Wandelroute langs resten van Romeinse stad Emerita Augusta (Mérida)

Wist je dat de Romeinse stad Emerita Augusta (het huidige Mérida, in de regio Extremadura in Spanje) een van de belangrijkste steden in het gehele Romeinse Rijk is geweest? De in 25v.Chr. door keizer Augustus gestichte stad was vanwege zijn strategische ligging op het kruispunt van twee belangrijke noord-zuid en oost-west wegen door Spanje de hoofdstad van de provincie Lusitania.

Emerita Augusta: grote Romeinse stad

Zuilen van het Romeinse theater in Mérida (Extremadura, Spanje)

Omdat de stad lange tijd het economische, sociale en politieke hart van deze Romeinse provincie is geweest, heeft ze veel mensen gehuisvest, van water voorzien en vermaakt.

Zo waren er maar liefst drie aquaducten die de inwoners van water voorzagen en kon het Romeinse volk vertier vinden in het theater, amfitheater en circus van de stad.

Met deze wandelroute langs de overblijfselen van de Romeinse stad Emerita Augusta krijg je een prachtige indruk hoe de Spaanse stad Mérida er in de Romeinse tijd heeft uitgezien.

Wil je proeven hoe het leven in deze Romeinse stad in Spanje is geweest, kom dan in de zomer naar de Romeinse feesten in Mérida.

Kaart wandelroute

Begin- en eindpunt wandelroute

De wandelroute begint en eindigt bij de parkeerplaats van het Romeinse theater in de Cabo Verde straat, op ongeveer 400 meter van het Romeinse theater. Dit is de enige parkeerplaats in de stad die ook geschikt is voor grotere voertuigen als bussen en campers.

Beschrijving wandelroute

Vanaf de parkeerplaats loop je over de calle Cabo Verde richting het Plaza Margarita Xirgu plein, waar zich de overblijfselen van theater en amfitheater van Emerita Augusta bevinden.

Het is een wandeling van een kleine 5 minuten, waarbij je onderweg door een gezellig park met speeltuin komt. 

Tip! Op de Plaza Margarita Xirgu ligt ook het Nationale museum voor Romeinse kunst (in het Spaans: Museo Nacional de Arte Romano) met talrijke voorwerpen die gevonden zijn in de Romeinse stad Emerita Augusta.

Het

Vervolgens wandel je verder naar de overblijfselen van het Forum Romanum dat het economische, politieke en sociale hart van Emerita Augusta is geweest. In de Calle Sagasta kun je de overblijfselen van de Tempel van Diana plus de zogenaamde Pórtico del Foro (een gevel van een hoekgebouw van het Forum Romanum) bewonderen. 

Van hieruit loop je door de Calle Romero Leal en kom je uit bij het Moorse Alcazaba plus de Romeinse brug (in het Spaans: Puente Romano) over de Guadiana rivier.

Rechts afslaand kom je vervolgens langs het zogenaamde Conjunto Arqueológico de Morería waar je nog meer resten uit de Romeinse tijd vindt: delen van de Romeinse muur, van Romeinse huizen met mooie mozaïeken vloeren en meer.

Tips:

 • Met een entreekaartje voor alle Romeinse monumenten heb je ook gratis toegang tot het Alcazaba. Vanaf de muren van het Moorse fort heb je een prachtig uitzicht.
 • Vanaf de Romeinse Brug kun je oversteken naar "La Zona de la Isla" (=eilandengebied): een gezellig park op een eiland op de Guadiana rivier met talrijke outdoor activiteiten. 
 • Maak een tussenstop op een terrasje van de gezellige Plaza de España, die ligt tussen de Tempel van Diana en de Romeinse brug. 
Het Romeinse aquaduct Los Milagros in Werelderfgoed stad Mérida

Bij de eerste rotonde langs de rivier verlaat je het water weer en wandel je via de Calle Almendralejo en de Plaza de la Constitución naar de Boog van Trajanus (=Arco Trajano) die ook deel heeft uitgemaakt van het Forum Romanum van de Romeinse stad Emerita Augusta. 

En dan via de Calle Vespasiano en Calle Marquesa de Pinares naar het Milagros Aquaduct (=Acuaducto de los Milagros).

Wil je ook nog het Circus Máximus zien, dat vooral gebruikt werd voor paardenrennen, wandel dan verder via het park langs de Albarregas rivier. 

Vanaf het Romeinse Circus ben je via de Avenida de Juan Carlos II weer zo bij de parkeerplaats.

Lengte wandelroute

Deze wandelroute langs de resten van de oude Romeinse stad Emerita Augusta is ongeveer 6,5 kilometer lang.

Zonder tussenstops zou je de route in ongeveer 1,5 tot 2 uur kunnen wandelen. Maar natuurlijk wil je ook even stoppen bij de verschillende Romeinse bezienswaardigheden. En misschien wil je ook nog wel een nationaal museum van Romaanse kunst van binnen zien, een terrasje pikken of lekker lunchen op de Plaza de España en tussendoor wat winkelen.

Dus wil je deze Romeinse stad in Extremadura op je gemak kunnen bekijken, trek er dan een dag voor uit.

Let op: De uitgestippelde wandelroute gaat alleen niet langs de Romeinse begraafplaats plus het Casa del Mitreo, beiden in het zuidoosten van de stad. 

Tips! 

 • Vind je deze wandelroute te lang, neem dan vanaf het Romeins theater het toeristentreintje dat o.a. rijdt langs het wat buiten het centrum gelegen Circus Máximus en Milagros aquaduct.  
 • Download vóór je bezoek aan deze Werelderfgoed stad in Midden-Spanje de plattegrond van Mérida.

Meer over de Romeinse monumenten

Op een andere pagina vertel ik meer over de Romeinse monumenten van Emerita Augusta plus over andere bezienswaardigheden in de Spaanse stad Mérida:

Terug naar boven>>


Sfeervolle accommodaties in Mérida

Je kunt tijdens je vakantie in Mérida verblijven in een hotel of appartement. Dit zijn mijn favorieten:

Charmante hotels in Mérida

Hotel Ilunion Mérida Palace

Een van mijn absoluut favoriete hotels in Mérida is Hotel Ilunion Mérida Palace. Het luxe 5-terren hotel is gevestigd in een indrukwekkend paleis uit de vijftiende eeuw, dat gelegen is aan de Plaza de España, midden in het centrum van de stad.

Het smaakvol ingerichte hotel heeft prachtige Moorse details. En op het dak van het hotel bevindt zich bovendien een dakterras met klein zwembad, van waaruit je een geweldig uitzicht op de Plaza de España hebt.

Parador hotel van Mérida

Een ander prachtig hotel in de stad Mérida vind ik het Parador hotel van Mérida, dat gevestigd is in een voormalig achttiende-eeuws klooster.

Het sfeervolle hotel heeft een authentieke binnenplaats, een rustgevende groene tuin, een klein zwembad en ruime kamers.

Bovendien ligt het midden in de stad, op ongeveer 10 minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Hotel Spa Adealba

Heel anders, maar zeker niet minder mooi vind ik designhotel Hotel Spa Adealba, dat gevestigd is in een elegant gebouw uit de negentiende eeuw.

Het romantisch hotel heeft een warme, originele inrichting. Bovendien hebben een aantal kamers een eigen jacuzzi, beschikt het hotel over een heerlijk rustgevende Spa en ligt het midden in de oude binnenstad van Mérida, op maar 30 meter van de Tempel van Diana.

Hotel Rural Cerro Principe

Verblijf je liever in een sfeervol klein hotel buiten Mérida? Kijk dan zeker eens naar Hotel Rural Cerro Principe.

Het rurale hotel is gevestigd in een voormalige boerenhoeve in het dorpje La Garrovilla, op 20 minuten rijden van de stad. Vanaf de buitenkant ziet het hotel er niet erg bijzonder uit.

Nog groter is daarom de verrassing als je binnenkomt in dit warm en smaakvol ingericht met gezellige patio plus talloze jazz details… In dit gastvrije en comfortabele hotel voel je je meteen thuis!

Appartementen in Mérida

Barbarossa Suites Plaza de España

Zoek je een comfortabel appartement op een gezellige locatie in het centrum van Mérida? Dan kan ik de luxe appartementen van Barbarossa Suites Plaza de España warm aanbevelen!

De prachtig ingerichte moderne appartementen zijn namelijk gelegen aan de Plaza de España, een gezellig plein met talrijke restaurants en terrasjes, pal in de oude binnenstad van Mérida. Van hieruit wandel je zo naar alle bezienswaardigheden van de stad.

Apartamentos Trajano

Andere appartementen in Mérida die ik aan kan bevelen zijn de Apartamentos Trajano.

De moderne en uitstekend verzorgende appartementen bevinden zich in een klein straatje in de oude binnenstad van Mérida, op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

En beschikken over respectievelijk 1 of 2 slaapkamers.

Appartementen Pizarro 1930

Op zijn minst net zo mooi vind ik de appartementen Pizarro 1930! Deze moderne en smaakvol ingerichte appartementen in het centrum van Mérida liggen eveneens op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in de stad.

Bovendien heeft een van de appartementen een klein buitenzwembad!

Appartementen Pizarro 1930

Op zijn minst net zo mooi vind ik de appartementen Pizarro 1930! Deze moderne en smaakvol ingerichte appartementen in het centrum van Mérida liggen eveneens op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in de stad.

Bovendien heeft een van de appartementen een klein buitenzwembad!

NB. Bovengenoemde hotels en appartementen zijn lang niet alle accommodaties in deze oude Romeinse stad in de regio Extremadura! Op Booking.com vind je nog veel meer accommodaties in Mérida:

Terug naar boven>>

Rondreizen met bezoek aan Mérida

Rondreis door Extremadura (10 dagen)

Ik ben gek op de afwisselende natuur en talloze eeuwenoude plaatsen die Spanje rijk is. Daarom vind ik de autovakantie "Fly Drive Extremadura" van Tejeda Travel ook zo mooi.

In dit dunbevolkt, niet toeristisch gebied in Midden-Spanje beleef je het echte Spanje!

In interessante steden als Cáceres, Trujillo en Mérida. En in natuurgebieden die een paradijs zijn voor wandelaars en vogelliefhebbers.

Rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje (16 dagen)

Een prachtige individuele rondreis langs verschillende Werelderfgoed steden in Spanje vind ik "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel.

De 16-daagse autovakantie begint in Madrid. En gaat van daaruit verder naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Tip: Heb je nog meer tijd, rij dan ook langs Werelderfgoed stad Mérida plus Conquistadores stad Trujillo. Je kunt de reis zonder problemen verlengen.

Rondreis Werelderfgoedsteden rond Madrid (8 dagen)

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. En wijnstad Valladolid.

Tip: Heb je nog meer tijd, plak dan nog een bezoek aan de Werelderfgoed steden Ávila en Mérida plus een bezoek aan Conquistadores stad Trujillo vast aan deze vakantie in Midden-Spanje.

Met dank aan de VVV van Mérida voor de foto's op deze pagina.

Lees meer over ExtremaduraNieuwe pagina's

 1. Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (N-Spanje)

  May 25, 22 08:15 AM

  Op het Pasaia Maritiem Festival kun je van 26 t/m 29 mei 2022 o.a. oude zeilschepen bewonderen in de haven van de Baskische kustplaats Pasaia (Spanje). Info>>

  Lees meer

 2. Kleine campings op idyllische plekken in Zuid-Spanje

  May 24, 22 09:53 AM

  Kleine campings in Zuid-Spanje liggen vooral verscholen in het binnenland van Andalusië en Murcia, maar sommigen liggen ook aan de kust. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Gezellige, rustig gelegen kleine campings in Midden-Spanje

  May 24, 22 02:44 AM

  Kleine campings in Midden-Spanje (10-100 staplaatsen) zijn prachtig gelegen natuurcampings. Mijn favorieten in Madrid, Extremadura, Aragon, Navarra & Castilla.

  Lees meer