Bizarre rotsformaties van natuurpark El Torcal bij Antequera (Málaga)

Hou je van wandelen en van natuur? Maak dan een wandeling langs de bizarre rotsformaties van natuurpark El Torcal in de provincie Málaga als je op vakantie bent in Andalusië! Op nog geen uur rijden van Málaga loop je ineens door een wel heel onwerkelijk natuurlandschap…

Bijzondere rotsformaties

Het natuurpark El Torcal, dat gelegen is bij de plaatsen Antequera en Villanueva de la Concepción in het binnenland van de provincie Málaga, staat vooral bekend om zijn bijzondere rotsformaties: Kalkstenen rotsen, die vaak bestaan uit gigantische op elkaar gestapelde stenen, die door de eeuwen heen de meest bizarre vormen hebben aangenomen.

De bekendste rotsformatie van El Torcal, El Tornillo del Torcal, vormt tegenwoordig het symbool van het park. En heeft zijn naam te danken aan het feit dat de rots wat lijkt op een schroef (in het Spaans: tornillo).

Bizarre rotsformaties in natuurpark El Torcal (Málaga)
El Tornillo (=schroef) - het symbool van El Torcal in Zuid Spanje
Gele wandelroute door El Torcal
Groene wandelroute door El Torcal
Hobbelige paden met vele stenen in El Torcal

Wandelroutes door El Torcal

Het natuurgebied bij Antequera is een waar paradijs voor fotografie- en wandelliefhebbers! Er lopen drie duidelijk aangegeven routes door dit natuurgebied in Zuid Spanje. Die stuk voor stuk leiden door een labyrint van bizar gevormde rotsen:

  • Een groene route van ca. 1,5 km lang;
  • Een gele route van ca. 2,5 km lang;
  • Een rode route van ca. 4,5 km lang.

TIP! Draag stevige schoenen met goed profiel als je gaat wandelen in natuurpark El Torcal! De hobbelige wandelpaden liggen namelijk vol met stenen.

Parkeren El Torcal

De wandelroutes starten allemaal bij het bezoekerscentrum (het zogenaamde Centro de Visitantes Torcal Alto) bij de ingang van het natuurpark El Torcal.

Hier kun je informatie krijgen over El Torcal. Maar je kunt er ook wat eten en drinken. Plus er zijn toiletten. Het bezoekerscentrum is iedere dag geopend van 10 tot 17 uur (en van april t/m oktober tot 19 uur). 

Bij het bezoekerscentrum bevindt zich ook een grote parkeerplaats, waar je je auto kunt parkeren als je gaat wandelen in dit bijzonder stukje natuur in Andalusië.

Routebeschrijving naar El Torcal

Komend vanuit Antequera (ten noorden van El Torcal) neem je de A-7075 weg richting Villanueva de la Concepción; en volg je de borden ‘El Torcal’.

Vanuit Málaga (ten zuiden van El Torcal) neem je de A-45 weg richting Casabermeja. Ter hoogte van Casabermeja ga je naar de MA-3404 en vervolgens A-7075). Tot ongeveer zes kilometer na Villanueva de la Concepcion. Dan sla je linksaf, naar de MA-9016 weg en volg je de borden ‘El Torcal’.

Meer informatie over El Torcal

Meer informatie over dit bijzonder natuurpark bij Antequera in het binnenland van Málaga vind je op de website van El Torcal.

Met dank aan: Jan Nieuwland (foto's)

Bezienswaardigheden in omgeving El Torcal

Sfeervolle accommodaties in omgeving El Torcal

Glamping, B&B en appartementen Casa Valle de Oro

Lijkt het je wat om tijdens je vakantie in Andalusië omringd te worden door een bergachtig olijvenlandschap en verwend te worden met heerlijk en gezond eten? Kijk dan zeker eens naar het modern ingerichte appartement van Casa Valle de Oro bij Villanueva de Algaidas. Deze Nederlandstalige overnachting met gedeeld zwembad in de provincie Málaga is een aanrader voor een ontspanvakantie én actieve vakantie in Zuid Spanje!

Luxe tenten op Finca Fahala

Op Finca Fahala bij Cártama in het binnenland van Andalusië, op 30min rijden van vliegveld en strand en 15min van Coín, hebben de Nederlanders Lex en Floortje een kleurrijke Boheemse glamping in Zuid Spanje gecreëerd.

Waar je kampeert in een luxe Belltent of Yurt met bedden, zithoek en keukentje. Super voor een actieve, kinder- of ontspanvakantie (met yoga en massage).

Vakantiehuizen Finca las Nuevas bij Álora

Op 45min rijden van vliegveld Málaga liggen de landelijke vakantiehuizen van Finca las Nuevas. In een glooiend berglandschap met olijf- en amandelbomen. De Andalusische boerderij beschikt over 4 appartementen. En een 2-persoons vakantiehuis in de voormalige hooischuur. De vakantiehuizen in Zuid Spanje, die gerund worden door de Nederlanders Pascalle en Robert, hebben bovendien een gezamenlijk zwembad met fantastisch uitzicht op de omliggende bergen.

4-/6-persoons vakantiehuis Casa Sarandy

Wat een prachtige plek is Casa Sarandy bij bergdorp Almogía in de bergen van Málaga, op 45min rijden van het vliegveld! Het vakantiehuis met zwembad, dat ligt aan de Camino Mozárabe, wordt gerund door de Vlamingen Sarah en Andy. Die je in de watten leggen met goed eten. En je uitgebreid tips geven over wat je kunt zien en doen in de omgeving. Geweldig voor een ontspan- óf actieve vakantie in Zuid Spanje. O.a. een wandelvakantie.

5-persoons Vakantiehuis Casa del Pastor in Los Nogales

Wat een mooi en karakteristiek vakantiehuis in het binnenland van Málaga is Casa del Pastor in Los Nogales! Dit 5-persoons landelijk vakantiehuis met privé-zwembad bevindt zich in een tegen een rots aangebouwd huis. Waardoor het een halve grotwoning is! Bovendien is het vanuit dit kindvriendelijk vakantiehuis maar 15min rijden naar Antequera, 30min naar natuurpark El Torcal en 1uur naar wandelpad Caminito del Rey.

8-persoons vakantiehuis Villa Los Chaparros bij El Torcal

Een absolute droom vind ik ook het luxe 8-persoons vakantiehuis Villa Los Chaparros. Dat ligt in de bergen bij Antequera, bij het gehucht La Higuera, in het achterland van de Costa del Sol. Dit luxe vakantiehuis in Andalusië van Belvilla is van alle gemakken voorzien met groot privé-zwembad, sauna, jacuzzi en paddelbaan! En kijkt uit op de bergen van El TorcalFantastisch voor een zon-, kinder-, wandel- of fietsvakantie in Zuid Spanje!

Meer sfeervolle accommodaties in provincie Málaga