De Camino de Santiago naar Spaans pelgrimsoord Santiago de Compostela

Al meer dan 1000 jaar lopen mensen de Camino de Santiago. En maken vanuit Spanje en ver erbuiten een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een van de drukstbezochte bedevaartsoorden ter wereld.

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Overweeg jij ook om de Camino de Santiago te lopen? Lees dan snel mijn informatie en tips over: 

Wat is de Camino de Santiago?

Pelgrim komt aan in pelgrimsoord Santiago de Compostela

De Camino de Santiago is een pelgrimsroute naar de Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Waar zich het graf van de heilige Jakobus bevindt. 

Sinds de negende eeuw maken mensen al pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. In het begin trokken Christenen naar Santiago om te bidden voor voorspoed en moed in de strijd tegen de Moren. Maar ook toen de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven pelgrims vanuit heel Spanje en ver erbuiten naar dit pelgrimsoord in de provincie Galicië komen. 

De vele pelgrims hadden eten, drinken en onderdak nodig. Plus plekken om onderweg te bidden. In de Middeleeuwen werden er langs de Camino de Santiago dus vele kloosters, kerken en kathedralen gebouwd. En ontstonden er welvarende dorpen en steden aan de pelgrimsroute.

Tegenwoordig is Santiago de Compostela een van de drukstbezochte pelgrimsoorden ter wereld. En leggen jaarlijks miljoenen mensen de Camino de Santiago af.

Pelgrimsroutes Santiago de Compostela

Aangezien pelgrims door de eeuwen heen vanuit heel Spanje en erbuiten naar dit bedevaartsoord in Noord-Spanje zijn getrokken, is er niet één Camino de Santiago.

De bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn de:

Camino Francés

De populairste camino de Santiago is de Camino Francés. Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compastela start in de plaats Saint-Jean-Pied-de-Port in zuidwest Frankrijk. En wordt daarom ook de Franse route genoemd.

De route loopt door de Pyreneeën. En vervolgens door het binnenland van Spanje. Langs o.a. de steden Logroño, Burgos en León.

Deze route is wat vlakker en makkelijker dan de Camino del Norte.

Camino del Norte

Een andere bekende Camino de Santiago is de Camino del Norte. Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die begint in Hondarrubia (Baskenland, dichtbij de grens met Frankrijk), voert langs de noordkust van Spanje.

Deze route wordt ook wel de kustroute genoemd. Je komt over bergen en door dalen, maar ook over heerlijke stranden. En door de steden Bilbao, Santander en Gijon.

Het is een pittige route, met prachtig natuurschoon!

Camino Primitivo

De Camino Primitivo, oftewel de Oorspronkelijke route, is de eerste Camino de Santiago. De route begint in Oviedo (Asturië). Van hieruit heeft koning Alfonso II in de negende eeuw de eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt.

De route loopt over bergen en door dalen. Waarbij je onderweg ook langs de stad Lugo komt.

Dit is een prachtige, maar pittige route, die heuvelachtiger is dan de Camino Francés.

Camino Portugués

Maar je kunt ook vanuit Portugal een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken.

In dit geval volg je vanuit Porto de Camino Portugués in noordelijke richting naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats. Of je begint je pelgrimsreis in Tui, een plaatsje op de grens van Portugal en Spanje.

Bij deze route kun je genieten van de kust en het binnenland van Galicië.

Camino Inglés

De Camino de Santiago die oorspronkelijk genomen werd door Britten en andere pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje aankwamen, is de Camino Inglés. Oftewel de Engelse route.

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van ruim 100 kilometer begint bij kustplaats Ferrol (Galicië). En loopt van hieruit in zuidelijke richting.

Vía de la Plata

De Vía de la Plata (=zilverweg) is tenslotte een weg die door de Romeinen al gebruikt werd om zilver op te halen in de binnenlanden van Spanje.

Deze wandel- en fietsroute naar Santiago de Compostela begint in Sevilla, helemaal in het zuiden van Spanje. Van hieruit gaat de route in noordelijke richting, door het prachtige binnenland van Spanje, met oude steden als Mérida, Cáceres, Salamanca en Astorga.

Het eindpunt voor pelgrims is Santiago de Compostela. Fietsers kunnen echter verder fietsen tot de kustplaats Gijón in de regio Asturië als ze willen. Want de Vía de la Plata loopt helemaal door tot de kust van Noord-Spanje.

TIP: Je hoeft een Camino de Santiago niet in zijn geheel of in één keer af te leggen. Om het zogenaamde 'compostolaat' (=bewijsstuk dat je de camino de Santiago hebt afgelegd) te krijgen, dienen wandelaars en ruiters minimaal de laatste 100km en fietsers de laatste 200km naar Santiago de Compostela te hebben afgelegd.

Georganiseerde Camino reizen

Ik ben lang op zoek geweest naar een goede aanbieder van caminoreizen. Deze heb ik nu gevonden: Spain is More, een reisorganisatie gevestigd in León, in het hart van de Camino.

Spain is More heeft zich gespecialiseerd in Noord-Spanje vakanties; en dan vooral op caminoreizen, die individueel en op maat aangeboden worden. Er zijn verschillende auto-, fiets- en wandelreizen naar Santiago de Compostela. En het Spaans-Deense bedrijf heeft zelfs een speciale caminoreis voor kinderen ontwikkeld!

Hier vind je mij favoriete caminoreizen van Spain is More. Maar op de Nederlandstalige website van deze caminospecialist staan nog veel meer caminoreizen.

Camino van Sarria naar Santiago de Compostela

Dit is de populairste caminoreis; en wordt ook wel de Camino de Santiago Light genoemd. Deze 8-daagse wandelvakantie begint in Sarria, op 115km ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés. Het is de minimaal vereiste afstand om het Compostela-certificaat te krijgen. Daarom is deze pelgrimstocht ideaal om de essentie van de Camino te ervaren. En even in de pelgrimswereld opgeslokt te worden.

Camino van Tui naar Santiago de Compostela

Een andere mooie caminoreis vind ik de Camino van Tui (bij de grens met Portugal) naar Santiago de Compostela. Deze 8-daagse pelgrimstocht van 117km wordt ook wel de Camino Portugues Light genoemd, omdat de wandelreis het laatste stuk van de Camino Portugués is. Tijdens deze wandelvakantie door Galicië (Noord Spanje) wandel je door heuvelige bosgebieden, langs rivieren én langs de kust; en kom je langs prachtige dorpjes en steden.

Kindercamino voor gezinnen langs de Spaanse noordkust

Maar Spain is More heeft speciaal voor families ook een kindercaminoreis ontwikkeld. Met kortere etappes, spannende activiteiten en kindvriendelijke stranden. De Camino met kinderen, die deel uitmaakt van de Camino del Norte, loopt van Laredo (Cantabrië) tot Llanes (Asturië), langs de Costa Verde. En is 91km lang. Een super gave actieve gezinsvakantie in Noord Spanje; voor families met kleinere kinderen én tieners!  
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder