Pallars Jussà: natuurparadijs in de Catalaanse Pyreneeën

De kans dat je ooit van Pallars Jussà hebt gehoord is klein. Deze veelzijdige comarca, gelegen in de provincie Lérida (Lleida) in Catalonië, is namelijk nog relatief onontdekt. Ideaal dus voor rustzoekers!

Dat dit gebied nog onontdekt is, is eigenlijk best gek, want behalve rust vind je in Pallars Jussà schitterende natuur en tal van mogelijkheden voor een actieve vakantie. Het is een paradijs om te ontdekken in de Spaanse pre-Pyreneeën!

Vallei in comarca Pallarse Jussà (Catalonië)

Lees hier wat je kunt zien en doen in de comarca Pallars Jussà in de Catalaanse pre-Pyreneeën.

Geoparc

Wandelen in Beaumort in Pallars Jussà (provincie Lérida)

Om een idee te krijgen van de veelzijdigheid en schoonheid van Pallars Jussà is het interessant om te weten dat dit gebied twee jaar geleden door UNESCO werd uitgeroepen tot ‘geoparc’. Het werd daarmee erkend als waardevol in geologisch, ecologisch en cultuur-historisch opzicht.

Er is hier nog veel te leren over het ontstaan van leven op aarde. Vele dinosauriërs en andere levensvormen hebben hier hun fossiele sporen nagelaten.

Er is weinig fantasie voor nodig om hier aan de bergen, rotsen en kliffen te zien met welk geologisch ‘geweld’ de Pyreneeën ooit zijn gevormd. Het unieke landschap biedt vele mogelijkheden om je een vakantie lang te vermaken.

Wandelen in Pallars Jussà

De Spaanse Pyreneeën zijn een wandel-walhalla bij uitstek. En Pallars Jussà vormt hierop geen uitzondering.

De vele wandelpaden in dit kleine natuurparadijs in Catalonië zijn goed aangegeven en onderhouden. En er is een grote variatie in zowel afstand als niveau te vinden.

Nationaal Park Aigüestortes

Nationaalpark Aigüestortes in de Spaanse Pyreneeën

Een ‘must see’ voor een wandelvakantie in de comarca Pallars Jussà is natuurpark Aigüestortes, dat sinds 1955 een nationaal park in Spanje is.

De naam Aigüestortes betekent ‘vervormd water’. Toepasselijk, want met bijna 200 stuks heeft het park de hoogste concentratie van meren in de Pyreneeën.

Het bijzondere landschap is gebeeldhouwd door de werking van het ijs in de ijstijden. Er zijn mooie dagwandelingen in het park, maar je kunt ook een meerdaagse tocht maken dankzij een aantal refugio’s (=berghutten).

Congost de Mont Rebei kloof

Congost de Mont Rebei kloof in Pallars Jussà (Catalonië)

Ook de Congost de Mont Rebei kloof vormt een prachtige bestemming voor een wandelvakantie in Pallars Jussà.

De kloof werd in 2019 door Columbus Travel Magazine beschreven als “de meest spectaculaire kloof van Europa”. Hier is het dan ook regelmatig wél behoorlijk druk!

Wil je rustig van de Congost de Mont Rebei kloof genieten, kom dan in elk geval doordeweeks, en het liefst in het laagseizoen. Dan heb je namelijk kans dat je in de hele kloof niemand anders tegenkomt.

De meeste bezoekers maken een wandeling door de kloof vanaf de parkeerplaats aan de noordkant (op drukke dagen moet je reserveren en kost parkeren €5, op rustige dagen is het gratis).

Je kunt deze prachtige kloof in de Spaanse Pyreneeën echter ook per kajak verkennen. Of vanuit een luchtballon bewonderen!

Vogels kijken in Pallars Jussà

Vale gier in Pallars Jussà (Catalonië)

Het Pallars Jussà gebied in Catalonië is verder ook een paradijs voor een vogelkijkvakantie. Je vindt er een grote verscheidenheid aan vogels. En zelfs voor niet-vogelaars zijn met name de gieren een indrukwekkende verschijning.

Alle vier de Europese gierensoorten komen voor in dit prachtige natuurgebied in Oost-Spanje, maar vooral de vale gier kun je hier dagelijks voorbij zien zweven met zijn 2,65 meter spanwijdte.

Maar er zijn meer van die grote blikvangers te spotten: slangenarend, dwergarend en slechtvalk en zijn niet ongewoon en zelfs steenarenden zijn regelmatig te zien.

In La Torre de Tamúrcia bevindt zich een klein informatiecentrum over roofvogels in de Spaanse Pyreneeën: Casal dels Voltors. Er is daar ook een voederplek in de buurt waar regelmatig karkassen worden neergelegd voor de gieren.

Voor de meer gevorderde vogelliefhebber: in dorpjes kom je vaak zwarte roodstaarten plus blauwe rotslijsters tegen. En ook vogels als de boomklever, gierzwaluw, rotszwaluw, hop en bijeneter worden vaak gespot in het Pallars Jussà gebied.

Wijnproeven in Pallars Jussà

Wijngaard Castell d'Encus in Pallars Jussà (Spaanse Pyreneeën)
Authentieke gisting bij Castell d'Encus in Palars Jussà
Wijnproeven bij Castell d'Encus in Pallars Jussà

Wat is een vakantie in Spanje zonder een goede Spaanse wijn? In Pallars Jussà kunnen wijnkenners hun hart ophalen met rondleidingen en proeverijen bij bekende en minder bekende wijnhuizen.

Bezoek bijvoorbeeld Sauvella, een biologisch wijnhuis van Nederlander Jeroen Nagtegaal. Of Castell d’Encus, waar een deel van de wijn geproduceerd wordt volgens traditionele methode. Met gisting in vaten die in de twaalfde eeuw door Tempeliers in de rotsen zijn uitgehakt.

Maar ook klimmen, fietsen en meer

Zwemmen in het stuwmeer van San Antoni in Pallars Jussà

En alsof dat nog niet genoeg, is Pallars Jussà ook internationaal bekend vanwege het brede scala aan rotswanden die te beklimmen zijn. Zoals de Terradets-kloof, met meer dan 200 beklimmingen van 20 tot wel 500 meter lang.

Verder kun je er ook voor mountainbiken en wielrennen uitstekend uit de voeten (of is het ‘uit de wielen’?).

En dankzij de diverse rivieren en meren in dit afwisselende natuurgebied in de pré-Pyreneeën kun je je er ook vermaken met onder meer raften, canyoning, suppen en zwemmen.

Conclusie

Pallars Jussà is dus met recht "un paradís per descobrir" (=een paradijs om te ontdekken)!

Op vakantie in Pallars Jussà

Plan je een actieve vakantie, vogelkijkvakantie of kindervakantie in het Pallars Jussà gebied in de Catalaanse Pyreneeën? Dan kun je bijvoorbeeld overnachten in een van de karakteristieke vakantiehuizen van Casa Mauri, die gerund worden door de Nederlanders Peter en Petra.

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën

Sfeervolle accommodaties Spaanse Pyreneeën