Hórreos in Galicië (Noord-Spanje): traditionele graanschuren op poten

Hórreos: ze zijn niet weg te denken uit het glooiende groene berglandschap van Galicië in Noord-Spanje! Weet jij wat een hórreo is en waar je ze kunt vinden? Ik vertel het je hier!

Wat zijn hórreos?

Horreo in Combarro (Rías Baixas, Galicië)

Hórreos zijn stenen graanschuren op poten waar vroeger de voorraad van graan plus andere gewassen in bewaard werd. Ze staan heel slim op poten om op deze manier ratten buiten de deur te houden.

Hórreos kunnen geheel van steen zijn of kunnen houten planken als muren hebben. Verder vind je ze in verschillende maten. De meeste hórreos in Galicië bestaan uit twee "delen" en zijn ongeveer drie meter lang schat ik. Maar ik heb ook hórreos gezien die uit drie of vier delen bestaan...

Waar vind je hórreos in Galicië?

Hórreos zijn werkelijk overal in Galicië te vinden! Ze prijken op landgoederen die midden in het groene berglandschap van deze prachtige regio in Noord-Spanje liggen, langs wegen en in dorpen.

Zelfs in steden kun je een graanschuur op poten tegenkomen, bijvoorbeeld in het Campolongo park in de stad Pontevedra. Als ik door Galicië rijd, ben ik daarom continu aan het speuren naar hórreos. Dit zijn een paar van mijn favorieten die ik onderweg ben tegengekomen:

Hórreo in Vilouxe (Ribeira Sacra, Galicië)Hórreo in het bijna verlaten berggehucht Vilouxe in de Ribeira Sacra (Galicië)

Mijn favoriete hórreo in Galicië

Hórreo van boutique hotel Quinta de San Amaro (Galciië, Noord-Spanje)

De mooiste hórreo die ik in Galiicië heb gezien, is die bij het boutique hotel Quinta de San Amaro in het Rías Baixas gebied!

Deze traditionele Galicische graanschuur op poten heeft tegenwoordig glazen muren en wordt niet meer gebruikt om voorraden op te slaan, maar om van het omliggende landschap te genieten.

Wat een geweldige manier om historisch erfgoed te bewaren en tegelijkertijd een nieuwe functie te geven! Niet alleen de graanschuur is overigens prachtig opgeknapt, maar het gehele landhuis... Bovendien kunnen de inwoners van het gehucht waarin deze agriturismo zich bevindt ook meegenieten. Want zowel het terras als het restaurant zijn open voor iedereen...

Wat zijn de bekendste hórreos in Galicië?

Hórreos met uitzicht op de Ría de Pontevedra (Rías Baixas, Galicië)

De bekendste hórreos in Galicië zijn de hórreos van Combarro, een vissersdorpje aan de Ría de Pontevedra, in het Rías Baixas gebied in het zuidwesten van Galicië.

Hier ligt een hele rij graanschuren direct aan het strand, met prachtig uitzicht op zee. Deze authentieke plaats in Noord-Spanje is de laatste jaren behoorlijk toeristisch geworden en restaurants zijn er als paddenstoelen uit de grond gerezen rond de hórreos. Dit neemt een stukje van de charme weg vind ik zelf. Maar aan de andere kant kun je nu wel direct naast of onder een hórreo wat eten plus drinken en heeft de lokale bevolking een inkomst...

Een grote verzameling van hórreos in Galicië vind je ook in het gehucht Quins (gemeente Melón), dat gelegen is aan de grote weg van Ourense naar Vigo (N-120): de Hórreos de Quins, oftewel de hórreos van Quins.

Hier vind je, naast de kerk van het gehucht, een verzameling van respectievelijk tien plus veertien graanschuren bij elkaar, die van elkaar gescheiden worden door drie kruisen en vanaf hun heuveltop prachtig uitkijken over een glooiend groen berglandschap.

*Georganiseerde rondreizen & wandelvakanties in Galicië*

Overweeg een vakantie op maat te laten maken door de reisorganisatie Ontdek Galicië! Want Bianca en Jorge, die al sinds 2008 in de Rías Baixas wonen, kennen alle mooie plekken in Galicië.

Zij verzorgen zowel rondreizen als wandelvakanties op maat met vervoer, accommodatie plus activiteiten als een wijnproeverij of een boottocht en geven je bovendien een roadbook met uitgebreide informatie plus tips over routes, restaurants en meer.

Hotels met hórreo in Galicië

Veel tot hotel of Bed and Breakfast omgebouwde boerderijen of landhuizen in Galicië hebben nog een traditionele graanschuur op poten in de tuin staan. Mijn favoriete hotels met eigen hórreos in de meest noordwestelijke regio van Spanje zijn:

Casa Grande do Bachao (Santiago de Compostela)

Hórreo van boutique hotel Casa Grande do Bachao (Santiago, Galicië)

Een van mijn favoriete hotels in Galicië met een eigen hórreo is boutique hotel Casa Grande do Bachao op 20 minuten rijden van Spanje's bekendste pelgrimsoord Santiago de Compostela.

Het kleinschalige hotel is gevestigd in een op een bergtop gelegen Pazo (=traditionele herenboerderij die behoorde tot een geestelijke) die uitkijkt over een vallei.

Bovendien heeft dit kleine luxe hotel in Galicië comfortabele kamers, een buitenzwembad, een uitstekend restaurant plus een kinderspeelkamer. En mag je hond er mee op vakantie komen.

Een topper voor een kindervakantie of plattelandsvakantie en een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan Santiago de Compostela.

Quinta de San Amaro (Rías Baixas)

Hórreo van boutique hotel Quinta de San Amaro (Galciië, Noord-Spanje)

Een andere prachtig klein hotel in Galicië met maar liefst 2 hórreos waar ik mij de koning te rijk voelde, is Hotel Quinta de San Amaro.

Dit hond- en kindvriendelijk hotel met buitenzwembad, wellness mogelijkheden plus uitstekend restaurant bevindt zich in een prachtig opgeknapte quinta (=traditioneel Galicisch landhuis) in een klein gehucht in de Meaño vallei in de Albariño wijnstreek van de Rías Baixas. En ligt op 15 minuten rijden van zee plus 25 minuten van de stad Pontevedra. 

Een leuk detail: gasten van het Quinta de San Amaro hotel krijgen een gratis wijnproeverij op een wijngaard aangeboden! Een fantastische bestemming voor een cultuur-, ontspan- of actieve vakantie in Noord-Spanje.

Boutique hotel Os Lambráns (Padrón)

Hórreo bij boutique hotel Os Lambrans (Padrón, Galicië)

Een juweel van een kleinschalig hotel met eigen hórreo in Galicië vind ik ook boutique hotel Os Lambrans, dat gelegen is in het gehucht Lamas, op 5 minuten rijden van Padrón

Het kleinschalige hotel bestaat uit drie prachtig gerenoveerde huizen met warme moderne inrichting waarin zich 7 kamers, een 4-persoons appartement (dat naast een kamer ligt en door gezinnen eventueel samen met die kamer gehuurd kan worden) plus een ontzettend gezellige woonkamer, bibliotheek en eetruimte bevinden. 

Daarnaast heeft deze luxe Bed and Breakfast in Noord-Spanje een heerlijke tuin met hangmatten, zitjes plus twee prachtige hórreos en is uitstekend gelegen voor het verkennen van de Rías Baixas de steden Padrón en Santiago de Compostela. Ik heb hier één nacht geslapen, maar had er zo een week op vakantie kunnen zijn…

Casa Grande de Soutullo (Ourense)

Casa Grande do Soutullo (Ourense, Galicië)

En dan is er nog Casa Grande de Soutullo, een prachtige agriturismo in het middeleeuwse gehucht Soutullo de Abaixo die zich bevindt op een achttiende eeuws Galicisch landgoed met grote tuin, eigen hórreo plus buitenzwembad op 11 kilometer ten noorden van de stad Ourense. 

In de voormalige stallen wordt iedere ochtend een heerlijk ontbijt met lokale producten geserveerd. En al heeft deze comfortabele Bed and Breakfast in Galicië (Noord-Spanje) geen eigen restaurant, het dichtstbijzijnde restaurant ligt maar 500 meter verderop. En er zijn ook familiekamers voor als je met kinderen op vakantie naar Noord-Spanje gaat.

Sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië