Op vakantie in Astorga –
Sprookjesstad met Paleis van Gaudí 

Een vakantie naar Astorga in Castilië en Leon staat hoog op mijn verlanglijstje. Want deze plaats in Midden-Spanje is voor mij een echte sprookjesstad! Je vindt er een door Gaudí ontworpen modernistisch paleis, een Romeinse omwalling en meer.

Ik ben alvast op onderzoek uitgegaan en heb geweldige tips gekregen van Jeffry en Lindsy van B&B A-Ti. Bedankt hiervoor!

Lees hier meer over:

Korte geschiedenis Astorga

Astorga is een stadje met een rijke geschiedenis op 45km ten zuidwesten van de stad Leon in Castilië en Leon. Die begint als het in 1v.Chr. door de Romeinen gesticht wordt onder de naam Asturica Augusta. Als militaire vestiging op weg naar de goudmijnen in Las Medulas. En al snel groeit het militaire centrum uit tot belangrijk administratief centrum aan de Zilverroute.

Vanaf de Middeleeuwen ligt de ommuurde stad in Midden Spanje vervolgens op het kruispunt van twee belangrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela: de Vía de la Plata en de Camino Francés

De pelgrims brengen veel geld mee, waarmee ziekenhuizen, kloosters ed. gebouwd worden. Die je tot op de dag van vandaag kunt bewonderen als je op vakantie in Astorga bent. Evenals de vele pelgrims die Astorga nog steeds trekt.

Terug naar boven>>

Mooiste bezienswaardigheden in Astorga

Bisschoppelijke paleis

Het absolute hoogtepunt van een vakantie in Astorga is voor veel mensen het Bisschoppelijke paleis van het ommuurde stadje in Midden-Spanje. 

Het modernistische bouwwerk is ontworpen door niemand minder dan de Spaanse kunstenaar Gaudí.

Vandaar ook de bijnaam ‘El Palacio de Gaudí’. Tegenwoordig doet het paleis dienst als pelgrimsmuseum.

adres: Plaza Eduardo de Castro, 5 | openingstijden: dagelijks 10.30-14 uur en 16-18.30 uur | entree: EUR6 p.p.

Kathedraal van Astorga

Een ander indrukwekken bouwwerk dat je tijdens je vakantie in Astorga gezien dient te hebben, is de kathedraal. Die zich bevindt naast het paleis van Gaudí. 

De Rooms-katholieke kathedraal met Gothische, Barokke en Renaissance kenmerken is gebouwd tussen de vijftiende en achtiende eeuw.

Romeinse resten

Een van de duidelijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd die je tijdens je vakantie in Astorga kunt zien, is de Romeinse stadsomwalling

Daarnaast zijn er nog andere Romeinse resten te zien in deze verborgen parel in Midden Spanje: thermale baden, riolen, muurschilderingen en meer.

De huidige Plaza Mayor van Astorga bevindt zich op het vroegere Romeinse Forum Romanum. De Ergastula (een soort tunnel) was een van de buitenkanten van het Forum Romanum.

Deze tunnel is tegenwoordig deel van het Romeinse museum. Waar je nog veel meer Romeinse overblijfselen vindt.

Tips! Maak een wandeling langs de stadsomwalling van Astorga. Vanuit het Melgar park heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal en het paleis. 

Volg de Romeinse Route (Ruta Romana) door Astorga. Bij de lokale VVV (plaza Eduardo de Castro 6) kun je terecht voor een rondleiding met gids langs de Romeinse resten in Astorga.

Chocolade Museum van Astorga

In de zestiende eeuw is het charmante stadje in Midden Spanje als een van de eerste plaatsen in Europa chocolade gaan produceren. In het Museo del chocolate de Astorga, het plaatselijke chocolade museum, kom je meer te weten over de geschiedenis van de chocolade in Astorga. Jammie…

Adres: Avenida de la Estación 16 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 - 14 uur en 16.30 - 19 uur | entree:€2,50 per persoon.

Celda de las Emparedadas

Een misschien wat bizarra bezienswaardigheid in Astorga vind ik de Celda de las Emparedadas. Vertaald betekent dit zoiets als de ‘cel van de muren’.

In deze cel zijn vrouwen in de Middeleeuwen ingemetseld geworden om te bidden en te boeten totdat zij uiteindelijk stierven.

Het enige contact met de rest van de wereld kwam via het raampje dat uitkwam op straat en het raampje dat uitkwam in de San Esteban kapel van de Santa Marta kerk.

De cel is van de buitenkant te zien; en bevindt zich in de calle Santa Marta.

Feesten in Astorga

Wil je dit bijzondere stadje in Midden Spanje op een unieke manier beleven? Kom dan op vakantie naar Astorga tijdens een feest. De belangrijkste feesten van dit ommuurde stadje in Castilië en Leon zijn:

Astures y Romanos - evenement waarbij de strijd tussen Romeinen en Asturen in Astorga wordt nagespeeld; dit gebeurt in het laatste weekend van juli;
Fiestas Santa Marta- feesten ter ere van de beschermheilige van de stad; deze feesten worden eind augustus gehouden;
Semana Santa – processies tijdens de Goede Week, oftewel de week die vooraf gaat aan Pasen.

Bezienswaardigheden omgeving Astorga

Als je op vakantie in Astorga bent, bezoek dan zeker ook het 5 kilometer verderop gelegen dorpje Castrillo de los Polvazares. Een traditioneel dorpje, waarbij huizen én bestrating gemaakt zijn van lokale natuursteen.

Het traditionele dorpje Castrillo de los Polvazares, op 5km van Astorga

Op 45 minuten rijden in oostelijke richting van Astorga ligt verder de stad Leon. En op een uur rijden in westelijke richtinig ligt het bijzonder natuurlandschap Las Médulas, waarin in de Romeinse Tijd goud is gedolven.

Op weg naar Las Médulas kom je bovendien langs het charmante oude stadje Ponferrada plus door de comarca El Bierzo met onder andere het mooie Villafranca del Bierzo plus diverse wijngaarden.

Hou je van wandelen of fietsen, volg dan een stuk van een pelgrimsroute die door Astorga komt!

Terug naar boven>>

Charmante hotels in Astorga en omgeving

Boutique hotel Posada Real Casa de Tepa (Astorga)

Posada Real Casa de Tepa is een charmant klein hotel in de historische binnenstad van Astorga, op een paar minuten lopen van de kathedraal en het paleis van Gaudí, dat zich bevindt in een gerestaureerd achttiende eeuws paleis dat het huis van de Graaf van Tepa is geweest.

Dit kleinschalige hotel in het noordwesten van Castilië en Leon heeft comfortabele kamers, een goed restaurant plus een gezellige kleine tuin. En honden mogen er op verzoek mee op vakantie komen.

Luxe hotel & Spa Vía de la Plata (Astorga)

Een ander heerlijk hotel in Astorga vind ik Hotel Spa Vía de la Plata, een wat groter doch rustig en centraal gelegen hotel dat ligt op 100 meter van de gezellige Plaza Mayor, het chocolade museum plus het Romeinse museum.

Het luxe hotel heeft moderne kamers en beschikt over een Wellnesscentrum met thermaal zwembad, hot tub, Finse plus Turkse sauna’s en meer. Genieten!

Nederlandstalige B&B a-ti (Valderrey)

Op 8 kilometer van Astorga ligt B&B a-ti, een comfortabel en landelijk gelegen kleinschalig hotel met zwembad plus ander vermaak voor kinderen in het dorpje Valderrey, waar honden bovendien ook welkom zijn.

Wat me ook erg aanspreekt aan deze agriturismo, is dat de Nederlandstalige eigenaren een paar keer per jaar speciale wijnweken plus een avonturenweek voor hun gasten organiseren. Ideaal voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie én kindervakantie in Midden-Spanje!

Hotel Posada Real La Lechería (Val de San Lorenzo)

Posada Real La Lechería is gelgen in het pittoreske dorpje Val de San Lorenzo, op 8 kilometer ten zuidwesten van Astorga, en is gevestigd in een wel heel bijzonder gebouw vind ik.

Dit comfortabele kleine hotel in Castilië en Leon (Midden-Spanje) bevindt zich namelijk in een voormalige zuivelfabriek! Van hieruit kun je Astorga bezoeken én de rest van de provincie Leon verkennen. Per auto, te voet of op de fiets.

Hotel Via Avis (Santa Catalina de Somoza)

En dan is er nog Hotel Via Avis, een prachtig klein hotel in pelgrimsdorp Santa Catalina de Somoza, dat ligt aan de Camino Francés, op 10 kilometer ten westen van Astorga.

Deze comfortabele agriturismo in Castilië en Leon bevindt zich in een eeuwenoude boerderij die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd. Een droom!

Goede restaurants in Astorga

Jeffry en Lindsy van B&B A-ti wonen een paar kilometer buiten Astorga en gaan er regelmatig een hapje eten. Hun restauranttips zijn:

 • Tapasbar  Aizkori- Tredy tapasbar op de Plaza Mayor die typische Spaanse tapas in een modern jasje serveert. De croquettas, huevos rotos Aizkori en pulpo moet je zeker geproefd hebben.
 • Bar La Verja– Serveert tal van lekkere pinchos; en lekkere wijn en koffie. De huisgemaakte cake en albondigas absolute aanraders.
 • Restaurante Blas– een super plek om wat intiemer te dineren. Je kunt er heerlijke vlees- en visgerechten eten.

Lees meer over Castilië en Leon
Nieuwe pagina's

 1. Met de trein van Madrid naar León in minder dan 2,5 uur

  Sep 23, 22 08:19 AM

  Met de trein van Madrid naar León in Midden-Spanje? Ik heb het gedaan! Lees mijn info over de reisduur, kosten, treinstations, kaartje kopen en meer.

  Lees meer

 2. Leon: gezellige stad in Midden-Spanje op de Camino Francés

  Sep 22, 22 09:20 AM

  De aan de Camino Francés gelegen stad León in Midden-Spanje heeft een gezellige oude binnenstad met bars, restaurants, winkels en historische gebouwen. Info>>

  Lees meer

 3. De mooiste Parador hotels in Castilië en Leon (Midden-Spanje)

  Aug 26, 22 06:22 AM

  De Parador hotels in de regio Castilië en Leon (Midden-Spanje): mijn favorieten én een totaaloverzicht

  Lees meer