Covarrubias – Middeleeuws stadje in Arlanza wijnstreek (Midden Spanje)

Ben jij al eens op vakantie in Covarrubias in de regio Castillië en Leon geweest, een Middeleeuwse plaats in het hart van Spanje?

Het pittoreske dorp in de Arlanza vallei heeft smalle straatjes, vakwerkhuizen en oude kerken en kloosters. En ligt aan de Arlanza wijnroute.

Een prachtige bestemming voor een actieve, gastronomische of cultuurvakantie in Midden Spanje.

De Middeleeuwse plaats Covarrubias in Midden Spanje

Lees wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Covarrubias. En welke sfeervolle slaapplekken deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje biedt.

Wandel door idyllische straatjes

Wandel als je op vakantie in Covarrubias bent door smalle straatjes met vakwerkhuizen en gezellige pleintjes. En proef de bijzondere sfeer in dit Middeleeuwse stadje in Castillië en Leon. Dat zijn hoogtijdagen beleefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Totdat het aan het einde van de zestiende eeuw door een epidemie getroffen werd en veel inwoners stierven. Net als in andere Middeleeuwse plaatsen in Spanje lijkt de tijd er stil te hebben gestaan…

Toegangspoort tot Covarrubias in de provincie Burgos
Monument in Covarrubias voor de Noorse prinses Kristina
Een van de smalle straatjes met vakwerkhuizen in de Middeleeuwse plaats Covarrubias

Bezichtig de Colegiata van Covarrubias

Bezoek tijdens je vakantie in Covarrubias ook de Colegiata de San Cosme y San Damian. In de zevende eeuw bouwde koning Chindasvinto hier de kleine kerk Igleasia de San Cosme y San Damian.

In de vijftiende eeuw is dit kleine kerkje in Midden Spanje vervolgens verbouwd tot de enorme kerk die we vandaag de dag nog kunnen bewonderen. Waarin belangrijke personen als Fernández Velasco en Cisneros begraven liggen. En waarin zich een orgel uit de zeventiende eeuw bevindt. 

De Colegiata van Covarrubias
In de Colegiata van Covarrubias bevinden zich de graftombes van o.a. Velasco en Cisneros.
Het orgel in de Colegiata van Covarrubias in Castillië en Leon dateert uit de 17e eeuw

Tegenover de ingang van de Colegiata bevindt zich overigens het monument voor de Noorse prinses Cristina. Die in 1257 naar Spanje is gekomen om met prins Felipe Abad van Covarrubias te trouwen. Maar die op jonge leeftijd al is gestorven.

Proef wijn in de bodega van Covarrubias

Hou je van wijn? Ga dan langs bij wijngoed Bodega Viña Valdable als je op vakantie in Covarrubias bent. Het is een van de oudste bodegas uit de Arlanza wijnstreek in Castillië en Leon (ten noorden van het Ribera del Duero wijngebied).

De kleine bodega produceert zijn wijnen via een mix van traditionele methoden en moderne technieken.

De Nederlandse Annemarie, die zelf al jaren in dit eeuwenoude plaatsje in Midden Spanje woont, werkt op deze bodega. En laat je iedere dag met veel plezier de wijngaard, wijnkelder en wijninstallaties zien en de Valdable wijn proeven.

Bezoek Covarrubias tijdens een feest

In deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje vinden regelmatig feesten en evenementen plaats. Wil je een van deze feesten van dichtbij meemaken, zorg dan dat je rond die tijd op vakantie in Covarrubias bent:

 • Semana Santa - met de oudste levende processie in de regio Castillië en Leon, waarin inwoners van Covarrubias de kruisgang van Jezus in stilte uitbeelden (maart/april); 
 • Wijnfair in bodega Valdable – wijnfair waarin bodegas uit Arlanza wijngebied hun wijn promoten (mei);
 • Dorpsfeesten van Covarrubias – feesten ter ere van Covarrubias ‘s beschermheiligen San Cosme en San Damián (eind september).
 • Wijnoogstfeest – wijnoogstfeest van Covarrubias (26 september, tijdens de dorpsfeesten);
 • Notas de Noruega - muziekfestival in de Colegiata met Noorse artiesten, ter nagedachtenis aan prinses Kristina (oktober).
 • Verken de omgeving van Covarrubias

  Je kunt een vakantie in Covarrubias prima combineren met een autovakantie, actieve vakantie of gastronomische vakantie in Midden Spanje.

  Cultuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld de steden Burgos en Lerma en het dorpje Santo Domingo de Silos bezoeken. Die op 20 tot 40 minuten rijden van Covarrubias liggen.

  Voor een actieve vakantie (wandelen, fietsen, paardrijden, kano varen, zwemmen, vogels kijken en meer) kun je terecht op de Arlanza rivier, in de natuurgebieden La Yecla en los Sabinares del Arlanza, in de Sierra de la Demanda en in natuurpark Cañíon del Río Lobos.

  En hou je van wijn, volg dan de Arlanza wijnroute. En combineer die eventueel met de wijngebieden Ribera del Duero en La Rioja.

  Tip! Maak een wandeling door de omgeving van Covarrubias. Er zijn 4 wandelroutes uitgestippeld, die in lengte variëren van 7,5 tot 12km (geen steile heuvels, dus voor iedereen mogelijk).

  Charmante kleine hotels in Covarrubias

  Tijdens je vakantie in Covarrubias kun je overnachten in een aantal charmante kleine hotels, te weten:

  Hotel Rural Princesa Kristina***

  Mijn favoriete hotel voor een vakantie in Covarrubias is Hotel Rural Princesa Kristina, dat ligt in een prachtig opgeknapt pand in een van de smalle straatjes van het Middeleeuwse dorp. Dit gastvrije kleine hotel in Midden Spanje beschikt over 6 warm ingerichte kamers en is rustig gelegen. Het ontbijt wordt geserveerd in het dichtbijgelegen hotel Rey Chindasvinto.

  Hotel Rey Chindasvinto***

  Een ander mooi en centraal gelegen hotel voor je vakantie in Covarrubias vind ik hotel Rey Chindasvinto, dat gelegen is in een oud gebouw aan het Rey Chinasvinto plein. Dit sfeervolle kleine hotel in Midden Spanje beschikt over eenvoudige maar goed verzorgde kamers. En staat huisdieren toe.

  Hotel Nuevo Arlanza***

  Hotel Nuevo Arlanza is gevestigd in een oud gebouw op de Plaza Doña Urraca, midden in het historische centrum van Covarrubias. De inrichting van de kamers is niets bijzonders, maar de kamers zijn schoon en hebben een mooi uitzicht op het Middeleeuwse plein. NB. Dit kleine hotel in Covarrubias is open van april tot oktober.

  Hotel Doña Sancha**

  Wil je tijdens je vakantie in Covarrubias verblijven in de landelijk hotel? Dan raad ik hotel Doña Sancha aan. Dit warm ingerichte en goed verzorgde kleine hotel in Midden Spanje ligt slechts 300 buiten het Middeleeuwse plaatsje. Heeft een grote groene tuin en geiten. En ligt in een rustige natuurlijke omgeving.

  Meer informatie over Covarrubias

  Wil je meer weten over bezienswaardigheden, restaurants en meer in deze mooie Middeleeuwse plaats in de provincie Burgos? Kijk dan op de website van Covarrubias (in het Spaans – kijk onder het kopje ‘turismo’).

  Of bezoek het lokale toerismebureau (adres: Plaza Doña Urraca 1). Je kunt eventueel ook een mail sturen naar het toerismebureau.


  Keer terug van Vakantie Covarrubias naar Vakantie Castillië en Leon
  Keer terug naar Spanje voor Jou  Nieuwe pagina's

  1. Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

   Nov 23, 21 04:27 PM

   In La Garrotxa in het binnenland van Catalonië vind je een uniek vulkaangebied, idyllische middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende Romaanse bouwwerken. Meer>>

   Lees meer

  2. Teruel: mudéjar- en dinosaurusstad in het zuiden van Aragón

   Nov 22, 21 04:44 AM

   Tips over de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón, die bekend staat om zijn prachtige mudéjar bouwwerken plus overblijfselen van dinosaurussen.

   Lees meer

  3. Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castillië en Leon

   Nov 18, 21 07:14 AM

   Ontdek Ribera del Duero, het bekendste wijngebied in Castillië en Leon, met zijn talloze wijnhuizen, middeleeuwse plaatsen en Michelin restaurants.

   Lees meer