Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

Spanje beschikt over een gigantisch netwerk aan wandelroutes. Je vindt er eeuwenoude paden, die gebruikt zijn voor het vervoeren van vee, waarover pelgrims gelopen hebben op hun weg naar Santiago de Compostela of die eenvoudigweg dorpen en steden met elkaar verbonden. En daarnaast zijn er relatief nieuwe wandelpaden als de paden over voormalige spoorlijnen.

Deze wandelroutes in Spanje nemen je mee door ruwe berglandschappen, surrealistische vulkaanlandschappen en groene dalen; langs rivieren en oneindige kustlijnen; of over uitgestrekte hoogvlaktes.

Op deze pagina vertel ik meer over:

Soorten wandelroutes in Spanje

Caminos naturales, vías pecuarias en cañadas

Je kunt in Spanje wandelen over zogenaamde caminos naturales, d.w.z. natuurlijke paden: paden die eeuwenlang door mensen gebruikt zijn om van A naar B te komen, maar ook paden die gebruikt zijn om vee van zomer- naar winterverblijf te brengen en andersom. Deze laatste paden worden cañadas of vías pecuarias genoemd. 

De belangrijkste vee-paden worden cañadas reales genoemd. Zo loopt één cañada real dwars door hoofdstad Madrid. Waardoor je één keer per jaar schapen door het centrum van Madrid kunt zien lopen.

Overzicht van caminos naturales in Spanje>>

Vías Verdes

Daarnaast kun je in Spanje wandelen over zogenaamde Vías Verdes. Dit zijn voormalige spoorlijnen, die opgeknapt en omgebouwd zijn tot fiets- en wandelpaden. En waarbij oude treinstations tegenwoordig dienst doen als bijvoorbeeld café, informatiecentrum of hotel.

Lees meer over vías verdes in Spanje>>

Pelgrimsroutes naar Santiago

En dan zijn er nog de talrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Vanuit alle windstreken in Spanje en zelfs erbuiten hebben mensen sinds de negende eeuw pelgrimsreizen naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord gemaakt. En tot op de dag van vandaag zijn deze Caminos de Santiago populaire wandel- en fietsroutes in Spanje.

Lees meer over de Caminos de Santiago>>

Hoe worden wandelroutes aangegeven?

Ontzettend veel wandelroutes in Spanje zijn goed aangegeven. Zij zijn net als in Frankrijk opgedeeld in de volgende categorieën:

 • GR (=senderos de gran recorrido) – wandelroutes van meer dan 50km; worden met rood-witte borden  aangegeven;
 • PR (=senderos de pequeño recorrido) – wandelroutes die 10 tot 50 km lang zijn; worden met geel-witte borden aangegeven;
 • SL (=senderos locales) – wandelroutes die tussen 5 en 10km lang zijn; worden met groen-witte borden aangegeven;
 • SU (=senderos urbanos) – wandelroutes rond een plaats met zelfde begin- en eindpunt; worden met rood-gele borden aangeduid.

Staan lopen beide kleuren horizontaal, dan loop je goed. Zijn de kleuren gekruist, dan ben je niet meer op de wandelroute en moet je terug. En een pijl onder beide horizontale kleuren geeft aan of je links of rechts af moet slaan.

Hoe vind je wandelroutes in Spanje?

Wandelroutes in Spanje online vinden

Op de website Wikiloc vind je heel veel wandelroutes in Spanje, die je kunt filteren op o.a. lengte en moeilijkheidsgraad. Vervolgens kun je de gewenste wandelroutes downloaden op een wandel GPS als Garmin. De routes zijn ook te vinden op de App van Wikiloc (Wikiloc Outdoor Navigation GPS).

Verder vind ik de gratis App van Caminos Naturales ook erg handig voor een wandelvakantie in Spanje. Tenminste als je Spaans spreekt. Op deze App vind je namelijk uitgebreide omschrijvingen van talloze wandelroutes door heel Spanje. De routes van je interesse download je op de App, zodat je ze ook offline kunt bekijken.

Specifieke wandelgidsen en wandelkaarten

Je kunt online dus al ontzettend veel wandelroutes vinden voor je wandelvakantie in Spanje. Toch vind ik het zelf ook handig om ook nog een goede wandelgids en eventueel wandelkaart te kopen over het gebied waar je naartoe gaat. 

Op de Nederlandse website van De Zwerver, die gespecialiseerd is in reisgidsen en landkaarten, vind je een zeer uitgebreid aanbod aan wandelkaarten en -gidsen in Spanje.

Meer lezen over wandelen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Goodfood Valencia: leuke culinaire activiteiten in Valencia

  Nov 30, 22 05:59 AM

  Het Nederlandse bedrijf Goodfood Valencia maakt een culinair feest van je vakantie in Valencia met leuke culinaire activiteiten in Spanje's paella stad. Meer>>

  Lees meer

 2. Overwinteren op de Balearen: lekker weer en weinig toeristen

  Nov 29, 22 09:35 AM

  Overwinteren op de Balearen staat voor zon, aangename temperaturen, weinig toeristen en een stuk lagere prijzen dan in de zomer. Lees meer>>

  Lees meer

 3. Vakantiehuizen van La Casita (Andalusië): rust, comfort én zwembad

  Nov 28, 22 05:08 AM

  Rust en comfort in de vakantiehuizen en het kleine vakantiepark van La Casita bij de Costa del Sol (Andalusië). Met zijn tweeën of met kids. In zomer én winter.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder