Camino de Santiago: pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (Spanje)

Al meer dan 1000 jaar wandelen mensen de Camino de Santiago, in het Nederlands ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd. Vanuit Spanje en ver erbuiten maken zij een pelgrimstocht naar de in Noord-Spanje gelegen plaats Santiago de Compostela, die een van de drukstbezochte bedevaartsoorden ter wereld is.

Pelgrim komt aan in pelgrimsoord Santiago de Compostela

Het pelgrimsoord ligt helemaal in het noordwesten van Spanje, in de provincie Galicië, en herbergt het graf van de apostel Sint Jacob (in de kathedraal). 

Sinds de negende eeuw maken mensen al pelgrimstochten naar Santiago. In het begin waren dit Christenen die beden voor voorspoed en moed in de strijd tegen de Moren. Maar ook nadat de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven pelgrims naar Spanje's bekendste bedevaartsplaats komen.

Tegenwoordig is Santiago de Compostela zelfs een van de drukstbezochte pelgrimsoorden ter wereld.

Aangezien de pelgrims onderweg eten, drinken, onderdak en bidplekken nodig hadden, werden er kloosters, kerken en kathedralen langs de Jacobsweg gebouwd. En ontstonden er welvarende dorpen en steden langs de route.

Op deze pagina vind je de bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Daarnaast deel ik mijn favoriete caminoreizen met je. En geef ik tips over sfeervolle hotels aan de Camino de Santiago:

Terug naar boven>>

Bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela

Vanuit bijna alle windrichtingen in Spanje kun je een pelgrimsroute naar Spanje's bekendste bedevaarstoord wandelen. De bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn de:

 1. Camino Francés
 2. Camino del Norte
 3. Camino Primitivo
 4. Camino Portugués
 5. Camino Inglés
 6. Vía de la Plata
 7. Camino Finisterre

*Compostolaat en pelgrimspaspoort*

Om het compostolaat (=bewijs dat je de Camino de Santiago hebt afgelegd) te krijgen, dienen wandelaars en ruiters minimaal de laatste 100 kilometer en fietsers minimaal de laatste 200 kilometer van een pelgrimsroute naar Santiago af te leggen. In je persoonlijke pelgrimspaspoort komt te staan welke delen van een camino je aflegt.

Ad1. Camino Francés

De populairste camino de Santiago is de Camino Francés (=Franse route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compastela start in de plaats Saint-Jean-Pied-de-Port in Zuidwest-Frankrijk. En wordt daarom ook de Franse route genoemd.

De route loopt door de Pyreneeën. En vervolgens door het binnenland van Spanje, Langs onder andere de steden Logroño, Burgos en León. Deze route is wat vlakker en makkelijker dan de Camino del Norte.

Wandelen over de Camino Francés - van Sarria naar Santiago de Compostela

Deze 8-daagse wandelvakantie begint in Sarria, op 115 kilometer ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés.

Het is de minimaal vereiste afstand om het Compostela-certificaat te krijgen. Daarom is deze pelgrimstocht ideaal om de essentie van de Camino te ervaren en om even in de pelgrimswereld opgeslokt te worden.

Het is de populairste caminoreis en wordt ook wel de Camino de Santiago Light genoemd. 

Fietsen over de Camino Francés

Je kunt niet alleen wandelen, maar ook fietsen over de Camino Francés. Afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen kun je bijvoorbeeld in 1 of in 2 weken het laatste stuk van de Franse route naar Santiago fietsen: van León naar Santiago of ook nog van Pamplona naar León.

Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata) of naar Finisterre (over de Camino Finisterre).

Terug naar boven>>

Ad2. Camino del Norte

Een andere bekende Camino de Santiago is de Camino del Norte (=Noordelijke Route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die begint in Hondarrubia (Baskenland, dichtbij de grens met Frankrijk), voert langs de noordkust van Spanje.

Deze route wordt ook wel de kustroute genoemd. Je komt over bergen en door dalen, maar ook over heerlijke stranden. En door de steden San SebastianBilbao, Santander en Gijon. Het is een pittige route, met prachtig natuurschoon!

Wandelen over de Camino del Norte - van San Sebastian naar Bilbao

Wil je een stuk van de Camino del Norte wandelen en hoef je niet te eindigen in Santiago de Compostela? Wandel dan van San Sebastian naar Bilbao en sla drie vliegen in één klap!

Want bij deze 8-daagse caminoreis, die bestaat uit 6 etappes van in totaal 130 kilometer, geniet je niet alleen ten volste van de groene kust van Baskenland in Noord-Spanje, maar ook van de elegante, gastronomische walhalla stad San Sebastian én de verrassende moderne stad Bilbao.

Avontuurlijke Caminoreis met kinderen langs Costa Verde (10 dagen)

Zoek je een actieve rondreis in Noord-Spanje om met je kinderen te maken?

Dan vind ik de 10-daagse 'Caminoreis met kinderen langs de Spaanse nooordkust' van Spain is More een absolute aanrader! Tenminste als jullie van wandelen houden.

Want tijdens deze avontuurlijke vakantie aan de Costa Verde gaan jullie stukjes van de Camino del Norte (tussen Laredo in Cantabrië en Llanes in Asturië) wandelen.

Onderweg kunnen jullie onder meer ook zwemmen en zonnebaden aan prachtige zandstranden, versteld staan van moeder natuur bij de zogenaamde Bufones de Pría en genieten van een wel heel bijzondere dierentuin in natuurpark Cabárceno, waar dieren in semi-vrijheid leven.

De bagage wordt voor je vervoerd. En verder leg je stukjes van de route ook per trein af. En slapen? Dat doen jullie in kleine authentieke hotels. Soms met zwembad.

Terug naar boven>>

Ad3. Camino Primitivo

De Camino Primitivo, oftewel de Oorspronkelijke route, is de eerste Camino de Santiago. De route begint in Oviedo (Asturië). Van hieruit heeft koning Alfonso II in de negende eeuw de eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt.

De route loopt over bergen en door dalen. Waarbij je onderweg ook langs de stad Lugo komt. Het is een prachtige, maar pittige route, die heuvelachtiger is dan de Camino Francés.

Caminito Primitivo met e-bike (6 dagen)

Camino Primitivo: oudste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje

Steeds meer mensen fietsen tegenwoordig een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Hou ji jook meer van fietsen dan van wandelen? Dan kan ik je absoluut aanbevelen om de Camino Primitivo per e-bike te fietsen!

De oudste pelgrimsroute naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord begint in Oviedo (Asturië) en is 324 kilometer lang.

Tijdens deze 6-daagse fietsreis hoef je je alleen te concentreren op het fietsen en op al het moois dat je onderweg tegenkomt. Want de Nederlandse reisorganisatie intoAsturias regelt bagagevervoer en verblijf onderweg.

Een korte kennismaking met de Camino de Santiago

Geniet van het Groene Spanje tijdens het eerste stuk van de Camino Primitivo

Lijkt het je wat om de Camino de Santiago te wandelen maar heb je geen tijd om verschillende weken vrij te nemen? Of weet je niet zeker of je het volhoudt om iedere dag 20 tot 30 kilometer te lopen? 

Dan is de korte kennismaking met de Camino de Santiago die intoAsturias biedt allicht een super optie voor jou! 

Samen met de Nederlandse Debora, en natuurlijk nog andere pelgrims die je op de route tegenkomt, wandel je vanuit Oviedo de eerste 12 kilometer van de Camino Primitivo, de oudste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

Zo kun je kort proeven hoe het is om de Camino de Santiago de wandelen. Én krijg je tegelijkertijd meer te weten over de geschiedenis, natuur en gastronomie van Asturië. Twee vliegen in één klap dus.

Terug naar boven>>

Ad4. Camino Portugués

Maar je kunt ook vanuit Portugal een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken.

In dit geval volg je vanuit Porto de Camino Portugués (=Portugese Route) in noordelijke richting naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats.

Of je begint je pelgrimsreis in Tui, een plaatsje op de grens van Portugal en Spanje. Bij deze route kun je genieten van de kust en het binnenland van Galicië.

Wandelen over de Camino Portugués - van Tui naar Santiago de Compostela

Wil je 2 weken wandelen, dan kun je je wandelvakantie beginnen in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust, waarbij je langs prachtige dorpjes en steden komt.

Wil je 1 week wandelen, dan begint je caminoreis in Tui (bij de grens met Portugal) en loop je de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord. Deze 8-daagse pelgrimstocht wordt ook wel de Camino Portugues Light.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Kajak-& wandel kampeerreis naar Santiago (8 dagen)

Kajakken over de Camino del Mar in Galicië (Noord-Spanje)

Hou je van kajakken en wil je een unieke pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken?

Dan vind ik de kajak-& wandelreis "Camino de Santiago per kajak" van Spain is More een absolute topper!

Het eerste stuk van deze bijzondere 8-daagse pelgrimsroute leg je namelijk al varend in een kajak af in het uitmondingsgebied van de Arousa en Ulla rivier! Over de zogenaamde Camino del Mar (=Pad van de zee).

Hierbij kun je onderweg ook snorkelen, zwemmen en/of vissen. Én smullen van een overheerlijke gastronomie!

De laatste 26 kilometer wandel je tenslotte over de Camino Portugués naar Spanje's bekendste bedevaartsoord.

Let op! Dit is een groepsreis met begeleiding. Waarbij je overnacht in kleine tenten die je in je kajak meeneemt.

*Varianten op de Camino Portugués*

De Camino de Padre Sarmiento en de Variante Espiritual zijn twee andere minder bekende en dus rustigere varianten op de Camino Portugués. Via de Nederlandse reisorganisatie Ontdek Galicië kun je een wandelreis over deze pelgrimsroutes boeken waarbij verblijf, bagagevervoer en meer verzorgd zijn.

Terug naar boven>>

Ad5. Camino Inglés

De Camino de Santiago die oorspronkelijk genomen werd door Britten en andere pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje aankwamen, is de Camino Inglés. Oftewel de Engelse route.

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van ruim 100 kilometer begint bij kustplaats Ferrol (Galicië). En loopt van hieruit in zuidelijke richting.

Terug naar boven>>

Ad6. Vía de la Plata

De Vía de la Plata (=Zilverweg) is tenslotte een weg die door de Romeinen al gebruikt werd om zilver op te halen in de binnenlanden van Spanje.

Deze wandel- en fietsroute naar Santiago de Compostela begint in Sevilla, helemaal in het zuiden van Spanje. Van hieruit gaat de route in noordelijke richting, door het prachtige binnenland van Spanje, met oude steden als Mérida, Cáceres, Salamanca en Astorga.

Het eindpunt voor pelgrims is Santiago de Compostela. Fietsers kunnen echter verder fietsen tot de kustplaats Gijón in de regio Asturië als ze willen. Want de Vía de la Plata loopt helemaal door tot de kust van Noord-Spanje.

Terug naar boven>>

Ad7. Camino Finisterre

Heb je na aankomst in Santiago nog niet genoeg gewandeld, dan kun je je tocht voortzetten richting de kust over de Camino Finisterre: het pad naar het zogenaamde "einde van de wereld".

Deze camino is een oase van rust na de relatief drukke laatste kilometers naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

Het is een vrij lichte pelgrimstocht van ongeveer 100 kilometer zonder enorme beklimmingen of afdalingen door de prachtige groene natuur van Galicië, die eindigt aan de zee, bij het plaatsje Finisterre. En de enige caminoreis die niet eindigt, maar begint in Santiago de Compostela.

Wandelen over de Camino Finisterre - van Santiago naar zee

De circa 100 kilometer lange Camino Finisterre vanaf Santiago de Compostela naar kustplaats Finisterre is de enige camino die begint in Santiago.

Je wandelt deze rustige en makkelijke camino over 4 etappes. Onderweg kun je ten volste genieten van Galicië's groene natuurlandschap, authentieke dorpjes plus oude graanschuren (=horreos) die zo typerend zijn voor deze regio in Noord-Spanje. En eindigt je avontuur aan zee.

*Begeleide pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela*

WAW.travel, een kleinschalige reisorganisatie die gerund wordt door de Nederlandse camino-wandelaarster Annemiek en haar in het hart van het camino-gebied geboren Spaanse partner Roberto, verzorgt naast individuele caminoreizen ook ieder jaar een paar kleinschalige groepsreizen met Nederlandse begeleiding:

 1. Van 14 t/m 21 mei 2024 kun je in groepsverband wandelen van Santiago de Compostela naar Finisterre en Muxia.
 2. Van 16 t/m 23 mei 2024 is er een begeleide pelgrimsreis over de Camino Spiritual, een variant op de Camino Portugués, waarbij je van Tui naar Santiago wandelt (vertrek gegarandeerd).
 3. Van 10 t/m 17 september 2024 organiseert WAW.travel een groepswandelreis over een deel van de Camino del Norte, waarbij je onder Nederlandse begegleiding van San Sebastian naar Bilbao wandelt.
 4. Van 17 t/m 24 september 2024 kun je samen met Annemiek de 6 laatste etappes van de Camino Francés wandelen, van Sarria naar Santiago.

Op de website van WAW.travel vind je uitgebreide info over deze begeleide pelgrimsreizen in Spanje en kun je een reis boeken.

Terug naar boven>>

Hotels aan de Camino de Santiago

Parador hotel van Santiago de Compostela

Het Parador hotel van Santiago de Compostela is gevestigd in het Hostal Reis Católicos, een prachtig historisch gebouw uit de vijftiende eeuw, dat vroeger bood aan pelgrims.

En bevindt zich op het Obradoiro plein, pal naast de beroemde kathedraal van Spanje’s bekendste pelgrimsoord.

Dit luxe 5-sterren hotel in Galicië is een van de mooiste en meest luxe Parador hotels van Spanje.

Parador hotel van Monforte de Lemos (Camino Francés)

Parador hotel van Monforte de Lemos (Camino Francés)

Het Parador hotel van Monforte de Lemos is gevestigd in een voormalig Benedictijnen klooster in Monforte de Lemos, een prachtig historisch stadje aan de Camino Francés naar Santiago de Compostela in het noorden van Galicië. 

Het prachtige hotel heeft een neoklassieke inrichting en beschikt over een buitenzwembad, gym, restaurant plus bar. Een heerlijke bestemming voor een cultuur- of actieve vakantie in Noord-Spanje!

Hotel Via Avis in Santa Catalina de Somoza (Camino Francés)

Hotel Via Avis in Santa Catalina de Somoza (Camino Francés)

Hotel Via Avis is een prachtig klein hotel in pelgrimsdorp Santa Catalina de Somoza, dat gelegen is aan de Camino Francés, op 10 kilometer ten westen van Astorga. 

Deze comfortabele agriturismo in Castilië en Leon bevindt zich in een eeuwenoude boerderij die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd. Een droom!

No-Mad Green Hotel in Molinaseca (Camino Francés)

No-Mad Green hotel ini Molinaseca (Leon, Midden-Spanje)

Een ander fantastisch klein hotel aan de Camino Francés vind ik No-Mad Green hotel in het aan de Meruelo rivier gelegen Middeleeuwse dorpje Molinaseca, op acht kilometer ten oosten van het stadje Ponferrada

Het in 2021 prachtig gerenoveerde hotel heeft een moderne, rustgevende inrichting, draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, telt 22 kamers en beschikt bovendien over een uitstekend gourmet restaurant plus een grote gezellige tuin. Een absolute topper!

Parador hotel van Pontevedra (Camino Portugués)

Het Parador hotel van Pontevedra is gevestigd in een zestiende eeuws herenhuis in de oude binnenstad van Pontevedra, dat de woning is geweest van de Graaf van Maceda.

Het klassiek ingerichte 4-sterren hotel in het Rías Baixas gebied in Galicië heeft een lekker restaurant plus mooi aangelegde tuinen met groot zonneterras. En ligt aan de Camino Portugués naar Santiago de Compostela.

Parador hotel van Tui (Camino Portugués)

Het Parador hotel van Tui is gevestigd in een elegant herenhuis aan de Miño rivier in de op de grens met Portugal gelegen stad Tui, die ligt aan de Camino Portugués pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Dit kleinschalige hotel in Galicië heeft een zwembad plus een restaurant. En is eveneens een leuke tussenstop voor als je van Portugal naar Galicië reist.

Parador hotel van Ferrol (Camino Inglés)

Het Parador hotel van Ferrol is gevestigd in een statisch Galicisch herenhuis in de kustplaats Ferrol, die het startpunt is van de Camino Inglés pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Het klassiek ingerichte hotel in Galicië (Noord-Spanje) heeft een prachtig uitzicht op de haven en beschikt over een restaurant plus een massagemogelijkheden.

Terug naar boven>>