De Castros van Galicië in Noord-Spanje: prehistorische nederzettingen

Wat zijn er veel castros te zien in Galicië in Noord-Spanje! De prehistorische nederzettingen, die vaak op supermooie plekken liggen, maken een belangrijk deel uit van onze geschiedenis. Een vakantie in Galicië is daarom eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een castro. 

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Ik vertel je graag meer over wat castros zijn en wat ik de mooiste castros in Galicië vind.

Prehistorische nederzettingen

Castros zijn versterkte nederzettingen die voornamelijk dateren van voor de Romeinse tijd. 

Je vindt ze op strategische plaatsen door heel Europa. En dan vooral in Galicië in Noord-Spanje. 

In deze regio in het noordwesten van Spanje bevinden zich meer dan 3.000 castro’s! 

De woningen in de meeste castros zijn in cirkelvorm gebouwd. Misschien omdat mensen in die tijd nog niet wisten hoe je huizen met hoeken bouwt. Of misschien omdat Kelten dachten dat kwade geesten zich in hoeken verstoppen. 

De hoekbouw is pas gekomen onder invloed van de Romeinse overheersing, zoals je kunt zien bij de castro van Castromaior bij Lugo.

Bijzondere castros in Galicië

Van de ruim 3.000 castros die zich in de meest noordwestelijke regio van Spanje bevinden kun je er ongeveer 20 bezoeken. En al lijken ze allemaal op elkaar, toch zijn er een paar uitschieters die je absoluut niet mag missen als je op vakantie in Galicië bent:

De Castro de Monte Santa Trega (A Guarda)

De Castro de Monte Santa Trega is de bekendste castro van Galicië. De castro bevindt zich bij A Guarda, in het westenvan het Rías Baixas gebied, waar de Miño rivier overgaat in het zoute water van de Atlantische Oceaan. 

De prehistorische nederzetting op de Monte Santa Trega (of Monte Santa Tecla) werd meer dan 3.000 jaar geleden op 341 meter hoogte gebouwd en kijkt prachtig uit over de Atlantische Oceaan.

De castro is in 1913 per toeval ontdekt tijdens de aanleg van een bospad. Toen ontdekte men er ook prehistorische rotstekeningen die zelfs nog ouder dan de nederzetting zijn.

Tip: Bezoek ook het dorpje A Guarda, de kapel voor de beschermheilige Santa Trega en het archeologisch museum op de Pico de San Francisco in de buurt van de castro de Monte Santa Trega.

De Castro de Baroña (Porto do Son)

Een andere castro in Galicië die een bezoek meer dan waard is vind ik de Castro de Baroña bij Porto do Son. Deze aan de kust gelegen castro is prachtig gelegen aan de uitmonding van de Ría de Muros y Noia rivier. 

De oude nederzetting heeft bestaan uit een twintigtal huizen, een behoorlijke verdedigingsmuur (die nog goed bewaard is) plus een soort gracht (waar nu een klein zandstrand is).

Bovendien zijn in deze castro vishaken en bewaarplaatsen voor schelpdieren gevonden, wat aangeeft dat deze prehistorische nederzetting een zeecultuur heeft gekend.

Castro de Viladonga (Lugo)

Een heel andere castro die absoluut een bezoek waard is als je op vakantie in Galicië bent vind ik de Castro de Viladonga. Deze castro ligt niet aan de kust van Galicië, maar in het binnenland, in de provincie Lugo.

De castro van Viladonga dateert uit de tweede eeuw na Christus, de Romeinse tijd dus, en is tot de vijfde eeuw bewoond geweest. 

De Romeinse nederzetting is typerend voor de castros in het noordoosten van Galicië: het is een cirkelvormige nederzetting die omringd is geweest door verschillende muren en grachten.

Deze castro is de meest complete castro van Galicië. Daarom wordt de castro veel gebruikt voor onderzoek over het vroegere leven in forten en de landelijke samenleving in de Galicisch-Romeinse periode.

Tip: In het museum bij de castro kun je gevonden gebruiksvoorwaarden bekijken en zie een maquete van de oorspronkelijke castro.

Door: Bianca van Kralingen (Galicië expert en eigenaresse Ontdek Galicië)

Lees meer over Galicië

Sfeervolle accommodaties in Galicië
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer