De Camino de Santiago naar Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela

Al meer dan 1000 jaar lopen mensen de Camino de Santiago. En maken vanuit Spanje en ver erbuiten een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een van de drukstbezochte bedevaartsoorden ter wereld.

Overweeg jij ook om de Camino de Santiago te lopen? Lees dan snel mijn informatie en tips over: 

Wat is de Camino de Santiago?

Pelgrim komt aan in pelgrimsoord Santiago de Compostela

De Camino de Santiago is een pelgrimsroute naar de Santiago de Compostela in Noord Spanje. Waar zich het graf van de heilige Jakobus bevindt. 

Sinds de negende eeuw maken mensen al pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. In het begin trokken Christenen naar Santiago om te bidden voor voorspoed en moed in de strijd tegen de Moren. Maar ook toen de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven pelgrims vanuit heel Spanje en ver erbuiten naar dit pelgrimsoord in de provincie Galicië komen. 

De vele pelgrims hadden eten, drinken en onderdak nodig. Plus plekken om onderweg te bidden. In de Middeleeuwen werden er langs de Camino de Santiago dus vele kloosters, kerken en kathedralen gebouwd. En ontstonden er welvarende dorpen en steden aan de pelgrimsroute.

Tegenwoordig is Santiago de Compostela een van de drukstbezochte pelgrimsoorden ter wereld. En leggen jaarlijks miljoenen mensen de Camino de Santiago af.

Pelgrimsroutes Santiago de Compostela

Aangezien pelgrims door de eeuwen heen vanuit heel Spanje en erbuiten naar dit bedevaartsoord in Noord Spanje zijn getrokken, is er niet één Camino de Santiago. De bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn de:

Camino Francés

De populairste camino de Santiago is de Camino Francés. Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compastela start in de plaats Saint-Jean-Pied-de-Port in zuidwest Frankrijk. En wordt daarom ook de Franse route genoemd. De route loopt door de Pyreneeën. En vervolgens door het binnenland van Spanje. Langs o.a. de steden Logroño, Burgos en León. Deze route is wat vlakker en makkelijker dan de Camino del Norte.

Camino del Norte

Een andere bekende Camino de Santiago is de Camino del Norte. Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die begint in Hondarrubia (Baskenland, dichtbij de grens met Frankrijk), voert langs de noordkust van Spanje. En wordt ook wel de kustroute genoemd. Je komt over bergen en door dalen, maar ook over heerlijke stranden. En door de steden Bilbao, Santander en Gijon. Een pittige route, met prachtig natuurschoon!

Camino Primitivo

De Camino Primitivo, oftewel de Oorspronkelijke route, is de eerste Camino de Santiago. En begint in Oviedo (Asturië). Van hieruit heeft koning Alfons II in de negende eeuw de eerste een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt. De route loopt de pelgrimsroute over bergen en door dalen. Waarbij je onderweg ook langs de stad Lugo komt. Een prachtige, maar pittige route, die heuvelachtiger is dan de Camino Francés.

Camino Portugués

Maar je kunt ook vanuit Portugal een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken. In dit geval volg je vanuit Porto de Camino Portugués in noordelijke richting naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats. Of je begint je pelgrimsreis in Tui, een plaatsje op de grens van Portugal en Spanje.

Camino Inglés

De Camino de Santiago die oorspronkelijk genomen werd door Britten en andere pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje aankwamen, is de Camino Inglés. Oftewel de Engelse route. Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van ruim 100 kilometer begint bij kustplaats Ferrol (Galicië). En loopt van hieruit in zuidelijke richting.

Vía de la Plata

De Vía de la Plata (=zilverweg) is tenslotte een weg die door de Romeinen al gebruikt werd om zilver op te halen in de binnenlanden van Spanje. Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela begint in Sevilla in Zuid Spanje. En gaat in noordelijke richting, door het prachtige binnenland van Spanje. Langs oude steden als Mérida, Cáceres, Salamanca en Astorga.

Hou kun je Camino de Santiago afleggen?

Oorspronkelijk werd de Camino de Santiago te voet afgelegd. Maar verschillende caminos kun je ook per fiets of paard afleggen. En stukken van bovengenoemde pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela kun je ook met de auto rijden.

TIP! Je hoeft de Camino de Santiago die jij kiest niet persé in één keer af te leggen. Veel mensen lopen de verschillende etappes van een pelgrimstocht verspreid over verschillende jaren. 

Slapen op pelgrimstocht naar Santiago

Tijdens je pelgrimstocht naar Santiago de Compostela kom je onderweg heel wat accommodaties tegen waar je kunt slapen. Deze slaapplekken variëren van herbergen, kloosters en eenvoudige hotels tot luxe hotels.
Nieuwe pagina's

 1. Hotel la Llave de la Judería – gezellig hotelletje in centrum Córdoba

  Feb 20, 20 10:32 AM

  Op zoek naar een sfeervol en gastvriendelijk klein hotel in de voormalige Jodenwijk van Córdoba (Andalusië)? Lees dan meer over Hotel la Llave de la Judería!

  Lees meer

 2. Charmante kleine hotels in het centrum van Sevilla (Andalusië)

  Feb 18, 20 08:02 AM

  Ria's favoriete hotelletjes in het centrum van Sevilla (Andalusië): in de Santa Cruz wijk, dichtbij de kathedraal of dichtbij de Plaza de España.

  Lees meer

 3. Met de trein van Sevilla naar Córdoba en terug

  Feb 18, 20 06:22 AM

  de trein van Sevilla naar Córdoba in Andalusië of andersom? Ik heb het gedaan! Lees mijn info en tips over kaartjes kopen, treinstations, transport naar stad ed

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder