Een fietsvakantie in Spanje over een EuroVelo fietsroute

Ben je op zoek naar een mooie fietsroute voor een fietsvakantie in Spanje? Kijk dan eens naar de fietsroutes van EuroVelo, vereniging die fietsroutes door heel Europa uitstippelt.

Drie van deze Europese fietsroutes voeren ook door Spanje: door het binnenland, naar Santiago de Compostela en langs de oost- en zuidkust van Spanje.

Op deze pagina vertel ik meer over deze drie EuroVelo fietsroutes door Spanje.

Eurovelo 1: Atlantische kust route

EuroVelo fietsroute1 EV1 Atlantische kustroute

De EuroVelo 1 (EV1) fietsroute, die ook wel de Atlantische kustroute genoemd wordt, is een fietsroute van ruim 11.000 kilometer lang. Die begint op de Noordkaap in het noorden van Noorwegen en via Schotland, Ierland, Wales, de Franse kust, het binnenland van Spanje en de Portugese kust eindigt in Caminha in Galicië (Noord Spanje).

De eerste Eurovelo fietsroute door Spanje komt bij Hondarrubia de grens over. Om vervolgens het Spaanse binnenland in te gaan. Tijdens deze fietsvakantie door Midden-Spanje kom je langs steden als Logroño (in wijngebied La Rioja), Burgos (op de Camino de Santiago), Valladolid (in het Ribera del Duero wijngebied), Salamanca en Plasencia.

Vanaf de stad Plasencia volg je de Zilverroute (Ruta de la Plata) verder richting de Zuidkust van Spanje.

Eurovelo 3: Pelgrimsroute

Europese fietsroute EuroVelo EV3 Pelgrimsroute

De Eurovelo 3 (EV3) fietsroute wordt ook wel de Pelgrimsroute genoemd, omdat deze fietsroute eindigt in Spanje’s bekendste pelgrimsoord Santiago de Compostela. 

Deze Europese fietsroute begint in Lillehammer (Noorwegen) en is meer dan 5.000 kilometer lang.

De tweede Eurovelo fietsroute door Spanje komt bij Arnéguy in de Spaanse Pyreneeën Spanje binnen. En volgt vervolgens de Camino Francés tot aan Santiago de Compostela. Tijdens deze fietsvakantie kom je langs de steden Logroño, Burgos en León.

Eurovelo 8: Mediterrane route

Europese fietsroute EuroVelo EV3 Mediterrane route

De Eurovelo 8 (EV8) fietsroute is tenslotte de laatste Eurovelo fietsroute door Spanje. Een andere naam voor deze ruim 5.000 kilometer lange Europese fietsroute is de Mediterrane route. Dit, omdat je tijdens deze fietsvakantie langs de Mediterrane kust fietst. Van Griekenland, Italië, Frankrijk én de oost- en zuidkust van Spanje.

De route begint in Athene (Griekenland) en eindigt uiteindelijk in Cádiz in Zuid-Spanje.  Onderweg fiets je o.a. door de steden Barcelona, Tarragona, Valencia, Alicante, Murcia, Cartagena, Almería en Málaga.

Conclusie

Kies je de Eurovelo 1 fietsroute voor je fietsvakantie in Spanje, dan leer je het prachtige binnenland van Spanje beter kennen. Ga je voor de Eurovelo 3 fietsroute, dan kun je het pelgrimsgevoel meemaken. En bij de Eurovelo 8 fietsroute kun je tenslotte eindeloos genieten van de afwisselende Spaanse kust.

Uiteraard kun je je fietsvakantie in Spanje zo kort of lang maken als je zelf wilt. En kun je een deel van een van de genoemde routes fietsen. Of een route over verschillende vakanties opsplitsen.

Meer weten over de Eurovelo fietsroutes?

Op de Engelstalige website van Eurovelo vind je uitgebreide informatie over deze drie fietsroutes door Spanje:

Marion van Kus uit Spanje heeft bovendien een deel van de Atlantische kust route door Midden-Spanje gefietst. Ben je benieuwd wat zij ervan vond? Lees dan haar reisverslag van de Eurovelo 1 fietsroute.

Meer over fietsen in Spanje