Fietsen in Noord-Spanje: paradijs voor in de zomer met kust én bergen

Wat een paradijs voor een fietsvakantie is Noord-Spanje in de zomermaanden! Je kunt er fietsen langs een oneindige kustlijn met grimmige rotsen plus lieflijke strandjes. En door een glooiend groen berglandschap met pittoreske dorpen waarin je het traditionele plattelandsleven proeft en prachtige natuurgebieden als Cabárceno (Cantabrië), Ribeira Sacra (Galicië) en Urdaibai (Baskenland).

Ontspannen fietsen over de Senda del  Oso in Asturië (Noord-Spanje)

Maar je vindt er ook kerken en kloosters plus prachtige historische steden aan de verschillende pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Plus oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden (zogenaamde vías verdes).

En hou je van wijn en appelcider? Dan kun je tijdens jouw fietsvakantie in Noord-Spanje langsgaan bij wijgaarden en sidrería's (waar appelcider uit gigantische vaten getapt wordt). 

Maar ook als je stevige bergen wilt beklimmen, kun je je lol op in Noord-Spanje. Want in het verlengde van de Spaanse Pyreneeën loopt van oost naar west het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantábrica) met onder andere het Picos de Europa berggebied.

Lees welke prachtige fietsroutes je in Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland kunt fietsen en welke mooie fietsreizen er in het Groene Spanje aangeboden worden.

Fietsen langs de Costa Verde

De Costa Verde in Noord-Spanje

Vooral in de zomer, maar ook nog in de late lente en vroege herfst, vind ik de ruige kust van Noord-Spanje een prachtige bestemming voor een fietsvakantie!

Je kunt er genieten prachtige vergezichten over de zee, van steile klippen waar golven ruw tegen aan slaan en van beschutte baaien met zachte zandstranden. 

Dus wil je even uitrusten, dan kun je aan het strand van een rustig gelegen baai pauzeren. En als je zin hebt even zwemmen...

Bovendien kom je onderweg langs prachtige authentieke vissersdorpjes als Getaria (Baskenland), Comillas (Cantabrië), Ribadesella (Asturië) of Combarro (Galicië).

Tip: Fiets ook naar de Bufones de Pria in Asturië, waar zeewater door rotsgaten omhoog spuit en wind angstaanjagende geluiden produceert.

8-daagse fietsreis langs de Costa Verde (Asturië)

SNP Natuurreizen organiseert twee heerlijke fietsvakanties langs de kust en het directe achterland van de Costa Verde in Asturië (Noord-Spanje).

Beide fietsreizen zijn individuele fietsvakanties, waarbij je kunt genieten van de grillige kust met inhammen en diepe kloven plus een glooiend groen achterland dat uitkijkt op de hoge bergen van de Picos de Europa.

Bij de ene fietsvakantie leg je echter een afstand van ruim 100 kilometer af (van Villanueva naar Gijón), terwijl je bij de andere fietsvakantie, die speciaal voor families met kinderen ontworpen is, fietsen combineert met andere activiteiten in Asturië. 

Bij de gezinsvakantie fiets je in totaal 50 kilometer en ga je onderweg ook nog op zoek naar dinosaurussporen, maak je een kano-excursie en heb je tijd genoeg om aan het strand te liggen of iets anders te doen.

8-daagse fietsreis langs de kust van Baskenland

Fietsen langs de kust van Baskenland (Noord-Spanje)

Wil je een fietsvakantie langs de kust van Baskenland maken?

Dan kan ik de 8-daagse fietsreis "Fietsen langs de Baskische kust - Hondarribia naar Bilbao" van Spain is More warm aanbevelen.

Deze vrij ontspannen fietsreis met Nederlandstalige routebeschrijving en Nederlandstalige contactpersoon begint in Hondarribia, op de grens met Frankrijk. En eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao.

Vanaf je mountainbike of elektrische fiets kun je genieten van een eindeloos uitzicht op de Golf van Biskaje en een ruige kust met beschutte baaien. Maar ook van mooie bosgebieden.

Bovendien kom je onderweg langs charmante vissersdorpen en de elegante stad San Sebastian. En kun je tijdens deze vakantie smullen van pintxos, txacoli wijnen, cider, seafood en zelfs een haute cuisine keuken als je wilt.

NB. Je kunt deze reis boeken van april tot juni en van september tot november.

Terug naar boven>>

Fietsen door de Picos de Europa

Fietsen in de Picos de Europa (Noord-Spanje)

Nationaal park Picos de Europa (=Bergtoppen van Europa) is een indrukwekkend berggebied in de regio's Asturië en Cantabrië plus de provincie León, op ongeveer 40 kilometer van de kust, dat deel uitmaakt van de zogenaamde Cordillera Cantábrica. 

Het berglandschap bestaat er uit hoge bergen met grillige toppen en loodrechte bergwanden, indrukwekkende kloven, bergmeren en traditionele bergdorpen waar de tijd stil is blijven staan.

Zo vind je er de Garganta Divina kloof langs de Cares rivier, het meer van Covadonga en het geïsoleerde kleine bergdorp Bulnes, dat je kunt bereiken met een steile kabelbaan.

Het imposante berggebied is tegenwoordig een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers. Maar getrainde fietsers er ook pittige bergfietstochten maken!

8-daagse mountainbike reis door de Picos de Europa

MTB-fietsreis door Picos de Europa

Lijkt jouw het wat om een MTB-vakantie door het adembenemende berglandschap van de Picos de Europa te maken?

Kijk dan zeker eens naar de 8-daagse "Fietstocht door de Picos de Europa" van Spain is More!

De fietsroute is uitgestippeld door een semi-professionele mountainbiker die de bergen kent als zijn eigen broekzak. En die tijdens deze individuele fietsreis zonder gids door de hoge bergen van Noord-Spanje ook jouw contactpersoon zal zijn.

Je vakantie begint en eindigt in de stad Leon. Van hieruit word je naar het stadje Cistierna gebracht. En begin je aan een fietstocht van in totaal 220 kilometer (en 6.500 meter hoogteverschil). Die grotendeels over niet-geasfalteerde wegen gaat. Na 5 dagen genieten én zwoegen in de bergen, word je weer opgehaald in Cistierna en teruggereden naar León.

NB. Tijdens deze individuele fietsreis door Noord-Spanje wordt de bagage voor je vervoerd. En je overnacht in gezellige berghotels of in de kleine steden waar je doorheen fietst.

Fietskampeervakantie Baskenland en Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Terug naar boven>>

Fietsen over een Camino

Wandelen of Fietsen over de Camino Primitivo in het Groene Spanje

In Galicië, de meest westelijke regio in Noord-Spanje, bevindt zich Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela. Al sinds de negende eeuw trekken pelgrims vanuit alle windrichtingen naar deze pelgrimsplaats toe, via talloze verschillende pelgrimsroutes. 

Aanvankelijk werden deze Caminos de Santiago vooral gebruikt door mensen die te voet naar Santiago de Compostela kwamen om te bidden.

Maar tegenwoordig zijn deze pelgrimsroutes populaire wandel-en fietsroutes voor toeristen van over de hele wereld.

Want het wandelen of fietsen van een pelgrimsroute is niet alleen een prachtige manier om te onthaasten en terug bij jezelf te komen. De routes voeren ook door prachtige landschappen en idyllische bergdorpjes en lieflijke stadjes. Die door de eeuwen heen hun rijkdom hebben vergaard van de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Prachtige pelgrimsroutes door Noord-Spanje om te fietsen, zijn:

  • De pittige pelgrimsroute Camino del Norte (langs de kust); 
  • De wat minder pittige pelgrimsroute Camino Francés (door het binnenland);
  • De Camino Lebanego - tussen de Camino del Norte en Camino Francés; en wel van kustplaats San Vicente de la Barquera naar het Santo Toribio klooster in het Liébana gebied;
  • De Camino Finisterre - vanaf Santiago de Compostela naar "Het einde van de wereld" aan de westkust van Galicië;
  • Het laatste stuk van de Vía de la Plata - vanaf Santiago de Compostela naar de kustplaats Gijón. 

Fietsreis over de Camino Francés (8 of 16 dagen)

Of je nu de pittige Camino del Norte pelgrimsroute langs de kust of de wat minder zware Camino Francés pelgrimsroute wilt fietsen, WAWTravel kan je als geen ander advies geven en verblijf, pelgrimspaspoort en dergelijke voor je regelen.

Afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen kun je bijvoorbeeld in 1 of in 2 weken het laatste stuk van de Franse route naar Santiago fietsen (van León naar Santiago of van Pamplona naar León naar Santiago).

Tip: Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata).

Terug naar boven>>

Fietsen over een Vía Verde

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Je kunt in Noord-Spanje ook fietsen en wandelen over tientallen Vías Verdes, oftewel trajecten van oude spoorlijnen die om zijn gebouwd tot wandel- en fietspad. 

Sommige vías verdes zijn met een lengte van één tot twee kilometer wat kort om te fietsen, al zijn ze zeker prachtig. Bijvoorbeeld de Vía Verde del Tranqueru (Asturië), de Vía Verde de Dícido (Cantabrië) of de Vía Verde del Piquillo (Cantabrië).

Andere groene paden hebben echter een perfecte lengte om een dag te fietsen en voeren je door prachtige groene landschappen met idyllische dorpjes:

  • De Vía Verde de la Senda del Oso (Asturië) - de bekendste vía verde in Noord-Spanje, die loopt van Teverga naar Quirós en een lengte van ruim 35 kilometer heeft;
  • De Vía Verde del Eo (Galicië) - het enige groene pad in Galicië, langs de oevers van de Eo rivier, met een lengte van 12 kilometer; 
  • De Vía Verde de los Montes de Hierro (Baskenland) - een 42 kilometer lang pad tussen de plaatsen Traslaviña en Kobaron;

En wil je meerdere dagen fietsen of op één dag een lange fietstocht maken? Dan is er ook nog de Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro tussen Bergar en Estalla in Baskenland, met een lengte van 84 kilometer.

Meer over fietsen in Spanje

Terug naar boven>>