Een vakantie Extremadura – ongerept stuk Spanje met roemrijk verleden

Een vakantie in Extremadura in Midden Spanje brengt je naar een authentiek deel van Spanje. Een heuvelachtig, ongerept gebied met onder andere het Nationaal park Monfragüe. En Middeleeuwse dorpjes. Maar ook met plaatsen als Mérida, Cáceres en Trujillo. Die getuigen van een roemrijk verleden.

Lees wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Extremadura, een weinig bekende parel in het binnenland van Spanje. En kijk ook even naar mijn tips over:

Verken de prachtige natuur

Een vale gier in de Sierra de Gata in Extremadura in het binnenland van Spanje

Hou je van natuur, dan is een vakantie naar Extremadura in het binnenland van Spanje een absolute aanrader. De dunbevolkte regio in Midden Spanje bestaat uit vruchtbare valleien, bergen en uitgestrekte steppen en dehesas (=een soort boomweiden).

En is het leefgebied van interessante vogels als de haviksarend, vale gier of blauwe ekster; en andere diersoorten als wilde katten en Iberische varkens.

Een absolute must tijdens je Extremadura vakantie is het nationale park Mongragüe, een van de belangrijkste roofvogelgebieden in Europa. Maar ook de Sierra de Gata, natuurpark Tajo Internacional (dat in Spanje én Portugal ligt) en de vruchtbare valleien Valle de Ambroz, Valle del Jerte en Valle el Tietar zijn prachtig.

Bezoek kleine authentieke dorpen

Robledillo de Gata in de Sierra de Gata in Extremadura

In dit prachtig stukje ongeschonden Spanje liggen kleine authentieke dorpen en gehuchten. Die lange tijd geïsoleerd zijn geweest. Hier proef je het authentieke Spanje als je op vakantie in Extremadura bent!

Zo vind je in de Sierra de Gata in het noordwesten van deze regio in Midden Spanje pittoreske dorpen als Robledillo de Gata en Trevejo. En in het ernaast gelegen Las Hurdes gebied gehuchten als El Gasco, Aceitunilla en Sauceda, waar je traditionele leistenen huizen kunt bewonderen.

Andere mooie authentieke dorpen in Extremadura vind ik verder de witte dorpen La Lapa en Feria; het over de Jerte vallei uitkijkende dorpje El Torno; en de op Sevilla lijkende plaats Zafra.

TIP! Ben je geïnteresseerd in de architectuur van leistenen huizen? Bezoek dan ook de zwarte dorpen van Guadalajara in Castilla La Mancha.

Ontdek een roemrijk verleden

Het Romeins Theater van Merida in Extremadura

In deze onbekende regio ten zuidwesten van Madrid liggen ook plaatsen en bouwwerken die getuigen van een roemrijk verleden. En die zeker een bezoek waard zijn tijdens je vakantie in Extremadura.

In de stad Mérida getuigen een Romeinse theater, amfitheater en brug van een roemrijk Romeins verleden. Evenals de Romeinse brug van Alcántara (een van de best bewaarde Romeinse bruggen van Spanje). En natuurlijk de talrijke Romeinse overblijfselen op de Zilverroute.

Het Moorse verleden is terug te vinden in de steden Badajoz (met Arabisch fort) en Cáceres (met intacte Middeleeuwse binnenstad). Maar ook in het Arabische fort van spookdorp Granadilla.

En het roemrijke Christelijke verleden vind je terug in het klooster van Guadalupe, de stad Plasencia (eind twaalfde eeuw gesticht aan de Zilverroute), de plaats Jerez de los Caballeros (waar in de dertiende eeuw de Tempeliers Orde gevestigd was) en de plaats Trujillo (geboorteplaats van o.a. Francisco Pizarro, die in de zestiende eeuw rijk terugkwam uit Amerika).

Tip! Rij, fiets of wandel tijdens je vakantie in Extremadura een stuk van de historische Zilverroute (GR 100). Onderweg kun je korting krijgen met een speciale “paspoort” of “motorkaart”

Kom meer te weten over de Iberico ham

Iberico varkens in een dehesa in Extremadura (Spanje)

Liefhebbers van Spaanse Iberico ham zullen het ongetwijfeld weten: een van de beste Iberico hammen komt uit Extremadura! Op de uitgestrekte dehesas van deze regio in Midden Spanje kunnen de Iberico varkens of pata negra varkens (=zwartvoet varkens) zich rijkelijk te goed doen aan eikels (bellotas). En goed bewegen.

De lokale bevolking kent er een lange traditie van ham maken. Met als fantastisch culinaire resultaat: de jamón ibérico.

Gebruik je vakantie in Extremadura om meer te weten te komen over deze heerlijke Spaanse ham! Ga op de dehesas op zoek naar pata negra varkens. Kijk hoe hammen gedroogd worden. En proef de verschillende soorten hammen.

TIP! Volg de ham route door de Sierras de Badajoz (ten zuiden van Zafra) en/of de Montánchez ham route (tussen Cáceres en Trujillo).

Of beleef Extremadura tijdens een feest

Een heel bijzondere manier om een plaats of gebied in Spanje te beleven vind ik altijd tijdens een feest. Jij ook? Kijk dan of je tijdens je vakantie in Extremadura een van de vele feesten in Extremadura mee kunt maken. Er zijn zo veel feesten in deze nog onbekende regio in Midden Spanje die de moeite waard zijn!

Bijvoorbeeld de Carnaval in Badajoz, Emérita Lúdica (=Romeinse feesten) in Mérida, Día del Jamón (=dag van de ham) in Monesterio of El Chíviri (=muziekfeesten) in Trujillo.

TIP! Ben je in de week voor Pasen op vakantie in Extremadura? Bezoek dan een Semana Santa processie in Cáceres, Badajoz, Jerez de los Caballeros of Mérida.

TIP! Ben je in juli of augustus op vakantie in Extremadura en hou je van theater? Ga dan naar het Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida.

Conclusie

Culturele bezienswaardigheden in Extremadura (Spanje)

Deze onontdekte parel in het binnenland van Spanje is dus een prachtige plek voor een natuurvakantie, een cultuurvakantie of een actieve vakantie. Of je nu houdt van vogelkijken, fietsen, wandelen, paardrijden, kanoën, abseilen, paragliden of fotograferen. Het kan allemaal tijdens een vakantie in Extremadura!

En hou je meer van een cultuurvakantie in Spanje, dan kun je genieten van prachtige steden en idyllische dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Bovendien kun je een vakantie in Extremadura prachtig combineren met een vakantie in Madrid of een andere vakantie in Midden Spanje. Ja zelfs met een vakantie in Andalusië.

Sfeervolle accommodaties in Extremadura

 Extremadura vakanties

10-daagse rondreis door Extremadura

Ik ben gek op de afwisselende natuur en talloze eeuwenoude plaatsen die Spanje rijk is. Daarom vind ik de "Fly Drive Extremadura" van Tejeda Travel ook zo mooi. Tijdens deze vakantie in Extremadura beleef je het echte Spanje. In interessante steden als Cáceres, Trujillo en Mérida. En in natuurgebieden die een paradijs zijn voor wandelaars en vogelliefhebbers.

12-daagse Cultuur & Natuur rondreis Extremadura

Maar ook de 12-daagse cultuur- en natuurrondreis door Extremadura van Ardanza Reizen vind ik een topper. In deze ongerepte  niet-toeristische regio met cultuurschatten, prachtige natuurparken en grote vogelrijkdom in Midden Spanje proef je het échte Spanje! Bij deze Fly Drive bezoek je o.a. MéridaCáceresTrujillo, het klooster van Guadalupeen natuurreservaat Monfragüe.

16-daagse rondreis cultuur en natuur Midden Spanje

Kun je ruim 2 weken op vakantie naar Spanje? Kijk dan eens naar de "Midden Spanje; cultuur en natuur" rondreis van Tejeda Travel. De autovakantie begint in Madrid. En neemt je vervolgens mee naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de Sierra de Gredos en Monfragüe. Hier beleef je het echte Spanje!
Nieuwe pagina's

 1. Hotel los Castaños – een charmehotel in de buurt van Ronda (Andalusië)

  Aug 16, 19 11:29 AM

  Zoek je voor een ontspan-/actieve vakantie in Andalusië een klein landelijk hotel? Lees dan meer over Hotel los Castaños bij Ronda, in de bergen van Málaga.

  Lees meer

 2. Synagoge van Úbeda

  Aug 15, 19 11:09 AM

  Op vakantie naar UNESCO stad Úbeda in de provincie Jaén in noordoost Andalusië? Bezoek dan de Joodse synagoge! Lees op Spanje voor Jou info over de ontdekking, functie en openingstijden van de synagog…

  Lees meer

 3. Úbeda, Baeza en Jaén - dé Renaissance steden van Andalusië

  Aug 13, 19 07:18 AM

  Maak een rondreis langs Úbeda, Baeza en Jaén in Zuid Spanje! Op Spanje voor Jou vind je info en tips voor een bezoek aan dé Renaissance steden van Andalusië.

  Lees meer