Mijnen en arbeiderskoloniën in de El Berguedà streek in Catalonië

Tijdens mijn bezoek aan natuurpark Cadí-Moixeró, dat zich gedeeltelijk bevindt in het noordelijke deel van El Berguedà, was ik ook erg onder de indruk van het zuidelijke, aan de Llobregát rivier deel van deze streek in het binnenland van Catalonië. En dan vooral vanwege de enorme historische waarde die dit gebied in Oost-Spanje heeft.

Je vind er namelijk talrijke koloniën waar mensen vanaf ongeveer halverwege de negentiende eeuw tot het einde van de twintigste eeuw werkzaam zijn geweest in textielfabrieken, cementfabrieken plus steenkolenmijnen, een zoutmijn én sporen van dinosaurussen:

Op deze pagina lees je meer over deze bijzondere bezienswaardigheden in het binnenland van Catalonië en deel ik mijn favoriete accommodaties in El Berguedà met je (campings, charmante kleine hotels plus appartementen).

Tip: Bij het informatiecentrum van El Berguedà (adres: Carretera C16, Km 96, Berga) krijg je brochures van routes ed.

De textielkoloniën van El Berguedà

In de tweede helft van de negentiende eeuw hebben zich in het zuidelijke deel van de El Berguedà streek over een afstand van 20 kilometer maar liefst 15 textielfabrieken aan de oevers van de Llobregàt rivier gevestigd. 

Aangezien deze fabrieken zich in the middle of nowhere bevonden, zijn er voor de arbeiders van deze fabrieken ook woningen, een school, een kerk en dergelijke bij deze fabrieken gebouwd. Zo ontstonden de zogenaamde textielkolonies in El Berguedà.

De laatst geopende (en eveneens eerst gesloten) textielkolonie in Berguedà was de Vidal kolonie (Colonia Vidal) bij Puig-Reig (geopend in 1901 en gesloten in 1980). Deze kolonie is tegenwoordig een museum waar je een begeleide rondleiding door de voormalige textielfabriek kunt krijgen.

*Tips*

Het mijnmuseum van Cercs

Mijnmuseum van Cercs in El Berguedà (Catalonië)

Naast textielfabrieken zijn er langs de Llobregàt rivier in de El Berguedà streek ook veel oude steenkolenmijnen te vinden, die dateren uit het midden van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw en die hun hoogtijdagen hadden tijdens WOI en WOII.

In het steenkolenmuseum van Cercs kun je op een mooie manier meer te weten komen over het werken en leven in en rond de steenkolenmijnen in dit deel van Catalonië. Bovendien ga je er met de trein een stukje de mijn in, om vervolgens te voet nog wat verder de mijn in te gaan en aan de hand van scenes uitleg te krijgen over de ontwikkeling in de steenkolenmijnen. Een aanrader, Ook met kinderen!

*Tips*

De zoutmijnen van Cardona

In de omgeving van natuurpark Cadí-Moixeró liggen verder ook de zoutmijnen van Cardona. Van verre zie je al een enorme witte berg liggen: de zoutberg van Cardona (in het Spaans: Montaña de Sal de Cardona). Van 1929 tot 1990 is hier zout gewonnen, in de zogenaamde Mina Nieve (=sneeuwmijn).

Nu er geen zout meer wordt gewonnen, mag je de zoutberg van Cardona onder begeleiding bezoeken en kun je van dichtbij zien hoe de zoutwinning heeft plaatsgevonden. Helm op en dan de berg in, waar je stalagmieten en stalactieten met een mooie witte zoutlaag ziet…

Ook voor kinderen vind ik dit een leuke bezienswaardigheid!

*Tips*

Dinosaurussporen in Fumanya

Dinosaurussen in Fumanya (Catalonië)

En wist je dat je net ten zuiden van natuurpark Cadí-Moixeró ook nog voetafdrukken en andere sporen van dinosaurussen kunt zien?

Dit kan in het interpretatiecentrum Dinosaurussen van Fumanya (Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya) in de gemeente Fígols, waar je meer te weten komt over het leven van dinosaurussen en het verband tussen dinosaurussen en steenkool in het El Berguedà gebied.

*Openingstijden Dinosaurus museum*

Van half juli tot eind augustus is het museum iedere dag open; van half december t/m maart is het dicht; en de rest van het jaar is het open in weekenden en feestdagen.

Terug naar boven>>

Natuurpark Cadí-Moixeró in El Berguedà

Idyllisch berggehucht in natuurpark Cadí-Moixeró

Het noordelijke deel van de El Berguedà streek in Catalonië is heel anders: het is bergachtig, ruw en ongeschonden.

Hier bevindt zich natuurpark Cadí-Moixeró, een berggebied rond de bergen Cadí, Moixeró plus Pedraforca dat zich over een lengte van 30 kilometer van oost naar west uitstrekt en waarin pittoreske berggehuchten verstopt liggen.

Het ongerepte berglandschap vormt een waar paradijs voor natuurliefhebbers en liefhebbers van een actieve vakantie!

Op een aparte pagina schrijf ik meer over wat je kunt zien en doen in natuurpark Cadí-Moixeró:

Sfeervolle accommodaties in El Berguedà

Camping Repòs del Pedraforca (Saldés)

In het noorden van de El Berguedá streek ligt bij het plaatsje Saldés de mooie en verzorgde camping Repòs del Pedraforca, waar je kunt verblijven in verschillende soorten bungalows (o.a. de nieuwste bungalows plus stacaravans Pedraforca El Pedra).

Deze hond- en kindvriendelijke camping in Catalonië beschikt over drie zwembaden, een mooie speeltuin plus een kleine Spa. En heeft bovendien een fantastisch uitzicht op het bijzonder gevormde Pedraforca bergmassief. 

Een absolute aanrader voor een wandel- of fietsvakantie, een rustige kindervakantie of een vakantie met hond in de Spaanse Pyreneeën!

Camping Cadí Vacances & Spa (Gósol)

Een andere heerlijke camping in het noorden van de El Berguedà streek vind ik Camping Cadí Vacances & Spa.

Deze hond- en kindvriendelijke camping in de Pyreneeën van Catalonië bevindt zich net buiten het dorpje Gósol en beschikt over comfortabele bungalows, een buitenzwembad met uitzicht op het Kasteel van Gósol, een Spa, een gezellig restaurant, een speelruimte met tafelvoetbal-, pingpong- plus biljarttafel plus een speeltuin.

Er is dus genoeg vermaak voor kinderen en volwassenen. En tegelijkertijd is de vrij kleine camping heerlijk rustig gelegen, in een omgeving waarin je kunt wandelen, fietsen, paardrijden, vissen, kanovaren, skiën en meer.

Parador hotel van Cardona

Het Parador hotel van Cardona, dat gevestigd is in een Middeleeuws kasteel buiten het plaatsje Cardona in het zuidelijke deel van de El Berguedà streek, is voor mij net een sprookje! 

Dit hotel in het binnenland van Catalonië is namelijk niet alleen gevestigd in een prachtige historisch gebouw, maar ligt ook boven op een bergtop, van waaruit je waanzinnige uitzichten hebt.

Bovendien kun je in de omgeving van het hotel onder meer eindeloos wandelen, struinen door de straatjes van de pittoreske Middeleeuwse plaats Cardona en de indrukwekkende zoutmijnen van Cardona bezoeken.

Hotel Santa Barbara (mijnkolonie Cercs)

Een ander hotel op een bijzondere lokatie vind ik Hotel Santa Barbara. Het hotel bevindt zich namelijk in een aantal voormalige arbeiderswoningen van de steenkolenmijn van Cercs, in het zuidelijke deel van de El Berguedà streek.

Het gezellige hotel heeft eenvoudige doch comfortabele kamers plus een prima restaurant met traditionele keuken.

In de omgeving kun je verder onder meer wandelen, vissen, paardrijden en fietsen. En vanuit het hotel ben je binnen een half uur bij een skipiste plus binnen 2 uur in Barcelona.

Hotel El Castell de la Pobla de Lillet

Wat een romantisch hotel is El Castell de la Pobla de Lillet! Het kleine, super comfortabele Adults Only hotel bevindt zich in een prachtig opgeknapt gebouw in de oude binnenstad van la Pobla de Lillet, in het noordelijke deel van de El Berguedà streek, helemaal in het zuidoosten van natuurpark Cadí-Moixeró.

Het heeft een lichte, warme inrichting met natuurstenen binnenmuren en beschikt over 9 prachtige kamers, een uitstekend restaurant, een kleine Spa plus een gezellige woonkamer met open haard.

Bovendien ligt het op nog geen kilometer van de door Gaudí ontworpen modernistische Artigas tuinen

Hostal Les Fonts (Castellar de NʼHug)

In het noordoosten van de El Berguedà streek kun je overnachten in Hostal Les Fonts.

Het eenvoudige maar gezellige hotel buiten het plaatsje Castellar de NʼHug bevindt zich dichtbij het beginpunt van de Llobregàt rivier (de Fonts del Llobregàt), op 10 minuten rijden van het plaatsje La Pobla de Lillet plus het cementmuseum.

Het landelijke, hondvriendelijke hotel beschikt bovendien niet alleen over een gezellig restaurant, maar ook over een binnenzwembad plus heerlijk grote tuin. En ligt in een omgeving die uitnodigt om te wandelen, fietsen, vissen en meer.

Viladomatrural (La Nou) 

Verken je de El Berguedà streek liever vanuit een vakantiehuis/appartement? Dan kan ik de comfortabele en smaakvol ingerichte vakantiewoningen met respectievelijk 2, 3 of 4 slaapkamers plus balkon op landgoed Viladomatrural bij het plaatsje La Nou de Berguedà warm aanbevelen!

De 5 appartementen delen samen een tuin, verwarmd buitenzwembad met zonneterras, speeltuin, trampoline, paddelbaan, binnenzwembad en biljartruimte.

Bovendien worden de rustig gelegen, landelijke vakantiewoningen omringd door bergen en hebben ze een fantastisch uitzicht op het santuari de lourdes kerkje.

Terug naar boven>>

Lees meer over Catalonië