Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castilië en Leon

Door: Lisanne van Duijn

Wijnliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in wijnstreek Ribera del Duero die ligt rond de Duero rivier in Castilië en Leon (in het Spaans: Castilla y León). Wijngaarden strekken zich uit zover het oog reikt, met af en toe wat tarwe- of suikerbietvelden. En tussendoor staan wijnhuizen in allerlei soorten en maten, van kleine traditionele gebrouwen tot moderne abstracte constructies, waar de heerlijke tempranillo wijnen geproduceerd worden.

Er liggen ook prachtige en bijzondere accommodaties in het Ribera del Duero gebied! Zo kun je er   overnachten in oude kloosters of paleizen die omgetoverd zijn tot kleinschalig hotel. Maar je kunt er ook op vakantie in een op een wijngoed gelegen vakantiehuis of op een gezellig camping.

En wist je dat je er uitstekend kunt eten en dat er zelfs verschillende Michelin restaurants in dit wijngebied liggen?

Lees hier meer over deze prachtige wijnstreek in Midden-Spanje. Of ga direct naar:

Ruim 300 wijnhuizen in Ribera del Duero

Bodega Torremilanos in Aranda del Duero (Ribera del Duero)

De Ribera del Duero ligt in de regio Castillië en Leon, op twee uur ten noorden van Madrid, en beslaat delen van vier provincies; Valladolid, Burgos, Segovia en Soria. 

De streek telt ruim 300 wijnhuizen, waarvan er een heel aantal internationaal bekend zijn. Denk aan Vega Sicilia, Pingus, Protos, Tinto Pesquera en Viña Pedrosa. 

Vele bodegas, zoals de wijnhuizen hier worden genoemd, openen hun deuren voor bezoekers. Er worden rondleidingen gegeven, je  kunt er wijn proeven en vaak is er ook een winkeltje waar je een fles (of meer) voor een goede prijs kunt kopen. 

En wanneer eind september de druivenoogst begint is het met een beetje geluk ook mogelijk om de aankomst van de druiven te bekijken of om zelf een handje mee te helpen met de oogst.

Tips:

  • Bezoek wijnhuis Protos in Peñafiel (het oudste wijnhuis in Ribera del Duero), wijngoed Torremilanos in Aranda del Duero, wijnhuis El Lagar de Isilla in La Vid (bij Aranda del Duero) of wijngoed Abadia Retuerta in Sardón de Duero. Op de laatste drie plekken kun je overigens ook overnachten.
  • Op de website over wijnroutes door Ribera del Duero vind je een overzicht van wijnhuizen in Castillië en Leon's bekendste wijngebied.
  • Bezoek tijdens je ontdekkingstocht door Ribera del Duero ook de stad Valladolid in het hart van de wijnstreek.
  • Bezoek wijnoogstfeest! Zie mijn overzicht van wijnoogstfeesten in Ribera del Duero en andere wijnstreken in Castillië en Leon.

Michelin restaurants in Ribera del Duero

Michelin restaurant Bodega Arzuaga - Foto: Riberwine Travel

Het draait echter niet alleen om wijn in Ribera del Duero, maar ook om eten. 

In elk dorpje is er wel een goed restaurant te vinden.

Deze streek in Midden-Spanje staat vooral bekend om de lechazo (=lamsvlees).

Je vindt er zelfs drie restaurants met Michelin ster, die op enkele kilometers bij elkaar vandaan liggen: Ambivium in Peñafiel, Arzuaga in Quintanilla de Onésimo en Abadia Retuerta in Sardón de Duero.

Middeleeuwse plaatsen in wijnstreek Ribera del Duero

Peñaranda de Duero in Castilië en Leon (Foto: Spanje voor Jou)

En verder is er ook voor de cultuurfanaat genoeg te zien in Ribera del Duero. 

Zo is er bijvoorbeeld Peñafiel, dat van verre te herkennen is aan haar majestueuze kasteel waarin tegenwoordig het regionale wijnmuseum huist. Vanaf de Plaza del Coso, een onverhard plein uit de middeleeuwen, heb je een prachtig uitzicht op het kasteel. Aan dit plein vind je ook het toerisme informatiepunt.

Naast Peñafiel ligt verder het plaatsje Curiel de Duero, ook met een kasteel, dat omgetoverd is in een hotel. Alhoewel het nog geen 100 inwoners telt, is ook dit plaatsje een bezoek waard.

Gumiel de Izán is wat oostelijker gelegen. Ook dit is een klein dorp, maar wel een met een heuse kathedraal en architectuur in de lokale stijl.

En dan is er nog het middeleeuwse plaatsje Peñaranda del Duero, met een kasteel op de top én een prachtige apotheek uit de achttiende eeuw.

Conclusie

Het Ribera del Duero wijngebied in Castillië en Leon is dus niet alleen een paradijs voor wijnliefhebbers, maar zeker ook voor cultuurliefhebbers! Het is een prachtige glooiende streek met wijnhuizen, kloosters en middeleeuwse plaatsen, die je fantastisch per auto of per fiets kunt verkennen. En waarin je bijvoorbeeld ook heerlijke wandelingen kunt maken.

Campings in wijnstreek Ribera del Duero

Camping Riberduero (Peñafiel)

Zoek je een camping in wijnstreek Ribera del Duero? Dan kan ik de hond- en kindvriendelijke camping aanbevelen.

De nog geen 50 staanplaatsen tellende camping met Nederlandse eigenaren ligt net buiten Peñafiel, in het hart van het wijngebied, en beschikt over eenvoudige bungalows, een zwembad, peuterzwembad, speeltuin, tennisbaan plus een bar/restaurant.

Geniet er van een rustige, rustieke vakantie tussen de dennenbomen...

Terug naar boven>>

Vakantiehuizen in Ribera del Duero

Vakantiehuizen Casas Bodega Marcos bij Peñafiel

Overnacht je tijdens je vakantie in wijngebied Ribera del Duero liever in een vakantiehuis, maar wil je wél op een wijngoed verblijven? Dat kan in Casa Bodegas Marcos, op het wijngoed van Marcos. 

Op dit wijngoed buiten Peñafiel liggen drie rustieke vakantiehuizen voor 4 tot 6 personen.

De vakantiehuizen hebben ieder een eigen terras, delen een seizoensgebonden buitenzwembad en kijken uit op de wijngaarden plus op het kasteel van Peñafiel.

Bovendien is je hond er ook welkom.

Terug naar boven>>

Hotels in wijnstreek Ribera del Duero

Hotel & Bodega Abadia Retuerta LeDomaine (Sardón de Duero)

Ik lijk een sprookje in te stappen als ik Hotel LeDomaine bij Sardón de Duero binnenstap! Dit luxe 5-sterren hotel in Midden-Spanje bevindt zich in de voormalige Retuerta Abdij op wijngoed Abadia Retuerta, midden in het Ribera de Duero wijngebied.

De voormalige abdij is prachtig bewaard gebleven, de kamers zijn vorstelijk, de stilte geweldig en het eten verbluffend (het restaurant heeft een Michelin ster).

Mocht je er niet willen overnachten, ga er dan zeker eten!

Hotel & Bodega Torremilanos (Aranda de Duero)

Een ander wijnhuis waar je niet alleen terecht kunt voor een rondleiding en/of wijnproeverij, maar waar je ook kunt overnachten, is Hotel & Bodega Torremilanos.

Het wijngoed bevindt zich een paar kilometer buiten Aranda de Duero en is een groot oud landgoed met uitgestrekte wijngaarden, heerlijke wijnproeverijen en uitstekend restaurant.

Hotel & Bodega El Lagar de Isilla (La Vid)

In de buurt van de Middeleeuwse plaats Peñaranda del Duero bevindt zich Hotel & Bodega El Lagar de Isilla, in een mini gehucht dat La Vid heet. 

Het fantastische hotel is gevestigd in een oude bodega in wijngebied Ribera del Duero. Het ligt verstopt midden tussen de wijngaarden en kijkt uit op het Monasterio de Santa María de La Vid klooster.

Een klein paradijs, waar honden overigens ook zijn toegestaan.

Hotel & Spa Castilla Termal Monasterio de Valbuena (Valbuena)

Een ander sprookjeshotel in wijngebied Ribera del Duero vind ik Hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena in Valbuena del Duero!

Het luxe 5-sterren hotel is gehuisvest in het vroegere klooster van Valbuena dat eveneens op een wijngaard ligt en dat prachtig opgeknapt is met behoud van talloze oorspronkelijke elementen.

Het beschikt over supercomfortabele kamers, een Wellnesscentrum, een buitenzwembad plus een uitstekend restaurant. En voor kinderen is er een speeltuin.

Hier kom je niet alleen naartoe om te slapen, maar ook om te genieten en te beleven!

Hotel Spa Convento Las Claras (Peñafiel)

Een andere bijzondere overnachting in wijngebied Ribera del Duero vind ik Hotel Spa Convento Las claras in Peñafiel, dat zich bevindt in een voormalig klooster en prachtig uitkijkt op het kasteel van Peñafiel.

Het 4-sterren hotel beschikt over een heerlijke Spa plus een tuin met seizoensgebonden buitenzwembad. En in de kapel van het hotel is een lekker restaurant gevestigd.

Hotel Posada de Aceña (Quintanilla de Onésimo)

Maar je kunt in wijnstreek Ribera del Duero ook bijzonder overnachten in een oude meelfabriek!

Dit kan in het dorp Quintanilla de Onésimo, waar een 300 jaar oude meelfabriek omgetoverd is tot een modern minimalistisch hotel: Hotel Posada de Aceña. Prachtig!

Hotel Residencia Real del Castillo de Curiel (Curiel)

Of wat dacht je van een verblijf in een voormalig kasteel tijdens je vakantie in Ribera del Duero? Dat kan in Hotel Residencia Real del Castillo de Curiel, het betoverende kasteelhotel van Curiel, dat 4 kilometer ten noorden van Peñafiel ligt.

De hotelkamers met koninklijke uitstraling van dit hotel in Castillië en Leon zijn vernoemd naar personen die ooit in het kasteel woonden...

Hotel Palacio de Guzmán (Guzmán)

Hotel Palacio de Guzmán in het dorpje Guzmán is een romantisch klein hotel dat gevestigd is in een zeventiende eeuws paleis.

Dit charmante en smaakvol ingerichte hotel in de Ribera del Duero wijnstreek heeft slechts vier hotelkamers. Verder is er een gezellige gemeenschappelijke ruimte plus een tuin, kun je er heerlijk eten en mag je je hond er mee op vakantie nemen.

B&B Casa Rural Enhorcadora (Portillo)

Wil je tijdens je vakantie in wijnstreek Ribera del Duero het leven proeven in een typisch Castiliaans dorp? Probeer dan B&B Casa Rural Enhorcadora in het idyllische dorpje Portillo.

Het kleinschalige hotel, dat gevestigd is in een historisch gebouw in het dorpje, heeft mooie rustieke kamers, een tapasbar plus een restaurant met traditionele gerechten en kijkt prachtig uit op het kasteel van Portillo.

En neem je je hond mee op vakantie naar Spanje? In dit hotel is jouw viervoeter welkom.

Hotel & Bodega Area Tudanca (Aranda de Duero)

Een ander wijngoed in het Ribera de Duero wijngebied in Castillië en Leon waar je ook kunt eten en overnachten, is Hotel & Bodega Tudanca buiten Aranda de Duero.

Ook al ligt deze bodega langs de snelweg, hier hoor en zie je niets van in het hotel. Je kijkt juist uit op wijngaarden.

Groepstip: in het seizoen kun je er duiven plukken en je eigen druivensap maken…

Lees meer over Castilië en Leon

Terug naar boven>>