Padrón (Galicië): laatste stad vóór Santiago op de Camino Portugués

Als ik aankom in de stad Padrón, die 20 kilometer ten zuidwesten van pelgrimsoord Santiago de Compostela ligt, zijn de smalle straten van de kleine oude binnenstad uitgestorven. De winkels zijn dicht en alleen op de terrasjes plus in de restaurants zie ik mensen. Van 14 tot 17 uur is het namelijk lunchpauze. Dus ga ik als allereerste op zoek naar een plek waar ik de beroemde pimientos de padrón kan eten voordat ik deze stad in het noordelijke deel van het Rías Baixas gebied in Galicië verder ga verkennen.

Lees meer over deze gezellige kleine aan de Sar rivier gelegen stad op de Camino de Portugués of ga direct naar mijn favoriete hotels in de omgeving van Padrón>>.

Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón

Het restaurant dat me wordt aanbevolen om deze kleine groene pepers te eten die meestal zacht van smaak zijn maar soms ontzettend heet kunnen zijn en die rond deze plaats in Noord-Spanje verbouwd worden blijkt helaas door de voorraad piminentos de padrón heen te zijn als ik kom. Niet dat deze “verrassingspepers” hier beter smaken, maar het had me toch bijzonder geleken om deze gefrituurde pepers op de plaats van herkomst te eten.

In plaats daarvan bestel ik nu een lekkere zoete “vieira gallega al horno”, dat wil zeggen een sint-jakobsschelp uit de oven, plus een gigantische salade van het huis. Smullen!

Restaurantttip! Ik heb in de oude binnenstad van Padrón heerlijk geluncht bij Asador o Alpendre. Hou je van inktvis? Ga dan eten bij de pulpería.

Stad aan de camino

Camino wandelaars in Padrón (Galicië)

Terwijl ik aan het eten ben, valt het me al op dat er heel wat pelgrims in de stad zijn die te voet of op de fiets op weg zijn naar Santiago de Compostela, over de Camino Portugués, oftewel de Portugese route naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats. De meeste van deze pelgrims zullen de dag erna de laatste 25 kilometer van hun pelgrimsreis afleggen, naar eindbestemming Santiago…

Ik geniet van deze ontspannen internationale sfeer, waarbij mensen vanuit alle hoeken van de wereld open staan voor een praatje en zeeën van tijd hebben! Zij hoeven die dag immers niets meer te halen en kunnen nu ontspannen plus desgewenst de stad verkennen.

Bezienswaardigheden in Padrón

Uitgestorven Rua Longa in de oude binnenstad van Padrón

Na de uitgebreide lunch is het tijd om op verkenning te gaan in deze stad aan de oevers van de Sar rivier. De kleine oude binnenstad van Padrón is smal plus langgerekt en bestaat uit een gezellige hoofdstraat (de Rua Longa) plus zijstraatjes met winkels, restaurants plus een paar pleintjes.

De voornaamste kerk van Padrón is de Iglesia de Santiago Apóstel de Padrón aan de oever van de Sar rivier, een mooie sobere kerk zonder veel poespas.

Vanuit deze kerk kun je het hoger gelegen klooster Convento del Carmen plus de bron Fuente del Carmen aan de voet van het klooster zien liggen, die zich beiden aan de andere kant van de rivier bevinden.

Het klooster van Carmen aan de Sar rivier in Padrón

Wil je nog meer van Padrón zien, ga dan ook even naar de botanische tuin (=Xardín Botánico), een mooi en rustig parkje aan de rand van de oude binnenstad. En als je links langs het parkje verder loopt richting de brug die de andere tak van de Sar rivier overgaat, kun je in de lente plus zomer kassen met de beroemde pimientos de padrón zien liggen.

Aan de overkant van deze tak van de Sar rivier ligt bovendien ook de Santa Maria Iria Flavia kerk (aan de N-550 weg), die vanaf de brug al te zien is.

Tip! Ben je met de auto op vakantie in Galicië, dan kun je de auto doordeweeks gratis parkeren op de parkeerplaats achter de botanische tuin van Padrón.

Charmante hotels in omgeving Padrón

Boutique hotel Os Lambráns (Padrón)

Hórreo bij boutique hotel Os Lambrans (Padrón, Galicië)

Een juweel van een kleinschalig hotel dat op slechts 5 minuten rijden van Padrón ligt vind ik het boutique hotel Os Lambrans in het gehucht Lamas. 

Het kleinschalige hotel bestaat uit drie prachtig gerenoveerde huizen met warme moderne inrichting waarin zich 7 kamers, een 4-persoons appartement (dat naast een kamer ligt en door gezinnen eventueel samen met die kamer gehuurd kan worden) plus een ontzettend gezellige woonkamer, bibliotheek en eetruimte bevinden. 

Daarnaast heeft deze luxe Bed and Breakfast in Noord-Spanje een heerlijke tuin met hangmatten, zitjes plus twee prachtige hórreos en is uitstekend gelegen voor het verkennen van de Rías Baixas de steden Padrón en Santiago de Compostela. Ik heb hier één nacht geslapen, maar had er zo een week op vakantie kunnen zijn…

Agriturismo Casa da Torre

Casa da Torre bij Padrón (Galicië, Noord-Spanje(

Een ander charmant klein hotel in de omgeving van Padrón vind ik Casa da Torre, een traditioneel landhuis in het gehucht Valga op nog geen 10 minuten rijden van de pimientos de padrón stad plus het strand aan de Ulla rivier en ruim een half uur rijden van pelgrimsplaats Santiago de Compostela.

Deze comfortabele agriturismo in Galicië met antiek-moderne inrichting heeft een grote groene tuin met buitenzwembad plus een klein restaurant dat heerlijke lokale gerechten serveert. En vormt een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Rías Baixas.

Casa Rural Casa Antiga do Monte

Casa Rural Casa Antiga do Monte bij Padrón (Noord-Spanje)

En dan is er nog Casa Rural Casa Antiga do Monte op nog geen 2 kilometer van Padrón, een charmant klein hotel in het gehucht Lestrove dat een zoutwaterzwembad, een speeltuin voor kinderen, een klein sportveld, een bar plus een restaurant met traditionele gerechten heeft.

Bovendien kun je er fietsen lenen en kun je er tafeltennissen plus darten. In de omgeving van dit kindvriendelijk hotel in Galicië kun je verder niet alleen wandelen plus fietsen, maar ook vissen, kajakken, paardrijden en golfen (3 kilometer verderop). Een leuke plek dus voor een kindervakantie of een actieve vakantie in Noord-Spanje.

B&B Casa da Meixida

B&B Casa da Meixida bij Padrón (Rías Baixas, Galicië)

Zoek je een gezellige B&B in de buurt van Padrón, kijk dan eens naar Casa da Meixida, een prachtig opgeknapt landhuis aan de Camino Portugués, dat gelegen is in het gehucht Muiños, op 4 kilometer van de stad Padrón en 15 kilometer van bedevaartsoord Santiago de Compostela plus de kust van het Rías Baixas gebied in het zuiden van Galicië.

Deze comfortabele Bed and Breakfast in Noord-Spanje heeft een mooie rustieke inrichting met natuurstenen binnenmuren plus houten plafonds en kan ’s avonds eten bestellen bij een nabijgelegen restaurant.

Sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië

Rondreizen & wandelvakanties in Galicië

Overweeg een vakantie op maat te laten maken door Bianca van Ontdek Galicië!

Deze Nederlandstalige reisorganisatie verzorgt zowel rondreizen als wandelvakanties met vervoer, accommodatie plus activiteiten als een wijnproeverij, een boottocht naar de Cíes eilandenen of een boottocht door de Ribeira Sacra. En geeft je bovendien een roadbook met uitgebreide informatie plus tips over routes, restaurants en meer.

Terug naar boven>>