Flamingo’s in de lagune van Fuente de Piedra

Ken jij de lagune van Fuente de Piedra In de provincie Málaga, in het binnenland van Andalusië? De Laguna de Fuente de Piedra is het enige zoutmeer in Spanje dat in de zomer niet helemaal uitdroogt. Het meer is het broed- en overwintergebied van vele flamingo’s en van andere trekvogels. En is een paradijs voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers!

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Lijkt het je wat om flamingo’s van dichtbij te zien als je op vakantie in Andalusië bent? Hier lees je meer over:

Spanje’s grootste zoutmeer

Zoutmeer van Fuente de Piedra in de provincie Málaga

De lagune van Fuente de Piedra (in het Spaans: Laguna de Fuente de Piedra) is een natuurreservaat bij de plaats Fuente de Piedra. Dat gelegen is op een uur rijden van Málaga, in het noordwesten van de provincie Málaga.

Het is het grootste zoutmeer van Spanje en het enige zoutmeer in Spanje dat in de zomer niet helemaal droogvalt. Door zijn enorme omvang trekt de lagune van Fuente de Piedra talloze trekvogels als strandplevieren, lachsternen en steltlopers aan. Die hier tijdelijk verblijven. En vaak ook broeden.

Wanneer kun je flamingo’s in de lagune van Fuente de Piedra zien? 

Flamingo's in de lagune van Fuente de Piedra (Málaga, Andalusië)

Dit laatste is ook het geval voor flamingos’s. De paringstijd van flamingo’s is van maart tot mei. In maart beginnen de roze vogels nesten te bouwen. Vervolgens legt het vrouwtje één ei, dat beurtelings door het vrouwtje en het mannetje warm gehouden wordt. Totdat er na ongeveer 30 dagen een baby flamingo uit het ei komt.

Rond eind juli leren de jonge flamingos’s hoe ze moeten vliegen. Zodat in augustus samen met de andere flamingo’s uit de lagune van Fuente de Piedra kunnen vertrekken naar een koeler gebied. Want in de zomer is het in het binnenland van Andalusië te warm voor flamingo’s. 

De beste tijd om flamingo’s te zien broeden en om jonge flamingo’s te zien in het zoutmeer van Fuente de Piedra is dus het voorjaar.

TIP! Neem een verrekijker mee als je vogels gaat kijken in het zoutmeer van Fuente de Piedra!

Auto-, fiets- en wandelroutes rond Laguna de Fuente de Piedra

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de lagune van Fuente de Piedra en andere moerasgebieden van Andalusië? Bezoek dan het bezoekerscentrum José Antonio Valverde, dat ligt aan dit zoutmeer in de provincie Málaga. 

Bovendien is het bezoekerscentrum een goed startpunt voor het verkennen van de omgeving van het meer. Je kunt er fietsen huren. En er vertrekken verschillende korte en lange wandelroutes vanaf het bezoekerscentrum. Plus een autoroute rond de lagune van Fuente de Piedra.

Adres en openingstijden bezoekerscentrum

Adres: Cerro del Palo, 29520 Fuente de Piedra (Málaga) 
GPS-Coördinaten: 37° 7' 56" N, 4° 44' 33" W
Openingstijden: 10:00 – 14:00 en 17:00-19:00 uur (april t/m september) of 16:00 - 18:00 uur (rest van het jaar)
Website Lagune van Fuente de Piedra

Routebeschrijving

Het zoutmeer in Zuid Spanje is te bereiken per auto. Vanuit Málaga is het ongeveer een uur rijden naar de lagune van Fuente de Piedra. Neem vanaf Málaga de A45 richting Antequera. Van hieruit ga je verder naar de A384 en vervolgens naar de A-6213.

Interessante bezienswaardigheden in omgeving

Sfeervolle accommodaties in provincie Málaga
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Zaragoza (Aragón) – geschiedenis, kunst en winkelen

  Apr 14, 21 05:34 AM

  Maak een stedentrip naar Zaragoza in Aragón (M-Spanje)! De stad aan de Ebro heeft een prachtige oude binnenstad, mooie kunstmusea, winkels, restaurants e.m.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Apr 09, 21 02:40 AM

  Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia en Sevilla zijn topsteden voor een stedentrip naar Spanje. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden zijn...?

  Lees meer

 3. Dierenopvangcentrum Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord-Spanje)

  Apr 08, 21 11:12 AM

  Bezoek het dierenopvangcentrum Basondo als je op vakantie in Baskenland (Noord-Spanje) bent! Lees meer over dieren, openingstijden en bereikbaarheid.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder