Dolmen van Antequera-prehistorische grafmonumenten in provincie Málaga

Wist je dat er in de provincie Málaga in Andalusië prehistorische grafmonumenten te vinden zijn? En dat deze monumenten bovendien Europa´s best bewaarde overblijfselen van het Bronzen Tijdperk zijn? Ik heb het over de Dolmen van Antequera in de provincie Málaga, die meer dan 4.000 jaar oud zijn. In het Spaans worden zij “Dolmenes de Antequera” of “Tholos de Antequera” genoemd.

Benieuwd naar deze bijzondere graven in Zuid Spanje? Ik vertel je uit welke grafmonumenten de Dolmen van Antequera bestaan, waar je ze kunt vinden en wanneer je ze kunt bezoeken.

Drie prehistorische grafmonumenten

De dolmen van Antequera zijn gelegen rond de plaats Antequera, in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje). En bestaan uit drie monumenten: de dolmen van Menga, de dolmen van Viera en de dolmen van El Romeral.

Het zijn reusachtige stenen grafmonumenten uit Europa´s Megalithische tijdperk, die meer dan 4.000 jaar oud zijn: grote steenblokken, waarmee kamers en ruimtes werden gevormd.

Deze ruimtes hadden een plat plafond of een valse koepel. En werden gebruikt voor begrafenissen, rituelen en herdenkingen van voorouders. Je kunt deze prehistorische grafmonumenten een beetje vergelijken met de Hunebedden in Nederland, alleen zijn ze veel groter. 

De dolmen van Antequera behoren tot de eerste vorm van monumentale architectuur in de prehistorie van Europa. Ze verkeren nog steeds in een perfecte staat en vertellen veel over de cultuur, de bewoners en hun voorouders uit die tijd. 

De dolmen van Menga

Ingang dolmen van Menga bij Antequera (Málaga, Andalusië)
Binnenkant dolmen van Menga bij Antequera (Málaga, Andalusië)

De eerste dolmen van Antequera, de dolmen van Menga, is een ganggraf dat aan de voorkant open is en toegang biedt tot een tweede rechthoekige ruimte. En vervolgens tot een ovale ruimte, met een zandstenen put die een doorsnee van ongeveer 1,50 meter heeft en een diepte van circa 20 meter.

Onder de spleten staan 3 pilaren, waar dekstenen tegen elkaar liggen. Het monument is in noordoostelijke richting gebouwd.

Ligging Menga Dolmen: Calle Granada, Antequera (Málaga)

De dolmen van Viera

Ingang dolmen van Viera bij Antequera (Málaga, Andalusië)
Binnenkant dolmen van Viera bij Antequera (Málaga, Andalusië)

De tweede dolmen van Antequera, de dolmen van Viera, is eveneens een ganggraf dat bestaat uit een lange gang met twee gedeeltes.

Aan het einde van de gang is een vierkante opening naar de grafkamer, die is opgetrokken uit verticaal geplaatste stenen. De bouwrichting van 'Viera' is oost-zuidoost.

Ligging Viera Dolmen: Avenida de Málaga 1, Antequera (Málaga)

De dolmen van El Romeral

Ingang dolmen van El Romeral bij Antequera (Málaga, Andalusië)
Binnenkant dolmen van El Romeral bij Antequera (Málaga, Andalusië)

De derde dolmen van Antequera, de dolmen van El Romeral, bestaat tenslotte uit een gang, die is opgebouwd uit op elkaar gestapelde natuursteen en die een plat plafond heeft.

Aan het einde van deze gang bevindt zich een cirkelvormige kamer met een een valse koepel als plafond. Een klein gangetje geeft toegang tot een andere en kleinere cirkelvormige kamer.

De totale lengte van dit grafmonument bij Antequera, dat in zuid-zuidwestelijke richting gebouwd is, is 34 meter.

Ligging El Romeral Dolmen: Cerro Romeral, oude CN-232 in de richting van Córdoba, Antequera (Málaga)

Openingstijden dolmen van Antequera

Je kunt deze prehistorische grafmonumenten in het binnenland van Andalusië van dinsdag t/m zaterdag bezoeken tussen 9.00 uur en 18.00 uur.

Op zondag zijn de graven geopend van 9.30 uur tot 14.30 uur. En op maandag zijn de Dolmen van Antequera gesloten.

Meer info over dolmen van Antequera

Voor meer informatie kun je mailen of bellen naar toerisme afdeling van de provincie Andalusië.

Andere bezienswaardigheden rond Antequera

Sfeervolle accommodaties provincie Málaga