Een vakantie in Astorga – een historisch stadje in Midden Spanje

Een vakantie naar Astorga in Castillië en Leon staat hoog op mijn verlanglijstje. Waarom? Omdat deze plaats in Midden Spanje voor mij een echte sprookjesstad is. Met een door Gaudí ontworpen modernistisch paleis, een Romeinse omwalling en meer.

Ik heb de geschiedenis van dit charmane stadje in Midden Spanje uitgezocht, alsmede de mooiste bezienswaardigheden in Astorga, waar je kunt slapen en waar je goed kunt eten tijdens je vakantie in Astorga.

Korte geschiedenis Astorga

Astorga is een stadje met een rijke geschiedenis op 45km ten zuidwesten van de stad Leon in Castillië en Leon. Die begint als het in 1v.Chr. door de Romeinen gesticht wordt onder de naam Asturica Augusta. Als militaire vestiging op weg naar de goudmijnen in Las Medulas. En al snel groeit het militaire centrum uit tot belangrijk administratief centrum aan de Zilverroute.

Vanaf de Middeleeuwen ligt de ommuurde stad in Midden Spanje vervolgens op het kruispunt van twee belangrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela: de Vía de la Plata en de Camino Francés

De pelgrims brengen veel geld mee, waarmee ziekenhuizen, kloosters ed. gebouwd worden. Die je tot op de dag van vandaag kunt bewonderen als je op vakantie in Astorga bent. Evenals de vele pelgrims die Astorga nog steeds trekt.

Mooiste bezienswaardigheden in Astorga

Bisschoppelijke paleis

Het absolute hoogtepunt van een vakantie in Astorga is voor veel mensen het Bisschoppelijke paleis van het ommuurde stadje in Midden Spanje. 

Het modernistische bouwwerk is ontworpen door niemand minder dan de Spaanse kunstenaar Gaudí.

Vandaar ook de bijnaam ‘El Palacio de Gaudí’. Tegenwoordig doet het paleis dienst als pelgrimsmuseum.

adres: Plaza Eduardo de Castro, 5 | openingstijden: dagelijks 10.30-14 uur en 16-18.30 uur | entree: EUR6 p.p.

Kathedraal van Astorga

Een ander indrukwekken bouwwerk dat je tijdens je vakantie in Astorga gezien dient te hebben, is de kathedraal. Die zich bevindt naast het paleis van Gaudí. 

De Rooms-katholieke kathedraal met Gothische, Barokke en Renaissance kenmerken is gebouwd tussen de vijftiende en achtiende eeuw.

Romeinse resten

Een van de duidelijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd die je tijdens je vakantie in Astorga kunt zien, is de Romeinse stadsomwalling

Daarnaast zijn er nog andere Romeinse resten te zien in deze verborgen parel in Midden Spanje: thermale baden, riolen, muurschilderingen en meer.

De huidige Plaza Mayor van Astorga bevindt zich op het vroegere Romeinse Forum Romanum. De Ergastula (een soort tunnel) was een van de buitenkanten van het Forum Romanum.

Deze tunnel is tegenwoordig deel van het Romeinse museum. Waar je nog veel meer Romeinse overblijfselen vindt.

Tips! Maak een wandeling langs de stadsomwalling van Astorga. Vanuit het Melgar park heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal en het paleis. 

Volg de Romeinse Route (Ruta Romana) door Astorga. Bij de lokale VVV (plaza Eduardo de Castro 6) kun je terecht voor een rondleiding met gids langs de Romeinse resten in Astorga.

Chocolade Museum van Astorga

In de zestiende eeuw is het charmante stadje in Midden Spanje als een van de eerste plaatsen in Europa chocolade gaan produceren. In het Museo del chocolate de Astorga, het plaatselijke chocolade museum, kom je meer te weten over de geschiedenis van de chocolade in Astorga. Jammie…

Adres: Avenida de la Estación 16 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 - 14 uur en 16.30 - 19 uur | entree:€2,50 per persoon.

Celda de las Emparedadas

Een misschien wat bizarra bezienswaardigheid in Astorga vind ik de Celda de las Emparedadas. Vertaald betekent dit zoiets als de ‘cel van de muren’.

In deze cel zijn vrouwen in de Middeleeuwen ingemetseld geworden om te bidden en te boeten totdat zij uiteindelijk stierven. Het enige contact met de rest van de wereld kwam via het raampje dat uitkwam op straat en het raampje dat uitkwam in de San Esteban kapel van de Santa Marta kerk.

Adres: calle Santa Marta s/n | entree: gratis (alleen van de buitenkant te zien). | website: www.santamartaastorga.com

Feesten in Astorga

Wil je dit bijzondere stadje in Midden Spanje op een unieke manier beleven? Kom dan op vakantie naar Astorga tijdens een feest. De belangrijkste feesten van dit ommuurde stadje in Castillië en Leon zijn:

Astures y Romanos - evenement waarbij de strijd tussen Romeinen en Asturen in Astorga wordt nagespeeld; dit gebeurt in het laatste weekend van juli;
Fiestas Santa Marta- feesten ter ere van de beschermheilige van de stad; deze feesten worden eind augustus gehouden;
Semana Santa – processies tijdens de Goede Week, oftewel de week die vooraf gaat aan Pasen.

Omgeving Astorga

Als je op vakantie in Astorga bent, bezoek dan zeker ook het 5km verderop gelegen dorpje Castrillo de los Polvazares. Een traditioneel dorpje, waarbij huizen én bestrating gemaakt zijn van lokale natuursteen.

Het traditionele dorpje Castrillo de los Polvazares, op 5km van Astorga

Op een uur rijden ten westen van dit gezellige stadje in Midden Spanje ligt bovendien het bijzonder natuurlandschap Las Médulas, waarin zich vanaf de Romeinse Tijd goudmijnen hebben bevonden. Op weg naar Las Medulas kom je langs het charmante oude stadje Ponferrada en door de comarca El Bierzo, met o.a. het mooie Villafranca del Bierzo en diverse wijngaarden.

45min rijden in oostelijke richting van Astorga ligt verder de stad Leon, die ook zeker een bezoek waard is.  

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon het landschap en onbekende dorpjes in de buurt van Astorga verkennen. En hou je van wandelen of fietsen, volg dan een stuk van een van de pelgrimsroutes.


Vakantietips Astorga

Sfeervolle accommodaties in Astorga en omgeving

Hotel Posada Real Casa de Tepa

Posada Real Casa de Tepa is een charmant klein hotel in de historische binnenstad van Astorga, op een paar minuten lopen van de kathedraal en het paleis van Gaudí. Het luxe hond- en kindvriendelijke hotel in het noordwesten van Castillië en Leon bevindt zich in een gerestaureerd 18e-eeuws paleis, dat vroeger het huis was van de graaf van Tepa.

Hotel Spa Vía de la Plata

Hotel Spa Vía de la Plata is een wat groter doch rustig en centraal gelegen hotel in Astorga, op 100 m van de gezellige Plaza Mayor, het chocolade museum en het Romeinse museum. Het luxe hotel heeft moderne kamers en beschikt over een Spa met thermaal zwembad, hot tub, Finse en Turkse sauna’s en meer. Genieten!

B&B a-ti in Valderrey

Op 8km van Astorga ligt de Nederlandstalige B&B a-ti. Een  comfortabel kleinschalig landelijk hotel met zwembad en ander vermaak voor kinderen in het dorpje Valderrey. Waar honden welkom zijn. Ideaal  voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie én kindervakantie in Midden Spanje! O ja, Jeffry en Lindsey organiseren ook speciale wijnweken; én een avonturen week...

Hotel Posada Real La Lechería

Het sfeervolle hotel Posada Real La Lechería is gelgen in het pittoreske dorpje Val de San Lorenzo, op 8km ten zuidwesten van Astorga. Het kindvriendelijke landelijke hotel in Midden Spanje bevindt zich in een voormalige zuivelfabriek! Van hieruit kun je Astorga bezoeken én de rest van de provincie Leon verkennen. Per auto, te voet of op de fiets.

Hotel Via Avis

En dan is er nog Hotel Via Avis, een klein landelijk hotel in het pelgrimsdorpje Santa Catalina de Somoza, dat ligt aan de Camino Francés, op 10km ten westen van Astorga. Het comfortabele hond- en kindvriendelijke hotel bevindt zich in een eeuwenoude boerderij, die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd.

Goede restaurants in Astorga

Jeffry en Lindsy van B&B A-ti wonen een paar kilometer buiten Astorga en gaan er regelmatig een hapje eten. Hun restauranttips zijn:

 • Tapasbar  Aizkori- Tredy tapasbar op de Plaza Mayor die typische Spaanse tapas in een modern jasje serveert. De croquettas, huevos rotos Aizkori en pulpo moet je zeker geproefd hebben.
 • Bar La Verja– Serveert tal van lekkere pinchos; en lekkere wijn en koffie. De huisgemaakte cake en albondigas absolute aanraders.
 • Restaurante Blas– een super plek om wat intiemer te dineren. Je kunt er heerlijke vlees- en visgerechten eten.

Keer terug van Vakantie Astorga naar Vakantie Castillië en Leon
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Fietsen op de Spaanse vias verdes: voor- en nadelen

  Jan 22, 20 08:01 AM

  Via vías verdes kun je Spanje al wandelend of fietsen leren kennen. Niet alle paden zijn echter even goed. Lees de voor- en nadelen van vías verdes.

  Lees meer

 2. Hotel Ikos Andalusia – Spanje’s eerste all-inclusive 5-sterren hotel

  Jan 22, 20 05:53 AM

  Verwen jezelf in Hotel Ikos Andalusia aan de Costa del Sol, het eerste all-inclusive 5-sterren hotel in Spanje! Voor een ontspan-, strand- én kindervakantie.

  Lees meer

 3. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer