Caldas de Reis (Galicië): thermaal stadje aan de Camino Portugués

Wil jij de Camino Portugués naar Santiago de Compostela wandelen of fietsen? Stop onderweg dan ook in het stadje Caldas de Reis! Deze aan de Umia rivier gelegen plaats met gezellige klein historisch centrum, die 36 kilometer ten zuiden van Santiago ligt, heeft namelijk verschillende warmwaterbronnen, die in de Romeinse tijd al gebruikt werden door Romeinse legioenen die over de Vía XIX op weg waren tussen Braga en Astorga en later door pelgrims op weg van Portugal naar Santiago de Compostela.

Caldas de Reis aan de Camino Portugués (Galicië)

Lees hier meer over de warmwaterbronnen plus de thermale baden van Caldas de Reis in de Rías Baixas (provincie Pontevedra, Galicië).

Of ga direct naar mijn tips over hotels in deze thermale stad aan de Camino Portugués. En op een aparte pagina lees je meer over de Camino Portugués naar Santiago de Compostela:

Warmwaterbronnen in Caldas de Reis

Wasplaats met thermaal water in Caldas de Reis (Rías Baixas, Pontevedra)

In de oude binnenstad van Caldas de Reis zijn er twee warmwaterbronnen te zien in de zogenaamde área termal de Tafona (=thermale zone van Tafona): de Lavadero Termal plus de Fonte Termal das Burgas.

De Lavadero Termal, oftewel thermale wasplaats, is een overdekt bassin van ongeveer twee bij vier meter waar pelgrims tegenwoordig hun boeten komen baden in het heerlijke warme plus geneeskrachtige water. Ik kan me helemaal voorstellen wat voor een verademing dit is als je al zoveel kilometers hebt gewandeld!

Warmwaterbronnen van Burgas in Caldas de Reis

De Fonte Termal das Burgas (=warmwaterbron van Burgas) ligt een beetje verderop, vóór het Hotel Balneario Davila, en bestaat uit twee kleine bronnen.

Opdat pelgrims hier niet ook hun voeten komen wassen, staat hier overigens een bordje bij dat je er niet mag pootjebaden (zie ook mijn foto) …

Terug naar boven>>

Spa met thermaal water in Caldas de Reis

Thermaal bad in Balneario Davila in Caldas de Reis

Dit zijn echter niet de twee enige warmwaterbronnen die Caldas de Reis rijk is. Er zijn namelijk ook twee Spa’s met thermaal water, die zich bevinden in Hotel Balneario Davila plus Hotel Balneario Acuña, dat direct aan de Umia rivier ligt.

De Spa in Hotel Balneario Davila bestaat uit een klein rond bad waarin plek is voor ongeveer 6 personen. Toen ik er in september 2022 was, kostte het €10 om er 30 minuten te kunnen baden. Na afloop wordt het bad geleegd en schoongemaakt voordat het weer gevuld wordt voor de volgende gasten.

De Spa in Hotel Balneario Acuña bestaat uit een binnenbad met verschillende waterstralen plus een jacuzzi in een apart gebouw in de tuin van het Spa-Hotel.

Op beiden plekken kun je verder terecht voor verschillende massages.

Terug naar boven>>

Zwembad met thermaal water

Buitenzwembad met thermaal water in Balneario Acuña in Caldas de Reis

Het rustig gelegen Hotel Balneario Acuña heeft bovendien ook nog een buitenzwembad met thermaal water, waar je tussen 12 en 20 uur voor €15 kunt komen zwemmen in het geneeskrachtige water.

Aangezien veel pelgrims hier dankbaar gebruik van maken tijdens hun reis naar Santiago de Compostela, wordt het hotel wordt daarom ook wel het Balneario de los Peregrinos (= Spa van de Pelgrims) genoemd.

Terug naar boven>>

Leuk weetje over Caldas de Reis

Wekelijkse markt in oude binnenstad Caldas de Reis (Galicië)

In 1940 is in deze gezellige kleine plaats aan de Camino Portugués een schat gevonden die de zwaarste schat is die ooit op het Iberisch Schiereiland gevonden is! De schat dateert uit 1600-1500 v. Chr., heeft oorspronkelijk 27kg gewogen en weegt nu nog 14,5kg.

Wil je deze schat met eigen ogen zien? Ga dan naar het Museo de Pontevedra (=museum van Pontevedra) in de stad Pontevedra!

*Meer tips voor een bezoek aan Caldas de Reis*

  1. Kom je met de auto naar Caldas de Reis, dan kun je gratis parkeren op Parking A Tafona. Van hieruit kun je langs de rivier naar de warmwaterbronnen van Caldas de Reis lopen.
  2. Op maandag is er in de oude binnenstad de wekelijkse markt met groente, kleding en meer.
  3. Wandel ook even door de gezellige smalle straten van de oude binnenstad van Caldas de Reis.
  4. Bij de kerk van Caldas de Reis is een leuke speeltuin voor kinderen.
  5. Een andere kleine thermale stad in de buurt van Caldas de Reis is Cuntis
  6. Tussen Caldas en Cuntis kun je mooi wandelen over de zogenaamde Ruta da Fervenza Segada (=wandelroute van de waterval van Segade) en kom je ook langs de oude elektriciteitscentrale van Cuntis (Fábrica de la Luz da Cuntis) die inmiddels helemaal groen is geworden.
  7. Op 1,5 uur rijden van Caldas de Reis ligt de stad Ourense die ook wel Spanje’s thermale hoofdstad genoemd wordt.

Conclusie

Ik vind het thermale stadje Caldas de Reis in de provincie Pontevedra, in het zuidwesten van Galicië, een absolute aanrader voor als je de Camino Portugués naar Spanje’s bekendste pelgrimsoord Santiago de Compostela wandelt of fietst! Hier kan je vermoeide lichaam even uitrusten in het warme geneeskrachtige water van de warmwaterbronnen in deze kleine stad in Noord-Spanje…

Maak je een rondreis door Galicië en ben je in de buurt, maak er dan een korte tussenstop en verken de kleine maar gezellig oude binnenstad.

Sfeervolle hotels in Caldas de Reis

Boutique hotel Torre do Río

Hotel Torre do Río bij Caldas de Reis (Galicië)

Mijn favoriete hotel in Caldas de Reis is Hotel Torre do Río, dat 2 kilometer ten westen van Caldas de Reis ligt.

Dit fantastische boutique hotel in Galicië is gevestigd in een tekstielfabriek uit de achttiende eeuw die gelegen is aan de Umia rivier, dichtbij waterval van Segade Caldas (Fervenza da Segade Caldas).

Het kleine romantische hotel heeft een warme, traditionele, comfortabele inrichting, is rustig gelegen midden in de natuur en heeft een heerlijk buitenzwembad met waterval plus een uitstekend restaurant waar je zowel tapas als gehele menu’s kunt eten en heerlijk Spaanse wijnen kunt drinken.

Hotel Pousada Real

Hotel Pousada Real in Caldas de Reis (Galicië)

Een heerlijk klein hotel midden in het historische centrum van Caldas de Reis vind ik Hotel Pousada Real.

Dit 11 kamers tellende boutique hotel heeft een mooie moderne inrichting, verzorgt een uitstekend ontbijt, heeft een gezellige bar en in de tuin van het hotel ligt bovendien een heerlijk buitenzwembad met ligstoelen eromheen. Een topper!

Hotel Roquiño

Hotel Roquiño in Caldas de Reis

En dan is er nog Hotel Roquiño, dat eveneens in de oude binnenstad van Caldas de Reis ligt.

Het kleine hotel is gevestigd in een oud pand en is niet zo lang geleden gerenoveerd.

De comfortabele kamers van het hotel hebben nu dus een mooie moderne uitstraling. Verder kun je er ook prima eten in het restaurant van het hotel.

Hotel Balneario Davila

Hotel Balneario Davila in Caldas de Reis

Maar je kunt ook overnachten in Hotel Balneario Davila dat bij de warmwaterbron van Burgas ligt, in de oude binnenstad van Caldas de Reis.

De Spa beschikt namelijk ook over een twintigtal comfortabele, mooie gerenoveerde kamers, een heerlijke tuin die direct aan de rivier ligt plus een klassiek ingerichte eetzaal waarin je prima kunt eten.

Hotel Balneario Acuña

Hotel Balneario Acuña in Caldas de Reis

En tenslotte kun je verblijven in Hotel Balneario Acuña. Het hotel is eenvoudig, maar het is mooi en rustig gelegen bij de brug aan de Umia rivier, net aan de overkant van de oude binnenstad, en heeft een heerlijk Wellnesscentrum met Spa, jacuzzi plus buitenzwembad met thermaal water.

Het eten in de bar is verder prima en bovendien heeft het hotel niet alleen kamers, maar ook kleine bungalows in de tuin.

Meer sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië

Rondreizen & wandelvakanties in Galicië

Overweeg een vakantie op maat te laten maken door Bianca van Ontdek Galicië!

Deze Nederlandstalige reisorganisatie verzorgt zowel rondreizen als wandelvakanties met vervoer, accommodatie plus activiteiten als een wijnproeverij, een boottocht naar de Cíes eilandenen of een boottocht door de Ribeira Sacra. En geeft je bovendien een roadbook met uitgebreide informatie plus tips over routes, restaurants en meer.

Terug naar boven>>