Op vakantie in Astorga –
Sprookjesstad met Paleis van Gaudí 

Een vakantie naar Astorga in Castillië en Leon staat hoog op mijn verlanglijstje. Want deze plaats in Midden-Spanje is voor mij een echte sprookjesstad! Je vindt er een door Gaudí ontworpen modernistisch paleis, een Romeinse omwalling en meer.

Ik ben alvast op onderzoek uitgegaan en heb geweldige tips gekregen van Jeffry en Lindsy van B&B A-Ti. Bedankt hiervoor!

Lees hier meer over:

Korte geschiedenis Astorga

Astorga is een stadje met een rijke geschiedenis op 45km ten zuidwesten van de stad Leon in Castillië en Leon. Die begint als het in 1v.Chr. door de Romeinen gesticht wordt onder de naam Asturica Augusta. Als militaire vestiging op weg naar de goudmijnen in Las Medulas. En al snel groeit het militaire centrum uit tot belangrijk administratief centrum aan de Zilverroute.

Vanaf de Middeleeuwen ligt de ommuurde stad in Midden Spanje vervolgens op het kruispunt van twee belangrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela: de Vía de la Plata en de Camino Francés

De pelgrims brengen veel geld mee, waarmee ziekenhuizen, kloosters ed. gebouwd worden. Die je tot op de dag van vandaag kunt bewonderen als je op vakantie in Astorga bent. Evenals de vele pelgrims die Astorga nog steeds trekt.

Terug naar boven>>

Mooiste bezienswaardigheden in Astorga

Bisschoppelijke paleis

Het absolute hoogtepunt van een vakantie in Astorga is voor veel mensen het Bisschoppelijke paleis van het ommuurde stadje in Midden-Spanje. 

Het modernistische bouwwerk is ontworpen door niemand minder dan de Spaanse kunstenaar Gaudí.

Vandaar ook de bijnaam ‘El Palacio de Gaudí’. Tegenwoordig doet het paleis dienst als pelgrimsmuseum.

adres: Plaza Eduardo de Castro, 5 | openingstijden: dagelijks 10.30-14 uur en 16-18.30 uur | entree: EUR6 p.p.

Kathedraal van Astorga

Een ander indrukwekken bouwwerk dat je tijdens je vakantie in Astorga gezien dient te hebben, is de kathedraal. Die zich bevindt naast het paleis van Gaudí. 

De Rooms-katholieke kathedraal met Gothische, Barokke en Renaissance kenmerken is gebouwd tussen de vijftiende en achtiende eeuw.

Romeinse resten

Een van de duidelijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd die je tijdens je vakantie in Astorga kunt zien, is de Romeinse stadsomwalling

Daarnaast zijn er nog andere Romeinse resten te zien in deze verborgen parel in Midden Spanje: thermale baden, riolen, muurschilderingen en meer.

De huidige Plaza Mayor van Astorga bevindt zich op het vroegere Romeinse Forum Romanum. De Ergastula (een soort tunnel) was een van de buitenkanten van het Forum Romanum.

Deze tunnel is tegenwoordig deel van het Romeinse museum. Waar je nog veel meer Romeinse overblijfselen vindt.

Tips! Maak een wandeling langs de stadsomwalling van Astorga. Vanuit het Melgar park heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal en het paleis. 

Volg de Romeinse Route (Ruta Romana) door Astorga. Bij de lokale VVV (plaza Eduardo de Castro 6) kun je terecht voor een rondleiding met gids langs de Romeinse resten in Astorga.

Chocolade Museum van Astorga

In de zestiende eeuw is het charmante stadje in Midden Spanje als een van de eerste plaatsen in Europa chocolade gaan produceren. In het Museo del chocolate de Astorga, het plaatselijke chocolade museum, kom je meer te weten over de geschiedenis van de chocolade in Astorga. Jammie…

Adres: Avenida de la Estación 16 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 - 14 uur en 16.30 - 19 uur | entree:€2,50 per persoon.

Celda de las Emparedadas

Een misschien wat bizarra bezienswaardigheid in Astorga vind ik de Celda de las Emparedadas. Vertaald betekent dit zoiets als de ‘cel van de muren’.

In deze cel zijn vrouwen in de Middeleeuwen ingemetseld geworden om te bidden en te boeten totdat zij uiteindelijk stierven.

Het enige contact met de rest van de wereld kwam via het raampje dat uitkwam op straat en het raampje dat uitkwam in de San Esteban kapel van de Santa Marta kerk.

De cel is van de buitenkant te zien; en bevindt zich in de calle Santa Marta.

Feesten in Astorga

Wil je dit bijzondere stadje in Midden Spanje op een unieke manier beleven? Kom dan op vakantie naar Astorga tijdens een feest. De belangrijkste feesten van dit ommuurde stadje in Castillië en Leon zijn:

Astures y Romanos - evenement waarbij de strijd tussen Romeinen en Asturen in Astorga wordt nagespeeld; dit gebeurt in het laatste weekend van juli;
Fiestas Santa Marta- feesten ter ere van de beschermheilige van de stad; deze feesten worden eind augustus gehouden;
Semana Santa – processies tijdens de Goede Week, oftewel de week die vooraf gaat aan Pasen.

Bezienswaardigheden in omgeving Astorga

Als je op vakantie in Astorga bent, bezoek dan zeker ook het 5km verderop gelegen dorpje Castrillo de los Polvazares. Een traditioneel dorpje, waarbij huizen én bestrating gemaakt zijn van lokale natuursteen.

Het traditionele dorpje Castrillo de los Polvazares, op 5km van Astorga

Op een uur rijden ten westen van dit gezellige stadje in Midden Spanje ligt bovendien het bijzonder natuurlandschap Las Médulas, waarin zich vanaf de Romeinse Tijd goudmijnen hebben bevonden. Op weg naar Las Medulas kom je langs het charmante oude stadje Ponferrada en door de comarca El Bierzo, met o.a. het mooie Villafranca del Bierzo en diverse wijngaarden.

45min rijden in oostelijke richting van Astorga ligt verder de stad Leon, die ook zeker een bezoek waard is.  

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon het landschap en onbekende dorpjes in de buurt van Astorga verkennen. En hou je van wandelen of fietsen, volg dan een stuk van een van de pelgrimsroutes.

Terug naar boven>>

Sfeervol slapen in Astorga en omgeving

Hotel Posada Real Casa de Tepa (Astorga)

Posada Real Casa de Tepa is een charmant klein hotel in de historische binnenstad van Astorga, op een paar minuten lopen van de kathedraal en het paleis van Gaudí. Het luxe hond- en kindvriendelijke hotel in het noordwesten van Castillië en Leon bevindt zich in een gerestaureerd 18e-eeuws paleis, dat vroeger het huis was van de graaf van Tepa.

Hotel Spa Vía de la Plata (Astorga)

Hotel Spa Vía de la Plata is een wat groter doch rustig en centraal gelegen hotel in Astorga, op 100 m van de gezellige Plaza Mayor, het chocolade museum en het Romeinse museum. Het luxe hotel heeft moderne kamers en beschikt over een Spa met thermaal zwembad, hot tub, Finse en Turkse sauna’s en meer. Genieten!

Nederlandstalige B&B a-ti (Valderrey)

Op 8km van Astorga ligt de Nederlandstalige B&B a-ti. Een  comfortabel kleinschalig landelijk hotel met zwembad en ander vermaak voor kinderen in het dorpje Valderrey. Waar honden welkom zijn. Ideaal  voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie én kindervakantie in Midden Spanje! O ja, Jeffry en Lindsey organiseren ook speciale wijnweken; én een avonturen week...

Hotel Posada Real La Lechería (Val de San Lorenzo)

Het sfeervolle hotel Posada Real La Lechería is gelgen in het pittoreske dorpje Val de San Lorenzo, op 8km ten zuidwesten van Astorga. Het kindvriendelijke landelijke hotel in Midden Spanje bevindt zich in een voormalige zuivelfabriek! Van hieruit kun je Astorga bezoeken én de rest van de provincie Leon verkennen. Per auto, te voet of op de fiets.

Hotel Via Avis (Santa Catalina de Somoza)

En dan is er nog Hotel Via Avis, een klein landelijk hotel in het pelgrimsdorpje Santa Catalina de Somoza, dat ligt aan de Camino Francés, op 10km ten westen van Astorga. Het comfortabele hond- en kindvriendelijke hotel bevindt zich in een eeuwenoude boerderij, die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd.

Goede restaurants in Astorga

Jeffry en Lindsy van B&B A-ti wonen een paar kilometer buiten Astorga en gaan er regelmatig een hapje eten. Hun restauranttips zijn:

 • Tapasbar  Aizkori- Tredy tapasbar op de Plaza Mayor die typische Spaanse tapas in een modern jasje serveert. De croquettas, huevos rotos Aizkori en pulpo moet je zeker geproefd hebben.
 • Bar La Verja– Serveert tal van lekkere pinchos; en lekkere wijn en koffie. De huisgemaakte cake en albondigas absolute aanraders.
 • Restaurante Blas– een super plek om wat intiemer te dineren. Je kunt er heerlijke vlees- en visgerechten eten.Nieuwe pagina's

 1. Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

  Nov 23, 21 04:27 PM

  In La Garrotxa in het binnenland van Catalonië vind je een uniek vulkaangebied, idyllische middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende Romaanse bouwwerken. Meer>>

  Lees meer

 2. Teruel: mudéjar- en dinosaurusstad in het zuiden van Aragón

  Nov 22, 21 04:44 AM

  Tips over de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón, die bekend staat om zijn prachtige mudéjar bouwwerken plus overblijfselen van dinosaurussen.

  Lees meer

 3. Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castillië en Leon

  Nov 18, 21 07:14 AM

  Ontdek Ribera del Duero, het bekendste wijngebied in Castillië en Leon, met zijn talloze wijnhuizen, middeleeuwse plaatsen en Michelin restaurants.

  Lees meer