Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

Spanje beschikt over een gigantisch netwerk aan wandelroutes. Je vindt er eeuwenoude paden, die gebruikt zijn voor het vervoeren van vee, waarover pelgrims gelopen hebben op hun weg naar Santiago de Compostela of die eenvoudigweg dorpen en steden met elkaar verbonden. En daarnaast zijn er relatief nieuwe wandelpaden als de paden over voormalige spoorlijnen.

Deze wandelroutes in Spanje nemen je mee door ruwe berglandschappen, surrealistische vulkaanlandschappen en groene dalen; langs rivieren en oneindige kustlijnen; of over uitgestrekte hoogvlaktes.

Op deze pagina vertel ik meer over:

Soorten wandelroutes in Spanje

Caminos naturales, vías pecuarias en cañadas

Je kunt in Spanje wandelen over zogenaamde caminos naturales, d.w.z. natuurlijke paden: paden die eeuwenlang door mensen gebruikt zijn om van A naar B te komen, maar ook paden die gebruikt zijn om vee van zomer- naar winterverblijf te brengen en andersom. Deze laatste paden worden cañadas of vías pecuarias genoemd. 

De belangrijkste vee-paden worden cañadas reales genoemd. Zo loopt één cañada real dwars door hoofdstad Madrid. Waardoor je één keer per jaar schapen door het centrum van Madrid kunt zien lopen.

Overzicht van caminos naturales in Spanje>>

Vías Verdes

Daarnaast kun je in Spanje wandelen over zogenaamde Vías Verdes. Dit zijn voormalige spoorlijnen, die opgeknapt en omgebouwd zijn tot fiets- en wandelpaden. En waarbij oude treinstations tegenwoordig dienst doen als bijvoorbeeld café, informatiecentrum of hotel.

Lees meer over vías verdes in Spanje>>

Pelgrimsroutes naar Santiago

En dan zijn er nog de talrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Vanuit alle windstreken in Spanje en zelfs erbuiten hebben mensen sinds de negende eeuw pelgrimsreizen naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord gemaakt. En tot op de dag van vandaag zijn deze Caminos de Santiago populaire wandel- en fietsroutes in Spanje.

Lees meer over de Caminos de Santiago>>

Hoe worden wandelroutes aangegeven?

Ontzettend veel wandelroutes in Spanje zijn goed aangegeven. Zij zijn net als in Frankrijk opgedeeld in de volgende categorieën:

 • GR (=senderos de gran recorrido) – wandelroutes van meer dan 50km; worden met rood-witte borden  aangegeven;
 • PR (=senderos de pequeño recorrido) – wandelroutes die 10 tot 50 km lang zijn; worden met geel-witte borden aangegeven;
 • SL (=senderos locales) – wandelroutes die tussen 5 en 10km lang zijn; worden met groen-witte borden aangegeven;
 • SU (=senderos urbanos) – wandelroutes rond een plaats met zelfde begin- en eindpunt; worden met rood-gele borden aangeduid.

Staan lopen beide kleuren horizontaal, dan loop je goed. Zijn de kleuren gekruist, dan ben je niet meer op de wandelroute en moet je terug. En een pijl onder beide horizontale kleuren geeft aan of je links of rechts af moet slaan.

Hoe vind je wandelroutes in Spanje?

Wandelroutes in Spanje online vinden

Op de website Wikiloc vind je heel veel wandelroutes in Spanje, die je kunt filteren op o.a. lengte en moeilijkheidsgraad. Vervolgens kun je de gewenste wandelroutes downloaden op een wandel GPS als Garmin. De routes zijn ook te vinden op de App van Wikiloc (Wikiloc Outdoor Navigation GPS).

Verder vind ik de gratis App van Caminos Naturales ook erg handig voor een wandelvakantie in Spanje. Tenminste als je Spaans spreekt. Op deze App vind je namelijk uitgebreide omschrijvingen van talloze wandelroutes door heel Spanje. De routes van je interesse download je op de App, zodat je ze ook offline kunt bekijken.

Specifieke wandelgidsen en wandelkaarten

Je kunt online dus al ontzettend veel wandelroutes vinden voor je wandelvakantie in Spanje. Toch vind ik het zelf ook handig om ook nog een goede wandelgids en eventueel wandelkaart te kopen over het gebied waar je naartoe gaat. 

Op de Nederlandse website van De Zwerver, die gespecialiseerd is in reisgidsen en landkaarten, vind je een zeer uitgebreid aanbod aan wandelkaarten en -gidsen in Spanje.

Meer lezen over wandelen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder