Fietsen op de Spaanse vías verdes: voor- en nadelen

Laten we maar eerlijk zijn: we hebben een haat-liefde verhouding met de Spaanse vias verdes. We hebben verschillende van deze tot fiets-/voetpad omgebouwde oude spoorwegtrajecten verkend. Vaak hebben we er heerlijk gefietst, maar er waren ook momenten waarop we dachten: wat zijn we hier aan het doen?

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Heerlijk fietsen over vías verdes

Vía verde del Ebro door Aragón en Tarragona (Catalonië)

We fietsen over een goed onderhouden autovrij pad door de vrije natuur. Af en toe komen we fietsers en wandelaars tegen, die ons vriendelijk groeten. Ondanks dat we door bergachtig gebied fietsen, hoeven we nergens steil te klimmen. Want de stijgingspercentages gaan nooit boven de 2%.

De tunnels waar we doorheen fietsen zijn verder goed verlicht en we passeren oude stationnetje die tot bezoekerscentrum zijn verbouwd.  

Komen we in een plaatsje, dan is de route naar het vervolg van de via verde prima aangegeven. 

Op deze manier is het uitstekend fietsen op een Spaanse vía verde!

Nadelen van fietsen over vías verdes

Vía Verde del Zafán, Tierra Alta y Baix Ebro

Maar we hebben ook anders meegemaakt: We fietsen over een kaasrecht, zanderig pad met overal losliggende stenen.

De ijzeren paaltjes die het verkeer van de vía verde moeten weren, zijn afgezaagd op 10 centimeter boven de grond en zijn levensgevaarlijk als we niet goed opletten.

Het pad is een beetje saai en omdat we op een afgelegen goederenspoor fietsen komen we nooit door een leuk plaatsje.

En áls we door een plaatsje komen houdt de bewegwijzering op en moeten we lang zoeken voor we de route aan de andere kant van het plaatsje weer hebben gevonden.

Op deze manier is het een stuk minder prettig fietsen op een via verde.

Conclusie: goede en slechte vías verdes

Twee verhalen die allebei waar kunnen zijn. Er zijn prachtige vias verdes en er zijn heel slechte.

Advies is dus: informeer je eerst voor je op een via verde gaat fietsen, bijvoorbeeld door de ervaringen van anderen te lezen. En dan bij voorkeur niet van de Spanjaarden zelf. Want die zijn sowieso erg enthousiast met de enige autovrije fietspaden die ze hebben.

We vinden de vias verdes een mooi initiatief met veel toeristisch potentieel. Tegelijk is er nog heel wat werk nodig om alle 2.500 kilometer op niveau te krijgen en te houden.

Goede vias verdes in Spanje

We hebben inmiddels een deel van de Spaanse vías verdes zelf gefietst. De volgende vías verdes kunnen we in ieder geval aanbevelen:

Lees meer over fietsen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

  Jul 01, 20 11:53 AM

  Informatie en tips over fietsroutes in Spanje: lichte én zware fietsroutes over geasfalteerde wegen of hobbelige natuurpaden.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Jul 01, 20 04:19 AM

  Zin in een stedentrip Spanje? Lees welke prachtige bekende én onbekende steden je kunt ontdekken! Barcelona, Madrid, Valencia en meer

  Lees meer

 3. Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

  Jun 30, 20 09:32 AM

  Informatie en tips over wandelroutes in Spanje: welke soorten zijn er, hoe worden ze aangegeven en hoe vind je ze?

  Lees meer