Wandelen in de Rías Baixas in Galicië

Bij wandelen in Galicië denk je al snel aan mensen op versleten sandalen, die een pelgrimsreis maken naar Santiago de Compostela. Je kunt echter nog veel meer prachtige wandelingen maken door deze fascinerende streek in Noord Spanje! Bijvoorbeeld in het Rías Baixas gebied.

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Prachtige kustlijn met talloze stranden

Kust van de Rías Baixas in Galicië (Noord Spanje)

In de afgelopen tijd heb ik heel veel gewandeld in de Rías Baixas, de streek waar wij wonen. Als wandelliefhebber kun je je gewoon helemaal uitleven hier! 

De Rías Baixas is het uitmondingsgebied van vier rivieren in het zuidwesten van Galicië: de Ría de Muros e Noia, Ría de Arousa, Ría de Pontevedra en Ría de Vigo. En heeft een prachtige kustlijn, met talloze heerlijke stranden. De kust voor de Rías Baixas is een stuk rustiger dan de kust van de verder naar het noorden gelegen Rías Altas of het gebied van de Costa da Morte, dat Dodenkust betekent.

Als je langs de kust van de Rías Baixas wandelt, zie je ook hoeveel mensen er al eeuwenlang leven van de zee! Regelmatig zie je mosselkwekerijen opduiken in de Ría de Pontevedra of de Ría de Arousa. En als je vroeg bent, zie je aan het strand de schelpenraapsters aan het werk.

TIP! Wandel over de kustwandelroute Padre Sarmiento, een onbekende pelgrimsroute die begint in Pontevedra! 

Eeuwenoude dorpjes en stadjes

Typische Galicische hórreos in dorpje Combarro

Tel daar bij op dat parels als Combarro, A Lanzada, O Grove of A Illa de Arousa gewoon naast, of zelfs óp die wandelroutes in de Rías Baixas liggen. Beter kan bijna niet. 

Ik vind het een enorme luxe om na een lekkere kustwandeling (liefst ´s ochtends) een eeuwenoud Galicisch dorpje binnen te lopen en een kop koffie te drinken. En ik ben iedere keer weer verbaasd dat ik iets nieuws heb gezien op een plek 10 minuutjes bij mij vandaan.

TIP: Wil je overigens cultuur snuiven in een stad in de Rías Baixas in Galicië, bezoek dan Vigo of Pontevedra.

Wijngebied Albariño

Albariño druivenranken in Rías Baixas (Galicië)

Je wandelt in de Rías Baixas langs mooie kustpartijen, die afgewisseld worden door wijngaarden en bosrijk gebied. Waar je wordt verwend met het altijd  aanwezige parfum van de eucalyptus. 

Veel van de wandelroutes in dit deel van het Groene Spanje lopen door het Albariño wijngebied. Dus als je wilt, kun je een wandeling in de Rías Baixas afsluiten met een wijnproeverij… Met een schaal heerlijke mosselen er bij natuurlijk.

Voortreffelijke Galicische keuken

Almejas a la marinera - delicatesse in Galicië

Want wist je dat de meest noordwestelijk gelegen regio van Spanje ook bekend staat voor zijn uitstekende keuken? Er is voor mij niets mooiers dan een wandeling in de Rías Baixas af te sluiten met een lunch. Van vis of schelpdieren.

Conclusie

De Rías Baixas streek in Galicië is dus een prachtige bestemming voor een wandelvakantie in Noord Spanje. Omdat je er kunt genieten van een oneindige kustlijn, stranden, bossen, wijngaarden, eeuwenoude dorpjes en stadjes en de verrassende Galicische keuken.

Door: Bianca van Kralingen (Galicië expert en eigenaresse Ontdek Galicië)

Lees meer over Galicië

Sfeervolle accommodaties in Galicië
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer