Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

Of je nu een dagje rustig wilt fietsen in Spanje om het prachtige landschap om je heen op te zuigen of er met racefiets of mountainbike goed tegen aan wilt gaan in een pittig berglandschap, het kan allemaal in dit Mediterrane land. 

In Spanje vind je namelijk fietsroutes voor iedereen! Je kunt er fietsen over vrij nieuwe geasfalteerde wegen die dwars door het binnenland of langs de kust van Spanje kronkelen. Maar ook over eeuwenoude pelgrimsroutes en over voormalige spoorlijnen.

Op deze pagina vertel ik meer over een aantal fietsroutes in Spanje en geef ik tips over hoe je fietsroutes in Spanje vind. Veel leesplezier!

Waar vind je fietsroutes in Spanje?

Op internet

Via internet kun je tegenwoordig talloze mooie fietsroutes in Spanje vinden: uitdagende off-the-road MTB-routes, lichte fietsroutes voor een paar uurtjes plus zware, zware fietsroutes voor getrainde fietsers.

 Websites die ik zelf goed vind om fietsroutes op te vinden, zijn:

Op deze websites kun je filteren op zwaarte, lengte/duur, gebied en soort route, zodat je snel een goede selectie van routes kunt zien.

Reisgidsen en detailkaarten

Ik raad je echter ook aan om een goede reisgidsen en wandel-/ fietskaart mee te nemen als je gaat fietsen in Spanje. Ook hier vind je gedetailleerde fietsroutes. 

Bovendien staan er in reisgidsen ook nog praktische tips over waar je onderweg kunt slapen, eten en dergelijke. 

TIP: Reiswinkel De Zwerver heeft een uitgebreid aanbod aan reisgidsen en kaarten van bijna alle gebieden in Spanje!

Fietsroutes in Spanje uitgelicht

Vías Verdes fietsroutes

Fietsen over een Vía Verde in Alicante (Valencia, Oost Spanje)

Bovendien liggen er door Spanje duizenden kilometers spoorlijnen waar geen treinen meer over rijden. Een deel van deze spoorlijnen (ongeveer 2.500 km) is tegenwoordig opgeknapt en omgetoverd tot wandel- en fietspaden. De zogenaamde ‘Vías Verdes’, oftewel groene wegen.

In het algemeen is het makkelijk fietsen op deze wandel- en fietspaden. Maar: ze zijn niet allemaal even goed onderhouden. Lees meer hierover op de aparte pagina over Vías Verdes in Spanje.

EuroVelo fietsroutes

Ken jij de fietsroutes van EuroVelo, een vereniging die fietsroutes door heel Europa uitstippelt, al? Door heel Europa zijn er 15 fietsroutes uitgestippeld.

Drie van deze Europese fietsroutes voeren ook door Spanje: door het binnenland van Spanje, naar Santiago de Compostela en langs de oost- en zuidkust van Spanje. Die je natuurlijk ook gedeeltelijk of in meerdere etappes kunt fietsen tijdens een fietsvakantie in Spanje.

Pelgrimsroutes naar Santiago

Wegwijzer op Camino de Santiago in Spanje

En dan zijn er nog de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, die vanuit alle windstreken in Spanje naar naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord leiden.

Deze Caminos de Santiago zijn tegenwoordig populaire wandel- en fietsroutes.

Veel mensen wandelen of fietsen vanuit religieuze motieven een camino, zijn op zoek naar innerlijke rust of willen het camino-gevoel proeven. 

Maar er zijn ook genoeg mensen die een camino wandelen of fiets om te kunnen genieten van prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en stadjes en eeuwenoude kloosters en kapelletjes onderweg.

TransAndalus fietsroute

TransAndalus MTB-route door Andalusië (Zuid-Spanje)

Mountainbikers kunnen in Zuid-Spanje hun hart ophalen op de TransAndalus fietsroute! Deze fietsroute voor mountainbikers is maar liefst 2.000 km lang en loopt door alle acht de provincies van Andalusië.

Wat ik zo prachtig aan deze fietsroute vind, is dat de route de mooiste natuurgebieden van Andalusië met elkaar verbindt! Zo fiets je bijvoorbeeld door Cabo de Gata, de Alpujarras, de Sierra de Aracena, de Sierra de Cazorla en Doñana.

De route is overigens afgestemd op mountainbikers die hun eigen bagage vervoeren. Te ruige stukken zijn daarom vermeden.

Meer informatie over deze fantastische MTB-route in Zuid-Spanje vind je op de website van TransAndalus.

Transpirinaica fietsroute

Transpirinaica wandel- en fietsroute (GR11) door de Spaanse Pyreneeën - Kaart: Travesía Transpirinaica

Een prachtige fietsroute door de gehele Spaanse Pyreneeën vind ik de Ruta Transpirenaica, die loopt vanaf de Cantabrische Zee (Golf van Biskaje) in het westen tot de Middellandse Zee in het oosten.

De fietsroute begint aan de Cabo Higuer bij Hondarribia in Baskenland en eindigt aan de Cap de Creus bij Cadaqués in Catalonië en is ruim 800 kilometer lang.

Ik vind deze route een fantastische manier om de traditionele bergcultuur te proeven! Je fietst door door lieflijke dalen en authentieke dorpjes, waar je kunt zien hoe mensen al vele eeuwen lang leven. Let hierbij ook op de prachtige Romaanse kerkjes die je onderweg tegenkomt.

En natuurlijk fiets je ook over hoge bergtoppen van bijvoorbeeld de Monte Perdido, langs bergmeren etcetera.

Let op! De Ruta Transpirenaica is een wandelroute door de Spaanse Pyreneeën (ook wel de Senda Transpirenaica of GR-11). De MTB-route, die gedeeltelijk over deze wandelroute gaat, is de zogenaamde Ruta Transpirenaica en BCC

Don Quijote fietsroute

Windmolens van Don Quijote in Consuegra

Wil je de regio Castillië La Mancha in Midden-Spanje op de fiets verkennen? Dan vind ik de Ruta de Don Quijote een ideale route! De route is in 2005 uitgestippeld als eerbetoon aan het boek Don Quijote van Spanje's bekende schrijver Cervantes, dat in 1605 voor het eerst verschenen is.

Deze fietsroute door Midden-Spanje is meer dan 2.000 kilometer lang. En voert niet alleen langs bijvoorbeeld de molens van Don Quijote in Consuegra, Puerto Lápica en Campo de Criptana, maar ook langs UNESCO stad Toledo en typische Manchego dorpjes en stadjes als Almagro, Sigüenza en Atienza. Plus door prachtige natuurgebieden als Hoz del río Dulce, Cabañeros en Tablas de Daimiel. 

Op de website van Viajar en Bicicleta (Spaanstalig) vind je de 10 verschillende etappes waarin de fietsroute van Don Quijote is opgedeeld. En op de website Ruta Quijote vind je uitgebreidere informatie over de plaatsen die je onderweg tegenkomt.

Meer over fietsen in Spanje