. Zij worden met groen-witte borden aangegeven.
  • SU (=senderos urbanos): dit zijn wandelroutes door en rond een plaats. Zij hebben hetzelfde begin- en eindpunt en worden met rood-gele borden aangeduid.

Vervolgens kun je op deze wandelroutes 3 verschillende borden tegenkomen:

  • Staan beide kleuren horizontaal, dan loop je goed (dirección correcta, oftewel de goede richting).
  • Zijn de kleuren gekruist, dan ben je niet meer op de wandelroute en moet je terug (dirección incorrecta, oftewel foute richting)
  • En een pijl onder beide horizontale kleuren geeft tenslotte aan of je links of rechts af moet slaan (cambio de dirección, oftewel verandering van richting).

Terug naar boven>>

Hoe vind je wandelroutes in Spanje?

Wandelroutes in Spanje online vinden

Op de website Wikiloc vind je heel veel wandelroutes in Spanje, die je kunt filteren op o.a. lengte en moeilijkheidsgraad. Vervolgens kun je de gewenste wandelroutes downloaden op een wandel GPS als Garmin. De routes zijn ook te vinden op de App van Wikiloc (Wikiloc Outdoor Navigation GPS).

Verder vind ik de gratis App van Caminos Naturales ook erg handig voor een wandelvakantie in Spanje. Tenminste als je Spaans spreekt. Op deze App vind je namelijk uitgebreide omschrijvingen van talloze wandelroutes door heel Spanje. De routes van je interesse download je op de App, zodat je ze ook offline kunt bekijken.

Specifieke wandelgidsen en wandelkaarten over wandelgebieden in Spanje

Je kunt online dus al ontzettend veel wandelroutes vinden voor je wandelvakantie in Spanje. Toch vind ik het zelf ook handig om ook nog een goede wandelgids en eventueel wandelkaart te kopen over het gebied waar je naartoe gaat. 

Op de Nederlandse website van De Zwerver, die gespecialiseerd is in reisgidsen en landkaarten, vind je een zeer uitgebreid aanbod aan wandelkaarten en -gidsen in Spanje.

Meer lezen over wandelen in Spanje

Terug naar boven>>