Cambados: kleine wijnstad in Albariño wijnstreek (Rías Baixas, Galicië)

Cambados is een kustplaats in het Rías Baixas kustgebied in het zuiden van Galicië. Het is een gemoedelijk stadje met een mooie kleine binnenstad, wijngaarden, wijnhuizen, een wijnmuseum plus winkels en bars die lokale wijnen verkopen.

Ferfiñans paleis en Rua Real in Cambados (Rías Baixas, Galicië)

Want deze idyllische plaats in Noord-Spanje bevindt zich in het O Salnés gebied in de provincie Pontevedra en ligt midden in de Albariño wijnstreek.

Ben je op vakantie in Galicië, dan kan ik een bezoek aan deze wijnstad in wijnstreek Rías Baixas, waarin zich het eerste wijnhuis van Albariño wijn bevindt, zeker aanraden.

Doe hier inspiratie op over wat je kunt zien en doen in deze charmante kleine stad aan de zuidwest kust van Galicië (Noord-Spanje). En lees ook even mijn tips over hotels in Cambados:

Het Praza de Fefiñáns plein

Ferfiñáns paleis in Cambados (Galicië, Noord-Spanje)

Cambados heeft een klein historisch centrum dat bestaat uit de gezellige Rua Real (=hoofdstraat) waarin tegenwoordig leuke winkels en restaurants te vinden zijn, plus een aantal zijstraten en pleinen. Met hier en daar een pazo (=herenhuis dat behoorde tot een rijke en voorname familie in Galicië).

De bekendste bezienswaardigheid in Cambados is het Plaza de Fefiñanes plein (in het Galicisch Praza de Fefiñáns).

Het plein is genoemd naar het Palacio de Fefiñáns of Pazo de Fefiñáns: een indrukwekkend L-vormig gebouw waarin vroeger de Burggraaf van Fefiñán gewoond heeft (het dorp Ferfiñán is tegenwoordig opgegaan in Cambados).

Het herenhuis is gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw en neemt het grootste deel van het plein in beslag. Het is de enige pazo in Cambados die je van binnen kunt bezoeken.

Wijn in Cambados

Albariño wijngaard in Cambados (wijnstreek Rías Baixas)

En je kunt er niet alleen een rondleiding door het paleis krijgen, maar ook wijn proeven.

Want het Paleis van Fefiñáns heeft ook een wijnhuis, de zogenaamde Bodegas del Palacio de Fefiñanes, dat gevestigd is op de begane grond van het gebouw.

Sinds de zeventiende eeuw heeft het herenhuis al zijn eigen Albariño wijn gemaakt, maar vanaf 1928 is het (blijkbaar als eerste) de Albariño wijn in flessen gaan doen voor verkoop.

Een ander wijnhuis in het centrum van Cambados dat open is voor publiek, is verder Pazo a Capitana.

Bovendien liggen er aan de hoofdstraat door Cambados (die uitkomt op het Fefiñáns plein) ook een aantal gezellige wijnbars en wijnwinkels waar je Albariño wijn kunt kopen.

Én er is een wijnmuseum in Cambados, het zogenaamde Museo Etnográfico y del Vino de Cambados (adres: Avenida da Pastora 102).

Hier kom je meer te weten over de geschiedenis, cultivatie en meer van de witte Albariño wijn in de Rías Baixas.

*Wijnhuizen in Cambados bezoeken*

Voor beide bodegas in Cambados dien je van tevoren telefonisch een afspraak te maken! Net als veel andere wijnhuizen in Noord-Spanje. Dus wil je tijdens je vakantie in Noord-Spanje meerdere wijnhuizen bezoeken, overweeg dan om de hulp in te schakelen van de in de Rías Baixas gevestigde Nederlandse reisorganisatie Ontdek Galicië. Met veel plezier maakt zij een reis op maat voor je. Neem vrijblijvend contact op met Ontdek Galicië>>

De ruïnes van de Santa Mariña kerk

Graven in de ruïnes van de Santa Mariña kerk in Cambados

Een andere prachtige bezienswaardigheid in Cambados vind ik de ruïnes van de vijftiende eeuwse Santa Mariña Dozo kerk.

Van deze kerk, die ligt tussen het wijnmuseum en het uitkijkpunt Miradoiro do Monte Pastora, staan alleen nog maar een paar muren en bogen overeind. Als kerk kan ze dus niet meer dienstdoen, maar wél als rustplaats!

Tegenwoordig is de voormalige kerk dus de begraafplaats van Cambados, met het voormalige altaar als ereplaats die alleen bestemd is voor priesters uit Cambados.... Bizar!

*Meer tips voor een bezoek aan Cambados*

  1. Vanuit het Fefiñáns plein rijdt er een toeristentrein die je meeneemt langs de hoogtepunten van deze plaats (duurt ongeveer 40 minuten).
  2. Als je te voet vanaf het Fefiñáns plein naar de ruïnes van de Santa Mariña kerk gaat, wandel je langs wijngaarden die aan de rand van Cambados liggen.
  3. Wandel vanuit de ruïnes van de Santa Mariña kerk naar uitzichtpunt Miradoiro do Monte da Pastora op de Monte da Pastora berg, waarop overigens ook nog een kapel plus een speeltuin voor kinderen ligt.
  4. Bij de haven van Cambados kun je je auto gratis parkeren op een eilandje.
  5. Cambados is gelegen aan de minder bekende pelgrimsroute Ruta del Padre Sarmiento.
  6. Je kunt in Cambados ook meegaan met schelpen rapen (van tevoren telefonisch reserveren - het toeristenbureau heeft meer info).
  7. Wil je tijdens je vakantie in Noord-Spanje bodegas bezoeken, boottochten maken, meegaan met schelpen rapen en meer, laat dan een reis op maat maken door de Nederlandse Bianca van reisorganisatie Ontdek Galicië, die al sinds 2008 in de Rías Baixas woont. Neem vrijblijvend contact op met Ontdek Galicië>>

Sfeervolle hotels in Cambados

Hotel Parador de Cambados

Hotel Parador de Cambados (Pontevedra, Galicië)

Lijkt het je wat om in Cambados stijlvol te overnachten in een oude Pazo? Dan is het Parador hotel van Cambados, dat gevestigd is in een statige zeventiende-eeuwse Pazo, allicht iets voor jou.

Dit elegante gebouw met warme klassieke inrichting heeft grote comfortabele kamers, een mooie binnenplaats, een groene tuin met buitenzwembad plus een uitstekend restaurant.

Bovendien beschikt dit 4-sterren hotel in Noord-Spanje over een tennisbaan plus gratis parkeergelegenheid.

Hotel Real Cambados

Hotel Real Cambados (Rias Baixas, Galicië)

Een ander mooi klein hotel in de oude binnenstad van Cambados vind ik Hotel Real Cambados.

Deze boutique bed and breakfast in de Rías Baixas is gevestigd in een elegant negentiende eeuws pand aan de Rua Real, de rustige een autovrije hoofdstraat van het historische centrum van de wijnstad.

De B&B heeft een warme klassiek-romantische inrichting plus een gezellige kleine binnenplaats. Ontbijten doe je hier in het café tegenover het hotel.

Boutique Hotel Casa a Pastora

Hotel Casa a Pastora (Cambados, Galicië)

Hou je van romantische hotels? Kijk dan absoluut ook eens naar Casa a Pastora in Cambados! Het boutique hotel, dat zich bevindt in een normaal huis bij de wijngaarden van Cambados, telt 10 kamers die uitkijken op de Monte da Pastora, de ruïnes van de Santa Mariña kerk plus het water van de Ría de Arousa.

Verder heeft het kleine hotel een heerlijke tuin met eigen moestuin en speelhuisje voor kleine kinderen plus een eigen kleine wijngaard. En kun je er ’s avonds genieten van traditionele Galicische maaltijden.

Hotel Villaprado

Hotel Villaprado in Cambados (Galicië)

Een leuk klein hotel in Cambados met een frisse moderne inrichting vind ik tenslotte Hotel Villa Prado, bij de wijngaarden plus het wijnmuseum van de stad.

De prachtig opgeknapte boerderij met gezellige tuin, overdekt terras en verschillende zithoeken is rustig gelegen, op korte loopafstand van zowel de oude binnenstad als het strand (Praia de Santo Tomé), en telt 15 ruime en comfortabele kamers (sommigen met eigen terras).

Meer sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië

Terug naar boven>>