Een vakantie naar Santiago de Compostela – het bekendste pelgrimsoord van Spanje

Ga je op vakantie naar Santiago de Compostela, dan is dé bezienswaardigheid natuurlijk de kathedraal van de bekendste Spaanse bedevaartsplaats. Die boven het stadje in Galicië uittorent. En waar pelgrims al eeuwenlang naartoe komen voor het graf van apostel Jacobus.

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Pelgrims voor de kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Kom hier in de stemming voor een stedentrip Santiago de Compostela. Zie hoe de gigantische wierookkelk er tijdens de pelgrimsmis door de kerk zweeft. Bewonder de omringende gebouwen. Luister naar de Galicische doedelzakmuziek. En slenter door de nauwe straatjes van de oude binnenstad van het bekendste pelgrimsoord van Spanje.

Of ga direct naar mijn tips over:

De kathedraal

De Botafumeiro in de kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Natuurlijk moet je tijdens je vakantie in Santiago de Compostela de indrukwekkende kathedraal zien waar Apostel Jacobus (in het Spaans: Santiago) begraven ligt. En die het eindpunt is voor vele duizenden pelgrims. Die jaar in jaar uit massaal de Camino de Santiago lopen.

Bewonder het Portico de la Gloria, geniet van het indrukwekkende uitzicht vanaf het dak van de kathedraal, bezoek de kloostergang en bekijk de uitgravingen onder de kathedraal.

En sta versteld van ’s werelds grootste wierrookvat, de Botafumeiro. In een Heilige Jaar (het jaar waarin 25 juli op een zondag valt) wordt het gigantische wierrookvat tijdens iedere pelgrimsmis van 12 uur door de kathedraal heen en weer geslingerd…

De Praza do Obradoiro

Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Laat de bijzondere sfeer op je inwerken als je op de Plaza de Obradoiro (in het Galicisch: Praza do Obradoiro) staat. En oog in oog staat met de gigantische barokke hoofdingang van de kathedraal van Santiago. En de vele pelgrims die die dag hun eindbestemming hebben bereikt.

Om je heen zie je nog andere prachtige gebouwen: het Hostal de los Reyes Católicos (huidige Parador hotel), het achttiende eeuwse Rajoy paleis (in het Galicisch: Pazo de Raxoi – het huidige gemeentehuis) en het Colegio de San Jerónimo (in het Galicisch: Colexio de San Xeromo).

De oude binnenstad

Slenter verder door de smalle straatjes van de oude binnenstad als je op vakantie in Santiago de Compostela bent.

Laat je verrassen door betoverende pleinen als de Plaza de la Azabacheria en de Plaza de la Platería. En door talrijke statige kerken, paleizen, kloosters en andere gebouwen. Die getuigen van de welvaart van het Spaanse bedevaartsoord. Bijvoorbeeld het paleis Pazo de Xelmírez en het San Martín Pinario klooster.

Galicische doedelzakmuziek

Doedelzakmuziek bij de Arco de Palacio in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Geniet ook van de typische Galicische doedelzakmuziek als je op vakantie in Santiago de Compostela bent.

Dé plek om naar deze muziek te luisteren, is onder de Arco de Palacio boog, die voert van de Plaza de Obradoiro naar de Plaza de la Azabacheria.

Hier vind je altijd een of meer personen die doedelzakmuziek spelen…

Het pelgrimsmuseum

Het Pelgrimsmuseum in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Wil je meer weten over de pelgrimage naar het bekendste Spaanse bedevaartsoord? Of over pelgrimage in het algemeen?

Bezoek tijdens je vakantie in Santiago de Compostela dan het pelgrimsmuseum Museo das Peregrinacions e da Santiago (adres: Praza das Praterías 2).

Colegiata de Santa Maria la Real de Sar

De Colegiata de Santa Maria la Real de Sar in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Hou je van architectuur? Dan kan een bezoek aan de Colegiata de Santa Maria la Real de Sar niet missen tijdens je vakantie in Santiago de Compostela!

Deze twaalfde eeuwse kerk aan de oevers van de Sar rivier is in Romaanse stijl gebouwd. En is na de kathedraal het meest bezienswaardige bouwwerk in Santiago de Compostela.

Proef lokale lekkernijen

Tarta de Santiago

Proef als je op vakantie naar Santiago de Compostela gaat ook zeker de lokale lekkernijen!

Bijvoorbeeld de zoete, calorierijke Tarta de Santiago (=taart van Santiago), die gemaakt is van gestampte amandelen.

Of de hartige Pulpo (inktvis) of pimientos de padrón (groene paprika’s).

En natuurlijk moet je er vissen, schelpdieren en lokale kazen proeven. In een van de vele restaurants die Santiago rijk is. Of in en rond de traditionele versmarkt Mercado de Abastos.

Hou je tenslotte van likeuren, proef er dan zeker de vele verschillende likeuren in een van de souvenirwinkels. En neem een likeurtje mee naar huis als herinnering aan je Santiago de Compostela vakantie …

Kindervakantie Santiago de Compostela 

Ga je met kinderen op vakantie naar Santiago de Compostela? Dit vonden wij leuk om te doen met onze meiden:

 1. De vele pelgrims bewonderen die aankomen bij de kathedraal van Santiago;
 2. Per toeristentreintje de stad verkennen (het treintje vertrekt vanaf de Praza do Obradoiro;
 3. Naar de doedelzakspelers luisteren bij de Arco de Palacio.
 4. Uitwaaien in het Alameda Park, een heerlijk groen park tegenover de oude binnenstad.
 5. Uitwaaien in het Bonaval park, dat eerst hoorde bij een klooster; en van waaruit je prachtig uitzicht op de kathedraal hebt.
 6. Tarta de Santiago (=Santiago gebak) eten: voedzaam amandelgebak voor de pelgrims van de Camino de Santiago.

Beleef de Festas do Apóstolo

De Feesten van de Apostel in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Wil je het Spaanse bedevaarstoord op een bijzondere manier meemaken? Zorg dan dat je tijdens de Festas do Apóstolo (Feesten van de Apostel) op vakantie in Santiago de Compastela bent.

Deze feesten worden ieder jaar op 24 en 25 juli gehouden. Ter ere van de Apostel Jacobus (Santiago).

Op 24 juli vindt er ’s nachts een groots vuurwerk plaats op de Praza do Obradoiro. En wordt er een fictieve façade van de kathedraal verbrand.

Op 25 juli wordt er ’s morgens een speciale mis opgedragen aan de apostel. Gevolgd door een optocht door de straten van Santiago de Compostela. Met reuze figuren, traditionele Galicische muziek en meer.

De omgeving van Santiago de Compostela

Heb je genoeg tijd tijdens je vakantie in Santiago de Compostela, verken dan zeker ook de omgeving van deze bekende Spaanse bedevaartsplaats.

Ga bijvoorbeeld naar Finisterre, de plaats waar pelgrims naar afloop hun gedragen kleding verbranden.

Bezoek de Middeleeuwse plaatsen Pontevedra, Vigo, Lugo, Orense of Monforte de Lemos.

Geniet van het groene landschap en de grillige kust.

Of ontspan in een van de vele thermaal baden die Galicië rijk is.

Accommodaties Santiago de Compostela

Bijzondere hotels in Santiago de Compostela

Voor je vakantie in Santiago de Compastela kun je verblijven in eenvoudige pensions of juist luxe hotels in de oude binnenstad. Ik ben op zoek gegaan naar hotels in bijzondere gebouwen.

Parador hotel van Santiago de Compostela*****

Het Parador hotel van Santiago de Compostela is gehuisvest in het Hostal de los Reyes Católicos. Het ziekenhuis dat de Katholieke Koningen in het begin van de 16e eeuw voor pelgrims lieten bouwen. Het luxe 5-sterren hotel is gelegen op de Plaza do Obradoiro, naast de beroemde kathedraal van het bekende pelgrimsoord in Galicië (Noord Spanje).

A Quinta Da Auga Hotel Spa Relais & Chateaux****

Een ander bijzonder hotel in Santiago de Compostela vind ik het prachtige A Quinta Da Auga Hotel. Dit 4-sterren hotel in Noord Spanje is namelijk gevestigd in een oude papierfabriek. Droom weg in de ruime kamers; geniet er van een uitstekende service en goddelijk eten; en ontspan er in de uitgebreide Spa en de grote tuin. Niet voor niets maakt het hotel deel uit van de hotelketen Relais & Chateaux…

San Francisco Hotel Monumento****

Of wat zeg je ervan om te overnachten in een oud klooster als je op vakantie in Santiago de Compostela bent? Hotel San Francisco Hotel Monumento is een voormalig klooster, dat omgetoverd is tot charmant hotel. Het 4-sterren hotel in de oude binnenstad van Santiago heeft ruime en elegante kamers, een prachtige binnentuin, een intacte kloostergang en… een heerlijk binnenzwembad en hot tub! En de kathedraal ligt om de hoek.

Hospedería San Martin Pinario***

Maar je kunt tijdens je stedentrip of pelgrimsreis naar Santiago de Compostela ook verblijven in een eenvoudiger klooster. En wel in he 3-sterren hotel Hospedería San Martín Pinario. In de eenvoudige, lichte kamers van dit kloosterhotel op de Plaza de la Inmaculada proef je nog hoe het 16de eeuwse kloosterleven is geweest...

Hotel Pazo de Altamira***

Een heel ander soort hotel in Santiago de Compostela is tenslotte het kleine boutique hotel Pazo de Altamira. Dit bijzonder hotel in Noord Spanje is  gevestigd in een oud paleis aan de Plaza de Abastos. Wat een sfeervol hotel! Het ligt bovendien op een gezellige, rustige locatie! Midden in de oude binnenstad van Santiago. Op slechts 200 meter van de kathedraal.

Appartementen in Santiago de Compostela

Verblijf je tijdens je Santiago de Compastela vakantie liever in een appartement? Kijk dan eens naar de volgende appartementen. Het zijn stuk voor stuk prachtige appartementen op toplocaties:

Accommodaties omgeving Santiago de Compostela

Idyllisch landelijk hotel buiten Santiago de Compostela

Het idyllische landelijke hotel Casa Grande do Bachao hebben we gevonden in de bergen buiten Santiago de Compostela.

Een droom. Geheel geïsoleerd en toch maar 15 minuten buiten de stad. Een paradijs voor volwassenen én kinderen.

Algemene vakantietips Santiago

Goede restaurants in Santiago de Compostela

Een goed restaurant in Santiago de Compastela vind ik Casa Manolo, dat ligt op de Plaza Cervantes. We eten er het menu del día. Oftewel het dagmenu. Het eten is er lekker en niet duur.

Rondleidingen

Ben je geïnteresseerd in een rondleiding door de kathedraal of door de stad tijdens je vakantie in Santiago de Compostela? Ga dan even langs bij het toeristenbureau (adres: Rua do Vilar 63). Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden:).

Meer weten?

Uitgebreide informatie over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Santiago de Compostela vind je op de toeristische website van de stad.
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder