Bizarre rotsformaties van natuurpark El Torcal bij Antequera (Málaga)

Hou je van wandelen en van natuur? Maak dan een wandeling langs de bizarre rotsformaties van natuurpark El Torcal in de provincie Málaga als je op vakantie bent in Andalusië! Op nog geen uur rijden van Málaga loop je ineens door een wel heel onwerkelijk natuurlandschap…

Bijzondere rotsformaties

Het natuurpark El Torcal, dat gelegen is bij de plaatsen Antequera en Villanueva de la Concepción in het binnenland van de provincie Málaga, staat vooral bekend om zijn bijzondere rotsformaties: Kalkstenen rotsen, die vaak bestaan uit gigantische op elkaar gestapelde stenen, die door de eeuwen heen de meest bizarre vormen hebben aangenomen.

De bekendste rotsformatie van El Torcal, El Tornillo del Torcal, vormt tegenwoordig het symbool van het park. En heeft zijn naam te danken aan het feit dat de rots wat lijkt op een schroef (in het Spaans: tornillo).

Bizarre rotsformaties in natuurpark El Torcal (Málaga)
El Tornillo (=schroef) - het symbool van El Torcal in Zuid Spanje
Gele wandelroute door El Torcal
Groene wandelroute door El Torcal
Hobbelige paden met vele stenen in El Torcal

Wandelroutes door El Torcal

Het natuurgebied bij Antequera is een waar paradijs voor fotografie- en wandelliefhebbers! Er lopen drie duidelijk aangegeven routes door dit natuurgebied in Zuid Spanje. Die stuk voor stuk leiden door een labyrint van bizar gevormde rotsen:

 • Een groene route van ca. 1,5 km lang;
 • Een gele route van ca. 2,5 km lang;
 • Een rode route van ca. 4,5 km lang.

TIP! Draag stevige schoenen met goed profiel als je gaat wandelen in natuurpark El Torcal! De hobbelige wandelpaden liggen namelijk vol met stenen.

Parkeren El Torcal

De wandelroutes starten allemaal bij het bezoekerscentrum (het zogenaamde Centro de Visitantes Torcal Alto) bij de ingang van het natuurpark El Torcal.

Hier kun je informatie krijgen over El Torcal. Maar je kunt er ook wat eten en drinken. Plus er zijn toiletten. Het bezoekerscentrum is iedere dag geopend van 10 tot 17 uur (en van april t/m oktober tot 19 uur). 

Bij het bezoekerscentrum bevindt zich ook een grote parkeerplaats, waar je je auto kunt parkeren als je gaat wandelen in dit bijzonder stukje natuur in Andalusië.

Routebeschrijving naar El Torcal

Komend vanuit Antequera (ten noorden van El Torcal) neem je de A-7075 weg richting Villanueva de la Concepción; en volg je de borden ‘El Torcal’.

Vanuit Málaga (ten zuiden van El Torcal) neem je de A-45 weg richting Casabermeja. Ter hoogte van Casabermeja ga je naar de MA-3404 en vervolgens A-7075). Tot ongeveer zes kilometer na Villanueva de la Concepcion. Dan sla je linksaf, naar de MA-9016 weg en volg je de borden ‘El Torcal’.

Meer informatie over El Torcal

Meer informatie over dit bijzonder natuurpark bij Antequera in het binnenland van Málaga vind je op de website van El Torcal.

Met dank aan: Jan Nieuwland (foto's)

Bezienswaardigheden in omgeving El Torcal

Sfeervolle accommodaties in provincie Málaga
Nieuwe pagina's

 1. De Lecrin vallei in Granada (Andalusië): de Vallei van Geluk

  Apr 01, 20 10:12 AM

  De Lecrin vallei dichtbij Granada, de Sierra Nevada én de Costa Tropical: prachtige uitvalsbasis voor een Andalusië vakantie met cultuur, natuur én strand…

  Lees meer

 2. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 3. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer