Fietsen in Noord-Spanje: paradijs voor in de zomer met kust én bergen

Wat een paradijs voor een fietsvakantie is Noord-Spanje in de zomermaanden! Je kunt er fietsen langs een oneindige kustlijn met grimmige rotsen en lieflijke strandjes plus door een glooiend groen berglandschap met pittoreske dorpjes en gezellige stadjes.

Maar ook als je stevige bergen wilt beklimmen, kun je er je lol op. Want van oost naar west loopt het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantábrica) met o.a. de Picos de Europa, dat het verlengde is van de Spaanse Pyreneeën.

Lees welke prachtige fietsroutes je in Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland kunt fietsen en welke mooie fietsreizen er in het Groene Spanje aangeboden worden.

Fietsen langs de Costa Verde

In de zomer is de uitgestrekte, veelal ruige kust van Noord-Spanje met steile klippen waar golven ruw tegen aan slaan, maar waaraan ook goed beschutte baaien met zachte zandstranden liggen, een prachtige bestemming voor een fietsvakantie in Noord-Spanje. 

Onderweg geniet je bovendien van prachtige vergezichten over de zee en kom je langs prachtige authentieke vissersdorpjes als Getaria (Baskenland), Comillas (Cantabrië), Ribadesella (Asturië) of Combarro (Galicië).

En wil je even uitrusten, pauzeer dan aan het strand van een rustig gelegen baai...

Tip: Fiets ook naar de Bufones de Pria in Asturië, waar zeewater door rotsgaten omhoog spuit en wind angstaanjagende geluiden produceert.

Fietsvakantie Costa Verde (8 dagen)

SNP Natuurreizen organiseert twee heerlijke fietsvakanties langs de kust en het directe achterland van de Costa Verde in Asturië (Noord-Spanje).

Beide fietsreizen zijn individuele fietsvakanties, waarbij je kunt genieten van de grillige kust met inhammen en diepe kloven plus een glooiend groen achterland dat uitkijkt op de hoge bergen van de Picos de Europa.

Bij de ene fietsvakantie leg je echter een afstand van ruim 100 kilometer af (van Villanueva naar Gijón), terwijl je bij de andere fietsvakantie, die speciaal voor families met kinderen ontworpen is, fietsen combineert met andere activiteiten in Asturië. 

Bij de gezinsvakantie fiets je in totaal 50 kilometer en ga je onderweg ook nog op zoek naar dinosaurussporen, maak je een kano-excursie en heb je tijd genoeg om aan het strand te liggen of iets anders te doen.

Terug naar boven>>

Fietsen door een glooiend binnenland

Je kunt tijdens je fietsvakantie in Noord-Spanje ook fietsen door het groene glooiende binnenland dat zich achter de ruige kust bevindt en waar je het échte traditionele plattelandsleven proeft.

In dit vredig en vruchtbaar landschap liggen her en der verspreid traditionele huizen, kom je af en toe eeuwenoude dorpjes tegen en liggen prachtige natuurgebieden als Cabárceno (Cantabrië), Ribeira Sacra (Galicië) en Urdaibai (Baskenland).

Maar je vindt er ook veel kerken en kloosters die door de eeuwen heen voor pelgrims zijn gebouwd plus prachtige historische steden aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Hou je van wijn en appelcider? Breng dan onderweg een bezoek aan een wijgaard waar overheerlijke txacoli wijn geproduceerd wordt of bij een sidrería waar appelcider uit gigantische vaten getapt wordt. En wil je nog meer wijnen proeven? Fiets dan ook door het wijngebied van La Rioja!

Wil je pittige bergfietstochten maken? Fiets dan door de Picos de Europa of fiets vanuit Baskenland verder naar de Spaanse Pyreneeën...

Fietsvakantie over Camino Francés

Een prachtige fietsvakantie door het binnenland van Noord-Spanje vind ik deze fietsreizen over de Camino Francés pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Wil je 2 weken fietsen, dan begint de fietsreis in de stad Pamplona (Navarra), wil je 1 week fietsen, dan begint de fietsreis in de stad León (provincie León).

Hou er wel rekening mee dat dit de populairste route naar Spanje's bekendste pelgrimsoord is en dat het zeker vanaf León druk kan zijn.

Tip: Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata).

Fietskampeervakantie Baskenland en Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Fietsvakantie in binnenland Galicië

Wil je het prachtig glooiende binnenland van Galicië per fiets ontdekken?

Het Nederlandstalige boutique hotel Casa Cabaza, dat gelegen is aan een meer in een klein gehucht tussen Monforte de Lemos en Sarria, vormt een uitstekende uitvalsbasis voor een fietsvakantie door het binnenland van Galicië!

Bovendien kun je er twee fietsen plus een kajak huren.

Terug naar boven>>

Fietsen over een Camino

In Galicië, de meest westelijke regio in Noord-Spanje, bevindt zich Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela. Al sinds de negende eeuw trekken pelgrims vanuit alle windrichtingen naar deze pelgrimsplaats toe, via talloze verschillende pelgrimsroutes. 

Aanvankelijk werden deze Caminos de Santiago vooral gebruikt door mensen die te voet naar Santiago de Compostela kwamen om te bidden. Maar de laatste jaren zijn de Spaanse pelgrimsroutes ook populaire wandel-en fietsroutes voor toeristen van over de hele wereld geworden.

Want het wandelen of fietsen van een pelgrimsroute is niet alleen een prachtige manier om te onthaasten en terug bij jezelf te komen, de routes voeren ook door prachtige landschappen plus idyllische bergdorpjes en lieflijke stadjes die door de eeuwen heen hun rijkdom hebben vergaard van de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Prachtige pelgrimsroutes door Noord-Spanje om te fietsen zijn de pittige pelgrimsroute Camino del Norte (langs de kust) en de wat minder pittige pelgrimsroute Camino Francés (door het binnenland).

Vanuit Santiago de Compostela kun je vervolgens over de zogenaamde Camino Finisterre verder fietsen naar "Het einde van de wereld" aan de westkust van Galicië.

Of je kunt vanuit Santiago de Compostela over de Vía de la Plata in noordelijke richting verder fietsen tot de kustplaats Gijón. 

Fietsen over de Camino Francés

Of je nu de pittige Camino del Norte pelgrimsroute langs de kust of de wat minder zware Camino Francés pelgrimsroute wilt fietsen, WAWTravel kan je als geen ander advies geven en verblijf, pelgrimspaspoort en dergelijke voor je regelen.

Afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen kun je bijvoorbeeld in 1 of in 2 weken het laatste stuk van de Franse route naar Santiago fietsen (van León naar Santiago of van Pamplona naar León naar Santiago).

Tip: Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over, fiets dan nog verder naar Gijón (over de Vía de la Plata).

Terug naar boven>>

Fietsen over een Vía Verde

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Je kunt in Noord-Spanje ook fietsen en wandelen over tientallen Vías Verdes, oftewel trajecten van oude spoorlijnen die om zijn gebouwd tot wandel- en fietspad. 

Sommige vías verdes zijn met een lengte van één tot twee kilometer wat kort om te fietsen, al zijn ze zeker prachtig. Bijvoorbeeld de Vía Verde del Tranqueru (Asturië), de Vía Verde de Dícido (Cantabrië) of de Vía Verde del Piquillo (Cantabrië).

Andere groene paden hebben echter een perfecte lengte om een dag te fietsen en voeren je door prachtige groene landschappen met idyllische dorpjes.

De bekendste vía verde in Noord-Spanje is de Vía Verde de la Senda del Oso in Asturië. Dit wandel- en fietspad heeft een lengte van ruim 35 kilometer en loopt van Teverga naar Quirós.

Andere mooie groene paden in Noord-Spanje vind ik verder de Vía Verde del Eo (het enige groene pad in Galicië, langs de oevers van de Eo rivier, met een lengte van 12 km) en de Vía Verde de los Montes de Hierro (een 42km lang pad in Baskenland tussen de plaatsen Traslaviña en Kobaron).

Wil je meerdere dagen fietsen of een op één dag een lange fietstocht maken, dan is er ook nog de Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro tussen Bergar en Estalla in Baskenland, die een lengte heeft van 84 kilometer.

Tip: Een beschrijving van bovengenoemde paden vind je op de website van Vías Verdes.

Terug naar boven>>

Tip: Op Wikiloc staan talloze fietsroutes door Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië (in de linkerbalk kun je ónder alle plaatsnamen kiezen uit MTB-routes, Racefietsroutes en fietstochtroutes).

Meer over fietsen in Spanje