De Camino de Santiago naar Spaans pelgrimsoord Santiago de Compostela

Al meer dan 1000 jaar lopen mensen de Camino de Santiago en maken zij vanuit Spanje en ver erbuiten een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een van de drukstbezochte bedevaartsoorden ter wereld.

Overweeg jij ook om de Camino de Santiago te lopen? Lees dan snel mijn informatie en tips over: 

Wat is de Camino de Santiago?

Pelgrim komt aan in pelgrimsoord Santiago de Compostela

De Camino de Santiago is een pelgrimsroute naar het in het noordwesten van Spanje gelegen pelgrimsoord Santiago de Compostela, waar zich in de kathedraal het graf van de apostel Sint Jacob bevindt. 

Sinds de negende eeuw maken mensen al pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. In het begin trokken Christenen naar Santiago om te bidden voor voorspoed en moed in de strijd tegen de Moren.

Maar ook toen de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven pelgrims vanuit heel Spanje en ver erbuiten naar dit pelgrimsoord in Galicië komen. 

De vele pelgrims hadden eten, drinken en onderdak nodig, plus plekken om onderweg te bidden. In de Middeleeuwen werden er langs de Camino de Santiago dus vele kloosters, kerken plus kathedralen gebouwd en ontstonden er welvarende dorpen en steden aan de pelgrimsroute.

Tegenwoordig is Santiago de Compostela een van de drukstbezochte pelgrimsoorden ter wereld. En leggen jaarlijks miljoenen mensen de Camino de Santiago af.

Terug naar boven>>

Routes naar Santiago de Compostela

Aangezien pelgrims door de eeuwen heen vanuit heel Spanje en erbuiten naar dit bedevaartsoord in Noord-Spanje zijn getrokken, is er niet één Camino de Santiago, maar talloze caminos naar Santiago.

Tip: Om het compostolaat (=bewijs dat je de Camino de Santiago hebt afgelegd) te krijgen, dienen wandelaars en ruiters de laatste 100km en fietsers de laatste 200km of meer naar Santiago af te leggen. In je pelgrimspaspoort komt te staan welke delen van een camino je aflegt.

Op de website van WAW.travel lees je hoe je aan een pelgrimspaspoort komt en hoe deze werkt.

De bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn de:

 1. Camino Francés
 2. Camino del Norte
 3. Camino Primitivo
 4. Camino Portugués
 5. Camino Inglés
 6. Vía de la Plata
 7. Camino Finisterre

Ad1. Camino Francés

De populairste camino de Santiago is de Camino Francés (=Franse route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compastela start in de plaats Saint-Jean-Pied-de-Port in Zuidwest-Frankrijk. En wordt daarom ook de Franse route genoemd.

De route loopt door de Pyreneeën. En vervolgens door het binnenland van Spanje, Langs onder andere de steden Logroño, Burgos en León.

Deze route is wat vlakker en makkelijker dan de Camino del Norte.

Wandelen over de Camino Francés - van Sarria naar Santiago de Compostela

Deze 8-daagse wandelvakantie begint in Sarria, op 115 kilometer ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés.

Het is de minimaal vereiste afstand om het Compostela-certificaat te krijgen. Daarom is deze pelgrimstocht ideaal om de essentie van de Camino te ervaren en om even in de pelgrimswereld opgeslokt te worden.

Het is de populairste caminoreis en wordt ook wel de Camino de Santiago Light genoemd. 

Fietsen over de Camino Francés

Je kunt niet alleen wandelen, maar ook fietsen over de Camino Francés. Afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen kun je bijvoorbeeld in 1 of in 2 weken het laatste stuk van de Franse route naar Santiago fietsen: van León naar Santiago of ook nog van Pamplona naar León.

Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata) of naar Finisterre (over de Camino Finisterre).

Ad2. Camino del Norte

Een andere bekende Camino de Santiago is de Camino del Norte (=Noordelijke Route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die begint in Hondarrubia (Baskenland, dichtbij de grens met Frankrijk), voert langs de noordkust van Spanje.

Deze route wordt ook wel de kustroute genoemd. Je komt over bergen en door dalen, maar ook over heerlijke stranden. En door de steden San SebastianBilbao, Santander en Gijon.

Het is een pittige route, met prachtig natuurschoon!

Wandelen over de Camino del Norte - van San Sebastian naar Bilbao

Wil je een stuk van de Camino del Norte wandelen en hoef je niet te eindigen in Santiago de Compostela? Wandel dan van San Sebastian naar Bilbao en sla drie vliegen in één klap!

Want bij deze 8-daagse caminoreis, die bestaat uit 6 etappes van in totaal 130 kilometer, geniet je niet alleen ten volste van de groene kust van Baskenland in Noord-Spanje, maar ook van de elegante, gastronomische walhalla stad San Sebastian én de verrassende moderne stad Bilbao.

Ad3. Camino Primitivo

De Camino Primitivo, oftewel de Oorspronkelijke route, is de eerste Camino de Santiago. De route begint in Oviedo (Asturië). Van hieruit heeft koning Alfonso II in de negende eeuw de eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt.

De route loopt over bergen en door dalen. Waarbij je onderweg ook langs de stad Lugo komt.

Dit is een prachtige, maar pittige route, die heuvelachtiger is dan de Camino Francés.

Ad4. Camino Portugués

Maar je kunt ook vanuit Portugal een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken.

In dit geval volg je vanuit Porto de Camino Portugués (=Portugese Route) in noordelijke richting naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats.

Of je begint je pelgrimsreis in Tui, een plaatsje op de grens van Portugal en Spanje.

Bij deze route kun je genieten van de kust en het binnenland van Galicië.

Wandelen over de Camino Portugués - van Tui naar Santiago de Compostela

Wil je 2 weken wandelen, dan kun je je wandelvakantie beginnen in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust, waarbij je langs prachtige dorpjes en steden komt.

Wil je 1 week wandelen, dan begint je caminoreis in Tui (bij de grens met Portugal) en loop je de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord. Deze 8-daagse pelgrimstocht wordt ook wel de Camino Portugues Light.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Tip: De Camino de Padre Sarmiento plus de Variante Espiritual zijn twee minder bekende en dus rustigere varianten op de Camino Portugués. Lijkt het je wat om een van deze varianten te wandelen waarbij verblijf, bagagevervoer en meer voor je verzorgd worden? Neem dan vrijblijvend contact op met de Nederlandse reisorganisatie Ontdek Galicië>>

Ad5. Camino Inglés

De Camino de Santiago die oorspronkelijk genomen werd door Britten en andere pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje aankwamen, is de Camino Inglés. Oftewel de Engelse route.

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van ruim 100 kilometer begint bij kustplaats Ferrol (Galicië). En loopt van hieruit in zuidelijke richting.

Ad6. Vía de la Plata

De Vía de la Plata (=Zilverweg) is tenslotte een weg die door de Romeinen al gebruikt werd om zilver op te halen in de binnenlanden van Spanje.

Deze wandel- en fietsroute naar Santiago de Compostela begint in Sevilla, helemaal in het zuiden van Spanje. Van hieruit gaat de route in noordelijke richting, door het prachtige binnenland van Spanje, met oude steden als Mérida, Cáceres, Salamanca en Astorga.

Het eindpunt voor pelgrims is Santiago de Compostela. Fietsers kunnen echter verder fietsen tot de kustplaats Gijón in de regio Asturië als ze willen. Want de Vía de la Plata loopt helemaal door tot de kust van Noord-Spanje.

Ad7. Camino Finisterre

Heb je na aankomst in Santiago nog niet genoeg gewandeld, dan kun je je tocht voortzetten richting de kust over de Camino Finisterre: het pad naar het zogenaamde "einde van de wereld".

Deze camino is een oase van rust na de relatief drukke laatste kilometers naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

Het is een vrij lichte pelgrimstocht van ongeveer 100 kilometer zonder enorme beklimmingen of afdalingen door de prachtige groene natuur van Galicië, die eindigt aan de zee, bij het plaatsje Finisterre.

En de enige caminoreis die niet eindigt, maar begint in Santiago de Compostela.

Wandelen over de Camino Finisterre - van Santiago naar zee

De circa 100 kilometer lange Camino Finisterre vanaf Santiago de Compostela naar kustplaats Finisterre is de enige camino die begint in Santiago.

Je wandelt deze rustige en makkelijke camino over 4 etappes. Onderweg kun je ten volste genieten van Galicië's groene natuurlandschap, authentieke dorpjes plus oude graanschuren (=horreos) die zo typerend zijn voor deze regio in Noord-Spanje. En eindigt je avontuur aan zee.

Terug naar boven>>

Nederlandstalige Camino reizen

Ik ben lang op zoek geweest naar een goede aanbieder van caminoreizen. Deze heb ik nu gevonden: WAW.travel, een kleinschalige reisorganisatie die gerund wordt door de Nederlandse camino-wandelaarster Annemiek en haar in het hart van het camino-gebied geboren Spaanse partner Roberto.

De Nederlandstalige caminospecialist organiseert individuele plus op maat gemaakte caminoreizen die je te voet, per fiets of per auto af kunt leggen.

Hierboven heb ik mijn favoriete caminoreizen met je gedeeld. Op de website van WAW.travel vind je echter nog meer reizen:

*Begeleide pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela*

 1. Van 13 t/m 20 mei 2023 is er een begeleide pelgrimsreis over de Camino Spiritual, een variant op de Camino Portugués, waarbij je van Tui naar Santiago wandelt (deze zit al vol, maar komt zeker weer terug).
 2. Van 20 t/m 27 mei 2013 kun je in groepsverband wandelen van Santiago de Compostela naar Finisterre en Muxia (vertrek gegarandeerd).
 3. Van 17 t/m 24 juni 2023 organiseert WAW.travel een groepswandelreis over de Camino Portugués, eveneens van Tui naar Santiago de Compostela (via onder meer Pontevedra, Caldas de Reis plus Padrón).
 4. Van 19 t/m 26 september 2023 kun je samen met Annemiek de 6 laatste etappes van de Camino Francés wandelen, van Sarria naar Santiago.

Op de website van WAW.travel vind je uitgebreide info over deze begeleide pelgrimsreizen in Spanje plus en je een reis boeken. Maar je kunt ook direct contact opnemen met WAW.travel.

Terug naar boven>>

Hotels aan de Camino de Santiago

Parador hotel van Santiago de Compostela

Het Parador hotel van Santiago de Compostela is gevestigd in het Hostal Reis Católicos, een prachtig historisch gebouw uit de vijftiende eeuw, dat vroeger bood aan pelgrims.

En bevindt zich op het Obradoiro plein, pal naast de beroemde kathedraal van Spanje’s bekendste pelgrimsoord.

Dit luxe 5-sterren hotel in Galicië is een van de mooiste en meest luxe Parador hotels van Spanje.

Parador hotel van Monforte de Lemos (Camino Francés)

Parador hotel van Monforte de Lemos (Camino Francés)

Het Parador hotel van Monforte de Lemos is gevestigd in een voormalig Benedictijnen klooster in Monforte de Lemos, een prachtig historisch stadje aan de Camino Francés naar Santiago de Compostela in het noorden van Galicië. 

Het prachtige hotel heeft een neoklassieke inrichting en beschikt over een buitenzwembad, gym, restaurant plus bar. Een heerlijke bestemming voor een cultuur- of actieve vakantie in Noord-Spanje!

Hotel Via Avis in Santa Catalina de Somoza (Camino Francés)

Hotel Via Avis in Santa Catalina de Somoza (Camino Francés)

Hotel Via Avis is een prachtig klein hotel in pelgrimsdorp Santa Catalina de Somoza, dat gelegen is aan de Camino Francés, op 10 kilometer ten westen van Astorga. 

Deze comfortabele agriturismo in Castilië en Leon bevindt zich in een eeuwenoude boerderij die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd. Een droom!

No-Mad Green Hotel in Molinaseca (Camino Francés)

No-Mad Green hotel ini Molinaseca (Leon, Midden-Spanje)

Een ander fantastisch klein hotel aan de Camino Francés vind ik No-Mad Green hotel in het aan de Meruelo rivier gelegen Middeleeuwse dorpje Molinaseca, op acht kilometer ten oosten van het stadje Ponferrada

Het in 2021 prachtig gerenoveerde hotel heeft een moderne, rustgevende inrichting, draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, telt 22 kamers en beschikt bovendien over een uitstekend gourmet restaurant plus een grote gezellige tuin. Een absolute topper!

Parador hotel van Pontevedra (Camino Portugués)

Het Parador hotel van Pontevedra is gevestigd in een zestiende eeuws herenhuis in de oude binnenstad van Pontevedra, dat de woning is geweest van de Graaf van Maceda.

Het klassiek ingerichte 4-sterren hotel in het Rías Baixas gebied in Galicië heeft een lekker restaurant plus mooi aangelegde tuinen met groot zonneterras. En ligt aan de Camino Portugués naar Santiago de Compostela.

Parador hotel van Tui (Camino Portugués)

Het Parador hotel van Tui is gevestigd in een elegant herenhuis aan de Miño rivier in de op de grens met Portugal gelegen stad Tui, die ligt aan de Camino Portugués pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Dit kleinschalige hotel in Galicië heeft een zwembad plus een restaurant. En is eveneens een leuke tussenstop voor als je van Portugal naar Galicië reist.

Parador hotel van Ferrol (Camino Inglés)

Het Parador hotel van Ferrol is gevestigd in een statisch Galicisch herenhuis in de kustplaats Ferrol, die het startpunt is van de Camino Inglés pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Het klassiek ingerichte hotel in Galicië (Noord-Spanje) heeft een prachtig uitzicht op de haven en beschikt over een restaurant plus een massagemogelijkheden.

Terug naar boven>>