De Camino de Santiago naar Spaans pelgrimsoord Santiago de Compostela

Al meer dan 1000 jaar lopen mensen de Camino de Santiago en maken zij vanuit Spanje en ver erbuiten een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een van de drukstbezochte bedevaartsoorden ter wereld.

Overweeg jij ook om de Camino de Santiago te lopen? Lees dan snel mijn informatie en tips over: 

Wat is de Camino de Santiago?

Pelgrim komt aan in pelgrimsoord Santiago de Compostela

De Camino de Santiago is een pelgrimsroute naar het in het noordwesten van Spanje gelegen pelgrimsoord Santiago de Compostela, waar zich in de kathedraal het graf van de apostel Sint Jacob bevindt. 

Sinds de negende eeuw maken mensen al pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. In het begin trokken Christenen naar Santiago om te bidden voor voorspoed en moed in de strijd tegen de Moren.

Maar ook toen de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven pelgrims vanuit heel Spanje en ver erbuiten naar dit pelgrimsoord in Galicië komen. 

De vele pelgrims hadden eten, drinken en onderdak nodig, plus plekken om onderweg te bidden. In de Middeleeuwen werden er langs de Camino de Santiago dus vele kloosters, kerken plus kathedralen gebouwd en ontstonden er welvarende dorpen en steden aan de pelgrimsroute.

Tegenwoordig is Santiago de Compostela een van de drukstbezochte pelgrimsoorden ter wereld. En leggen jaarlijks miljoenen mensen de Camino de Santiago af.

Routes naar Santiago de Compostela

Aangezien pelgrims door de eeuwen heen vanuit heel Spanje en erbuiten naar dit bedevaartsoord in Noord-Spanje zijn getrokken, is er niet één Camino de Santiago, maar talloze caminos naar Santiago.

Tip: Om het compostolaat (=bewijs dat je de Camino de Santiago hebt afgelegd) te krijgen, dienen wandelaars en ruiters de laatste 100km en fietsers de laatste 200km of meer naar Santiago af te leggen. In je pelgrimspaspoort komt te staan welke delen van een camino je aflegt.

Op de website van WAW.travel lees je hoe je aan een pelgrimspaspoort komt en hoe deze werkt.

De bekendste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela zijn de:

 1. Camino Francés
 2. Camino del Norte
 3. Camino Primitivo
 4. Camino Portugués
 5. Camino Inglés
 6. Vía de la Plata
 7. Camino Finisterre

Ad1. Camino Francés

De populairste camino de Santiago is de Camino Francés (=Franse route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compastela start in de plaats Saint-Jean-Pied-de-Port in Zuidwest-Frankrijk. En wordt daarom ook de Franse route genoemd.

De route loopt door de Pyreneeën. En vervolgens door het binnenland van Spanje, Langs onder andere de steden Logroño, Burgos en León.

Deze route is wat vlakker en makkelijker dan de Camino del Norte.

Wandelen over de Camino Francés - van Sarria naar Santiago de Compostela

Deze 8-daagse wandelvakantie begint in Sarria, op 115 kilometer ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés.

Het is de minimaal vereiste afstand om het Compostela-certificaat te krijgen. Daarom is deze pelgrimstocht ideaal om de essentie van de Camino te ervaren en om even in de pelgrimswereld opgeslokt te worden.

Het is de populairste caminoreis en wordt ook wel de Camino de Santiago Light genoemd. 

Fietsen over de Camino Francés

Je kunt niet alleen wandelen, maar ook fietsen over de Camino Francés. Afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen kun je bijvoorbeeld in 1 of in 2 weken het laatste stuk van de Franse route naar Santiago fietsen: van León naar Santiago of ook nog van Pamplona naar León.

Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata) of naar Finisterre (over de Camino Finisterre).

Ad2. Camino del Norte

Een andere bekende Camino de Santiago is de Camino del Norte (=Noordelijke Route). Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die begint in Hondarrubia (Baskenland, dichtbij de grens met Frankrijk), voert langs de noordkust van Spanje.

Deze route wordt ook wel de kustroute genoemd. Je komt over bergen en door dalen, maar ook over heerlijke stranden. En door de steden San SebastianBilbao, Santander en Gijon.

Het is een pittige route, met prachtig natuurschoon!

Wandelen over de Camino del Norte - van San Sebastian naar Bilbao

Wil je een stuk van de Camino del Norte wandelen en hoef je niet te eindigen in Santiago de Compostela? Wandel dan van San Sebastian naar Bilbao en sla drie vliegen in één klap!

Want bij deze 8-daagse caminoreis, die bestaat uit 6 etappes van in totaal 130 kilometer, geniet je niet alleen ten volste van de groene kust van Baskenland in Noord-Spanje, maar ook van de elegante, gastronomische walhalla stad San Sebastian én de verrassende moderne stad Bilbao.

Ad3. Camino Primitivo

De Camino Primitivo, oftewel de Oorspronkelijke route, is de eerste Camino de Santiago. De route begint in Oviedo (Asturië). Van hieruit heeft koning Alfonso II in de negende eeuw de eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt.

De route loopt over bergen en door dalen. Waarbij je onderweg ook langs de stad Lugo komt.

Dit is een prachtige, maar pittige route, die heuvelachtiger is dan de Camino Francés.

Ad4. Camino Portugués

Maar je kunt ook vanuit Portugal een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken.

In dit geval volg je vanuit Porto de Camino Portugués (=Portugese Route) in noordelijke richting naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats.

Of je begint je pelgrimsreis in Tui, een plaatsje op de grens van Portugal en Spanje.

Bij deze route kun je genieten van de kust en het binnenland van Galicië.

Wandelen over de Camino Portugués - van Tui naar Santiago de Compostela

Wil je 2 weken wandelen, dan kun je je wandelvakantie beginnen in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust, waarbij je langs prachtige dorpjes en steden komt.

Wil je 1 week wandelen, dan begint je caminoreis in Tui (bij de grens met Portugal) en loop je de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord. Deze 8-daagse pelgrimstocht wordt ook wel de Camino Portugues Light.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Ad5. Camino Inglés

De Camino de Santiago die oorspronkelijk genomen werd door Britten en andere pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje aankwamen, is de Camino Inglés. Oftewel de Engelse route.

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van ruim 100 kilometer begint bij kustplaats Ferrol (Galicië). En loopt van hieruit in zuidelijke richting.

Ad6. Vía de la Plata

De Vía de la Plata (=Zilverweg) is tenslotte een weg die door de Romeinen al gebruikt werd om zilver op te halen in de binnenlanden van Spanje.

Deze wandel- en fietsroute naar Santiago de Compostela begint in Sevilla, helemaal in het zuiden van Spanje. Van hieruit gaat de route in noordelijke richting, door het prachtige binnenland van Spanje, met oude steden als Mérida, Cáceres, Salamanca en Astorga.

Het eindpunt voor pelgrims is Santiago de Compostela. Fietsers kunnen echter verder fietsen tot de kustplaats Gijón in de regio Asturië als ze willen. Want de Vía de la Plata loopt helemaal door tot de kust van Noord-Spanje.

Ad7. Camino Finisterre

Heb je na aankomst in Santiago nog niet genoeg gewandeld, dan kun je je tocht voortzetten richting de kust over de Camino Finisterre: het pad naar het zogenaamde "einde van de wereld".

Deze camino is een oase van rust na de relatief drukke laatste kilometers naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

Het is een vrij lichte pelgrimstocht van ongeveer 100 kilometer zonder enorme beklimmingen of afdalingen door de prachtige groene natuur van Galicië, die eindigt aan de zee, bij het plaatsje Finisterre.

En de enige caminoreis die niet eindigt, maar begint in Santiago de Compostela.

Wandelen over de Camino Finisterre - van Santiago naar zee

De circa 100 kilometer lange Camino Finisterre vanaf Santiago de Compostela naar kustplaats Finisterre is de enige camino die begint in Santiago.

Je wandelt deze rustige en makkelijke camino over 4 etappes. Onderweg kun je ten volste genieten van Galicië's groene natuurlandschap, authentieke dorpjes plus oude graanschuren (=horreos) die zo typerend zijn voor deze regio in Noord-Spanje. En eindigt je avontuur aan zee.

Nederlandstalige Camino reizen

Ik ben lang op zoek geweest naar een goede aanbieder van caminoreizen. Deze heb ik nu gevonden: WAW.travel, een kleinschalige reisorganisatie die gerund wordt door de Nederlandse camino-wandelaarster Annemiek en haar in het hart van het camino-gebied geboren Spaanse partner Roberto.

De Nederlandstalige caminospecialist organiseert individuele plus op maat gemaakte caminoreizen die je te voet, per fiets of per auto af kunt leggen.

Hierboven heb ik mijn favoriete caminoreizen met je gedeeld. Op de website van WAW.travel vind je echter nog meer reizen:
Nieuwe pagina's

 1. De leukste activiteiten in Valencia plus omgeving

  Jun 22, 22 09:52 AM

  Ontdek de leukste activiteiten in Valencia (Oost-Spanje): wandel-& fietstours, kooklessen, een excursie naar natuurgebied Albufera en meer.

  Lees meer

 2. De mooiste appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia

  Jun 22, 22 08:26 AM

  Sfeervolle, comfortabele, prachtig gelegen appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia: in de ciutat vella en aan zee. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Las Fallas van Valencia: prachtige beelden die in vlammen opgaan

  Jun 22, 22 03:05 AM

  Las Fallas in Valencia: een indrukwekkend feest met prachtige beelden die in vlammen opgaan, knalvuurwerk en klederdracht. Uitgebreide informatie.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder