Een vakantie Extremadura – ongerept stuk Spanje met roemrijk verleden

Een vakantie in Extremadura in Midden Spanje brengt je naar een authentiek deel van Spanje. Een heuvelachtig, ongerept gebied met onder andere het Nationaal park Monfragüe. En Middeleeuwse dorpjes. Maar ook met plaatsen als Mérida, Cáceres en Trujillo. Die getuigen van een roemrijk verleden.

Ik neem je mee naar deze weinig bekende parel in het binnenland van Spanje… En geef je talrijke vakantietips voor een kleinschalige vakantie in Extremadura.

Verken de prachtige natuur

Een vale gier in de Sierra de Gata in Extremadura in het binnenland van Spanje

Hou je van natuur, dan is een vakantie naar Extremadura in het binnenland van Spanje een absolute aanrader. De dunbevolkte regio in Midden Spanje bestaat uit vruchtbare valleien, bergen en uitgestrekte steppen en dehesas (=een soort boomweiden).

En is het leefgebied van interessante vogels als de haviksarend, vale gier of blauwe ekster; en andere diersoorten als wilde katten en Iberische varkens.

Een absolute must tijdens je Extremadura vakantie is het nationale park Mongragüe, een van de belangrijkste roofvogelgebieden in Europa. Maar ook de Sierra de Gata, natuurpark Tajo Internacional (dat in Spanje én Portugal ligt) en de vruchtbare valleien Valle de Ambroz, Valle del Jerte en Valle el Tietar zijn prachtig.

Bezoek kleine authentieke dorpen

Robledillo de Gata in de Sierra de Gata in Extremadura

In dit prachtig stukje ongeschonden Spanje liggen kleine authentieke dorpen en gehuchten. Die lange tijd geïsoleerd zijn geweest. Hier proef je het authentieke Spanje als je op vakantie in Extremadura bent!

Zo vind je in de Sierra de Gata in het noordwesten van deze regio in Midden Spanje pittoreske dorpen als Robledillo de Gata en Trevejo. En in het ernaast gelegen Las Hurdes gebied gehuchten als El Gasco, Aceitunilla en Sauceda, waar je traditionele leistenen huizen kunt bewonderen.

Andere mooie authentieke dorpen in Extremadura vind ik verder de witte dorpen La Lapa en Feria; het over de Jerte vallei uitkijkende dorpje El Torno; en de op Sevilla lijkende plaats Zafra.

TIP! Ben je geïnteresseerd in de architectuur van leistenen huizen? Bezoek dan ook de zwarte dorpen van Guadalajara in Castilla La Mancha.

Ontdek een roemrijk verleden

Het Romeins Theater van Merida in Extremadura

In deze onbekende regio ten zuidwesten van Madrid liggen ook plaatsen en bouwwerken die getuigen van een roemrijk verleden. En die zeker een bezoek waard zijn tijdens je vakantie in Extremadura.

In de stad Mérida getuigen een Romeinse theater, amfitheater en brug van een roemrijk Romeins verleden. Evenals de Romeinse brug van Alcántara (een van de best bewaarde Romeinse bruggen van Spanje). En natuurlijk de talrijke Romeinse overblijfselen op de Zilverroute.

Het Moorse verleden is terug te vinden in de steden Badajoz (met Arabisch fort) en Cáceres (met intacte Middeleeuwse binnenstad). Maar ook in het Arabische fort van spookdorp Granadilla.

En het roemrijke Christelijke verleden vind je terug in het klooster van Guadalupe, de stad Plasencia (eind twaalfde eeuw gesticht aan de Zilverroute), de plaats Jerez de los Caballeros (waar in de dertiende eeuw de Tempeliers Orde gevestigd was) en de plaats Trujillo (geboorteplaats van o.a. Francisco Pizarro, die in de zestiende eeuw rijk terugkwam uit Amerika).

Tip! Rij, fiets of wandel tijdens je vakantie in Extremadura een stuk van de historische Zilverroute (GR 100). Onderweg kun je korting krijgen met een speciale “paspoort” of “motorkaart”

Kom meer te weten over de Iberico ham

Iberico varkens in een dehesa in Extremadura (Spanje)

Liefhebbers van Spaanse Iberico ham zullen het ongetwijfeld weten: een van de beste Iberico hammen komt uit Extremadura! Op de uitgestrekte dehesas van deze regio in Midden Spanje kunnen de Iberico varkens of pata negra varkens (=zwartvoet varkens) zich rijkelijk te goed doen aan eikels (bellotas). En goed bewegen.

De lokale bevolking kent er een lange traditie van ham maken. Met als fantastisch culinaire resultaat: de jamón ibérico.

Gebruik je vakantie in Extremadura om meer te weten te komen over deze heerlijke Spaanse ham! Ga op de dehesas op zoek naar pata negra varkens. Kijk hoe hammen gedroogd worden. En proef de verschillende soorten hammen.

TIP! Volg de ham route door de Sierras de Badajoz (ten zuiden van Zafra) en/of de Montánchez ham route (tussen Cáceres en Trujillo).

Of beleef Extremadura tijdens een feest

Een heel bijzondere manier om een plaats of gebied in Spanje te beleven vind ik altijd tijdens een feest. Jij ook? Kijk dan of je tijdens je vakantie in Extremadura een van de vele feesten in Extremadura mee kunt maken. Er zijn zo veel feesten in deze nog onbekende regio in Midden Spanje die de moeite waard zijn!

Bijvoorbeeld de Carnaval in Badajoz, Emérita Lúdica (=Romeinse feesten) in Mérida, Día del Jamón (=dag van de ham) in Monesterio of El Chíviri (=muziekfeesten) in Trujillo.

TIP! Ben je in de week voor Pasen op vakantie in Extremadura? Bezoek dan een Semana Santa processie in Cáceres, Badajoz, Jerez de los Caballeros of Mérida.

TIP! Ben je in juli of augustus op vakantie in Extremadura en hou je van theater? Ga dan naar het Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida.

Een actieve vakantie of cultuurvakantie

Culturele bezienswaardigheden in Extremadura (Spanje)

Deze onontdekte parel in het binnenland van Spanje is dus een prachtige plek voor een natuurvakantie, een cultuurvakantie of een actieve vakantie. Of je nu houdt van vogelkijken, fietsen, wandelen, paardrijden, kanoën, abseilen, paragliden of fotograferen. Het kan allemaal tijdens een vakantie in Extremadura!

En hou je meer van een cultuurvakantie in Spanje, dan kun je genieten van prachtige steden en idyllische dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Bovendien kun je een vakantie in Extremadura prachtig combineren met een vakantie in Madrid of een andere vakantie in Midden Spanje. Ja zelfs met een vakantie in Andalusië.


Mijn vakantietips Extremadura

Wat liggen er veel sfeervolle accommodaties in deze onbekende regio in het binnenland van Spanje! Midden in de natuur, in een klein authentiek dorpje of in een Middeleeuws stadje. Hier vind je mijn favoriete slaapplekken in Extremadura:

Maak je graag een georganiseerde reis naar Extremadura? Kijk dan welke rondreizen ik kan aanbevelen.

Landelijke accommodaties in Midden Extremadura

Luxe vakantiebungalows in biosfeerreservaat Monfragüe

Ik ben helemaal weg van de rurale vakantiehuizen op Finca las Abubillas in biosfeerreservaat Monfragüe! De comfortabele 2-&4-persoons bungalows van de Nederlanders Elly en Gertjan liggen in een oase van rust. En vormen voor natuurliefhebbers én cultuur-liefhebbers een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Extremadura.

Kleine vakantiehuizen aan rand van natuurpark Monfragüe 

Aan de rand van natuurpark Monfragüe vind ik de wit-gele huisjes van Casa Rural Majalón, die liggen op het landgoed van een boerderij met paarden en koeien. Wat een rust! De 4- en 6-persoons huisjes met gedeeld buitenzwembad vormen een perfecte uitvalsbasis om te wandelen en vogels te kijken in het Monfragüe park. Huisdieren zijn welkom.

4-persoons vakantiehuisjes midden in de natuur

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de natuur? Kijk dan eens naar de huisdier-vriendelijke huisjes van Finca La Macera in de gemeente Valencia de Alcántara. De warme, rustiek ingerichte natuurstenen huisjes met buitenzwembad liggen bij de Sierra de San Pedro (dichtbij Portugal), in een rustgevend boomrijk heuvellandschap.

6-persoons vakantiehuis in Montánchez

Ik ben op slag verliefd op vakantiehuis Casa Rural El Fontano in Montánchez! Op zijn natuurstenen binnenmuren, houten balken en gewelfde plafonds. En de warme, rustieke inrichting. Het 6-persoons huis ligt bovendien midden in het leefgebied van het Iberische varken (van de jamón ibérico). Tussen Cáceres en Mérida. En huisdieren zijn toegestaan.

Landelijke accommodaties Extremadura Noord

In de Sierra de Gata, Jerte vallei, Amroz vallei en het Las Hurdes gebied in het noordelijke deel van Extremadura heb ik heerlijke accommodaties gevonden. Die variëren van kleine huisjes tot kloosterhotels. Kijk je met me mee?

Hotel in natuurstenen landhuis in San Martin de Trevejo

In het traditionele dorpje San Martín de Trevejo in de Sierra de Gata in het noordwesten van Extremadura ligt het natuurstenen landhuis Finca la Ramallosa. Het uitstekend verzorgde rustieke plattelandshotel met buitenzwembad heeft een restaurant en BBQ plek. En verzorgt picknickpakketten voor als je eropuit wilt in de prachtige omgeving. Huisdieren zijn welkom.

Hotel in 15e eeuws klooster in San Martín de Trevejo

Een heel ander soort hotel bij San Martín de Trevejo in de Sierra de Gata is het hotel Hospedería Conventual de Sierra de Gata. Dat zich bevindt in een klooster uit de vijftiende eeuw. Het wat landelijke hotel heeft een moderne inrichting. En biedt zijn gasten een restaurant, tuin met buitenzwembad, Spa en fitnessruimte. Huisdieren zijn toegestaan.

Natuurstenen appartementen in San Martín de Trevejo

Verblijf je tijdens je vakantie in Extremadura liever in een appartement op het platteland? Kijk dan eens naar de goed verzorgde appartementen Apartamentos Rurales a Fala in San Martín de Trevejo in de Sierra de Gata. De huisdiervriendelijke appartementen bevinden zich in een natuurstenen huis. In een rustgevende natuurlijke omgeving.

Natuurstenen appartementen in Robledillo de Gata

Ook in het traditionele dorpje Robledillo de Gata in de Sierra de Gata heb ik prachtige appartementen in een natuurstenen huis gevonden: Apartamentos Rurales La Solana. De 4-persoons appartementen met buitenzwembad hebben een warme rustieke inrichting. Een leuk extraatje: de eerste ochtend krijg je een gratis ontbijt.

Hotel in voormalige olijvenperserij in Sierra de Gata

Het landelijke hotel Hotel Almazara de San Pedro bij Eljas in de Sierra de Gata is gevestigd in een voormalige olijvenperserij. Het  is een comfortabel hotel met restaurant, bar, Spa, hamam en buitenzwembad. Maar her en der zijn nog sporen van de perserij te zien. Een heerlijk verwen-hotel in een prachtige omgeving voor je vakantie in Extremadura.

Unieke vakantiehuizen in Jerte

Bijzonder vind ik ook de ronde, natuurstenen huisjes van Complejo rural los Chozos. Die liggen in het Middeleeuwse dorpje Jerte in de Jerte vallei in het noorden van Extremadura. De 2-/4-persoons huisjes zijn geïnspireerd op Keltische hutten en traditionele herdershutten. En liggen in de buurt van natuurzwembaden. Huisdieren zijn toegestaan.

Appartementen in natuurstenen huis in Jerte

Of wat zeg je van de appartementen in Casa Bethona in Jerte in de Jerte vallei? De 2-persoons appartementen in een gerestaureerd zestiende eeuws huis zijn rustiek en warm ingericht. Een prima uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Want in de directe omgeving kun je heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, vissen en kanovaren.

Unieke vakantiehuizen in Baños de Montemayor

In het plaatsje Baños de Montemayor in de Ambroz vallei in het noorden van Extremadura liggen de ronde, natuurstenen vakantiehuizen Chozos Rurales el Solitario. De comfortabel ingerichte 2- tot 8-persoons huisjes met gezamenlijk buitenzwembad, restaurant, speeltuintje en BBQ-plek liggen in de buurt van thermale baden. En huisdieren zijn er welkom.

Appartementen in omgebouwde stal in Segura de Toro

Ben je op zoek naar een appartement in de Amroz vallei in het noorden van Extremadura? Kijk dan eens naar de rustieke huisdier-vriendelijke appartementen Las 4 Exquinas in Segura de Toro. Die zich bevinden in een voormalige stal. In de omgeving kun je wandelen en zwemmen in natuurlijke zwembaden.

Hotel in 17e eeuws klooster in Hervás

Een bijzonder hotel vind ik ook de Hospedería Valle del Ambroz in het gezellige plaatsje Hervás in de Amroz vallei in het noorden van Extremadura. Het 4-sterren hotel met buitenzwembad is gevestigd in een zeventiende eeuws klooster. Heerlijk rustig, prachtige locatie en huisdieren zijn toegestaan.

Landelijke natuurstenen vakantiehuizen in Las Hurdes

Ben je op zoek naar een gezellig vakantiehuis in Las Hurdes in het noordoosten van Extremadura? Kijk dan eens naar de natuur-stenen huisjes van La Portilla de Cabezo. De eenvoudige, maar comfortabele huisjes liggen tegen een berghelling. In een bergachtige omgeving die ideaal is voor een actieve vakantie in Extremadura (NB. geen internet).

Landelijke accommodaties in Extremadura Zuid

Hotel in witte cortijo bij Llerena

Wat een parel van een hotelletje is Cortijo de Vega Grande bij Llerena in het zuidelijke deel van Extremadura! De prachtige wit met gele boerderij wordt omgeven door rustgevende velden. De gastheer en –vrouw zijn uitermate gastvrij en behulpzaam en maken heerlijk eten voor je. Er is een goddelijk buitenzwembad. En je huisdier mag gezellig mee.

Rustgevend hotel in klooster bij La Parra

Hotel Hospedería convento de La Parra in La Parra in het zuidelijke deel van Extremadura staat voor mij voor rust! De kamers, het restaurant, de bibliotheek, de kloostergang met zwembad in het midden en de afwezigheid van TV’s ademen  een serene rust uit. Dus wil je tijdens je vakantie in Extremadura onthaasten, dan is dit een ideale plek hiervoor!

Accommodaties in Middeleeuwse stadjes

Luxe hotel Spa in een voormalige paleis in Cáceres

Wat zeg je ervan om je vakantie in Extremadura door te brengen in een 17e eeuws paleis in Cáceres, het voormalig vakantie-verblijf van een adellijke familie? Laat je verwennen in het Wellnesscentrum van het luxe hotel Hospes Palacio de Arenales. Geniet er van het buiten- en binnenzwembad en het heerlijke eten. En kom tot rust.

Appartementen in Middeleeuwse binnenstad Cáceres

In een van de straatjes van de zo intacte Middeleeuwse binnenstad van Cáceres vind ik de appartementen Caceres Medieval. In een gerestaureerd gebouw uit de elfde eeuw. De mooie 2-tot 6-persoons appartementen zijn comfortabel en centraal gelegen. Perfect voor een vakantie in Cáceres. Huisdieren zijn toegestaan.

Hotel in Werelderfgoed klooster van Guadalupe

Zeker als je van religieuze gebouwen houdt, vind ik het hotel in het Werelderfgoed klooster van Guadalupe ten oosten van de plaatsen Cáceres en Trujillo in Extremadura een echte aanrader! Het klooster ligt in het centrum van Guadalupe en ademt een heel bijzondere sfeer uit. Vriendelijke bediening, lekker restaurant en prachtig uitzicht op de Sierra de Guadalupe.

Hotel in 17e eeuws paleis in Palencia

Hou je van een comfortabel historisch hotel in een kleine stad? Kijk dan voor je vakantie in Extremadura eens naar het 4-sterren hotel Palacio Carvajal Girón in de Middeleeuwse plaats Plasencia in het noordelijke deel van Extremadura. Het comfortabele sfeervolle hotel met binnen- en buitenzwembad is gevestigd in een paleis uit de zeventiende eeuw. 

Hotel in geboortehuis Orellana in Trujillo

Niet alleen de buitenkant, maar ook het hele interieur van hotel Casa de Orellana voert me terug naar de zestiende eeuw! Alleen hiervoor krijgt dit bijzondere hotel in Trujillo al uitmuntend van mij! Bovendien is dit hotel met buitenzwembad het geboortehuis van Orellana, de ontdekker van de Amazone. Wat het hotel voor mij extra bijzonder maakt.

Boetiekhotel in herenhuis in Trujillo

Wat een gezellige en warme sfeer ademt hotel Posada dos Orillas in de oude binnenstad van Trujillo uit! Het klassiek ingerichte boetiekhotel is gevestigd in een zestiende eeuws herenhuis. En maakt deel uit van een heel netwerk aan paleizen, herenhuizen, kloosters en kerken in Trujillo die in die eeuw door Francisco Pizarro en andere conquistadores gebouwd is.

Hotel in voormalig paleis in Trujillo

Of wat zeg je van hotel Palacio de Santa Maria in het historische centrum van Extremadura's conquistadores stad Trujillo? Dat gevestigd is in een paleis uit de zestiende eeuw? Het modern ingerichte hotel heeft prachtig uitzicht op de Plaza Mayor aan de ene kant en het kasteel aan de andere kant. En heeft een heerlijk buitenzwembad op het dak.

Kloosterhotel in Trujillo

En natuurlijk kun je in de stad Trujillo in het midden van Extremadura ook overnachten in een voormalig klooster. Het in barokke stijl ingerichte 4-sterren hotel Izan Trujillo ligt aan een gezellig pleintje, net buiten het centrum van Trujillo, op vijf minuten lopen van de Plaza Mayor. En heeft een heerlijk restaurant en buitenzwembad.

Parador hotels in Extremadura

Als je tijdens je vakantie in Extremadura wilt slapen in een Parador hotel, kun je kiezen uit maar liefst zeven Parador hotels: in Mérida, Plasencia, Cáceres, Guadalupe, Zafra, Trujillo en Jarandilla de la Vera.

De hotels zijn gevestigd in kastelen, kloosters en andere historische gebouwen. 

Mijn persoonlijke favorieten: de Parador hotels van Jarandilla de la Vera (in de Tietar vallei) en Plasencia.

Georganiseerde reizen door Extremadura

10-daagse rondreis door Extremadura

Ik ben gek op de afwisselende natuur en talloze eeuwenoude plaatsen die Spanje rijk is. Daarom vind ik de "Fly Drive Extremadura" van Tejeda Travel ook zo mooi. Tijdens deze vakantie in Extremadura beleef je het echte Spanje. In interessante steden als Cáceres, Trujillo en Mérida. En in natuurgebieden die een paradijs zijn voor wandelaars en vogelliefhebbers.

12-daagse Cultuur & Natuur rondreis Extremadura

Maar ook de 12-daagse cultuur- en natuurrondreis door Extremadura van Ardanza Reizen vind ik een topper. In deze ongerepte  niet-toeristische regio met cultuurschatten, prachtige natuurparken en grote vogelrijkdom in Midden Spanje proef je het échte Spanje! Bij deze Fly Drive bezoek je o.a. MéridaCáceresTrujillo, het klooster van Guadalupeen natuurreservaat Monfragüe.

16-daagse rondreis cultuur en natuur Midden Spanje

Kun je ruim 2 weken op vakantie naar Spanje? Kijk dan eens naar de "Midden Spanje; cultuur en natuur" rondreis van Tejeda Travel. De autovakantie begint in Madrid. En neemt je vervolgens mee naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de Sierra de Gredos en Monfragüe. Hier beleef je het echte Spanje!
Nieuwe pagina's

 1. Finca las Nuevas – Rustige vakantiehuizen in binnenland Andalusië

  Apr 09, 19 09:56 AM

  Review over de landelijke vakantiehuizen met gedeeld zwembad en Nederlandse eigenaren op Finca las Nuevas, in de bergen van provincie Málaga (Andalusië).

  Lees meer

 2. Casa Cabaza – romantisch hotelletje op platteland van Galicië

  Mar 27, 19 10:36 AM

  Ria's review over B&B Casa da Cabaza in Galicië (Noord Spanje) - romantisch Nederlands hotelletje in oude boerderij, midden in natuur

  Lees meer

 3. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer