Vogels kijken bij de Peña Falcon in het Monfragüe park in Extremadura

Het Nationaal park Monfragüe in de regio Extremadura in Spanje staat bekend als de beste plek in Europa om roofvogels te spotten. En steeds meer vogelaars, spotters en natuurfotografen weten waar ze zich moeten opstellen om zoveel mogelijk vogels te kunnen zien: bij de Peña Falcon rots. Doordat de parkeerplaats bij de rots echter klein is, zal het er nooit al te druk zijn...

Peña Falcon rots in Monfragüe (Extremadura) | Foto: Gertjan de Zoete

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Ook Elly en ik gaan regelmatig naar dit kleine vogelparadijs in het Monfragüe park. Zo ook op deze heerlijke zomerse avond. We zetten ons op een zeteltje op het plankier dat uitzicht biedt op de Peña Falcon rots aan de overkant van de rivier de Taag, een immens brok natuursteen dat prachtig gekleurd wordt door korst- en andere mossen.

We zien gieren…

Een vale gier in Monfragüe in Extremadura (Foto: Gertjan de Zoete)

Op het allerhoogste punt van de Peña Falcon rots, die in het Spaans ook wel de Salto del Gitano genoemd wordt, steekt eigenwijs een door weer en wind getekende steeneik zijn takken de hemel in. Iets onder deze boom zien we de eerste gieren zitten. Door de verrekijker zijn ze uitstekend te zien. 

Nog lager vinden we er meer. Sommigen zitten in een groepje bijeen, maar er zijn ook enkele paartjes die zich bij hun nest ophouden.  Een nest dat zich op een plat stuk rots bevindt en niets meer dan een slordig hoopje takken is waar zich één jonge gier ophoudt die al volledig in verenkleed is. De jonge gier wappert continu met de vleugels en krijst schijnbaar wanhopig hongerig om aandacht.

Het zijn vooral vale gieren die zich rond de Peña Falcon ophouden, maar op het achterste stuk ontdekken we ook een veel donkerder gekleurde gier tussen een groepje vale gieren: de monniksgier. Deze gier broedt niet op rotsen, maar bouwt een immens nest in de top van een kurkeik. Monniksgieren broeden vooral in het meer zuidelijke en ontoegankelijke deel van het Nationaal Park, waar absolute rust heerst. 

En dan ineens krijgen we nog een andere soort gier in de kijker! We dachten even een vliegende ooievaar in beeld te hebben, maar het blijkt de aasgier te zijn. Dit is de kleinste van de drie gierensoorten die hier is te zien. Hij is voornamelijk zwartwit, maar heeft een kenmerkende oranje-gele kop. Ook deze soort broedt op de rots. Zo hoeven we dus niet eens veel moeite te doen om deze drie soorten hier in beeld te krijgen.

… arenden...

Slangenarend in Extremadura, Midden-Spanje (Foto: Gertjan de Zoete)

Behalve gieren zien we met wat speurwerk ook arenden vanaf onze zitplaats. We zien op deze mooie zomeravond zowel de slangenarend als de dwergarend. De Spaanse keizerarend en de steenarend zien we vanavond niet, maar ook deze soorten worden hier met regelmaat waargenomen.

En dan is er ook nog een paartje slechtvalken die al jarenlang hun nest op de rots hebben. Regelmatig horen we hun schorre roep en zien we ze tussen de gieren doorvliegen. En o, wat zijn die dan toch klein! Terwijl de slechtvalk notabene een van de grotere soorten valken is.

… een blauwe rotslijster…

Een blauwe rotslijster op de Peña Falcon rots in Monfragüe (Foto: Gertjan de Zoete)

Van bovenaf de rots hier vlak aan de parkeerplaats horen we opeens een vogel zingen. Het is de blauwe rotslijster: een op een merel gelijkende vogel, die echter een prachtige blauwe kleur heeft die vooral opvalt als de zon erop schijnt.

Er zitten verschillende paartjes bij de rots. Dit maakt onze avond helemáál geslaagd. Want veel vogelkijkers willen het zien van een rotslijster graag aan hun lijstje kunnen toevoegen.

… een grijze gors…

De grijze gors (Foto: Gertjan de Zoete)

Naast de rotslijsters scharrelt er nog een kleine vogel rond op de Peña Falcon: een grijze gors. Op het eerste gezicht is dit een onbeduidend vogeltje, maar owee als je hem in de kijker krijgt. Hij is heel fijntjes getekend met prachtige kleuren die uit het fijnste grijs en het zachtste roze-bruin zijn samengesteld.

Langs de rotsen scheren overigens ook onophoudelijk zwaluwen. We zien vooral rotszwaluwen, maar er zitten ook roodstuitzwaluwen en ‘gewone’ huiszwaluwen tussen. 

We vervelen ons geen seconde met de continu boven ons hoofd vliegende gieren en zwaluwen! Af en toe geeft een gier zelfs een speciale voorstelling door op tien meter langs ons te vliegen, waarbij we het zwoeffff van de vleugels horen...

… en ooievaars

Ooievaars in Extremadura, Spanje (Foto: Gertjan de Zoete)

Als afsluiter verschijnen er nog twee zwarte ooievaars, die zich na een rondje boven de rots af laten zakken tot vlak boven het water.

En daar, op drie meter boven het oppervlak van de Taag, landen ze op een rots waar hun nest zit, waar drie hongerige jonge zwarte ooievaars reikhalzend uitzien naar hun avondeten. Onze avond kan niet meer stuk! 

Zelf vogels spotten bij de Peña Falcon in Monfragüe

Hou jij van vogels spotten en natuurfoto’s maken, dan is vogels kijken bij de Peña Falcon rots in het Monfragüe park in Extremadura eigenlijk een niet te missen ervaring! Maar ook voor andere wandel- en natuurliefhebbers vind ik deze plek in Midden-Spanje een absolute aanrader.

Je kunt de auto parkeren op een kleine parkeerplaats in de buurt van de Peña Falcon rots (ligt aan de EX 208 weg).

Ria's tips:

 • Verblijf voor je bezoek aan de Peña Falcon rots in Monfragüe in een van de vakantiehuizen van Finca las Abubillas, die gerund worden door Gertjan en zijn vrouw en die op een half uur rijden van de rots liggen. Gertjan vertelt zijn gasten graag meer over de dieren die je in het natuurpark kunt zien en hoe je ze kunt fotograferen.
 • Ook als je geen gast van Finca las Abubillas bent, kun je met Gertjan mee op excursie naar de Peña Falcon rots.
 • Gertjan en Elly kunnen een schuilhut in het Monfragüe park voor je regelen én hebben zelf twee schuilhutten op hun landgoed om vogels te spotten en fotograferen.

Alle foto's zijn genomen door en in eigendom van Gertjan de Zoete.

Lees meer over Extremadura

Sfeervolle accommodaties in Extremadura
Nieuwe pagina's

 1. Een uitdagende óf ontspannen fietsvakantie in Spanje

  Mar 05, 21 06:32 AM

  De mooiste fietsgebieden voor een fietsvakantie in Spanje, mooiste fietsreizen naar Spanje en beste periode om te fietsen in Spanje.

  Lees meer

 2. Casa el Naranjo – Nederlandse B&B in Málaga voor fietsliefhebbers

  Mar 04, 21 06:30 AM

  Zoek je een Nederlandse B&B voor een wandel- of fietsvakantie in het binnenland van Andalusië? Lees dan meer over B&B Casa el Naranjo op Spanje voor Jou.

  Lees meer

 3. Op vakantie in Granada (Andalusië) - Moorse invloeden, bergen en zee

  Mar 04, 21 06:22 AM

  Een vakantie Granada is meer dan het Alhambra zien! Geniet van ongeschonden berglandschappen en witte dorpen. Tips voor cultuur-/ actieve vakantie Zuid-Spanje.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder