Wandelroute langs resten van Romeinse stad Emerita Augusta (Mérida)

Geniet met deze wandelroute langs de resten van de Romeinse stad Emerita Augusta van het rijke Romeinse verleden van de stad Mérida in de regio Extremadura in Spanje! 

Want doordat de stad op het kruispunt van twee belangrijke noord-zuid en oost-west wegen door Spanje lag, is zij een van de belangrijkste steden in het gehele Romeinse Rijk geweest!

Zuilen van het Romeinse theater in Mérida (Extremadura, Spanje)

Het was het economische, sociale en politieke hart van de Romeinse provincie Lusitania. Hierdoor heeft ze veel mensen gehuisvest, van water voorzien en vermaakt. Zo waren er maar liefst drie aquaducten die de inwoners van water voorzagen en kon het Romeinse volk vertier vinden in het theater, amfitheater en circus van de stad.

Met deze wandelroute langs de overblijfselen van de Romeinse stad Emerita Augusta krijg je een prachtige indruk hoe de Spaanse stad Mérida er in de Romeinse tijd heeft uitgezien.

Tip: Wil je proeven hoe het leven in deze Romeinse stad in Spanje is geweest, kom dan in de zomer naar de Romeinse feesten in Mérida!

Begin- en eindpunt wandelroute

De wandelroute begint en eindigt bij de parkeerplaats van het Romeinse theater in de Cabo Verde straat, op ongeveer 400 meter van het Romeinse theater. Dit is de enige parkeerplaats in de stad die ook geschikt is voor grotere voertuigen als bussen en campers.

Beschrijving wandelroute

Vanaf de parkeerplaats loop je over de calle Cabo Verde richting het Plaza Margarita Xirgu plein, waar zich de overblijfselen van theater en amfitheater van Emerita Augusta bevinden.

Het is een wandeling van een kleine 5 minuten, waarbij je onderweg door een gezellig park met speeltuin komt. 

Tip! Op de Plaza Margarita Xirgu ligt ook het Nationale museum voor Romeinse kunst (in het Spaans: Museo Nacional de Arte Romano) met talrijke voorwerpen die gevonden zijn in de Romeinse stad Emerita Augusta.

Het "Pórtico del Foro", deel van het Forum Romanum van de Romeinse stad Emerita Augusta (Mérida)

Vervolgens wandel je verder naar de overblijfselen van het Forum Romanum dat het economische, politieke en sociale hart van Emerita Augusta is geweest. In de Calle Sagasta kun je de overblijfselen van de Tempel van Diana plus de zogenaamde Pórtico del Foro (een gevel van een hoekgebouw van het Forum Romanum) bewonderen. 

Van hieruit loop je door de Calle Romero Leal en kom je uit bij het Moorse Alcazaba plus de Romeinse brug (in het Spaans: Puente Romano) over de Guadiana rivier.

Rechts afslaand kom je vervolgens langs het zogenaamde Conjunto Arqueológico de Morería waar je nog meer resten uit de Romeinse tijd vindt: delen van de Romeinse muur, van Romeinse huizen met mooie mozaïeken vloeren en meer.

Tips:

  • Met een entreekaartje voor alle Romeinse monumenten heb je ook gratis toegang tot het Alcazaba. Vanaf de muren van het Moorse fort heb je een prachtig uitzicht.
  • Vanaf de Romeinse Brug kun je oversteken naar "La Zona de la Isla" (=eilandengebied): een gezellig park op een eiland op de Guadiana rivier met talrijke outdoor activiteiten. 
  • Maak een tussenstop op een terrasje van de gezellige Plaza de España, die ligt tussen de Tempel van Diana en de Romeinse brug. 
Het Romeinse aquaduct Los Milagros in Werelderfgoed stad Mérida

Bij de eerste rotonde langs de rivier verlaat je het water weer en wandel je via de Calle Almendralejo en de Plaza de la Constitución naar de Boog van Trajanus (=Arco Trajano) die ook deel heeft uitgemaakt van het Forum Romanum van de Romeinse stad Emerita Augusta. 

En dan via de Calle Vespasiano en Calle Marquesa de Pinares naar het Milagros Aquaduct (=Acuaducto de los Milagros).

Wil je ook nog het Circus Máximus zien, dat vooral gebruikt werd voor paardenrennen, wandel dan verder via het park langs de Albarregas rivier. 

Vanaf het Romeinse Circus ben je via de Avenida de Juan Carlos II weer zo bij de parkeerplaats.

Lengte wandelroute

Deze wandelroute langs de resten van de oude Romeinse stad Emerita Augusta is ongeveer 6,5 kilometer lang.

Zonder tussenstops zou je de route in ongeveer 1,5 tot 2 uur kunnen wandelen. Maar natuurlijk wil je ook even stoppen bij de verschillende Romeinse bezienswaardigheden. En misschien wil je ook nog wel een nationaal museum van Romaanse kunst van binnen zien, een terrasje pikken of lekker lunchen op de Plaza de España en tussendoor wat winkelen.

Wil je deze Romeinse stad in Extremadura op je gemak kunnen bekijken, trek er dan een dag voor uit.

Let op: De uitgestippelde wandelroute gaat alleen niet langs de Romeinse begraafplaats plus het Casa del Mitreo, beiden in het zuidoosten van de stad. 

*Tips*

Terug naar boven>>

Met dank aan de VVV van Mérida voor de foto's op deze pagina.

Lees meer over Extremadura