Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

Historisch stadje op de Camino Francés

Ken jij de gezellige kleine stad Ponferrada, die de hoofdstad is van de El Bierzo streek in het westen van de provincie León (Castilië en Leon) en gelegen is aan de Camino Francés, de belangrijkste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela? De stad staat in de wijde omgeving bekend voor zijn indrukwekkende Tempelierskasteel.

Ingang Tempelierskasteel in Ponferrada (León, Midden-Spanje)

Ben je op vakantie in dit deel van Midden-Spanje, loop/rijd je de Camino Francés of ben je op weg naar de bijzondere rotsformaties van Las Médulas, stop dan zeker even in deze leuke kleine stad!

Lees hier alvast meer over bezienswaardigheden, feesten, parkeermogelijkheden plus overnachtingsmogelijkheden in Ponferrada. En kijk ook even naar mijn favoriete hotels plus appartementen in de hoofdstad van El Bierzo.

Ponferrada's grootste bezienswaardigheid

Kasteel van Ponferrada (León, Midden-Spanje)

Ponferrada’s belangrijkste bezienswaardigheid is zonder meer het kasteel van Ponferrrada: het zogenaamde Castillo de los Templarios, oftewel het Tempelierskasteel.

Het in Romaanse stijl gebouwde kasteel, dat dateert uit de twaalfde eeuw, is in de middeleeuwen namelijk een hele tijd het hoofdkwartier geweest van de Tempeliers, een militair-religieuze orde die tijdens de Reconquista gevochten heeft voor de koning van Leon (en later Castilië en Leon).

Het is een indrukwekkende vestiging, die gebouwd op de plek van een eerdere ommuurde Keltische nederzetting, een zogenaamde castro.

Van het kasteel zijn de buitenmuren, torens plus een aantal vertrekken bewaard gebleven.

Let op: het Kasteel van Ponferrada is iedere dag gesloten van 14 tot 16 uur (kaartverkoop tot half uur voor sluiten)! Op maandag is het altijd dicht.

Andere bezienswaardigheden Ponferrada

Klokkentoren en El Bierzo museum in Calle del Reloj (Ponferrada)

Als je het kasteel van Ponferrada bezoekt, wandel vanaf het kasteel dan ook even vanaf de Plaza de la Virgen de la Encina door de Calle del Reloj, die zijn naam te danken heeft aan de klokkentoren aan het einde van de straat.

Aan het einde van deze straat bevindt zich aan de rechterkant, net vóór de klokkentoren, de voormalige gevangenis waarin tegenwoordig het Museo del Bierzo gevestigd is. Wil je meer over de prachtige El Bierzo streek in het westen van de provincie León te weten komen, bezoek dan zeker even het museum!

De Calle del Reloj komt tenslotte uit op het Plaza del Ayuntamiento plein, het centrale plein dat genoemd is naar het mooie oude gemeentehuis op het plein en waarop een paar terrasjes liggen.

Tip! In dit deel van Ponferrada liggen ook verschillende tapas bars (bijvoorbeeld El Bodegón), café's en bakkers waar je wat kunt eten en drinken.

Terug naar boven>>

Middeleeuwse feesten in Ponferrada

Ponferrada's Middeleeuwse markt gezien vanaf kasteel

Hou je van middeleeuwse feesten en ben je in de eerste week van september op vakantie in Midden-Spanje? Dan vind je het allicht leuk om een kijkje te gaan nemen bij de Middeleeuwse feesten in Ponferrada, die samenvallen met de Fiestas de la Encina, feesten ter ere van la Virgen de la Encina, de beschermheilige van de El Bierzo streek.

Een week langs is er dan onder meer een middeleeuwse markt rondom het kasteel. Op 8 september komen mensen bovendien in traditionele klederdracht bloemen leggen bij het beeld van de beschermheilige bij de ingang van de la Encina kerk in Ponferrada en vindt er een processie plaats waarbij het beeld van de maagd door de straten van het gezellige stadje wordt gedragen.

Ik heb Ponferrada tijdens de Middeleeuwse feesten bezocht, op mijn weg naar Las Médulas. De Middeleeuwse markt was toen helaas nog niet open.

Terug naar boven>>

Parkeren in Ponferrada

Er zijn verschillende parkeerplaatsen in Ponferrada. De parkeerplaats die het dichtste bij het kasteel ligt, bevindt zich op de Plaza del Mercado Viejo, vlakbij de brug over de Sil rivier.

Zelf heb ik geparkeerd op de Aparcamiento del Peregrino parkeerplaats aan de Avenida del Castillo, een gratis parkeerplaats aan de voet van de oude binnenstad. Van hieruit is het nog ruim 5 minuten wandelen naar het kasteel en vanuit de Plaza del Ayuntamiento ben je vervolgens zo weer terug op de parkeerplaats.

Terug naar boven>>

De omgeving van Ponferrada

De Romeinse brug van het dorpje Molinaseca aan de Camino Francés (León, Midden-Spanje)

Ponferrada is gelegen aan de Camino Francés, de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, op 10 minuten rijden van het aan de Meruelo rivier gelegen idyllische minuscule dorpje Molinaseca en op 25 minuten rijden van de gezellige middeleeuwse plaats Villafranca del Bierzo.

Bovendien ligt de hoofdstad van de El Bierzo streek op maar 20 minuten rijden van het vroegere Romeinse goudmijnengebied Las Médulas en op een uur rijden van het voor het paleis van Gaudí bekende stadje Astorga.

Ik raad je warm aan om even te stoppen in Ponferrada als je de Camino Francés loopt, fietst of rijdt; of als je naar Las Médulas gaat.

Terug naar boven>>

Charmante hotels in Ponferrada

Je kunt in Ponferrada overnachten in een vrij eenvoudig klein hotel op het gezellige Plaza Mayor plein in de oude binnenstad of in een wat luxer hotel op korte loopafstand van het kasteel.

Maar je kunt er ook voor kiezen om nét buiten Ponferrada te verblijven, in het prachtige kleinschalige hotel No-Mad Green hotel in het idyllische dorpje Molinaseca:

Hotel Aroi Bierzo Plaza (Ponferrada)

Hotel Aroi Bierzo Plaza in Ponferrada (Midden-Spanje)

Hotel Aroi Bierzo Plaza is een 3-sterren hotel op het gezellige Plaza Mayor plein in de oude binnenstad van Ponferrada.

Dit vrij kleine hotel in de provincie León (Midden-Spanje) ligt direct naast een heerlijk Italiaans restaurant en op 5 minuten lopen van het Tempelierskasteel.

Hotel Aroi Ponferrada (Ponferrada)

4-sterren Hotel Aroi Ponferrada

Wil je net wat meer comfort hebben tijdens je vakantie in Ponferrada? Ga dan naar Hotel Aroi Ponferrada, dat overigens van dezelfde hotelketen is als bovengenoemd hotel ( hotelketen Aroi).

Dit 4-sterren hotel in de regio Castilië en Leon heeft een warme moderne inrichting. Het bevindt zich dichtbij de oude binnenstad plus het kasteel van Ponferrada en eveneens dichtbij het station. 

No-Mad Green Hotel (Molinaseca)

No-Mad Green hotel ini Molinaseca (Leon, Midden-Spanje)

Acht kilometer ten oosten van het stadje Ponferrada ligt het aan de Meruelo rivier gelegen dorpje Molinaseca met Romeinse brug plus sfeervol historisch centrum. 

Net naast het historische centrum ligt het in 2021 gerenoveerde No-Mad Green hotel, dat een moderne, rustgevende inrichting met veel natuurlijke elementen heeft, duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, 22 kamers telt en bovendien beschikt over een uitstekend gourmet restaurant plus een grote gezellige tuin. Een absolute topper!

Appartementen in Ponferrada

Appartementen Azotea Suites (Ponferrada)

Appartementen Azotea Suites (Ponferrada, Midden-Spanje)

Verblijf je tijdens je vakantie in Ponferrada liever in een comfortabel appartement? Kijk dan eens naar de appartementen van Aotea Suites! 

Deze luxe appartementen in het noordwesten van Spanje, die gelegen zijn op 200 meter van het kasteel van Ponferrada en een gezamenlijk dakterras met uitzicht op het kasteel hebben, hebben respectievelijk 1 of 2 slaapkamers en zijn geschikt voor 2 of 3/4 personen.

Appartementen Xoxo (Ponferrada)

Appartementen Xoxo Ponferrada

En dan zijn er nog de twee wat eenvoudigere maar gezellige en goed gelegen appartementen van Xoxo:

Het 4-persoons appartement Xoxo Castillo in de Calle hospital straat heeft een frisse moderne inrichting plus een eigen balkon en bevindt zich op een steenworp afstand van het kasteel van Ponferrada.

Het 5-persoons appartement Xoxo Encina is gelegen op het Plaza Virgen de la Encina plein in de oude binnenstad van Ponferrada en heeft eveneens een balkon.

Lees meer over Castilië en Leon

Terug naar boven>>