Fietsen in Noord-Spanje: paradijs voor in de zomer met kust én bergen

Wat een paradijs voor een fietsvakantie is Noord-Spanje in de zomermaanden! Je kunt er fietsen langs een oneindige kustlijn met grimmige rotsen en lieflijke strandjes plus door een glooiend groen berglandschap met pittoreske dorpjes en gezellige stadjes.

Maar ook als je stevige bergen wilt beklimmen, kun je er je lol op. Want van oost naar west loopt het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantábrica) met o.a. de Picos de Europa, dat het verlengde is van de Spaanse Pyreneeën.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Lees welke prachtige fietsroutes je in Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland kunt fietsen. En kijk ook even naar wat ik de mooiste fietsreizen in het Groene Spanje vind.

Fietsen over een Camino

In Galicië, de meest westelijke regio in Noord-Spanje, bevindt zich Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela. Al sinds de negende eeuw trekken pelgrims vanuit alle windrichtingen naar deze pelgrimsplaats toe, via talloze verschillende pelgrimsroutes. 

Aanvankelijk werden deze Caminos de Santiago vooral gebruikt door mensen die te voet naar Santiago de Compostela kwamen om te bidden. Maar de laatste jaren zijn de Spaanse pelgrimsroutes ook populaire wandel-en fietsroutes voor toeristen van over de hele wereld geworden.

Want het wandelen of fietsen van een pelgrimsroute is niet alleen een prachtige manier om te onthaasten en terug bij jezelf te komen, de routes voeren ook door prachtige landschappen plus idyllische bergdorpjes en lieflijke stadjes die door de eeuwen heen hun rijkdom hebben vergaard van de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Prachtige pelgrimsroutes door Noord-Spanje om te fietsen zijn de pittige pelgrimsroute Camino del Norte (langs de kust) en de wat minder pittige pelgrimsroute Camino Francés (door het binnenland).

Vanuit Santiago de Compostela kun je vervolgens over de zogenaamde Camino Finisterre verder fietsen naar "Het einde van de wereld" aan de westkust van Galicië.

Of je kunt vanuit Santiago de Compostela over de Vía de la Plata in noordelijke richting verder fietsen tot de kustplaats Gijón. 

Camino fietsreizen van Spain is More

Of je nu de pittige Camino del Norte pelgrimsroute langs de kust of de wat minder zware Camino Francés pelgrimsroute wilt fietsen, Spain is More kan je als geen andere advies geven en verblijf, pelgrimspaspoort en dergelijke voor je regelen.

Heb je na aankomst in Santiago de Compostela nog genoeg energie over,  dan zou ik verder fietsen naar Gijón (over de Vía de la Plata).

Fietsen over een Vía Verde

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Je kunt in Noord-Spanje fietsen en wandelen over tientallen Vías Verdes, oftewel trajecten van oude spoorlijnen die om zijn gebouwd tot wandel- en fietspad. 

Sommige vías verdes zijn met een lengte van één tot twee kilometer wat kort om te fietsen, al zijn ze zeker prachtig. Bijvoorbeeld de Vía Verde del Tranqueru (Asturië), de Vía Verde de Dícido (Cantabrië) of de Vía Verde del Piquillo (Cantabrië).

Andere groene paden hebben echter een perfecte lengte om een dag te fietsen en voeren je door prachtige groene landschappen met idyllische dorpjes.

De bekendste vía verde in Noord-Spanje is de Vía Verde de la Senda del Oso in Asturië. Dit wandel- en fietspad heeft een lengte van ruim 35 kilometer en loopt van Teverga naar Quirós.

Andere mooie groene paden in Noord-Spanje vind ik verder de Vía Verde del Eo (het enige groene pad in Galicië, langs de oevers van de Eo rivier, met een lengte van 12 km) en de Vía Verde de los Montes de Hierro (een 42km lang pad in Baskenland tussen de plaatsen Traslaviña en Kobaron).

Wil je meerdere dagen fietsen of een op één dag een lange fietstocht maken, dan is er ook nog de Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro tussen Bergar en Estalla in Baskenland, die een lengte heeft van 84 kilometer.

Tip: Een beschrijving van bovengenoemde paden vind je op de website van Vías Verdes.

Mijn favoriete Noord-Spanje fietsreizen

Fietsvakantie Costa Verde (8 dagen)

SNP Natuurreizen organiseert twee heerlijke fietsvakanties langs de kust en het directe achterland van de Costa Verde in Asturië (Noord-Spanje).

Beide fietsreizen zijn individuele fietsvakanties, waarbij je kunt genieten van de grillige kust met inhammen en diepe kloven plus een glooiend groen achterland dat uitkijkt op de hoge bergen van de Picos de Europa.

Bij de ene fietsvakantie leg je echter een afstand van ruim 100 kilometer af (van Villanueva naar Gijón), terwijl je bij de andere fietsvakantie, die speciaal voor families met kinderen ontworpen is, fietsen combineert met andere activiteiten in Asturië. 

Bij de gezinsvakantie fiets je in totaal 50 kilometer en ga je onderweg ook nog op zoek naar dinosaurussporen, maak je een kano-excursie en heb je tijd genoeg om aan het strand te liggen of iets anders te doen.

Fietskampeervakantie Baskenland en Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

NB. Je kunt er ook voor kiezen om van oost naar west door de Pyreneeën te fietsen en te eindigen in Pamplona.

Fietsvakantie Baskenland en La Rioja (9 dagen)

Wil je graag wijngebied La Rioja plus het Baskenland in Noord-Spanje op de fiets verkennen? Dan vind ik de fietsvakantie La Rioja en Bilbao van SNP een topper! Tijdens deze individuele fietsreis van 9 dagen overnacht je onderweg in sfeervolle hotels. 

Je fietst in dit geval door de prachtige La Rioja streek plus het Baskenland (een deel van het wijngebied waar La Rioja zo bekend om staat bevindt zich immers ook in Baskenland), waarbij je eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao.

Je kunt deze Spanje fietsreis van half maart tot eind oktober fietsen, maar de beste periode is het voorjaar, het begin van de zomer of de herfst (in juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot ca. 40°C).

Tip: Op Wikiloc staan talloze fietsroutes door Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië (in de linkerbalk kun je ónder alle plaatsnamen kiezen uit MTB-routes, Racefietsroutes en fietstochtroutes).

Meer over fietsen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Zaragoza (Aragón) – geschiedenis, kunst en winkelen

  Apr 14, 21 05:34 AM

  Maak een stedentrip naar Zaragoza in Aragón (M-Spanje)! De stad aan de Ebro heeft een prachtige oude binnenstad, mooie kunstmusea, winkels, restaurants e.m.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Apr 09, 21 02:40 AM

  Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia en Sevilla zijn topsteden voor een stedentrip naar Spanje. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden zijn...?

  Lees meer

 3. Dierenopvangcentrum Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord-Spanje)

  Apr 08, 21 11:12 AM

  Bezoek het dierenopvangcentrum Basondo als je op vakantie in Baskenland (Noord-Spanje) bent! Lees meer over dieren, openingstijden en bereikbaarheid.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder