Nationaal Park Monfragüe in Extremadura - Roofvogelparadijs

Hou je van natuur? Dan mag je natuurpark Monfragüe niet missen als je op vakantie in Extremadura bent! Het aan de Tajo rivier gelegen natuurgebied in de provincie Cáceres is een van Spanje’s 15 nationaal parken. Bovendien is het een van de belangrijkste roofvogelgebieden in Europa.

Een absolute must dus voor ieders vakantie in Midden- Spanje. En dan vooral voor natuurliefhebbers, vogelaars en (natuur-) fotografen. 

Nationaal Park Monfragüe in Extremadura - Foto: Gertjan de Zoete

Op deze pagina vertel ik onder andere meer over:

Vogels kijken in Monfragüe

Slangenarend in natuurpark Monfragüe (Midden-Spanje) - Foto: Gertjan de Zoete

Nationaal Park Monfragüe is waarschijnlijk de bekendste trekpleister van de regio Extremadura in Midden-Spanje. Het uitgestrekte natuurgebied met een omvang van ongeveer 10 x 30 kilometer strekt zich grotendeels uit langs de randen van de Tajo rivier en vormt een paradijs voor roofvogels. 

Het is dan ook een van Europa's belangrijkste roofvogelgebieden. Zo is het het leefgebied van Spaanse keizerarenden, dwergarenden, steenarenden, monniksgieren, vale gieren, zwarte wouwen, oehoe’s en meer.

Dus wil je roofvogels spotten, dan is dit natuurpark in Extremadrua een fantastische bestemming! En dan vooral de Peña Falcón rots in Monfragüe, die ook wel Salto del Gitano genoemd wordt.

Ria's tips:

  • Vogelaar en natuurfotograaf Gertjan, die eigenaar is van de vakantiehuizen van Finca las Abubillas, vertelt zijn gasten graag over de vogels die je in Monfragüe kunt zien en hoe je ze kunt fotograferen.
  • Ook als je geen gast van Finca las Abubillas bent, kun je met Gertjan mee op excursie naar de Peña Falcon rots.
  • Finca las Abubillas kan voor gasten een schuilhut in Monfragüe voor je regelen om vogels te spotten en fotograferen.

Terug naar boven>>

Mooie uitzichtpunten in Monfragüe

Uitzichtpunt Mirador del Salto del Gitano in Monfragüe

Je kunt het aan de Tajo en Tietar rivier gelegen natuurpark vanaf diverse mooie uitzichtpunten bewonderen. De twee bekendste uitzichtpunten zijn de Mirador del Salto del Gitano plus de Mirador del Castillo de Monfragüe.

Maar aan de weg tussen La Herguijuela en Villareal de San Carlos liggen nog meer mooie uitzichtpunten als de Mirador el Pliegue, de Mirador Malavuelta en de Mirador de la Higuerilla.

Wil je het natuurpark vooral per auto verkennen, rij dan via La Herguijuela het natuurgebied binnen en rij vervolgens in zuidelijke richting, voorbij Villareal de San Carlos en naar Torrejón el Rubio. Of andersom natuurlijk.

En stap onderweg uit bij in ieder geval een aantal van de uitzichtpunten (=miradores).

Terug naar boven>>

Wandelroutes in Monfragüe

Wandelen langs de Tajo rivier in natuurpark Monfragüe - Foto: Gertjan de Zoete

Een prachtige manier om het vogelrijke natuurpark in Midden-Spanje te ervaren, is al wandelend.

Er zijn talrijke wandelroutes door Monfragüe uitgestippeld, die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. 

Op de website van natuurpark Monfragüe vind je een overzicht van deze wandelroutes. De kortste route is 8 kilometer (de groene route) en de langste is 23 kilometer (de zwarte route). In moeilijkheidsgraad variëren de routes vervolgens van makkelijk (=baja) tot redelijk moeilijk (=media).

De gele (9km), groene (8km) en zwarte route (23km) zijn makkelijke routes. En de rode (16km), blauwe (19km), paarse (13km) en bruine route (14km) zijn wat zwaardere routes.

Let op: de website van het natuurpark is in het Spaans, maar als je onder iedere route op “mapa” klikt, word je doorverwezen naar een omschrijving (plus kaart) van een specifieke route, die je ook in het Engels kunt lezen.

Tips:

Bezoek ook het bezoekerscentrum (=Centro de Visitaties del Parque Nacional de Monfragüe) in Villareal de San Carlos.

De rode wandelroute voert naar het kasteel van Monfragüe (Castillo de Monfragüe), dat boven de vogelrijke Peña Falcón rots uitsteekt en een prachtig uitzicht biedt op de omgeving. 

Terug naar boven>>

Met de auto naar Monfragüe

Vanuit Madrid neem je de A5 snelweg in zuidwestelijke richting naar Badajoz. 

Vervolgens kun je na Navalmoral de la Mata de EX-A1 richting Plasencia nemen om vervolgens bij Malpartida de Plasencia de EX-208 richting Villareal de San Carlos, in het hart van nationaalpark Monfragüe, te nemen.

Maar je kunt ook wat langer op de A5 blijven en de snelweg verlaten bij Jaraicejo, om van hieruit de EX-385 en EX-208 naar Torrejón el Rubio en vervolgens Villareal de San Carlos te nemen. 

De reistijd per auto vanuit Madrid naar Monfragüe is ongeveer 3 uur.

Tips:

  • Combineer een bezoek aan Monfragüe met een bezoek aan de historische steden Trujillo, Cáceres, Mérida, Badajoz en Plasencia.
  • Vanuit Toledo of Salamanca is het circa 2 uur rijden naar Monfragüe.

Terug naar boven>>

Parkeren in Monfragüe

Als je de EX-208 weg naar Monfragüe volgt, kom je vanzelf langs twee parkeerplaatsen:

  • Komend vanuit Villareal de San Carlos in het noorden kom je eerst bij de parkeerplaats van Fuente del Francés;
  • Volg je de weg langs de rivier, dan kom je na een paar minuten bij de volgende parkeerplaats, van waaruit je naar de Peña Falcón rots (of Salto del Gitano) en naar het kasteel van Monfragüe kunt wandelen.  
Parkeerplaatsen in Nationaal Park Monfragüe

Daarnaast is er nog een parkeerplaats in het dorpje Villareal de San Carlos, van waaruit de gele wandelroute vertrekt.

Terug naar boven>>

Overnachten bij nationaalpark Monfragüe

Mijn favoriete uitvalsbasis voor het verkennen van natuurpark Monfragüe is Finca las Abubillas, op 20 minuten rijden van het Nationaal Park, omdat dit kleine vakantiepark met Nederlandse eigenaren zo veel extra biedt:

Luxe bungalows van Finca las Abubillas

De comfortabele en sfeervolle vakantiehuizen van Finca las Abubillas zijn gelegen in een prachtige omgeving van dehesas met eeuwenoude eikenbomen en zwartvoet varkens, waarin je eindeloos kunt wandelen en vogels spotten.

De Nederlandse eigenaren Gertjan en Elly hebben voor hun gasten wandelroutes in de omgeving van hun finca uitgestippeld, een buitenzwembad aangelegd plus twee schuilhutten gebouwd om vogels te spotten en fotograferen.

Bovendien kunnen zij je helpen met het huren van een schuilhut in het Nationaal Park, kan Gertjan uitleg geven over welke vogels je in Monfragüe tegenkomt plus hoe je er mooie foto's van kunt schieten én kan Gertjan je mee op excursie naar Monfragüe nemen.

Je kunt in de omgeving van Monfragüe echter ook overnachten in een charmante B&B, klein hotel of appartement. Of op een camping:

Hotel Palacio Viejo de Las Corchuelas (Torrejón el Rubio)

Buiten het plaatsje Torrejón el Rubio kun je sfeervol overnachten op een oude boerderij met heerlijk buitenzwembad: Palacio Viejo de las Corchuelas.

Het rustig gelegen landelijke hotel is gelegen aan de voet van de Corchuelas bergen in natuurpark Monfragüe. En beschikt naast kamers ook over een buitenzwembad, grote tuin, restaurant plus 4-persoons appartement.

B&B Casa Rural el Rincón de Monfragüe (Malpartida de Plasencia)

Casa Rural el Rincón de Monfragüe is een verzorgde, comfortabele en warm ingerichte B&B die zich bevindt in een prachtig opgeknapt landhuis in het plaatsje Malpartida de Plasencia, op 20 minuten rijden in noordelijke richting vanuit nationaalpark Monfragüe.

En die ’s ochtends een heerlijk vers ontbijtbuffet met veel lokale producten serveert.

B&B Encantos De Monfragüe (Malpartida de Plasencia)

Een ander gezellig en comfortabel landelijk hotel in de omgeving van nationlaalpark Monfragüe vind ik Encantos de Monfragüe, een B&B die zich eveneens bevindt in een opgeknapt landhuis in het plaatsje Malpartida de Plasencia.

De B&B beschikt over zeven kamers, een kleine tuin plus een buitenzwembad.

Parador Hotel van Plasencia (Plasencia)

Een absolute aanrader vind ik ook het parador hotel van Plasencia, dat zich bevindt in een voormalig klooster uit de vijftiende eeuw. Maak een reis terug in de tijd en geniet er van een prachtige oude kloostergang en kapel, klassiek ingerichte kamers, een uitstekende lokale keuken, een buitenzwembad en meer.

Het comfortabele hotel is gelegen in de oude binnenstad van het prachtige stadje Plasencia. En ligt op maar 30 minuten rijden van Nationaal Park Monfragüe.

Appartamenten Posada de Monfragüe (Malpartida de Plasencia)

Overnacht je liever in een comfortabel appartement? Kijk dan eens naar de modern ingerichte appartementen van Posada de Monfragüe in het plaatsje Malpartida de Plasencia.

Je kunt er verblijven in luxe 2- tot 6-persoons appartementen, die allemaal over een jacuzzi plus eigen balkon/terras beschikken. 

Bovendien is er een tuin met gemeenschappelijk buitenzwembad.

Appartementen La Solana (Malpartida de Plasencia)

Of je kunt verblijven in een 2- of 4-persoons appartement van La Solana, eveneens in het plaatsje Malpartida de Plasencia.

De rustieke appartementen bevinden zich in een traditioneel gebouw met gezellige binnenplaats, grote tuin plus gemeenschappelijk zwembad.

Ook leuk voor als je met kinderen op vakantie bent. En bovendien kun je hier je hond mee op vakantie nemen.

Camping Parque Natural de Monfragüe

En ben je met je eigen caravan of tent op vakantie in Extremadura? Dan kun je verblijven op Camping Parque Natural de Monfragüe, die zich bevindt tussen Malpartida de Plasencia en Villareal de San Carlos.

Deze rustig en mooi gelegen camping in Extremadura (Midden-Spanje) beschikt over 130 schaduwrijke staanplaatsen, 18 bungalows plus een zwembad. En staat honden toe.

Het is een prima uitvalsbasis voor een wandelvakantie of vogelkijkvakantie in Extremadura. 

NB. Je kunt een bungalow op Camping Monfragüe ook boeken via Booking.

Terug naar boven>>