Een vakantie naar Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

Ga je op vakantie naar Santiago de Compostela, dan zijn de vele pelgrims die al eeuwenlang iedere dag aankomen bij de kathedraal van Santiago misschien wel de grootste bezienswaardigheid van deze bedevaartsplaats in Galicië (Noord-Spanje). Het heeft een enorme indruk op me gemaakt om zoveel uitgeputte maar tegelijkertijd blije en apetrotse mensen bij elkaar te zien!

Pelgrims voor de kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

De pelgrims zijn echter niet de enige reden waarom ik een stedentrip naar Santiago de Compostela aan kan raden. Het bekendste pelgrimsoord van Spanje heeft namelijk een prachtige oude binnenstad met nauwe straatjes, gezellige pleintjes en indrukwekkende gebouwen. Kom hier in de stemming voor een vakantie in Santiago de Compostela of ga direct naar over:

Tip: Op een aparte pagina vertel ik meer over de verschillende pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.

De kathedraal

De Botafumeiro in de kathedraal van Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Natuurlijk moet je tijdens je stedentrip naar Santiago de Compostela de indrukwekkende kathedraal zien waar Apostel Jacobus (in het Spaans: Santiago) begraven ligt en die het eindpunt is voor vele duizenden pelgrims die jaar in jaar uit massaal de Camino de Santiago lopen.

Bewonder er het Portico de la Gloria, geniet van het indrukwekkende uitzicht vanaf het dak van de kathedraal, bezoek de kloostergang en bekijk de uitgravingen onder de kathedraal.

En sta bovendien versteld van ’s werelds grootste wierrookvat, de Botafumeiro. In een Heilige Jaar (het jaar waarin 25 juli op een zondag valt) wordt het gigantische wierrookvat tijdens iedere pelgrimsmis van 12 uur door de kathedraal heen en weer geslingerd…

Tip! Ben je geïnteresseerd in een rondleiding door de kathedraal of door de stad? Bij het toeristenbureau van Santiago de Compostela (adres: Rua do Vilar 63) vertellen ze je graag meer over de mogelijkheden.

De Praza do Obradoiro

Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Laat de bijzondere sfeer op je inwerken als je op de Plaza de Obradoiro (in het Galicisch: Praza do Obradoiro) staat en oog in oog staat met de gigantische barokke hoofdingang van de kathedraal van Santiago plus de vele pelgrims die die dag hun eindbestemming hebben bereikt!

En heb je de blijdschap en opluchting van de pelgrims eenmaal opgesnoven, kijk dan ook eens verder om je heen.

Want op de Plaza de Obradoiro zie je nog andere prachtige gebouwen: het Hostal de los Reyes Católicos (huidige Parador hotel), het achttiende eeuwse Rajoy paleis (in het Galicisch: Pazo de Raxoi – het huidige gemeentehuis) en het Colegio de San Jerónimo (in het Galicisch: Colexio de San Xeromo).

De oude binnenstad

Slenter verder door de smalle straatjes van de oude binnenstad als je op vakantie in Santiago de Compostela bent.

Laat je verrassen door betoverende pleinen als de Plaza de la Azabacheria en de Plaza de la Platería.

Plus door talrijke statige kerken, paleizen, kloosters en andere gebouwen die stille getuigen zijn van de welvaart van het Spaanse bedevaartsoord.

Bijvoorbeeld het paleis Pazo de Xelmírez en het San Martín Pinario klooster.

Galicische doedelzakmuziek

Doedelzakmuziek bij de Arco de Palacio in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

En wist je dat er in Galicië ook veel op de doedelzak wordt gespeeld? Net zoals Flamenco muziek voor mij bij Sevilla hoort, is doedelzakmuziek voor mij onlosmakelijk verbonden met Santiago de Compostela.

Dé plek om naar deze muziek te luisteren, is onder de Arco de Palacio boog, die voert van de Plaza de Obradoiro naar de gezellige Plaza de la Azabacheria. Hier vind je altijd wel een of meer personen die doedelzakmuziek spelen.

Er zijn zoveel mensen die hier op de doedelzak willen spelen, dat er afspraken gemaakt worden over wie er wanneer mag staan...

Het pelgrimsmuseum

Het Pelgrimsmuseum in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Wil je meer weten over de pelgrimage naar het bekendste bedevaartsoord van Spanje of over pelgrimage in het algemeen?

Bezoek tijdens je vakantie in Santiago de Compostela dan ook het pelgrimsmuseum Museo das Peregrinacions e da Santiago (= het pelgrimsmuseum van Santiago) op de Praza das Praterías 2.

Het museum is iedere dag open, behalve op maandag. En op zon- en feestdagen is het museum alleen 's ochtends geopend (tot 14 uur).

Colegiata de Santa Maria la Real de Sar

De Colegiata de Santa Maria la Real de Sar in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Hou je van architectuur? Dan kan een bezoek aan de Colegiata de Santa Maria la Real de Sar niet missen tijdens je stedentrip naar deze bekende pelgrimsplaats in Galicië.

De aan de oevers van de Sar rivier gelegen kerk dateert uit de twaalfde eeuw en is gebouwd in prachtige Romaanse stijl.

Na de kathedraal vind ik dit het meest bezienswaardige bouwwerk in Santiago de Compostela.

Proef lokale lekkernijen

Tarta de Santiago

Proef als je op vakantie naar Santiago de Compostela gaat ook zeker de lokale lekkernijen!

Bijvoorbeeld de zoete, calorierijke Tarta de Santiago (=taart van Santiago), die gemaakt is van gestampte amandelen.

Of de hartige Pulpo (inktvis) of pimientos de padrón (groene paprika’s).

En natuurlijk moet je er vissen, schelpdieren en lokale kazen proeven. In een van de vele restaurants die Santiago rijk is. Of in en rond de traditionele versmarkt Mercado de Abastos.

Hou je tenslotte van likeuren, proef er dan zeker de vele verschillende likeuren in een van de souvenirwinkels. En neem een likeurtje mee naar huis als herinnering aan je Santiago de Compostela vakantie …

Restaurant-tip Santiago de Compastela! Wij hebben bij restaurant Casa Manolo (op de Plaza Cervantes) het zogenaamde menu del día (=dagmenu) gegeten. Het eten was lekker en niet duur.

Terug naar boven>>

Kindervakantie Santiago de Compostela 

Ga je met kinderen op vakantie naar Santiago de Compostela? Dit vonden wij leuk om te doen met onze meiden:

  1. De vele pelgrims bewonderen die aankomen bij de kathedraal van Santiago;
  2. Per toeristentreintje de stad verkennen (het treintje vertrekt vanaf de Praza do Obradoiro;
  3. Naar de doedelzakspelers luisteren bij de Arco de Palacio.
  4. Uitwaaien in het Alameda Park, een heerlijk groen park tegenover de oude binnenstad.
  5. Uitwaaien in het Bonaval park, dat eerst hoorde bij een klooster; en van waaruit je prachtig uitzicht op de kathedraal hebt.
  6. Tarta de Santiago (=Santiago gebak) eten: voedzaam amandelgebak voor de pelgrims van de Camino de Santiago.

Terug naar boven>>

Beleef de Festas do Apóstolo

De Feesten van de Apostel in Santiago de Compostela (Noord Spanje)

Wil je het Spaanse bedevaarstoord op een bijzondere manier meemaken? Zorg dan dat je tijdens de Festas do Apóstolo (Feesten van de Apostel) op vakantie in Santiago de Compastela bent.

Deze feesten worden ieder jaar op 24 en 25 juli gehouden. Ter ere van de Apostel Jacobus (Santiago).

Op 24 juli vindt er ’s nachts een groots vuurwerk plaats op de Praza do Obradoiro. En wordt er een fictieve façade van de kathedraal verbrand.

Op 25 juli wordt er ’s morgens een speciale mis opgedragen aan de apostel. Gevolgd door een optocht door de straten van Santiago de Compostela. Met reuze figuren, traditionele Galicische muziek en meer.

Terug naar boven>>

De omgeving van Santiago de Compostela

Heb je genoeg tijd tijdens je vakantie in Santiago de Compostela, verken dan zeker ook de omgeving van deze bekende Spaanse bedevaartsplaats.

Ga bijvoorbeeld naar Finisterre, de plaats waar pelgrims naar afloop hun gedragen kleding verbranden.

Bezoek de Middeleeuwse plaatsen Pontevedra, Vigo, Lugo, Orense of Monforte de Lemos.

Geniet van het groene landschap en de grillige kust. Of ontspan in een van de vele thermaal baden die Galicië rijk is.

Terug naar boven>>

Hotels in Santiago de Compostela

Tijdens je vakantie in Santiago de Compastela kun je verblijven in hotels die variëren van eenvoudige pensions tot luxe 5-sterren hotels. Mijn favoriete hoteles con encanto (=sfeerhotels) zijn:

Parador hotel van Santiago de Compostela

Het Parador hotel van Santiago de Compostela is gehuisvest in het Hostal de los Reyes Católicos: het pelgrimsziekenhuis dat de Katholieke Koningen Isabella en Fernando in het begin van de zestiende eeuw lieten bouwen.

Het luxe 5-sterren hotel is gelegen op de Plaza do Obradoiro, naast de beroemde kathedraal van het bekende pelgrimsoord in Galicië (Noord-Spanje).

Hotel San Francisco

Een ander prachtig hotel in Santiago de Compostela vind ik het San Francisco hotel, dat zich bevindt in een voormalig klooster in de oude binnenstad van de bekendste bedevaartsplaats in Spanje, op slechts 150 meter van de beroemde kathedraal.

Het kloosterhotel heeft een nog intacte kloostergang plus een prachtige binnentuin. Bovendien heeft dit comfortabele 4-sterrenhotel in Galicië een heerlijk binnenzwembad en een hot tub.

Hospedería San Martin Pinario

Je kunt tijdens je stedentrip of pelgrimsreis naar Santiago de Compostela ook verblijven in een eenvoudiger klooster. En wel in het 3-sterren hotel Hospedería San Martín Pinario.

In de eenvoudige, lichte kamers van dit kloosterhotel op de Plaza de la Inmaculada proef je nog hoe het zestiende eeuwse kloosterleven is geweest...

Boutique hotel Pazo de Altamira

Een heel ander soort hotel in Santiago de Compostela is het boutique hotel Pazo de Altamira, dat gevestigd in een oud paleis aan de Plaza de Abastos.

Wat een sfeervol hotel is dit kleine hotel in Noord-Spanje! Het ligt op een gezellige, rustige locatie midden in de oude binnenstad van Santiago, op slechts 200 meter van de kathedraal.

Terug naar boven>>

Appartementen Santiago de Compostela

Verblijf je tijdens je Santiago de Compastela vakantie liever in een appartement? Kijk dan eens naar de volgende appartementen. Het zijn stuk voor stuk prachtige appartementen op toplocaties:

Terug naar boven>>

Hotels omgeving Santiago de Compostela

A Quinta Da Auga Hotel Spa Relais & Chateaux

Verblijf je liever wat buiten deze pelgrimsplaats in Noord-Spanje? Dan vind ik Hotel A Quinta da Auga een aanrader.

Dit landelijk en rustig gelegen luxe eco-hotel in Galicië, dat gevestigd is in een oude papierfabriek, ligt een paar kilometer buiten het centrum van Santiago de Compostela.

Het kleine boutique hotel beschikt over een fantastisch binnenzwembad, wellness-centrum plus restaurant. Niet voor niets maakt het hotel deel uit van de hotelketen Relais & Chateaux…

Hotel Casa Grande do Bachao

Zelf hebben we tijdens ons bezoek aan het bekende Spaanse pelgrimsoord overnacht in hotel Casa Grande do Bachao. Wat een droom van een hotel is dit landelijk hotel dat ligt op een bergtop aan het einde van een lange kronkelende weg! Het ligt geheel geïsoleerd in een verbluffend mooie omgeving en toch op maar 15 minuten rijden van Santiago de Compostela.

Bovendien is het gevestigd in een prachtig onderhouden oude pazo (=typisch op het platteland gelegen herenhuis in Galicië). We voelden ons er de koning te rijk en hebben er ten volste genoten van de rust, het uitzicht, de uitstekende service plus het formidabele eten.

En onze kinderen? Die hebben zich geamuseerd in de speelkamer, in de grote tuin en met de lieve honden van de eigenaar van het hotel! en paradijs voor volwassenen én kinderen.

Als je in de zomer komt, kun je er bovendien ook nog heerlijk afkoelen in het seizoensgebonden buitenzwembad van het hotel.

Terug naar boven>>

Meer over Santiago de Compostela

Uitgebreide informatie over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Santiago de Compostela vind je op de toeristische website van de stad.