Een vakantie in Galicië - voor natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers en pelgrims

Een vakantie naar Galicië brengt je naar pelgrimsoord Santiago de Compostela, historische steden en pittoreske dorpen. Die liggen in een landschap van bergen en dalen. En omarmd worden door een kuststrook met steile kliffen, zandstranden en verborgen baaien.

Je kunt dit traditionele en dunbevolkte gebied in het noordwesten van Spanje prachtig verkennen tijdens een autovakantie. Maar het gebied is ook ideaal voor een wandelvakantie of een fietsvakantie!

Op deze pagina lees je wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Galicië in Noord Spanje. Bovendien geeft ik tips over:

Overwegen jullie om met het gezin op vakantie naar Noord-Spanje te gaan? Lees dan ook mijn tips voor een kindervakantie in Galicië.

Pelgrimsreis naar Santiago de Compostela

Pelgrims komen aan bij kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Maak een pelgrimsreis naar Santiago de Compostela als je op vakantie naar Galicië gaat! De bekendste bedevaartsplaats van Spanje. En een van de bekendste van Europa.

De bekendste pelgrimsroutes naar dit beroemde Spaanse bedevaartsoort zijn de Camino Francés en de Camino del Norte. Maar er zijn nog veel meer pelgrimsroutes naar dit pelgrimsoord in Noord-Spanje. De routes voeren je over bergen en door dalen, langs ruwe kusten, door idyllische dorpjes en historische steden plus langs Romaanse en Gotische kloosters, kerken en kathedralen.

Oorspronkelijk werd de Camino de Santiago te voet gelopen. Maar afhankelijk van welke pelgrimsroute je kiest, kun je de route ook fietsen of gedeeltelijk met de auto afleggen.

Historische steden en pittoreske dorpen

Bezoek tijdens je vakantie in Galicië niet alleen het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Maar ontdek ook andere historische steden en pittoreske dorpen in Galicië.

De steden Vigo, Orense, La Coruña, Lugo, Pontevedra en Monforte de Lemos hebben een rijk historisch verleden. Dat vaak teruggaat tot de Romeinse tijd.

Aan de kust en in de binnenlanden van het meest westelijke deel van het Groene Spanje liggen ook talrijke dorpen en gehuchten die in de tijd stil lijken te hebben gestaan.

Bijvoorbeeld de vissersdorpjes Combarro en Corcubión. Het gehucht San Vicente de Vilamor. Of het idyllische dorp O Cebreiro. In dit dorp vind je nog verschillende pallozas: traditionele Galicische ronde huizen, die half als woning en half voor het vee gebruikt werden.

Let tijdens je Galicië vakantie ook op de zogenaamde hórreos. Kleine graanschuren op hoge poten, die zo typerend zijn voor het landschap van Galicië. En bezoek zeker ook een van de vele castros (=prehistorische nederzettingen) die deze regio in het noordwesten van Spanje rijk is. 

Hou je van kerken en architectuur? Rij dan zeker ook langs de zevende eeuwse Santa Comba de Bande kerk in Bande. De oudste kerk van Galicië.

En hou je van goed eten? Combineer een bezoek aan de Middeleeuwse plaats Tui dan met uiteten gaan bij het haute cuisine restaurant Restaurante Silabario.

Stranden en baaien in Galicië

Strand van de Kathedralen in Galicië (Noord Spanje)

De kust van Galicië telt meer dan 700 stranden en baaien! Aan de Atlantische Oceaan, de Cantabrische Zee en de vele rivieruitmondingen die de meest Noordwestelijke regio van Spanje rijk is .

Deze stranden en baaien zijn ideaal voor een ontspan vakantie of juist een actieve vakantie in Galicië. Want in de zomer kun je er niet alleen luieren aan een van de meer dan 100 heerlijke zachte zandstranden. Maar je kunt er ook bijvoorbeeld surfen, varen of duiken.

Het bekendste strand in Galicië is waarschijnlijk Playa de las Catedrales. Met enorme rotspartijen in prachtige vormen.

Super stranden om te zonnebaden als je op vakantie in Galicië bent, zijn bijvoorbeeld het Grande de Miño strand, het strand van O Vilar en het strand van Rodas (op de Cíes eilanden).

Goede surfstranden voor je vakantie in Galicië zijn verder het Pantin strand in Valdoviño of het strand van A Lanzada.

Ongerepte natuurlijke landschappen

Uitmonding van de Ortigueira rivier in Galicië (Noord Spanje)

Geniet als je op vakantie naar Galicië gaat van de ongerepte natuur! Met talrijke bergketens en vruchtbare valleien. En een kust met ruige kliffen, lieflijke zandstranden, verstopte baaien en ongelofelijke rivieruitmondingen.

Ga bijvoorbeeld wandelen in de Rías Baixas, het uitmondingsgebied van maar liefst 7 rivieren. Verken schiereiland do Morrazo, dat zich bevindt tussen de Pontevedra-rivier en de Vigo-rivier. En geniet er van de grandioze uitzichten op de rivierengebieden, de Atlantische Oceaan en het nationale park Las Islas Atlánticas.

Of maak vanuit Santa Maria de Ortigueira een boottocht over de Ortigueira rivier. Langs kliffen die meer dan 600 meter hoog zijn. En hiermee de hoogste van Zuid-Europa zijn.

Warmwaterbronnen in Galicië

De warmwaterbronnen van Muiño in Galicië (Noord Spanje)

Of geef je de voorkeur aan een wellness vakantie in Galicië? Ook dat kan! Want de meest Noordwestelijke regio in Noord Spanje is rijk aan warmwaterbronnen.

Sommige warmwaterbronnen zijn vrij toegankelijk. Om andere bronnen zijn thermale baden en hotels met Spa gebouwd. In fantastische landschappen. Waar je de drukte en stress van alledag even helemaal kunt vergeten.

Bijvoorbeeld de hotel Spa’s in Laias en Arnoia. Beiden gelegen aan de Miño rivier. Of het Lobios hotel Spa in natuurpark Baixa Limia-Xurés.

Wijngebieden in Galicië

Wijngebied Rias Baixas in Galicië (Noord Spanje)

De meest noordwestelijke regio van Spanje is ook een traditioneel wijngebied. Dus hou je van wijn, ga dan tijdens je vakantie in Galicië op verkenning in de wijngebieden Rías Baixas, Ribeira Sacra, O Ribeiro,  Valdeorras en Monterrei.

Snuif de prachtige landschappen op, loop over wijngaarden, bezoek bodegas en proef de verschillende Galicische wijnen als de Albiriño en Ribeiro wijnen.

Hou je van wijnmusea? Bezoek dan de wijnmusea Museo das Rutas do Vino en Museo Etnografico e do Vino in het plaatsje Cambados, het herkomstgebied van de witte Albariño wijn.

Als je de sfeer langer op je in wilt laten werken tijdens je vakantie in Galicië, dan kun je verblijven in een bodega of een thalassotherapy hotel.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in Galicië

Via de gebruikersvriendelijke website GetYourGuide kun je in het Nederlands talrijke tours, excursies en proeverijen in Galicië boeken, die tot 24 uur van tevoren nog gratis te annuleren zijn. 

Mijn favoriete culturele en culinaire activiteiten in Galicië zijn:

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Galicië

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Galicië

Paradores rondreis Galicië (8 dagen)

Via de kleine Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel kun je de bijzondere Paradores rondreis Het Groene Galicië maken. Dit is een luxe individuele rondreis per auto door Galicië, de regio in noordwest Spanje met Keltische wortels. 

Je bezoekt Santiago de Compostela, maar ook de vaak ruige kust en het groene binnenland. En verblijft o.a. in het Parador hotel van Santiago, Tui en León.

NB. Bij de autovakantie Noord Portugal en Galicië van AmbianceTravel verblijf je in pazos en solares en vlieg je direct op Porto.

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten en bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Wandelvakantie Camino Francés (8 dagen)

Wil je een keer de essentie van de Camino de Santiago ervaren en opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino Sarria naar Santiago van WAW.travel een absolute topper!

Deze 8-daagse wandelvakantie in Noord-Spanje begint in Sarria, op 125km ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Je kunt de wandelreis als individuele en als groepsreis boeken. Bij de groepsreis gaat de Nederlandse camino expert Annemiek van WAW.travel mee als reisbegeleider.

Wandelreis Camino Portugués (8/16 dagen)

Een andere absolute aanrader voor een wandelvakantie in Galicië vind ik de caminoreizen van WAW.travel over de Camino Portugues, langs de kust plus door het binnenland van Portugal én Spanje.

Wil je 2 weken wandelen, dan begint je individuele wandelreis in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust.

Wil je 1 week wandelen, dan loop je vanaf Tui (bij de grens met Portugal) de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder