Covarrubias – Middeleeuws stadje in Arlanza wijnstreek (Midden Spanje)

Ben jij al eens op vakantie in Covarrubias in de regio Castilië en Leon geweest, een Middeleeuwse plaats in het hart van Spanje? Het pittoreske dorp in de Arlanza vallei heeft smalle straatjes, vakwerkhuizen plus oude kerken en kloosters. Bovendien is het stadje gelegen aan de Arlanza wijnroute.

Ontdek wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Covarrubias en lees mijn tips over charmante hotels in deze Middeleeuwse plaats in Midden-Spanje:

Wandel door idyllische straatjes

Wandel als je op vakantie in Covarrubias bent door smalle straatjes met vakwerkhuizen en gezellige pleintjes. En proef de bijzondere sfeer in dit Middeleeuwse stadje in Castilië en Leon. Dat zijn hoogtijdagen beleefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Totdat het aan het einde van de zestiende eeuw door een epidemie getroffen werd en veel inwoners stierven. Net als in andere Middeleeuwse plaatsen in Spanje lijkt de tijd er stil te hebben gestaan…

Toegangspoort tot Covarrubias in de provincie Burgos
Monument in Covarrubias voor de Noorse prinses Kristina
Een van de smalle straatjes met vakwerkhuizen in de Middeleeuwse plaats Covarrubias

Tip! Bezoek bij aankomst in Covarrubias het toerismebureau (adres: Plaza Doña Urraca 1) voor meer info over bezienswaardigheden, restaurants en dergelijke in deze mooie Middeleeuwse plaats in de provincie Burgos.

Bezichtig de Colegiata van Covarrubias

Bezoek tijdens je vakantie in Covarrubias ook de Colegiata de San Cosme y San Damian. In de zevende eeuw bouwde koning Chindasvinto hier de kleine kerk Igleasia de San Cosme y San Damian.

In de vijftiende eeuw is dit kleine kerkje in Midden Spanje vervolgens verbouwd tot de enorme kerk die we vandaag de dag nog kunnen bewonderen. Waarin belangrijke personen als Fernández Velasco en Cisneros begraven liggen. En waarin zich een orgel uit de zeventiende eeuw bevindt. 

De Colegiata van Covarrubias
In de Colegiata van Covarrubias bevinden zich de graftombes van o.a. Velasco en Cisneros.
Het orgel in de Colegiata van Covarrubias in Castillië en Leon dateert uit de 17e eeuw

Tegenover de ingang van de Colegiata bevindt zich overigens het monument voor de Noorse prinses Cristina. Die in 1257 naar Spanje is gekomen om met prins Felipe Abad van Covarrubias te trouwen. Maar die op jonge leeftijd al is gestorven.

Proef wijn in de bodega van Covarrubias

Hou je van wijn? Ga dan langs bij wijngoed Bodega Viña Valdable als je op vakantie in Covarrubias bent. Het is een van de oudste bodegas uit de Arlanza wijnstreek in Castilië en Leon (ten noorden van het Ribera del Duero wijngebied).

De kleine bodega produceert zijn wijnen via een mix van traditionele methoden en moderne technieken.

De Nederlandse Annemarie, die zelf al jaren in dit eeuwenoude plaatsje in Midden Spanje woont, werkt op deze bodega. En laat je iedere dag met veel plezier de wijngaard, wijnkelder en wijninstallaties zien en de Valdable wijn proeven.

Bezoek Covarrubias tijdens een feest

In deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje vinden regelmatig feesten en evenementen plaats. Wil je een van deze feesten van dichtbij meemaken, zorg dan dat je rond die tijd op vakantie in Covarrubias bent:

 • Semana Santa - met de oudste levende processie in de regio Castilië en Leon, waarin inwoners van Covarrubias de kruisgang van Jezus in stilte uitbeelden (maart/april); 
 • Wijnfair in bodega Valdable – wijnfair waarin bodegas uit Arlanza wijngebied hun wijn promoten (mei);
 • Dorpsfeesten van Covarrubias – feesten ter ere van Covarrubias ‘s beschermheiligen San Cosme en San Damián (eind september).
 • Wijnoogstfeest – wijnoogstfeest van Covarrubias (26 september, tijdens de dorpsfeesten);
 • Notas de Noruega - muziekfestival in de Colegiata met Noorse artiesten, ter nagedachtenis aan prinses Kristina (oktober).
 • Verken de omgeving van Covarrubias

  Je kunt een vakantie in Covarrubias prima combineren met een autovakantie, actieve vakantie of gastronomische vakantie in Midden Spanje.

  Cultuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld de steden Burgos en Lerma en het dorpje Santo Domingo de Silos bezoeken. Die op 20 tot 40 minuten rijden van Covarrubias liggen.

  Voor een actieve vakantie (wandelen, fietsen, paardrijden, kano varen, zwemmen, vogels kijken en meer) kun je terecht op de Arlanza rivier, in de natuurgebieden La Yecla en los Sabinares del Arlanza, in de Sierra de la Demanda en in natuurpark Cañíon del Río Lobos.

  Hou je tenslotte van wijn, volg dan de Arlanza wijnroute en combineer die eventueel met de wijngebieden Ribera del Duero plus La Rioja.

  Tip! Maak een wandeling door de omgeving van Covarrubias. Er zijn 4 wandelroutes uitgestippeld, die in lengte variëren van 7,5 tot 12km (geen steile heuvels, dus voor iedereen mogelijk).

  Charmante kleine hotels in Covarrubias

  Tijdens je vakantie in Covarrubias kun je overnachten in een aantal charmante kleine hotels, te weten:

  Hotel Rural Princesa Kristina

  Mijn favoriete hotel voor een vakantie in Covarrubias is Hotel Rural Princesa Kristina, dat ligt in een prachtig opgeknapt pand in een van de smalle straatjes van het Middeleeuwse dorp.

  Dit gastvrije kleine hotel in Midden Spanje beschikt over 6 warm ingerichte kamers en is rustig gelegen. Het ontbijt wordt geserveerd in het dichtbijgelegen hotel Rey Chindasvinto.

  Hotel Rey Chindasvinto

  Een ander mooi en centraal gelegen hotel in Covarrubias vind ik Hotel Rey Chindasvinto, dat gelegen is in een oud gebouw aan het Rey Chinasvinto plein. Dit charmante kleine hotel in Castilië en Leon (Midden-Spanje) beschikt over eenvoudige maar goed verzorgde kamers. Bovendien mag je je hond er mee op vakantie nemen.

  Hotel Doña Sancha

  Wil je tijdens je vakantie in Covarrubias verblijven in een landelijk hotel? Dan raad ik Hotel Doña Sancha aan. Dit warm ingerichte en goed verzorgde kleine hotel in Castilië en Leon (Midden-Spanje) ligt slechts 300 meter buiten het Middeleeuwse plaatsje, heeft een grote groene tuin plus geiten (leuk voor kinderen) en ligt in een rustige natuurlijke omgeving.

  Lees meer over Castilië en Leon