Op vakantie in Galicië: de meest westelijke regio van Noord-Spanje

Een vakantie naar Galicië staat voor mij voor speuren naar traditionele graanschuren op poten die gelegen zijn in een glooiend groen berglandschap, wandelen over een camino, een bezoek aan pelgrimsoord Santiago de Compostela, genieten van pittoreske dorpen en steden, een reis terug in de tijd naar Keltische nederzettingen (=castros) plus smullen van zeevruchten en Albariño wijn.

Kleine wijngaard in Rías Baixas (Galicië, Noord-Spanje)

En dat niet alleen! Want de meest westelijk gelegen regio van Noord-Spanje heeft ook een eindeloze kust met steile kliffen, verborgen baaien plus heerlijke zandstranden die een paradijs zijn voor zowel een zonvakantie als een actieve vakantie. 

Doe hier inspiratie op over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Galicië:

Of ga direct naar mijn tips over:

Wil je dit traditionele en dunbevolkte gebied in Noord- Spanje te voet, per fiets of met kinderen verkennen, lees dan meer over een wandelvakantie Noord-Spanje, fietsvakantie Noord-Spanje of kindervakantie Galicië.

Maak een georganiseerde reis naar Galicië! Dit kan een geheel aan jouw wensen aangepaste autorondreis zijn, maar ook een groepswandelvakantie...

Ongerepte natuurlijke landschappen

Uitmonding van de Ortigueira rivier in Galicië (Noord Spanje)

Geniet als je op vakantie naar Galicië gaat van de ongerepte natuur! Met talrijke bergketens en vruchtbare valleien. En een kust met ruige kliffen, lieflijke zandstranden, verstopte baaien en ongelofelijke rivieruitmondingen.

Ga bijvoorbeeld wandelen in de Rías Baixas, het uitmondingsgebied van maar liefst 7 rivieren, verken klovengebied Ribeira Sacra met zijn terraswijngaarden plus Middeleeuwse kerken en geniet er van grandioze uitzichten op de rivierengebieden, de Atlantische Oceaan plus het nationale park Las Islas Atlánticas.

Of maak vanuit Santa Maria de Ortigueira een boottocht over de Ortigueira rivier, langs kliffen die meer dan 600 meter hoog zijn en hiermee de hoogste van Zuid-Europa zijn.

Terug naar boven>>

Horreos, castros en pittoreske dorpen

Aan de kust en in het binnenland van het meest westelijke deel van Noord-Spanje liggen ook talrijke dorpen en gehuchten die in de tijd stil lijken te hebben gestaan.

Bijvoorbeeld de vissersdorpjes Combarro en Corcubión, het gehucht San Vicente de Vilamor of het idyllische dorp O Cebreiro waarin je nog verschillende pallozas kunt zien: traditionele Galicische ronde huizen, die half als woning en half voor het vee gebruikt werden.

Let tijdens je Galicië vakantie ook op de zogenaamde hórreos. Kleine graanschuren op hoge poten, die zo typerend zijn voor het landschap van Galicië. En bezoek zeker ook een van de vele castros (=prehistorische nederzettingen) die deze regio in het noordwesten van Spanje rijk is. 

Terug naar boven>>

Mooie plaatsen in Galicië

Praza do Ferro plein in het gezellige centrum van Ourense

En bezoek tijdens je vakantie in Galicië ook een paar mooie steden. Maak bijvoorbeeld een stedentrip naar de verrassende havenstad Vigo, bezoek Spanje's thermale hoofdstad Ourense en verken het gezellige middeleeuwse stadje Pontevedra dat de hoofdstad is van het rivierenuitmondingsgebied Rías Baixas.

Of ga naar de stad Monforte de Lemos met zijn hooggelegen Parador hotel. En bezoek zeker ook de steden La Coruña en Lugo.

Over een aantal van deze steden heb ik aparte pagina's geschreven met informatie en tips over bezienswaardigheden, hotels en meer:

Terug naar boven>>

Stranden en baaien in Galicië

Strand van de Kathedralen in Galicië (Noord Spanje)

De kust van Galicië telt meer dan 700 stranden en baaien aan de Atlantische Oceaan, de Cantabrische Zee plus de vele rivieruitmondingen die de meest Noordwestelijke regio van Spanje rijk is!

Deze stranden en baaien zijn ideaal voor een zonvakantie óf een actieve vakantie. Want in de zomer kun je er niet alleen luieren aan een van de meer dan 100 heerlijke zachte zandstranden, maar je kunt er ook bijvoorbeeld surfen, varen of duiken.

Het bekendste strand in Galicië is waarschijnlijk Playa de las Catedrales met zijn prachtig gevormde rotspartijen.

Super stranden voor een zonvakantie in Galicië zijn bijvoorbeeld het Grande de Miño strand, het strand van O Vilar en het strand van Rodas (op de Cíes eilanden).

En wil je surfen als je op vakantie in Galicië bent? Ga dan bijvoorbeeld naar verder het Pantin strand in Valdoviño of het strand van A Lanzada.

Terug naar boven>>

Fantastische gastronomie

zamburiñas a la plancha in Galicië (Noord-Spanje)

En wist je dat Galicië een voortreffelijke gastronomie heeft? In de Atlantische Oceaan plus in de vele rivieruitmondingen van de meest noordwestelijk gelegen regio in Noord-Spanje leeft een schat aan vissen plus schelpdieren, die de Galicische bevolking als geen ander weet te bereiden.

Zo kun je er mosselen (mejillones), inktvis (pulpo) plus sint-jakobsschelpen (vieiras) eten. Mijn favorieten: “vieira gallega al horno” (=een sint-jakobsschelp uit de oven) en "zamburiñas a la plancha" (=kleine sint-jakobsschelpen die gegrild zijn en een sausje van olijfolie, knoflook plus peterselie hebben).

Verder worden rond de stad Padrón de inmiddels wel-bekende pimientos de padrón verbouwd: kleine groene pepers die meestal zacht van smaak zijn maar soms ontzettend heet kunnen zijn.

Terug naar boven>>

Wijngebieden in Galicië

Wijnstreek Rías Baixas in Galicië (Noord-Spanje)

Hou je van wijn? Dan kun je in Galicië bovendien bovendien maar liefst vijf wijnstreken bezoeken: 

  • wijngebied Rías Baixas in het zuidwesten van Galicië met de witte Albariño wijn;
  • wijngebied Ribeira Sacra in het oosten van Galicië, waar druivenstruiken vaak op steile hellingen langs de kloven van twee rivieren groeien;
  • wijngebied O Ribeiro ten noordwesten van de Rio Miño en ten westen van de Ribeira sacra;
  • wijngebied Valdeorras aan de oevers van de Sil rivier, ten oosten van de Ribeira Sacra Galicië;
  • het nieuwe wijngebied Monterrei in het zuidoosten van Galicië, op de grens met Portugal.

Er zijn talrijke wijnhuizen in Galicië die hun deuren graag voor je openen (wel op afspraak) om je hun wijngaard te laten zien plus wijnen te laten proeven. De twee eerste wijngebieden heb ik zelf bezocht:

Terug naar boven>>

Warmwaterbronnen in Galicië

Openlucht thermen Pozas do Muiño das Veigas (Ourense)

En wist je dat de regio de meest noordwestelijke regio in Noord-Spanje rijk is aan warmwaterbronnen?

De meeste warmwaterbronnen zijn gelegen in Spanje's thermale hoofdstad Ourense, die gelegen is aan de Miño rivier. Hier borrelt er over een lengte van vier kilometer op talrijke plekken langs de rivier warm water omhoog!

Rond een aantal van deze bronnen zijn thermale baden gebouwd, zowel gratis te gebruiken baden als privé baden waarvoor je een kleine entree betaalt. Het zijn ondiepe openlucht baden met warm water dat goed is voor je gezondheid, die niet alleen heerlijk zijn als het goed weer is tijdens je vakantie in Galicië, maar ook als het regent of koud is...

En er zijn nog meer warmwaterbronnen in Galicië waarin je kunt zwemmen of waaromheen een thermaal bad of kuuroord met thermaal water (een zogenaamd Balneario) gebouwd is. Bijvoorbeeld het Balneario de Mondariz, Spanje's eerste Balneario, waar je overigens ook kunt overnachten.

Terug naar boven>>

Pelgrimsoord Santiago de Compostela

Pelgrims komen aan bij kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Of maak een pelgrimsreis naar Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela als je op vakantie naar Galicië gaat!

Oorspronkelijk werd de Camino de Santiago te voet gelopen, maar tegenwoordig kun je ook een aantal pelgrimsroutes ook fietsen of gedeeltelijk met de auto afleggen.

De pelgrimsroutes naar Santiago voeren je over bergen en door dalen, langs ruwe kusten, door idyllische dorpjes en historische steden plus langs Romaanse en Gotische kloosters, kerken en kathedralen.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Galicië

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Galicië

Bianca en Jorge van reisorganisatie Ontdek Galicië verzorgen wandelvakanties en rondreizen in deze prachtige regio in Noord-Spanje. Het zijn vakanties op maat inclusief vervoer, accommodatie en activiteiten als een bezoek aan een wijnhuis of een boottocht. Plus een roadbook met info over bezienswaardigheden, routes, restaurants en meer. Contact Ontdek Galicië voor een vrijblijvende offerte>>

Paradores rondreis Galicië (8 dagen)

Via de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel kun je de Paradores rondreis Het Groene Galicië maken, een luxe rondreis per auto door het groene binnenland, langs de vaak ruige kust plus naar Spanje's bekendste pelgrimsplaats waarbij je onderweg verblijft in onder andere het Parador hotel van Santiago, Tui en León.

Óf je kunt een rondreis door Galicië maken waarbij je vliegt op het dicht bij Galicië gelegen Porto (in Portugal) en verblijft in prachtige oude paleizen of landhuizen (zogenaamde pazos).

Wandelvakantie Camino Francés (8 dagen)

Wil je een keer de essentie van de Camino de Santiago ervaren en opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino Sarria naar Santiago van WAW.travel een absolute topper!

Deze 8-daagse wandelvakantie in Noord-Spanje begint in Sarria, op 125km ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Je kunt de wandelreis als individuele en als groepsreis boeken. Bij de groepsreis gaat de Nederlandse camino expert Annemiek van WAW.travel mee als reisbegeleider.

Wandelreis Camino Portugués (8/16 dagen)

Een andere absolute aanrader voor een wandelvakantie in Galicië vind ik de caminoreizen van WAW.travel over de Camino Portugues, langs de kust plus door het binnenland van Portugal én Spanje.

Wil je 2 weken wandelen, dan begint je individuele wandelreis in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust.

Wil je 1 week wandelen, dan loop je vanaf Tui (bij de grens met Portugal) de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Terug naar boven>>