Ourense: Spanje’s thermale hoofdstad aan de Miño rivier in Galicië

Ken jij Spanje's thermale hoofdstad Ourense in de provincie Ourense (Galicië, Noord-Spanje)? Meer dan 2.000 jaar geleden hebben Romeinen op deze aan de Miño rivier gelegen plek op de Vía de la Plata, een belangrijke Romeinse weg in Spanje, warmwaterbronnen met een temperatuur van meer dan 60°C gevonden, waaromheen ze een nederzetting hebben gesticht.

Tegenwoordig liggen deze warmwaterbronnen midden in het centrum van Ourense. Ze zijn bovendien niet de enige bronnen die de stad rijk is! Over een lengte van vier kilometer borrelt er op talrijke plekken langs de rivier warm water omhoog! Rond een aantal van deze bronnen zijn thermale baden gebouwd, zowel gratis te gebruiken baden als privé baden waarvoor je een kleine entree betaalt.

Openlucht thermen Pozas do Muiño das Veigas (Ourense)

Normaal gesproken zijn deze openluchtbaden het hele jaar door open. Als gevolg van de corona-pandemie dienen de baden tegenwoordig echter aan strengere eisen te voorzien, waardoor de meeste baden nog gesloten waren toen ik er in september 2022 was (en leeg, zoals je op de foto’s kunt zien). Er wordt echter hardt gewerkt om de baden zo snel mogelijk weer te openen.

De thermale baden van Ourense moet je niet alleen zien, maar ook beleven! Ze zijn een unieke ervaring tijdens een vakantie in Galicië. Met veel plezier vertel ik hier dan ook meer over de:

Daarnaast ben ik ook op zoek gegaan naar mooie, sfeervolle, comfortabele:

De warmwaterbronnen van As Burgas

Warmwaterbronnen van As Burgas in Spanje's thermale hoofdstad Ourense

De warmwaterbronnen van As Burgas liggen trapsgewijs midden in het centrum van de stad Ourense, aan de voet van de rest van de oude binnenstad. Zij hebben een temperatuur van boven de 60°C (dus hou je hand er niet lang onder!) en hebben naar zeggen geneeskundige krachten.

As Burgas bestaat uit drie bronnen, -de Burga de Abajo, Burga del Medio en Burga de Arriba-, plus helemaal bovenaan een klein thermaal bad (Piscina Termal das Burgas) dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

Wil je meer over geschiedenis van de warmwaterbronnen van As Burgas te weten komen, bezoek tijdens je vakantie in Ourense dan ook even het interpretatiecentrum dat bij de ingang van het thermale bad ligt (het zogenaamde Centro de Interpretación das Burgas).

Let op: Het thermale bad van As Burgas is van dinsdag t/m zondag open van 10 tot 13 uur en 17 tot 21 uur (zodra het aan de nieuwe vereisten is aangepast).

*Leuk om te weten*

De naam Ourense is afgeleid van Aquis Aurienses (=Stad van de Gouden Wateren), de naam die de Romeinen aan de nederzetting gaven.

In de Middeleeuwen vormden de thermale bronnen bij Ourense een aangename rustplek voor pelgrims die vanuit Zuid-Spanje over de Via de la Plata op weg waren naar Santiago de Compostela.

Terug naar boven>>

De thermale baden langs de Miño rivier

Gratis thermale baden Pozas do Outariz e Canedo in Ourense (Noord-Spanje)

Vanaf de Puente Riberiño brug (naast de moderne Milennium brug) in de stad Ourense liggen er in westelijke richting over een afstand van ongeveer 4 kilometer zes thermale baden: de publieke baden Pozas da Chavasqueira (het dichtste bij het centrum van Ourense), Pozas do Muiño das Veigas (bij een oude watermolen), Pozas Outariz en Pozas Burga de Canedo (gelegen aan weerskanten van de voetgangersbrug bij Outariz) plus de twee privé baden Termas da Chavasqueira en Termas de Outariz (ook wel Caldas de Outariz).

Plek langs de rivier in Ourense waar warm water tussen de stenen omhoog borrelt

Maar er zijn nog meer plekken langs de Miño rivier in Ourense warm water omhoog borrelt; gewoon tussen de stenen langs de oever! Zie je ergens mensen op rotsen bij de rivier liggen, dan is daar waarschijnlijk ook een warmwaterbron...

Toen ik er in september 2020 was, waren alleen de Termas de Outariz open. Alle openbare thermale baden waren toen nog leeg en gesloten, maar gaan weer open zodra zij aan de strengere eisen die de Corona-pandemie met zich mee heeft gebracht voldoen.

De Termas da Chavasqueira zijn echter dicht sinds er in 2019 brand is geweest. Niemand kon me vertellen of zij permanent dicht zijn of in de toekomst toch weer opengaan.

De thermale baden van Outariz zijn doordeweeks open van 10 uur tot 23 uur (alleen op dinsdag gesloten) en in het weekend vanaf 9 uur. Op vrijdag en zaterdag zijn ze zelfs tot 1 uur ’s nachts geopend! Verder betaal je €5,70 entree en mag je 2 uur blijven.

De openbare thermale baden van Outariz plus Burga de Canedo zijn normaal gesproken open van 10 tot 14 uur en van 16 tot 20 uur.

Kaart van de thermale baden aan de Miño rivier in Ourense (Galicië)

*Tips*

Aan de noordoever van de Miño rivier ligt er tussen de Riberiño brug in Ourense en de voetgangersbrug in het nabijgelegen plaatsje Outariz een wandel-/fietspad langs de thermale baden.

Naast de voetgangersbrug in Outariz ligt er aan de zuidoever van de Miño rivier een grote parkeerplaats. Van hieruit hoef je alleen nog maar de brug over te steken en dan ben je al bij de thermale baden Termas de Outariz plus de publieke baden van Outariz en Burga de Canedo.

Terug naar boven>>

De thermale trein in Ourense

Pad langs de rivier voor de thermale trein van Ourense

Maar er rijdt ook een toeristentrein naar de thermale baden aan de Miño rivier, de zogenaamde thermale trein (L19)!

De trein vertrekt vanaf het Praza Maior plein in het centrum van Ourense en rijdt via de mooie oude binnenstad plus de Romeinse brug naar de thermale baden aan de noordkant van de rivier, met als eindbestemming de Thermen van Outariz, waarvandaan je zo bij de Pozas Outariz en Pozas Burga de Canedo bent.

In de winter vertrekt de trein om 10, 12, 16, 18 plus 20 uur vanaf de Praza Maior en om 11, 13, 17, 19 plus 21 uur vanaf de Thermen van Outariz.

In de zomer vertrekt de trein om 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18 plus 20 uur vanaf de Praza Maior en om 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 plus 21 uur vanaf de Thermen van Outariz.

Een kaartje voor de thermale trein kost €0,85 en kun je direct bij de toeristentrein kopen.

Terug naar boven>>

Andere bezienswaardigheden in Ourense

Praza do Ferro plein in het gezellige centrum van Ourense

De thermale baden zijn echter niet de enige bezienswaardigheden in Ourense die de moeite waard zijn!

Spanje’s thermale hoofdstad heeft namelijk ook een mooie en levendige oude binnenstad waarin je niet alleen historische bouwwerken als de kathedraal plus de kloostergang van San Franciscus (=Claustro de San Francisco) kunt bewonderen, maar ook heerlijk kunt winkelen, op een terrasje zitten plus eten.

Ik kan deze stad in Galicië daarom absoluut aanbevelen voor als je een stedentrip naar een vrij onbekende stad in Spanje wilt maken!

*Tips*

Ga even langs bij het toeristenbureau van Ourense (adres: Rúa Isabel la Católica)

De betaalde parkeergarage Parking plaza Alameda ligt dichtbij de bronnen van As Burgas plus de rest van het centrum van Ourense.

Het dichtstbijzijnde vliegveld met directe vluchten vanuit Nederland en België is het vliegvel van Santiago de Compostela (70 minuten rijden).

Terug naar boven>>

Warmwaterbronnen/thermen rond Ourense

Tempel rond warmwaterbron Balneario Mondariz met Spa (Galicië)

Verder liggen er in de provincie Ourense nog meer thermale baden plus warmwaterbronnen aan de Miño rivier. Zo vind je op 30 minuten rijden van Ourense in de gemeente Prexigueiro de Termas do Prexigueiro, de meest bezochte thermale baden in de provincie Ourense die behalve op maandag iedere dag tot ‘s avonds laat open zijn (entree in 2020 €5,70, minimumleeftijd 5 jaar en van tevoren niet reserveren).

En op 50 minuten rijden van Ourense liggen de Termas de Teans-Oleiros of Termas de Salvaterra bij Salvaterra de Miño, die de grootste openluchtthermen van Galicië zijn (open van woensdag t/m zondag, entreeprijs €4 en minimumleeftijd 10 jaar).

Thermale baden en warmwaterbronnen die niet direct aan de Miño rivier liggen, zijn verder:

  • Piscinas de Barbantes (net ten zuiden van Barbantes, op 15 minuten rijden van Ourense, gratis)
  • Pozas Melón (natuurzwembaden aan de N120 - tussen Melón en Quins, half uur rijden van Ourense)
  • Balneario de Mondariz (een van Spanje’s oudste Spa's met thermaal water, op 1 uur rijden van Ourense)
  • De warmwaterbronnen en thermen in de thermale stad Caldas de Reis, op 1.5 uur rijden van Ourense.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Ourense

Toeristentrein langs wijngaarden Cañon del Sil (Ribeira Sacra)

Bovendien ligt er aan de buitenkant van Ourense nog een oude Romeinse brug over de Miño rivier, de zogenaamde Ponte Romana of Ponte Vella, en ligt er in de bossen buiten Ourense nog een oude Keltische nederzetting: Castro de Santomé (vanaf de Romeinse brug gaat er een wandelroute van 4 kilometer naar deze castro). 15 kilometer ten noordwesten van Ourense ligt er bovendien nóg castro: Castro de San Cibrao de Lás.

En wist je dat deze gezellige stad in Noord-Spanje op maar een half uur rijden van het prachtige kloven- en wijngebied Ribeira Sacra ligt? Ik kan absoluut aanraden om ook dit bijzondere berggebied te verkennen als je op vakantie in Galicië bent!

Bij het plaatsje Quins (in de buurt van Ribadavia) ligt vervolgens ook nog een verzameling van horreos (graanschuren op poten die typisch voor Galicië zijn): de hórreos de Quins!

En hou je van wandelen? Dan kun je vanuit Ourense ook het laatste stuk van de Vía de la Plata Camino naar Santiago de Compostela lopen (in totaal 113 kilometer)! Op andere pagina's kun je meer lezen over:

Terug naar boven>>

Sfeervolle hotels in Ourense

Ik sta er van toe kijken hoe weinig hotels er eigenlijk in het centrum van Ourense liggen! Bij mijn zoektocht naar charmante hotels in de thermale hoofdstad van Spanje heb ik drie gezellige moderne kleine hotels gevonden waarin je heerlijk kunt vertoeven tijdens een vakantie in Ourense:

IMI Hotel & Spa

IMI hotel Spa in Ourense (Noord-Spanje)

Het Oca IMI Hotel & Spa is een modern klein hotel met 21 kamers plus een mooi wellnesscentrum in het centrum van Ourense, dat ligt op maar 400 meter van de thermale bronnen van As Burgas.

Neem je er een dekluxe kamer, dan kun je genieten van een eigen balkon.

Hotel Carris Cardenal Quevedo

Hotel Carris Cardenal Quevedo in Ourense

Een ander modern klein hotel in Ourense is Hotel Carris Cardenal Quevedo.

Het 4-sterren hotel telt 39 comfortabele kamers (sommigen met balkon), heeft een gezellige bar en ligt op een paar minuten lopen van diverse restaurants plus 850 meter van het historisch centrum van Ourense.

Hotel NH Ourense

Hotel NH Ourense

En dan is er nog het 41 kamers tellende hotel NH Ourense dat vlakbij de oude binnenstad van Ourense ligt.

Dit vrij kleine hotel in Galicië beschikt naast ruime comfortabele kamers ook over een heerlijk wellnesscentrum, fitnesscentrum, bar, restaurant plus een dakterras met panoramisch uitzicht.

Bovendien mag je in dit hotel ook je hond mee op vakantie nemen.

Sfeervolle hotels in omgeving Ourense

Wil je tijdens je vakantie in Ourense overnachten in een hotel met verhaal dat zich bevindt in een historisch gebouw als een klooster, priesterswoning of oud herenhuis? Kijk dan eens naar deze hotels in de omgeving van Spanje's thermale hoofdstad:

Casa Rectoral de San Eusebio

Casa Rectoral de San Eusebio (Ourense, Galicië)

Een prachtig klein hotel in de omgeving van Ourense vind ik allereerst Casa Rectoral de San Eusebio, een oude priesterswoning uit de zeventiende eeuw die gelegen is in de Miño vallei, op 10 kilometer ten noordoosten van Ourense. 

Deze warm ingerichte agriturismo in Galicië beschikt niet alleen over een eigen restaurant plus een gemeenschappelijke lounge, maar heeft ook een eigen wijngaard én organiseert wijnproeverijen!

Dit romantisch hotel in Noord-Spanje, dat plek heeft voor in totaal 14 gasten, is bovendien ook leuk met kinderen. Want het hotel beschikt over familiekamers, een speelruimte, een tuin, een klein buitenzwembad plus een kleine speeltuin.

Casa Grande de Soutullo

Casa Grande de Soutullo (Ourense, Noord-Spanje)

Een ander heerlijk kleinschalig hotel in de omgeving van Ourense vind ik Casa Grande de Soutullo, een prachtige agriturismo in het middeleeuwse gehucht Soutullo de Abaixo die zich bevindt op een achttiende eeuws Galicisch landgoed met grote tuin, eigen hórreo plus buitenzwembad, op 11 kilometer ten noorden van Ourense

In de voormalige stallen wordt iedere ochtend een heerlijk ontbijt met lokale producten geserveerd. En al heeft deze comfortabele Bed and Breakfast in Galicië (Noord-Spanje) geen eigen restaurant, het dichtstbijzijnde restaurant ligt maar 500 meter verderop.

Ook dit hotel heeft overigens familiekamers.

Gandarela Turismo Rural

Hotel Gandarela Ourense

Of wat zeg je van Gandarela Turismo Rural, een prachtig traditioneel landhuis aan de Miño rivier op 10 kilometer van de thermale baden van Outariz en 14 kilometer van de stad Ourense?

In de omgeving van dit klein boutique hotel met warme, landelijke inrichting op het platteland van Galicië kun je heerlijk wandelen, fietsen of vissen.

En wil je jezelf echt verwennen, ga dan voor de 2-persoons kamer met jacuzzi plus balkon met uitzicht op de rivier…

Eurostars Monumento Monasterio de San Clodio Hotel & Spa

Hotel Spa Monasterio de San Clodio (Ourense)

Lijkt het je wat om te overnachten in een oud klooster in de omgeving van de stad Ourense? Kijk dan eens naar Hotel & Spa Monasterio de San Clodio op 30 minuten rijden richting van Ourense.

Het prachtig gerenoveerde cisterciënzer klooster, dat gebouwd is in een barokke en renaissancestijl, is gevestigd rond 2 kloostergangen en heeft een buitenzwembad plus een heerlijk wellnesscentrum.

Van woensdag tot en met zaterdag kun je er bovendien dineren in een restaurant dat typisch Galicische gerechten plus lekkere regionale wijnen serveert.

Pazo de Esposende

Hotel Pazo de Esposende (Ourense, Galicië)

En dan is er nog Pazo de Esposendo in het dorp Esposende, op 25 minuten rijden van Ourense: een zestiende eeuws landhuis met prachtige binnenplaats, een warme klassieke inrichting.

Bovendien beschikt deze door wijngaarden omgeven agriturismo in Galicië, die dichtbij de oevers van de rivier de Avia ligt, over een eigen wijnkelder.

En ben je vanuit dit kleinschalig hotel in het glooiende groene berglandschap van Noord-Spanje zo in de gezellige plus Ribadavia plus bij de thermen van Prexigueiro...

Terug naar boven>>

Meer sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië