Een stedentrip Mérida (Spanje) - belangrijke Romeinse stad

Heb je al eens een stedentrip naar de Spaanse stad Mérida overwogen? Deze stad in de regio Extremadura, die gelegen is in een vruchtbare vallei aan de Guadiana rivier, is in 25 v.Chr. gesticht in opdracht van keizer Augustus en heette oorspronkelijk Emerita Augusta.

Een voorstelling in het Teatro Romano van Mérida

De stad lag aan de Calzada de la Plata, een belangrijke weg die Hispania van noord naar zuid doorkruiste, plus op een knooppunt van wegen die naar Lissabon, Córdoba en Zaragoza voerden.

Het is dan ook niet zo gek dat Emerita Augusta een enorme stad werd die een van de belangrijkste steden in het Romeinse Rijk werd!

Tegenwoordig kunnen we nog genieten van talrijke overblijfselen van deze Romeinse stad: een Romeinse aquaduct, theater, amfitheater, circus, Forum Romanum en meer.

Vanwege deze enorme Romeinse erfenis is Mérida door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed stad. Mis deze UNESCO stad in Spanje dus niet als je op vakantie in Extremadura bent of als je vanuit Zuid-Spanje de Vía de la Plata pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelt!

Bezienswaardigheden in Mérida

Het Romeinse Theater (=Teatro Romano)

Zuilen van het Romeinse theater in Mérida (Extremadura, Spanje)

De bekendste bezienswaardigheid in Mérida (Spanje) is het Romeinse theater, dat plek heeft geboden aan rond de 6.000 toeschouwers.

Het theater heeft een prachtig podium waarvan de marmeren zuilen nog grotendeels intact zijn. Daarom wordt het beschouwd als een van de mooiste Romeinse theaters van Europa!

Wil je de bijzondere sfeer in dit theater proeven, maak er dan een theatervoorstelling of concert mee!

Zo wordt er onder andere iedere zomer het Internationale Klassieke Theaterfestival van Mérida (in het Spaans: Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida) gehouden.

Het amfitheater (=Amfiteatro)

Het Romeinse Amfitheater in Mérida (Spanje)

Een andere bekende bezienswaardigheid in Mérida is het Romeinse amfitheater, dat dateert uit 8 v.Chr.

Het grote amfitheater, dat gebruikt is geworden het Romeinse volk te vermaken, en dan vooral met gladiatorengevechten, heeft plaats geboden aan maar liefst 16.000 toeschouwers! Het had oorspronkelijk drie ringen. De onderste ring is bewaard gebleven. 

Eind mei of begin juni kun je er de Romeinse tijd weer even proeven.

Want tijdens Mérida Lúdica worden in het Amfitheater van Mérida Romeinse spelen georganiseerd, met onder andere gladiatorengevechten.

Wie verkleed als Romein komt, hoeft dan overigens geen entree te betalen…

De Romeinse brug (=Puente Romano)

De Romeinse brug in Mérida met op de achtergrond het Milagros aquaduct

Bewonder tijdens je stedentrip in Mérida ook de Puente Romano, oftewel de Romeinse Brug, die gebouwd is over de Guadiana rivier.

De brug is met zijn lengte van ongeveer 800 meter plus 60 bogen de langste Romeinse brug in Spanje die bewaard is gebleven! Tot het einde van de twintigste eeuw is de brug in gebruik geweest.

De Puente Romano is overigens niet de enige Romeinse brug in Mérida.

Er is ook nog een Romeinse brug over de lbarregas rivier. Deze is met zijn lengte van 145 meter een stuk korter.

Het is echter wel een belangrijke brug geweest, omdat de brug heeft gelegen op een van de hoofdwegen van de oude stad (de Cardo Maximus), die deel heeft uitgemaakt van de Calzada de la Plata.

Het Romeinse Aquaduct (=Acuaducto Romano)

Het Romeinse aquaduct Los Milagros in Werelderfgoed stad Mérida

Deze Werelderfgoed stad in Midden-Spanje staat ook bekend voor het Romeinse Aquaduct. Of preciezer gezegd het Los Milagros aquaduct.

Want het aquaduct is een van de drie aquaducten die de Romeinse stad Emerita Augusta van water heeft voorzien. 

Het aquaduct, dat 25 meter hoog en 830 meter lang is, is tegenwoordig een favoriete broedplaats voor ooievaren. En een prachtige plek om foto’s te maken!

Lange tijd is gedacht dat dit Romeinse aquaduct in Mérida dateert uit 1n.Chr., maar uit recente studies blijkt dat het een paar eeuwen jonger is (uit 4.n.Chr.).

Ook van een van de andere Romeinse aquaducten, het San Làzaro aquaduct, kun je overigens nog een paar overblijfselen zien.

Andere overblijfselen van Ermita Augusta

De Tempel van Diana tijdens de Emerita Ludica feesten in Mérida

En dit zijn niet de enige monumenten uit de Romeinse tijd die je in nog kunt bewonderen in Mérida.

Andere overblijfselen van de belangrijke Romeinse stad Ermita Augusta zijn: 

 • Het Forum Romanum dat het sociale, economische en politieke hart van Emerita Augusta was. Je ziet er nog de triomfboog ter ere van keizer Trajanus (=Arco de Trajano), een gevel van een hoekgebouw van het Forum Romanum (=Pórtico del Foro) en de Tempel van Diana (=Templo de Diana) waar Romeinse goden vereerd werden.
 • Het Circus Maximus dat met een lengte van 400 meter en breedte van 100 meter plaats bood aan 30.000 toeschouwers.
 • Het Conjunto Arqueológico de Morería aan de Guadiana rivier, dichtbij de Puente Romano. Hier vind je o.a. nog overblijfselen van de Romeinse muur en van Romeinse huizen met mooie mozaïekvloeren.
 • De Romeinse begraafplaats (=Área Funerarea de los Columbarios) met o.a. de graftombes van twee belangrijke Romeinse families.
 • Het Casa del Mitreo (=Mithraïsch huis) dichtbij de Romeinse begraafplaats: een Romeinse villa waar de god Mithras vereerd is.

Tips! 

 • Wil je alle Romeinse monumenten in Mérida bezichtigen, koop dan een gezamenlijk toegangsbewijs voor de zogenaamde Conjunto Monumental (aan de kassa van een monument; begin 2021 betaalde je €12 p.p. entree voor het Romeinse theater plus Amfitheater en €16 p.p.  voor een toegangsbewijs voor het gehele monumentale gebied).
 • Volg deze wandelroute langs de overblijfselen van Emerita Augusta die ik heb uitgestippeld.

Het nationaal museum van Romeinse kunst

Het Nationaal museum voor Romeinse kunst in Mérida

Minder bekend is het Nationaal Museum voor Romeinse Kunst (=Museo Nacional de Arte Romano) in de stad Mérida. 

Het museum bevindt zich net als het Romeinse theater en Amfitheater op de Plaza Margarita Xirgu.

Het herbergt kleine en grote schatten uit de Romeinse tijd en vertelt bovendien meer over de Romeinse stad Emerita Augusta.

Tip! Op zaterdag (vanaf 14 uur) plus zondag (10-15 uur) is het museum gratis toegankelijk; 65+ers plus minderjarigen hebben altijd gratis toegang.

Het Moorse fort van Mérida

Muur van het Alcazaba in Mérida vanonder een boog van de Romeinse brug

Als je naar de Puente Romano gaat, bezoek dan ook even het Alcazaba van Mérida, oftewel het Moorse fort.

Het oude Moorse fort ligt namelijk dicht bij de Romeinse brug, aan de Guadiana rivier.

Vanaf de muren van het fort heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving. 

Let op! Heb je een gezamenlijk toegangsbewijs voor de Romeinse monumenten in Mérida gekocht?

In dat geval kun je het Alcazaba gratis bezichtigen.

Het park op de Guadiana rivier

De Zona de la Isla in Mérida vanuit de lucht gezien

Maar het is ook heerlijk om tijdens je stedentrip in Mérida niet alleen cultuur te proeven!

Wil je even uitrusten of je juist even uitleven in een park, ga dan naar de Zona de la Isla (=eilandengebied)! 

Zoals de naam al aangeeft, bevindt het park zich op een klein eiland in de Guadiana Rivier, dicht bij de Romeinse brug.

Het is een favoriete plek voor de lokale bevolking, want je vindt er tuinen, vijvers, speeltuinen, wandelpaden, sportvelden en meer.

Zeker als je met kinderen op vakantie bent, is dit een absolute aanrader. Maar ook zonder kinderen is het heerlijk om hier even van de natuur en het uitzicht te genieten. 

De Plaza de España van Mérida

De Plaza de España in Mérida (Spanje)

En wil je tijdens je stedentrip in Mérida lekker eten of gewoon even lekker een terrasje pikken?

Ga dan zeker ook naar de Plaza de España van Mérida.

Want dit gezellige plein in de oude binnenstad van Mérida wordt niet alleen gesierd door mooie statische gebouwen en een fontein.

Er liggen ook talrijke restaurants en terrasjes op het plein.

Terug naar boven>>

Feesten en evenementen in Mérida

Gladiatoren gevechten tijdens de Emerita Ludica feesten in Mérida

Beleef deze UNESCO stad in Midden-Spanje op een unieke manier tijdens een van de vele feesten en evenementen die er georganiseerd worden!

Beleef in de week voor Pasen bijvoorbeeld de talrijke paasprocessies, die voeren langs talrijke Romeinse monumenten van de stad.

Of kom in de zomer naar het Internationale Klassieke Theaterfestival van Mérida (het Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida) of naar een concert dat in het Romeinse theater gehouden wordt. 

In het begin van de zomer worden bovendien ook Romeinse Spelen, de zogenaamde Mérida Lúdica feesten, georganiseerd. En verandert Mérida weer even in de oude Romeinse stad Emerita Augusta.

Tijdens de Romeinse feesten worden er gladiatoren gevechten gehouden in het Amfitheater, komen soldaten via de Romeinse brug de stad binnen, vinden er rituelen plaats in de Tempel van Diana en wordt er een Romeinse markt gehouden op het Forum Romanum.

Tip! Informeer bij de VVV van Mérida of er een concert of voorstelling in het Romeinse theater gehouden wordt als jij op vakantie in Mérida bent. 

Terug naar boven>>

Bezienswaardigheden in de omgeving Mérida

Het strand bij het Romeinse stuwmeer Proserpina buiten Mérida

Wil je een beetje in Romeinse sferen blijven en tegelijkertijd van de natuur genieten, dan kun je in de omgeving van Mérida twee stuwmeren bezoeken die de Romeinse stad Emerita Augusta van water hebben voorzien: de Presa Romana de Proserpina en de Presa Romana de Cornalvo

Het eerste stuwmeer ligt 5 kilometer ten noorden van de stad en is waarschijnlijk het grootste stuwmeer uit de Romeinse tijd van het gehele Mediterrane gebied. Het water van dit stuwmeer is via het Los Milagros aquaduct Emerita Augusta binnengekomen. Tegenwoordig is het een favoriete plek voor de lokale bevolking om te komen zwemmen, zonnen, kanovaren en meer.

En het tweede stuwmeer bevindt zich 16 kilometer buiten Mérida in het mooie natuurreservaat Cornalvo, waarin je heerlijk kunt wandelen, fietsen, vogels kijken en meer. 

Tips! 

 • Je kunt ook fietsen naar de Romeinse stuwmeren plus de Romeinse baden van Alange (30 minuten fietsen naar het stuwmeer van Proserpina, 1 uur fietsen naar het stuwmeer van Cornalvo en 80 minuten fietsen naar de Termas de Alange). De VVV van Mérida kan je er meer over vertellen.
 • Naturacción Aljucén organiseert wandel-, fiets- en kano tours plus andere outdoor activiteiten in de natuur rond Mérida.
De Romeinse baden van Alange (Termas de Alange) in Extremadura

Verder kun je op 25 kilometer van de stad Mérida je bovendien laten verwennen in de Termas de Alange in het dorp Alange.

Dit is een modern kuuroord waarin resten van Romeinse thermen bewaard zijn. En dat samen met de Romeinse monumenten van de oude Romeinse stad Emerita Augusta op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

In de Spa worden traditionele therapie en moderne Wellness trends perfect met elkaar gecombineerd.

Tip! Je kunt ook overnachten bij de Termas de Alange, in Grand hotel Aqualange en Hotel Varinia Serena.

En tenslotte liggen op minder dan een uur rijden van Mérida prachtige plaatsen als Cáceres, Trujillo en Zafra. En wat verder weg het Klooster van Guadalupe plus het nationaal park Monfragüe.

Terug naar boven>>

Bereikbaarheid Mérida

Met de auto naar Mérida

Ook nu ligt Mérida op het kruis van twee belangrijke wegen in Spanje, te weten:

 • de A66 van Gijón in Noord-Spanje naar Sevilla in Zuid-Spanje;
 • en de A5 van Madrid in het hart van Spanje naar Lissabon ten westen van Spanje.

Bovendien ligt deze Werelderfgoed stad in Spanje aan de Vía de la Plata: de oude Romeinse weg tussen Noord- en Zuid- Spanje, die nu een bekende pelgrimsweg naar Santiago de Compostela is.

Er zijn maar liefst 3 vliegvelden waarop je zou kunnen vliegen als je op vakantie naar Mérida gaat:

 • het vliegveld van Sevilla (197km);
 • het vliegveld van Lissabon (285km);
 • het vliegveld van Madrid (360km).

Een bezoek aan Mérida kun je hierdoor prachtig combineren met een autovakantie in Midden-Spanje, Zuid-Spanje en Portugal.

Met de trein naar Mérida

Bovendien kun je ook prima vanuit Madrid of Sevilla de bus of trein naar Mérida nemen. Beiden zijn comfortabele transportmiddelen in Spanje:

 • Vanuit Sevilla (Santa Justa station) kun je de Media Distancia trein met eindbestemming Madrid Atocha nemen. Deze trein doet er 3,5 uur over om van Sevilla naar Mérida te komen en stopt tussendoor o.a. in Zafra. 
 • Vanuit Madrid naar Mérida stopt de trein onder meer in Cáceres, Plasencia, Oropesa de Toledo en Talavera de la Reina. Om 4 uur en 50 minuten later vanuit Mérida in Madrid aan te komen.


*Tip voor treinrondreis*

Heb je even de tijd, plan dan een stedentrip per trein naar Sevilla, Zafra, Mérida, Cáceres, Placencia én Madrid. En stop onderweg dan ook nog in de Middeleeuwse plaatsen Oropesa de Toledo plus Talavera de la Reina.

Vanaf 2022 stopt de hogesnelheidstrein van Madrid naar Sevilla ook in Talavera de la Reina. Je zou dus ookl eerst de AVE van Sevilla naar Talavera de la Reina kunnen nemen. Om vervolgens van hieruit naar Mérida, Cáceres, Plasencia, Oropesa en Madrid te gaan.

Met de bus naar Mérida

De busmaatschappij Avanza rijdt vanaf Madrid met een expres bus naar Mérida, met als eindbestemming Lissabon (in het Spaans: Lisboa).

De bus rijdt over de snelweg (A5) en heeft als eerste stop Trujillo. Vervolgens rijdt de bus verder naar onder meer Mérida en Badajoz, om vervolgens de grens naar Portugal over te steken. 

De reisduur van Madrid naar Mérida met deze bus bedraagt 3.5 tot 4 uur, net als de reistijd van Mérida naar Lissabon.

Tip! Op de pagina "Met de bus van Madrid naar Trujillo" vertel ik meer over de route, hoe je een kaartje koopt, het busstation in Madrid  en dergelijk.

Terug naar boven>>

Praktische tips voor een stedentrip Mérida

 • Download vóór je vakantie naar Mérida de plattegrond van de stad. 
 • Kom je met de auto naar Mérida, dan kun je goed parkeren in de parkeerplaats bij het Romeinse theater in de calle Cabo Verde. Ook grotere voertuigen als campers kunnen hier parkeren.
 • Als je vanaf de parkeerplaats over de calle Cabo Verde naar het Romeinse theater en Amfitheater loopt, kom je onderweg door een park met speeltuin. Hier kunnen kinderen zich even lekker uitleven.
 • Ga je met kleinere kinderen naar Mérida of ben je minder mobiel, neem dan het toeristentreintje door Mérida! Het treintje vertrekt vanaf het Nationale museum van Romeinse kunst en het Romeinse amfitheater op de Plaza Margarita Xirgu. En je kunt direct betalen bij instappen.
 • Wil je winkelen als je in Mérida bent? Dat kan in de calle Santa Eulalia, die uitkomt op het Plaza Mayor plein.
 • Bezoek het Visigotische Kunstmuseum op de Plaza de España (gratis toegang).

Terug naar boven>>

Charmante hotels in Mérida

Hotel Ilunion Mérida Palace

Een van mijn absoluut favoriete hotels in Mérida is Hotel Ilunion Mérida Palace. Het luxe 5-terren hotel is gevestigd in een indrukwekkend paleis uit de vijftiende eeuw, dat gelegen is aan de Plaza de España, midden in het centrum van de stad.

Het smaakvol ingerichte hotel heeft prachtige Moorse details. En op het dak van het hotel bevindt zich bovendien een dakterras met klein zwembad, van waaruit je een geweldig uitzicht op de Plaza de España hebt.

Parador hotel van Mérida

Een ander prachtig hotel in de stad Mérida vind ik het Parador hotel van Mérida, dat gevestigd is in een voormalig achttiende-eeuws klooster.

Het sfeervolle hotel heeft een authentieke binnenplaats, een rustgevende groene tuin, een klein zwembad en ruime kamers.

Bovendien ligt het midden in de stad, op ongeveer 10 minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Hotel Spa Adealba

Heel anders, maar zeker niet minder mooi vind ik designhotel Hotel Spa Adealba, dat gevestigd is in een elegant gebouw uit de negentiende eeuw.

Het romantisch hotel heeft een warme, originele inrichting. Bovendien hebben een aantal kamers een eigen jacuzzi, beschikt het hotel over een heerlijk rustgevende Spa en ligt het midden in de oude binnenstad van Mérida, op maar 30 meter van de Tempel van Diana.

Hotel Rural Cerro Principe

Verblijf je liever in een sfeervol klein hotel buiten Mérida? Kijk dan zeker eens naar Hotel Rural Cerro Principe.

Het rurale hotel is gevestigd in een voormalige boerenhoeve in het dorpje La Garrovilla, op 20 minuten rijden van de stad. Vanaf de buitenkant ziet het hotel er niet erg bijzonder uit.

Nog groter is daarom de verrassing als je binnenkomt in dit warm en smaakvol ingericht met gezellige patio plus talloze jazz details… In dit gastvrije en comfortabele hotel voel je je meteen thuis!

Terug naar boven>>

Mooie appartementen in Mérida

Barbarossa Suites Plaza de España

Zoek je een comfortabel appartement op een gezellige locatie in het centrum van Mérida? Dan kan ik de luxe appartementen van Barbarossa Suites Plaza de España warm aanbevelen!

De prachtig ingerichte moderne appartementen zijn namelijk gelegen aan de Plaza de España, een gezellig plein met talrijke restaurants en terrasjes, pal in de oude binnenstad van Mérida. Van hieruit wandel je zo naar alle bezienswaardigheden van de stad.

Apartamentos Trajano

Andere appartementen in Mérida die ik aan kan bevelen zijn de Apartamentos Trajano.

De moderne en uitstekend verzorgende appartementen bevinden zich in een klein straatje in de oude binnenstad van Mérida, op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

En beschikken over respectievelijk 1 of 2 slaapkamers.

Appartementen Pizarro 1930

Op zijn minst net zo mooi vind ik de appartementen Pizarro 1930! Deze moderne en smaakvol ingerichte appartementen in het centrum van Mérida liggen eveneens op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in de stad.

Bovendien heeft een van de appartementen een klein buitenzwembad!

Terug naar boven>>

Rondreizen met bezoek aan Mérida

Rondreis door Extremadura (10 dagen)

Ik ben gek op de afwisselende natuur en talloze eeuwenoude plaatsen die Spanje rijk is. Daarom vind ik de autovakantie "Fly Drive Extremadura" van Tejeda Travel ook zo mooi.

In dit dunbevolkt, niet toeristisch gebied in Midden-Spanje beleef je het echte Spanje!

In interessante steden als Cáceres, Trujillo en Mérida. En in natuurgebieden die een paradijs zijn voor wandelaars en vogelliefhebbers.

Rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje (16 dagen)

Een prachtige individuele rondreis langs verschillende Werelderfgoed steden in Spanje vind ik "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel.

De 16-daagse autovakantie begint in Madrid. En gaat van daaruit verder naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Tip: Heb je nog meer tijd, rij dan ook langs Werelderfgoed stad Mérida plus Conquistadores stad Trujillo. Je kunt de reis zonder problemen verlengen.

Rondreis Werelderfgoedsteden rond Madrid (8 dagen)

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. En wijnstad Valladolid.

Tip: Heb je nog meer tijd, plak dan nog een bezoek aan de Werelderfgoed steden Ávila en Mérida plus een bezoek aan Conquistadores stad Trujillo vast aan deze vakantie in Midden-Spanje.

Met dank aan de VVV van Mérida voor de foto's van deze Werelderfgoed stad in Spanje!