Castros in Galicië: ommuurde Keltische nederzettingen in Noord-Spanje

Castros in Galicië (Noord-Spanje) zijn kleine ommuurde Keltische nederzettingen met ronde huizen die veelal dateren van voor de Romeinse tijd. Het waren zelfvoorzienende nederzettingen die leefden van veeteelt, visserij, pottenbakkerij en metaalwinning waarmee ze gereedschappen en dergelijke maakten. De castros zijn prachtig gelegen, op een door bossen omgeven bergtop of aan de zee, zodat vijanden van veraf al goed te zien waren.

Alleen vanwege de ligging vind ik het al prachtig om deze archeologische parels die zoveel vertellen over het verleden van Galicië te bezoeken!

Tekening van een huis in een castro

Zelf heb ik tijdens mijn vakantie in Galicië de Castro de Baroña plus Castro da Cidá in het noordelijke deel van de Rías Baixas bezocht, plus de verder naar het zuiden gelegen Castro de Troña.

Dit zijn echter lang niet alle castros die deze regio in het noordwesten van Spanje rijk is, want Galicië herbergt meer dan 3.000 castros, al is een groot deel ervan niet opgegraven.

De bekendste castro van Galicië is bijvoorbeeld de Castro de Monte Santa Trega bij de uitmonding van de Miño rivier in de Atlantische Oceaan. En de compleetste castro van Galicië is de Castro de Viladonga in het binnenland van Galicië. Op deze pagina vertel ik meer over de castros die ik zelf bezocht heb:

Daarnaast geef ik tips over campings, glampings, hotels én vakantiehuizen/appartementen in de omgeving van bovengenoemde castros:

Tip: Maak een bijzondere ervaring van je Galicië vakantie en laat je reis verzorgen door reisorganisatie Ontdek Galicië! Want Bianca en Jorge wonen vanaf 2008 in de Rías Baixas en kennen er de mooiste plekken.

Zij bieden individuele rondreizen, wandelvakanties plus zeiltochten op maat aan, waarbij vervoer, verblijf in sfeervolle accommodaties én activiteiten in overleg met jou verzorgd worden. Bovendien ontvang je een roadbook met uitgebreide info over bezienswaardigheden, routes, restaurants en meer. Neem vrijblijvend contact op met Ontdek Galicië>>

De Castro de Baroña (Porto do Son)

Castro de Baroña in de Rías Baixas (Galicië, Noord-Spanje)

De Castro de Baroña bevindt zich ongeveer 4 kilometer buiten Porto do Son in het Rías Baixas gebied en is gebouwd op een rots die uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Toen ik er was, waaide het er zo hard, dat ik bang was om de zee in te waaien als ik op de rots ging staan! Dus ik heb deze oude Keltische nederzetting bewonderd vanaf de wat hoger gelegen rotsen bij de zee.

Er is overigens geen officiële parkeerplaats bij deze castro in Galicië, maar je kunt je auto makkelijk parkeren langs de kant van de rustige zijweg waar het pad naar deze bijzondere Keltische nederzetting in Noord-Spanjeaan ligt.

Hier vind je overigens ook een informatiecentrum plus een bar/restaurant (in het groene gebouw ietsje verderop).

Terug naar boven>>

De Castro da Cidá

Castro da Cidá met op de achtergrond natuurpark Corrubedo (Galicië)

De Castro da Cidá is gelegen bij het uitzichtpunt Miradoiro da Sa Rá, van waaruit je een prachtig uitzicht op natuurpark Corrubedo plus op het rivieruitmondingsgebied van de Ría de Arousa.

Vanaf dit uitkijkpunt met indrukwekkende grote rotsen ga je te voet verder naar de nog iets hoger gelegen Castro de Cidá. Het mooie van deze opgeknapte Keltische nederzetting vind ik dat bij de restauratiewerkzaamheden ook een deel van de omwalling is gebouwd, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de castro’s ommuurd zijn geweest.

Bovendien is deze castro prachtig gelegen: boven op een bergtop en met een panoramisch uitzicht over de zee én het omliggende groene berglandschap!

*Tips*

1. Wandel vanuit het uitzichtpunt van Sa Rá via een enorme lange loopbrug naar het vlakbij gelegen Parque Preurbano de San Roque. In het park bevindt zich uitzichtpunt Miradoiro do San Roque, zijn een paar castro huizen nagebouwd en kun je tussen de bomen lopen….

2. Bezoek op weg van Castro de Baroña naar de 17 kilometer verder naar het zuiden gelegen Castro de Cidá de Dolmen van Axeitos plus de duinen van Corrubedo die deel uitmaken van natuurpark Corrubedo, waar je ook mooi kunt wandelen.

3. In de buurt van Castro de Cidá heb ik geluncht bij restaurant Matadero Asador (gemeente Ribeira). Het restaurant ligt niet mooi, op een industrieterrein, maar heeft een gezellige moderne inrichting. Bovendien is het eten er goed en is het restaurant al open vanaf 12.30 uur (tot 16.30 uur). Zelf heb ik van de kaart besteld (Pimientos de Padrón plus spare ribs), maar je kunt er ook een dagmenu (=menú del día) nemen.

Terug naar boven>>

De Castro de Troña

De Castro de Troña in de buurt van Balneario Mondariz (Galicië)

De castro de Troña ligt op 10 minuten rijden van kuurplaats Villa Termal Balneario de Mondariz, op de hoogte van Vigo, en is eveneens prachtig gelegen op een bergtop die omgeven wordt door bossen, en tegelijkertijd dichtbij 2 rivieren.

Wat ik opvallend vond aan deze castro in Galicië, is dat de huizen van deze zelfvoorzienende ommuurde nederzetting, die bewoond is geweest van ongeveer 600 v.Chr tot 100 n.Chr., rond de bergtop zijn gebouwd en dat de vlakke bergtop zelf als centraal plein heeft gediend.

Veel later, in de zeventiende/achttiende eeuw, is er op deze bergtop een kleine kerk gebouwd, waar tegenwoordig nog steeds iedere laatste zondag van de maan een mis gehouden wordt.

Terug naar boven>>

Andere Castros in Galicië

Andere castros die ik onderweg tegen ben gekomen, maar waarvoor ik helaas geen tijd had om te bezoeken, zijn verder:

Terug naar boven>>

Overnachten bij Castro Baroña en Cidá

Je kunt in de omgeving van Castro de Baroña plus Castro de Cidá verblijven op een camping of een gloednieuwe glamping, maar ook in charmante kleine hotels plus mooie vakantiehuizen/appartementen. Dit zijn mijn favoriete slaapplekken:

NIEUW! Ecoglamping Amaraxe

Amaraxe Ecoglamping (Porto do Son, Galicië)

Een fantastische nieuwe glamping in Noord-Spanje (geopend in 2022) vind ik verder Ecoglamping Amaraxe, die verstopt ligt in de bossen tussen de plaatsen Noia en Portosín, in het Rías Baixas gebied aan de westkust van Galicië.

Deze luxe camping aan zee bestaat uit tien 2-persoons glampingtenten met comfortabel bed plus eigen houten terras, luxe sanitaire voorzieningen, een buitenzwembad plus een cafetaria.

Vanuit iedere tent én vanuit het zwembad heb je bovendien prachtig uitzicht op de rivieruitmonding van de Ría de Noia e Muros. Verder mag je hond er ook mee op vakantie komen en ligt de glamping maar een kwartier rijden van Castro de Baroña.

Camping Rianxe

Camping Rianxo (Rías Baixas, Galicië)

Zoek je een camping in Galicië die in de buurt van Castro de Baroña plus Castro de Cidá ligt?

Kijk dan eens naar Camping Rianxo, die ligt bij het plaatsje Rianxo, dichtbij de uitmonding van de Ulla rivier in de Ría de Arousa.

De camping ligt direct aan het water, dichtbij 2 stranden, beschikt over een aantal verzorgde bungalows voor 5 personen plus een restaurant en staat honden toe.

Atmos Hotel Boutique (Outes)

Boutique hotel Atmos (Rías Baixas, Galicië)

Een prachtig boutique hotel op 30 minuten rijden van Castro de Baroña plus 40 minuten rijden van Castro de Cidá vind ik Atmos Hotel Boutique bij het plaatsje Loureire.

Dit kleine hotel met moderne, natuurlijke inrichting is heerlijk rustig gelegen midden in de natuur, dichtbij de Río Tambre rivier plus de Sierra de Outes, en kijkt prachtig uit op een vallei.

Het heeft ontzettend comfortabele kamers die allemaal een bubbelbad hebben en beschikt verder over een rustgevende tuin met heerlijk buitenzwembad plus een uitstekend restaurant. Een absoluut droomhotel in de Rías Baixas in Galicië!

Boutique hotel Os Lambráns (Padrón)

Boutique hotel Os Lambrans bij Padrón (Galicië)

Een ander heerlijk boutique hotel op minder dan een uur rijden van Castro de Baroña plus Castro de Cidá vind ik Os Lambráns, dat gelegen is in het gehucht Lamas, op 5 minuten rijden van Padrón.

Het kleinschalige hotel bestaat uit drie prachtig gerenoveerde huizen met warme moderne inrichting waarin zich 7 kamers, een 4-persoons appartement (dat naast een kamer ligt en door gezinnen eventueel samen met die kamer gehuurd kan worden) plus een ontzettend gezellige woonkamer, bibliotheek en eetruimte bevinden.

Daarnaast heeft deze luxe Bed and Breakfast in Noord-Spanje een heerlijke tuin met hangmatten, zitjes plus twee prachtige hórreos en is uitstekend gelegen voor het verkennen van (het noordelijke deel van) de Rías Baixas, Padrón en Santiago de Compostela. Ik heb hier één nacht geslapen, maar had er zo een week op vakantie kunnen zijn…

Tip! Andere mooie kleine hotels bij Padrón vind ik Casa da Torre plus Casa da Meixida.

Agriturismo Aldea Os Muiños

Agriturismo Os Muiños in de Riás Baixas in Galicië (Noord-Spanje)

Een heerlijke agriturismo in de buurt van Castro de Baroña plus Castro de Cidá vind ik ook Aldea Os Muiños.

Dit kleinschalige hotel in het Rías Baixas gebied in Galicië is gevestigd in een gerenoveerde vroeg negentiende eeuwse molen.

Naast drie kamers beschikt het ook over drie appartementen met een modern-rustieke inrichting plus twee luxe boomhutten en heeft het een gezellige tuin met zoutwaterzwembad, bubbelbad, barbecue plus een hórreo (traditionele graanschuur op poten).

Eigenlijk is Aldea os Muiños dus een rustig gelegen klein vakantiepark dat verstopt ligt in de bossen, op maar 5 kilometer van een strand. Een fantastische bestemming voor een ontspanvakantie of actieve vakantie in Noord-Spanje. Wil je ontspannen, dan kun je er ook massage krijgen. En in de omgeving kun je wandelen, fietsen, paardrijden, kanovaren, vissen, duiken plus golfen.

Casas Alexandre (Vilarello)

Casas Alexandre in Galicië (Noord-Spanje)

Verblijf je liever in een vakantiehuis? Dan kan ik de twee huizen van Casas Alexandre in het gehucht Vilarello warm aanbevelen. De twee prachtig gerestaureerde huizen op een half uur rijden van Castro da Cidá en 40 minuten rijden van Castro de Baroña dateren uit het begin van de negentiende eeuw en delen een grote groene tuin met overdekbaar buitenzwembad plus hórreo (traditionele Galicische graanschuur op poten).

Bovendien bevinden deze natuurhuizen in Galicië zich dichtbij de Ulla rivier met het Playa Fluvial de Vilarello strand plus bij de stranden van de Rías Baixas. En kun je in de omgevinig heerliijk wandelen.

Casa la Colina

Appartementen in Casa la Colina bij Porto do Son (Galicië, Noord-Spanje)

Heerlijke appartementen in de buurt van Castro de Baroña plus Castro de Cidá vind ik tenslotte de drie pal aan zee gelegen appartementen van Casa la Colina!

De moderne 4- tot 6-persoons appartementen bevinden zich iets ten zuiden van de kustplaats Porto do Son in het noordeliijke deel van de Rías Baixas in Galicië, dichtbij een groot zandstrand, en delen een grote tuin, speeltuin, minivoetbalveld, tafeltennistafel plus biljarttafel.

Een leuke plek in Noord-Spanje om met kinderen op vakantie te gaan!

Sfeervolle accommodaties in de omgeving van Castro de Troña

In de omgeving van Castro de Troña kun je niet alleen overnachten in het hotel van kuuroord Balneario de Mondariz, maar ook in twee heerlijke boutique hotels, te weten:

Boutique hotel La Rectoral (Paraños)

Boutique hotel la Rectoral in Paraños (Galicië)

Het prachtige boutique hotel La Rectoral, dat gelegen is op een kwartier rijden van Castro de Troña, is gevestigd is een prachtig opgeknapt landhuis in het plaatsje Paraños.

Het kleinschalige hotel heeft een strakke minimalistische inrichting en beschikt niet alleen over kamers (standaard kamers plus superior kamers met bad), maar ook over losliggende appartementen met eigen balkon/terras plus jacuzzi.

Verder is er voor de gasten van dit rustig gelegen hotel in het binnenland van Galicië een restaurant plus een grote tuin met buitenzwembad.

Boutique hotel Nande (Rubiós)

Boutique hotel Nande in Rubiós (Galicië)

Al net zo mooi vind ik Hotel Nande bij het plaatsje Rubiós, dat op minder dan een half uur rijden van Castro de Troña ligt.

Dit rustig gelegen boutique hotel in het binnenland van Galicië heeft een lichte minimalistische inrichting en beschikt naast 2-persoons kamers ook over een heerlijke tuin met seizoensgebonden zoutwaterzwembad, een gemeenschappelijke lounge, een bar, een restaurant plus een eigen bodega.

Bovendien mag je je hond er mee op vakantie nemen en kun je in de omgeving van dit kleine luxe hotel wandelen, fietsen, paardrijden en kajakken.

Verblijf je liever in een appartement, kijk dan eens naar deze appartementen in Spanje’s eerste kuuroord Villa Termal Balneario de Mondariz:

Appartementen Residencial Mondariz Balneario

Appartementen Balneario Mondariz (Galicië)

De appartementen van Residencial Mondariz Balneario in kuuroord Villa Termal Balneario de Mondariz zijn gelegen direct naast de thermale bron Fuente de Gándara plus de thermale baden van Balneario de Mondariz en bevinden zich in een van de oorspronkelijke gebouwen van Spanje’s eerste kuuroord.

Deze appartementen met 1 of 2 slaapkamers delen een heerlijke tuin seizoensgebonden buitenzwembad en liggen op 10 minuten rijden van Castro de Troña.

Lees meer over Galicië

Meer sfeervolle accommodaties in Galicië

Terug naar boven>>