Cáceres: één van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje

Ken jij Cáceres in Spanje? Deze bij velen nog onbekende stad in de regio Extremadura heeft een prachtig ommuurde Middeleeuwse binnenstad met romantische smalle straatjes.  Waarin nog sporen van Romeinen, Moren en Joden te zien zijn…

Plaza Mayor en Bujaco toren van Werelderfgoed stad Caceres in Spanje

Deze Werelderfgoed stad in Spanje is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cáceres in de regio Extremadura.

Zij bevindt zich 300 kilometer ten zuidwesten van Spanje’s hoofdstad Madrid. En ligt aan de zogenaamde Zilverroute (=Vía de la Plata), een oude Romeinse weg die van Zuid naar Noord Spanje loopt en die een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela vormt.

In de buurt van deze prachtige Middeleeuwse stad in Midden Spanje liggen bovendien nog andere mooie bezienswaardigheden als de steden Trujillo, Mérida, Plasencia en Badajoz,het klooster van Guadalupe en nationaal park Monfragüe.

Je kunt Cáceres dus uitstekend bezoeken tijdens een autovakantie door Extremadura. Maar ook als tussenstop als je op weg bent van Madrid of Salamanca naar bijvoorbeeld Sevilla in Andalusië. Op deze pagina vertel ik meer over de mooiste bezienswaardigheden van Cáceres. Bovendien geef ik tips over:

Mooiste bezienswaardigheden in Cáceres

Monumentale binnenstad van Cáceres

Wandelen langs de binnenkant van de stadsmuur van Cáceres in Spanje
Arabische Bujaco toren in Middeleeuwse plaats Cáceres
San Mateo kerk in Spaanse Werelderfgoedstad Cáceres

De absolute topbezienswaardigheid van Cáceres is natuurlijk de oude ommuurde binnenstad, die bestaat uit een labyrint aan smalle straatjes met hierin talrijke idyllische pleintjes, paleizen, kerken en kloosters. O.a. de Santa Maria kerk en het Moorse Veleta paleis.

De meeste paleizen, kerken en kloosters dateren uit de twaalfde tot de zestiende eeuw, toen de stad na de verovering van de Christenen op de Moren als politiek- en handelscentrum tot bloei kwam. 

In talrijke bouwwerken, onder andere in de stadsmuur, zijn nog sporen uit de Moorse en zelfs Romeinse tijd terug te vinden. Én je vindt er de oude judería (=Joodse wijk). 

Waterreservoir van Cáceres

Waterreservoir onder Valetas paleis in monumentale binnenstad van Cáceres (Spanje)

Een bezienswaardigheid in Cáceres die ik apart wil uitlichten, is het prachtige ondergrondse waterreservoir (=aljibe) van de Middeleeuwse stad. Een waterreservoir van ongeveer 10 bij 15 meter, waarin regenwater werd opgevangen. Om zo de bewoners van de hele stad van water te voorzien.

Het waterreservoir bevindt zich onder het Valetas paleis, dat deel uitmaakt van het Museo de Cáceres (=museum van Cáceres). In het Valetas paleis zijn overigens ook nog Romeine resten te zien. En bevindt zich het zogenaamde Centro de Divulgación Semana Santa de Cáceres (= centrum over de Goede Week in Cáceres).

Voordat je het waterreservoir bereikt, kun je dus eerst de kledingdrachten die de verschillende broederschappen van Cáceres tijdens de Semana Santa (=Goede week) dragen.

De Plaza Mayor van Cáceres

Gemeentehuis op de Plaza Mayor in Cáceres (Spanje)

Een andere mooie bezienswaardigheid in Cáceres vind ik verder de Plaza Mayor van deze Werelderfgoed stad in Spanje. Een groot en gezellig plein, dat zich bevindt aan de voet van de oude ommuurde binnenstad van Cáceres. 

Als je bij de Arco de la Estrella (=boog van de ster) op het plein de trap oploopt, kom je uit in de ommuurde binnenstad.

Op het plein bevinden zich o.a. het gemeentehuis van Cáceres, de Bujaco toren en Púlpitos toren plus verschillende cafés en restaurants.

Tip: Kijk ook naar boven als je door de straatjes van Cáceres in Spanje loopt. Want in de torens van veel gebouwen hebben ooievaars er hun nesten gemaakt!

Terug naar boven>>

Beleef Cáceres tijdens een feest

Goede Week klederdrachten van broederschappen in Cáceres (Spanje)

Een bijzondere manier om de stad Cáceres in Spanje te beleven is tijdens de Semana Santa, oftewel de Goede Week. Als paasprocessies door de smalle straten van deze Middeleeuwse plaats in Extremadura trekken.

Een heel andere, maar zeker niet minder bijzondere manier om Cáceres te beleven is verder tijdens het jaarlijkse Vogelfestival van Cáceres (Festival de las Aves de Cáceres). Met wandelingen, fotowedstrijden, tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen, die allen in het teken van vogels oberveren staan.

En hou je muziek, kunst en dans? Kom dan in mei naar het drukbezochte WOMAD festival in de oude binnenstad van Cáceres! Een internationaal festival, dat als doel heeft om interculturaliteit en tolerantie te bevorderen.

Terug naar boven>>

Hotels in Cáceres

Parador hotel van Cáceres

Maar je kunt in Cáceres ook overnachten in een Parador hotel! De Parador de Cáceres is gelegen in de oude Middeleeuwse binnenstad, in een paleis uit de veertiende eeuw.

In het interieur van dit 4-sterren hotel zijn nog verschillende originele elementen als gewelven, houten plafonds terug te vinden.

Verder beschikt het hotel over ruime en comfortabele kamers, een rustgevende tuin, een bar en een goed restaurant. 

NH hotel Palacio de Oquendo

Op het gezellig Plaza de San Juan plein van Werelderfgoedstad Cáceres in Midden-Spanje kun je vervolgens overnachten in het NH hotel Palacio de Oquendo, een voormalig paleis uit de zestiende eeuw.

Al zijn de kamers misschien wat steriel (doch modern en comfortabel), de rest van het interieur van dit 4-sterren hotel met restaurant in Extremadura is werkelijk sfeervol.

En neemt je mee terug de tijd in.

5-sterren hotel & Spa Palacio de Arenales

Of wat zeg je ervan om je vakantie in Extremadura door te brengen in een zeventiende eeuws paleis in Cáceres dat het vakantieverblijf van een adellijke familie is geweest?

Hotel Hospes Palacio de Arenales ligt 3 kilometer buiten het historisch centrum van de Middeleeuwse plaats Cáceres.

En beschikt over een Wellness centrum, buiten- en binnenzwembad, buitenspeeltuin voor kleine kinderen plus heerlijk restaurant. 

In dit luxe hotel in Midden-Spanje, dat overigens ook honden toelaat, kom je helemaal tot rust!

Hotel Barceló Cácares V Centenario

Ga je met kinderen op vakantie naar Cáceres in Midden-Spanje?

Dan kan ik Hotel Barceló Cáceres V Centenario warm aanbevelen.

Dit groot maar kindvriendelijk hotel, dat zich bevindt in een rustige buitenwijk van Cáceres, heeft een mooie tuin met buitenzwembad en bar.

En beschikt bovendien over 4-persoons familiekamers met een 2-persoons bed plus een stapelbed voor 2 kinderen.

Hotel Iberia Plaza Mayor

Ben je op zoek naar een eenvoudig maar authentiek hotelletje in de oude binnenstad van deze prachtige Middeleeuwse plaats in Midden-Spanje?

Kijk dan eens naar Hotel Iberia Plaza Mayor.

Dit sfeervol hotel in de regio Extremadura ligt bij het mooiste plein van Cáceres: de Plaza Mayor. En bevindt zich in een paleis uit de negentiende eeuw.

De inrichting is een mix van klassiek en modern, waarbij authentieke elementen zoveel mogelijk behouden zijn.

Honden zijn toegestaan. En een parkeerplaats ligt op ca. 100 meter van het hotel.

Terug naar boven>>

Appartementen in Cáceres

Apartamentos Plaza Mayor 35

Verblijf je liever in een appartement tijdens jouw stedentrip naar Cáceres in Spanje, dan vind ik de appartementen Apartamentos Plaza Mayor 35 een topper.

De moderne en comfortabele appartementen bevinden zich op het mooiste plein van deze Middeleeuwse plaats in Extremadura: de Plaza Mayor! Dat een perfecte uitvalsbasis vormt voor het verkennen van de UNESCO stad.

De meeste appartementen hebben een slaapkamer met 2-persoons bed en een comfortabele 2-persoons slaapbank in de woonkamer.

En één appartement beschikt over twee slaapkamers (plus 2-persoons slaapbank).

Appartementen Soho Boutique Plaza Mayor Cáceres

Ook de appartementen van Soho Boutique Plaza Mayor Cáceres zijn prachtig én centraal gelegen aan de Plaza Mayor in de oude binnenstad van Cáceres in Midden-Spanje.

En zijn comfortabele appartementen met een moderne inrichting.

Er is een 2- tot 4-persoons appartement en een 5- tot 6-persoons appartement.

4/6-persoons appartement Plaza Mayor Cáceres

En dan is er nog het ruime en comfortabele Apartamento Plaza Mayor Cáceres.

Een modern en smaakvol ingericht appartement, dat eveneens pal aan de Plaza Mayor van deze prachtige Middeleeuwse plaats in Midden-Spanje ligt.

En dat beschikt over twee 2-persoons slaapkamers plus comfortabele slaapbank in de woonkamer.

Een droom!

Boutique appartementen La Concepción

En dan zijn er nog de huisdiervriendelijke Boutique appartementen La Concepción, die zich bevinden op het gezellige Plaza de la Concepción plein, op 300 meter van de Plaza Mayor.

Wat een warm en stijlvol ingerichte appartementen in Cáceres (Spanje) zijn dit!

De meerderheid bestaat uit een slaapkamer voor 2 personen met comfortabel 2-persoons slaapbank in de woonkamer.

Maar er is ook een appartement met 2 slaapkamers (plus 2-persoons slaapbank).

Een leuk detail voor als je met kleine kinderen op vakantie naar Cáceres gaat: op de Plaza de la Concepción bevindt zich een kleine speeltuin.

Terug naar boven>>

Rondreizen met bezoek aan Cáceres

8-daagse rondreis Werelderfgoedsteden rond Madrid

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoed steden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia.

Plus wijnstad Valladolid.

Heb je nog wat meer tijd, dan raad ik je aan om nog een dag Ávila aan deze vakantie in Midden-Spanje vast te plakken.

Dit is absoluut geen probleem voor AmbianceTravel. Want iedere reis kan op maat aangepast worden.

10-daagse rondreis door Extremadura

Ik ben gek op de afwisselende natuur en talloze eeuwenoude plaatsen die Spanje rijk is.

Daarom vind ik de autovakantie "Fly Drive Extremadura" van Tejeda Travel ook zo mooi.

In dit dunbevolkt, niet toeristisch gebied in Midden Spanje beleef je het echte Spanje!

In interessante steden als Cáceres, Trujillo en Mérida.

En in natuurgebieden die een paradijs zijn voor wandelaars en vogelliefhebbers.

16-daagse rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje

Heb je meer tijd voor een vakantie in Midden-Spanje? Dan vind ik de individuele rondreis "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel een topper.

De 16-daagse autovakantie begint in Madrid.

En gaat van daaruit verder naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Lees meer over Extremadura

Terug naar boven>>