Astorga (Midden-Spanje) en het Paleis van Gaudí

Historisch stadje op het kruispunt van 2 Caminos

Ken jij de historische stad Astorga met het Paleis van Gaudí in de provincie León in Midden-Spanje? Deze door de Romeinsen gestichte plaats in het westen van de regio Castilië en Leon heeft vroeger een belangrijke strategische ligging gehad en is in het begin van de twintigste eeuw bovendien verrijkt met een prachtig bouwwerk van Gaudí.

De stadsomwalling van Astorga

In de Romeinse tijd was het toenmalige Asturica Augusta gelegen op weg naar de goudmijnen in Las Médulas plus aan de Vía de la Plata. En vanaf de middeleeuwen kwam Astorga op het kruispunt van twee belangrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela te liggen: de Vía de la Plata plus de Camino Francés.

Tegenwoordig is Astorga een levendig stadje met een prachtige kleine oude binnenstad die nog een stukje ommuurd is. En al is het geen plaats om dagen te blijven, als een korte stop tijdens je autovakantie in Midden-Spanje óf tijdens het wandelen of fietsen van de Camino Francés of de Vía de la Plata kan ik Astorga warm aanbevelen!

Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Astorga. En lees ook even mijn tips over hotels, parkeermogelijkheden en feesten in Astorga; plus Jeffry en Lindsy’s tips over leuke eetplekken in Astorga:

Bezienswaardigheden in Astorga

De mooiste bezienswaardigheden in Astorga liggen bij elkaar rondom het Plaza de Eduardo de Castro plus Plaza de la Catedral plein, aan de rand van de Romeinse stadsomwalling. Ik heb het over de kathedraal, het paleis van Gaudí plus de Santa Marta kerk:

Het Paleis van Gaudí

Het Paleis van Gaudí in Astorga

De mooiste bezienswaardigheid in Astorga vind ik zelf het Paleis van Gaudí (in het Spaans: Palacio de Gaudí) naast de kathedraal van Astorga, dat door de Spaanse kunstenaar Gaudí ontworpen is voor de bisschop van Astorga en dat tegenwoordig een museum is.

De bisschop overleed overigens voordat de bouw klaar was, waardoor Gaudí het bisschoppelijke paleis niet zelf heeft afgebouwd. De drie door Gaudí ontworpen engelen in de tuin van het Paleis van Gaudí zijn daarom bijvoorbeeld pas later gemaakt en staan niet op het paleis zelf, wat wel de bedoeling van Gaudí was geweest.

Van buiten lijkt het indrukwekkende gebouw met stevige stenen muren plus ronde hoektorens, net als het Casa Botines in de stad León, op een sprookjeskasteel. Van binnen doet het me, vanwege de vele bogen plus de versiering ervan, denken aan de moskee van Córdoba. Prachtig!

adres: Plaza Eduardo de Castro, 5 | openingstijden: dagelijks 10.30-14 uur en 16-18.30 uur | entree: €6 p.p.

De kathedraal van Astorga

De kathedraal van Astorga

De tweede top-bezienswaardigheid die Astorga rijk is, is de rooms-katholieke kathedraal naast het paleis van Gaudí, die tussen de vijftiende en achtiende eeuw geboouwd is op een oude Romaanse kerk en die gotische, barokke en renaissance kenmerken heeft.

Zo is de binnenkant van de hoge, lichte kathedraal gotisch en heeft de uit uit de achttiende eeuw daterende voorgevel, die ik zelf het mooiste stuk van de kathedraal vind, een barokke stijl (estilo barroco leonés).

De kathedraal bestaat overigens niet alleen uit een kerk, maar ook uit een archief, bibliotheek plus een ziekenhuis met kloostergang, het Hospital de San Juan Bautista, waarin tegenwoordig een religieus museum gevestigd is. Het entreekaartje voor de kathedraal (€7 in 2022) geeft je eveneens toegang tot het museum.

Celda de las Emparedadas in de Santa Marta kerk

De cel van de ingemetselde vrouwen in Astorga

Een andere bijzondere en misschien wat bizarra bezienswaardigheid in Astorga vind ik de Celda de las Emparedadas in de Santa Marta kerk die zich tegenover de hoofdingang van de kathedraal van Astorga bevindt.

Vertaald betekent ‘celda de las emparedadas’ zoiets als de ‘cel van de ingemuurde vrouwen’. In deze cel zijn vrouwen in de middeleeuwen namelijk ingemetseld geworden om te bidden en te boeten totdat zij uiteindelijk stierven. Het enige contact met de rest van de wereld kwam via het raampje dat uitkwam op straat plus het raampje dat uitkwam in de kapel van de Santa Marta kerk.

In de elfde eeuw kwam deze manier van boetedoening blijkbaar veel voor in Spanje. De cel in Astorga zou de enige nog originele cel in Spanje zijn.

*Tips* 

  1. Hou er rekening mee dat de meeste winkels en bezienswaardigheden in Astorga tussen 14 uur en 16.30 uur gesloten zijn!
  2. Je kunt bij de lokale VVV (plaza Eduardo de Castro 6) ook terecht voor een rondleiding met gids langs de Romeinse resten in Astorga.
  3. Je kunt gratis parkeren aan de voet van de stadsomwalling (avenida Muralla 23).

Wil je na het zien van de kathedraal, het Paleis van Gaudí plus de Cel van de ingemetselde vrouwen nog meer zien in Astorga? Wandel dan verder richting de Plaza España plus de Plaza de San Bartolomé voor een bezoek aan het Romeinse museum en/of het chocolade museum van Astorga. En bewonder vanaf het Melgar park de Romeinse stadsomwalling uit de vierde eeuw na Christus.

Romeins museum en Romeinse route in Astorga

Wil je meer te weten komen over hoe Astorga er in de Romeinse tijd heeft uitgezien? Breng dan een bezoek aan het Romeinse museum op de Plaza de San Bartolomé. Het museum is gebouwd boven op een gerestaureerde Romeinse tunnel (de zogenaamde Ergastula) die zich op het vroegere Forum Romanum heeft bevonden en herbergt vele Romeinse gebruiksvoorwerpen en dergelijke.

Als je de Romeinse Route door Astorga volgt (de Ruta Romana – te verkrijgen bij het toeristenbureau op de Plaza Eduardo 6), kun je bovendien ook nog resten van de thermale baden, het ondergrondse rioleringssysteem, muurschilderingen plus een Romeins huis zien.

Adres: Plaza de San Bartolomé 2 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10-14 uur en 16.30–19 uur & zondag 10-14 uur | entree (museum + Romeinse route): €5 p.p.

Chocolade Museum van Astorga

En wist je dat dit charmante stadje in Midden-Spanje in de zestiende eeuw als een van de eerste plaatsen in Europa chocolade is gaan produceren?

In het museo del chocolate de Astorga, het plaatselijke chocolade museum, kom je meer te weten over de geschiedenis van de chocolade in Astorga. Jammie…

Adres: Avenida de la Estación 16 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 - 14 uur en 16.30 - 19 uur | entree: €2,50 p.p.

Terug naar boven>>

Feesten in Astorga

Beleef dit ommuurde stadje in de provincie León op een unieke manier tijdens een feest. De belangrijkste feesten van Astorga zijn:

  • Astures y Romanos - een evenement in het laatste weekend van juli waarbij de strijd tussen Romeinen en Asturiërs in Astorga wordt nagespeeld;
  • Fiestas Santa Marta- feesten ter ere van de beschermheilige van de stad; deze feesten worden eind augustus gehouden;
  • Semana Santa – processies tijdens de Goede Week, oftewel de week die vooraf gaat aan Pasen.

Terug naar boven>>

Leuke eetplekken in Astorga

Ben je op zoek naar een leuke plek om een hapje te eten in Astorga? Jeffry en Lindsy, de Nederlandstalige eigenaren van B&B A-ti, wonen een paar kilometer buiten Astorga en gaan er regelmatig een hapje eten. Hun restauranttips in Astorga zijn:

  • Tapas bar Aizkori - Een trendy tapasbar op de Plaza Mayor die typische Spaanse tapas in een modern jasje serveert. Proef er zeker de croquetas, huevos rotos Aizkori en pulpo...
  • Bar Restaurant El Patio – Een restaurant met gezellige buitenpatio in een van de straatjes wat verder van het Paleis van Gaudí, dat een uitgebreide kaart aan lekkere tapas plus vlees- en visgerechten heeft.

Terug naar boven>>

De omgeving van Astorga

Castrillo de los Polvazares aan de Camino Francés bij Astorga

Zoals gezegd ligt de stad Astorga in Midden-Spanje op het kruispunt van twee pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Je kunt de routes wandelen of fietsen, maar je kunt een deel van de routes ook rijden.

Zelf heb ik vanuit Astorga een stukje van de Camino Francés met de auto gereden, over de provinciale weg LE 142, en ben onderweg door een prachtig authentiek stuk van Castilië en Leon gekomen: langs idyllische kleine dorpjes als Castrillo de los Polvazares en Molinaseca, kasteelstad Ponferrada plus door de Montes de León bergen met de Puerto de Foncebadón waar pelgrims traditie getrouw een steen leggen. Wat was het bovendien heerlijk om te proeven aan de prachtige comarca El Bierzo, waar het laatste stuk van dit deel van de Camino Francés doorheen loopt!

Bovendien ligt de stad Astorga op drie kwartier rijden van de knusse stad León (die eveneens aan de Camino Francés ligt) plus een uur rijden van het bijzonder natuurlandschap Las Médulas, waarin in de Romeinse Tijd goud is gedolven.

Terug naar boven>>

Charmante hotels in Astorga en omgeving

Boutique hotel Posada Real Casa de Tepa (Astorga)

Posada Real Casa de Tepa is een charmant klein hotel in de historische binnenstad van Astorga, op een paar minuten lopen van de kathedraal en het paleis van Gaudí, dat zich bevindt in een gerestaureerd achttiende eeuws paleis dat het huis van de Graaf van Tepa is geweest.

Dit kleinschalige hotel in het noordwesten van Castilië en Leon heeft comfortabele kamers, een goed restaurant plus een gezellige kleine tuin. En honden mogen er op verzoek mee op vakantie komen.

Luxe hotel & Spa Vía de la Plata (Astorga)

Een ander heerlijk hotel in Astorga vind ik Hotel Spa Vía de la Plata, een wat groter doch rustig en centraal gelegen hotel dat ligt op 100 meter van de gezellige Plaza Mayor, het chocolade museum plus het Romeinse museum.

Het luxe hotel heeft moderne kamers en beschikt over een Wellnesscentrum met thermaal zwembad, hot tub, Finse plus Turkse sauna’s en meer. Genieten!

Nederlandstalige B&B a-ti (Valderrey)

Op 8 kilometer van Astorga ligt B&B a-ti, een comfortabel en landelijk gelegen kleinschalig hotel met zwembad plus ander vermaak voor kinderen in het dorpje Valderrey, waar honden bovendien ook welkom zijn.

Wat me ook erg aanspreekt aan deze agriturismo, is dat de Nederlandstalige eigenaren een paar keer per jaar speciale wijnweken plus een avonturenweek voor hun gasten organiseren. Ideaal voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie én kindervakantie in Midden-Spanje!

Hotel Posada Real La Lechería (Val de San Lorenzo)

Posada Real La Lechería is gelgen in het pittoreske dorpje Val de San Lorenzo, op 8 kilometer ten zuidwesten van Astorga, en is gevestigd in een wel heel bijzonder gebouw vind ik.

Dit comfortabele kleine hotel in Castilië en Leon (Midden-Spanje) bevindt zich namelijk in een voormalige zuivelfabriek! Van hieruit kun je Astorga bezoeken én de rest van de provincie Leon verkennen. Per auto, te voet of op de fiets.

Hotel Via Avis (Santa Catalina de Somoza)

En dan is er nog Hotel Via Avis, een prachtig klein hotel in pelgrimsdorp Santa Catalina de Somoza, dat ligt aan de Camino Francés, op 10 kilometer ten westen van Astorga.

Deze comfortabele agriturismo in Castilië en Leon bevindt zich in een eeuwenoude boerderij die zowel van binnen als van buiten werkelijk fantastisch is gerenoveerd. Een droom!

Lees meer over Castilië en Leon