Met de bus van Madrid naar Trujillo in Extremadura (Midden-Spanje)

Voor mijn bezoek aan conquistadores stad Trujillo in Extremadura (Midden Spanje) heb ik de bus van Madrid naar Trujillo genomen. Op de heenweg de expres bus en op de terugweg de gewone bus. Het was even uitzoeken, maar uiteindelijk is het gelukt.

Avanza bus Spanje

Op deze pagina heb ik alle informatie verzameld die handig is voor als je de bus van Madrid naar Trujillo neemt: het vertrekpunt in Madrid, de duur van de busreis en de kosten van een buskaartje. En natuurlijk hoe en waar je een buskaartje koopt.

Expres bus van Madrid naar Trujillo

Oplader en gratis Wifi in expres bus van Avanza

De busmaatschappij Avanza rijdt vanaf Madrid 13 keer per dag naar Trujillo. Met expres bussen en normale bussen. 

De expres bus van Madrid naar Trujillo heeft als eindbestemming Lissabon (in het Spaans: Lisboa). Deze bus rijdt over de snelweg (A5) en heeft als eerste stop Trujillo. Vervolgens rijdt de bus verder naar onder meer Mérida en Badajoz. 

De reisduur van Madrid naar Trujillo met deze bus is ongeveer 3 uur. 

Een leuk detail: de bus waarin ik reed, had Wifi én bij iedere stoel een oplaadpunt voor je mobiele telefoon.

Gewone bus van Madrid naar Trujillo

De gewone bus van Madrid naar Trujillo (in het Spaans: normal) heeft als eindbestemming Cáceres. Deze bus rijdt veel binnendoor, over veel bochtige wegen, en stopt in talrijke dorpjes onderweg. Onder andere in Oropesa. Als je de normale bus van Madrid naar Trujillo neemt, ben je ongeveer 5 uur onderweg. 

Tenzij je veel tijd hebt, tegen bochtige wegen kunt en het leuk vindt om dorpjes van dichtbij te zien, raad ik je aan om de expres bus te nemen.

Vertrekken vanaf Estación Sur Madrid

De bus van Madrid naar Trujillo vertrekt vanaf Estación Sur de Autobuses, d.w.z. Busstation Zuid, in het zuiden van Madrid. Om hier te komen, kun je de metro (lijn 6) of de cercanías (C-1, C-5, C-7 en C-10) nemen. En uitstappen op station Méndez Álvaro (NIET op Pacífico - van hieruit is het nog ruim 15 minuten lopen).

Het busstation is behoorlijk groot. Maar als je weet waar je naar toe moet, is alles goed aangegeven. Om bij de bussen te komen, dien je een rolband/lift omlaag te nemen. Je kunt hierbij kiezen uit Rampa A en Rampa B (letterlijk vertaald Oprit A en Oprit B). 

Ingang Estación Sur de autobuses Madrid
Vanuit busstation Estación Sur Madrid naar metro of cercanías
Bus van Madrid naar Trujillo vertrekt altijd vanaf dok 52 t/m 57
Expres bus van Madrid naar Trujillo, met eindbestemming Lissabon

De normale én expres bus van Madrid naar Trujillo vertrekt altijd vanaf Rampa A en vervolgens dársena (=dok) 52-57. Welk dok je uiteindelijk precies dient te hebben, kun je lezen op de schermen beneden. En op de bus staat de eindbestemming geschreven.

Bagage in Avanza bus

Heb je een koffer bij je als je met de bus van Madrid naar Trujillo gaat, dan kun je die voordat je instapt onder in het ruim van de bus zetten. Vraag de buschauffeur wel even aan welke kant je de koffer neer dient te zetten.

Tegen betaling van €10 per enkele reis kun je ook je fiets meenemen in een Avanza bus. Dit dien je wel van tevoren al online gekocht te hebben.

Buskaartje kopen

Ik heb de kaartjes voor de bus van Madrid naar Trujillo en vise versa van tevoren online gekocht via de website van Azanza. Als je geen Spaans spreekt, dan kun je rechts boven op de pagina van de busmaatschappij kiezen voor een Engelse versie

Kies eerst het vertrekpunt (Madrid – Madrid Est. Sur). En daarna de bestemming ( Cáceres – Trujillo).

Zorg er overigens voor dat je je paspoort en betalingskaart bij de hand hebt als je de buskaartjes online gaat kopen. Want je moet snel zijn met invullen. Ik moest een paar keer opnieuw beginnen, omdat ik niet alles al klaar had liggen.

Kosten buskaartje Madrid-Trujillo

Op de heenweg heb ik de expres bus van Madrid naar Trujillo genomen. Hiervoor heb ik (in januari 2019) €36 betaald.

Op de terugweg heb ik de normale bus van Trujillo naar Madrid genomen. En ben ik pas in Jaraicejo opgestapt. De kosten van dit buskaartje bedroegen €21,50.

Voor beide kaartjes heb ik overigens een toeslag van €2,60 betaald voor het kopen van het kaartje via de website. Je kunt het buskaartje ook op het busstation of direct bij de chauffeur kopen.

Bus Trujillo - Cáceres / Mérida / Badajoz

Als je Trujillo én Cáceres wilt bezoeken, kun je de expres bus van Madrid naar Trujillo nemen. En vervolgens in Trujillo opstappen op de normale bus van Madrid naar Trujillo. Deze bus heeft immers als eindbestemming Cáceres.

Wil je vanuit Trujillo verder reizen naar Mérida of Badajoz, dan kun je na je bezoek in Trujillo dezelfde expres bus nemen. Die vanuit Madrid via Trujillo, Mérida en Badajoz naar Lissabon rijdt.

Andere bus-bestemmingen vanuit Madrid

Avanza heeft nog veel meer bus-routes, die je vanuit Madrid naar andere mooie historische steden in Midden Spanje brengen. Zo kun je bijvoorbeeld met de bus van Madrid naar Ávila, Segovia, Salamanca of Cuenca

Wil je weten welke bestemmingen de bussen van Avanza precies hebben, kijk dan op de website van Avanza.