Wandelen in de Rías Baixas in Galicië

Bij wandelen in Galicië denk je al snel aan mensen op versleten sandalen, die een pelgrimsreis maken naar Santiago de Compostela. Je kunt echter nog veel meer prachtige wandelingen maken door deze fascinerende streek in Noord Spanje! Bijvoorbeeld in het Rías Baixas gebied.

Prachtige kustlijn met talloze stranden

Kust van de Rías Baixas in Galicië (Noord Spanje)

In de afgelopen tijd heb ik heel veel gewandeld in de Rías Baixas, de streek waar wij wonen. Als wandelliefhebber kun je je gewoon helemaal uitleven hier! 

De Rías Baixas is het uitmondingsgebied van vier rivieren in het zuidwesten van Galicië: de Ría de Muros e Noia, Ría de Arousa, Ría de Pontevedra en Ría de Vigo. En heeft een prachtige kustlijn, met talloze heerlijke stranden. De kust voor de Rías Baixas is een stuk rustiger dan de kust van de verder naar het noorden gelegen Rías Altas of het gebied van de Costa da Morte, dat Dodenkust betekent.

Als je langs de kust van de Rías Baixas wandelt, zie je ook hoeveel mensen er al eeuwenlang leven van de zee! Regelmatig zie je mosselkwekerijen opduiken in de Ría de Pontevedra of de Ría de Arousa. En als je vroeg bent, zie je aan het strand de schelpenraapsters aan het werk.

TIP! Wandel over de kustwandelroute Ruta del Padre Sarmiento, een onbekende pelgrimsroute die begint in Pontevedra! 

Eeuwenoude dorpjes en stadjes

Typische Galicische hórreos in dorpje Combarro

Tel daar bij op dat parels als Combarro, A LanzadaO Grove of A Illa de Arousa gewoon naast of zelfs óp die wandelroutes in het Rías Baixas gebied liggen. Beter kan bijna niet. 

Ik vind het een enorme luxe om na een lekkere kustwandeling (liefst ´s ochtends) een eeuwenoud Galicisch dorpje binnen te lopen en een kop koffie te drinken.

En ik ben iedere keer weer verbaasd dat ik iets nieuws heb gezien op een plek 10 minuutjes bij mij vandaan.

Tip! Wil je cultuur snuiven in een stad in de Rías Baixas, bezoek dan Vigo of Pontevedra.

Wijngebied Albariño

Albariño druivenranken in Rías Baixas (Galicië)

Je wandelt in de Rías Baixas langs mooie kustpartijen, die afgewisseld worden door wijngaarden en bosrijk gebied. Waar je wordt verwend met het altijd  aanwezige parfum van de eucalyptus. 

Veel van de wandelroutes in dit deel van het Groene Spanje lopen door het Albariño wijngebied.

Dus als je wilt, kun je een wandeling in de Rías Baixas afsluiten met een wijnproeverij…

Met een schaal heerlijke mosselen er bij natuurlijk.

Voortreffelijke Galicische keuken

Almejas a la marinera - delicatesse in Galicië

Want wist je dat de meest noordwestelijk gelegen regio van Spanje ook bekend staat voor zijn uitstekende keuken?

Er is voor mij niets mooiers dan een wandeling in de Rías Baixas af te sluiten met een lunch.

Van vis of schelpdieren.

Conclusie

De Rías Baixas streek in Galicië is dus een prachtige bestemming voor een wandelvakantie in Noord-Spanje omdat je er kunt genieten van een oneindige kustlijn, van stranden, bossen en wijngaarden, van eeuwenoude dorpen en stadjes én de verrassende Galicische keuken.

Door: Bianca van Kralingen (Galicië expert en eigenaresse Ontdek Galicië)

Georganiseerde reizen naar de Rías Baixas

Rondreis Ontdek Galicië

Hórreos met uitzicht op de Ría de Pontevedra (Rías Baixas, Galicië)

Een mooie rondreis waarbij je kunt genieten van indrukwekkende natuur, idyllische vissersdorpjes en traditionele hórreos vind ik de 8-daagse autovakantie Rondreis Ontdek Galicië.

Je bezoek onder andere de Ribeira Sacra, de Costa da Morte en Albariño wijnstreek Rías Baixas. En verblijft onderweg in authentieke accommodaties op prachtige locaties.

Bovendien kun je tijdens deze Noord-Spanje rondreis genieten van een wijnproeverij in een bodega in Cambados plus een boottocht met mosselen en wijn.

Wil je meer parels in deze regio in Noord-Spanje ontdekken, kijk dan eens naar de 13-daagse individuele rondreis Het Beste van Galicië. Beide rondreizen zijn om maat aan te passen.

Wandelrondreis Cultuur en wandelen in Galicië

Praza da Estrela in de stad Pontevedra in de Rias Baixas in Galicië

Maar je kunt via Ontdek Galicië ook een 11-daagse wandelrondreis door Galicië maken: een autovakantie met heerlijk veel wandelingen door het Rías Baixas en het Ribeira Sacra gebied en langs de Dodenkust.

Tijdens deze uitstekend verzorgde vakantie in Galicië kun je genieten van prachtige natuur, historische dorpen en steden, comfortabele kleinschalige overnachtingen en heerlijk eten...

Lees meer over Galicië

Sfeervolle accommodaties in Galicië