De Roncal vallei: een groene parel in de Spaanse Pyreneeën

De Roncal vallei is een nog onbekende parel in het westelijke deel van de Spaanse Pyreneeën. Met zijn afwisselend natuurlijke berglandschap en idyllische dorpjes met oeroude tradities is deze vallei in Navarra een perfecte bestemming voor een ontspanvakantie of actieve vakantie in de natuur.

Een gevarieerd natuurlijk landschap in de Roncal Vallei in het noorden van Spanje

De Roncal vallei in Navarra bestaat uit een groene, vruchtbare vallei langs de Esca rivier.

Maar daarnaast vind je er ook heel andere soorten landschappen: kalkstenen kloven (bij Burguí) en berglandschappen met uitgestrekte bossen, hoogvlaktes waar het vee op graast en kale, rotsachtige bergen nog verder omhoog.

Bijvoorbeeld het Karst berglandschap van Larra met zijn mooie rotsformaties.

In dit gevarieerde natuurlijke landschap leven onder meer bruine beren en berggeiten, liggen authentieke bergdorpen verstopt en kun je genieten van eeuwenoude tradities.

Bovendien is het een fantastische bestemming voor een actieve vakantie in de Spaanse Pyreneeën.

Idyllische dorpjes in de Roncal vallei

In de Roncal vallei in de Spaanse Pyreneeën bevinden zich zeven dorpen: Burgui, Garde, Isaba, Roncal, Urzainqui, Uztarroz en Vidangoz.

Het zijn Middeleeuwse dorpjes. Met huizen van steen en hout. En smalle straten die beklinkerd zijn met rivierzwerfkeien. Waar tot voor kort nog paard en wagen overheen hebben gereden.

De mensen in deze groene vallei dichtbij de grens met Frankrijk hebben eeuwenlang een geïsoleerd en zelfvoorzienend bestaan geleid. Ze leefden van het houden van schapen en koeien en van de bosbouw. En in oorlogstijden ook van grenssmokkel.

En al hebben auto's, elektriciteit en stromend water hun weg naar de Roncal vallei gevonden, nog steeds leeft men er voornamelijk van bosbouw en veeteelt. Daarnaast is ook kleinschalig toerisme een vorm van inkomen geworden.

Genieten van oeroude tradities in de Roncal vallei

De dag van het vlot (dia de la media) in Burgui in de Roncal vallei

In deze geïsoleerde vallei in het grensgebied van Spanje en Frankrijk werden gebruiken en tradities van generatie op generatie doorgegeven. Veel van deze tradities zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Zo wordt er in Burguí iedere lente De dag van het Vlot van Burgui (=Día de la Almadía) gevierd waarbij men hout in de vorm van vlotten over de Esca rivier naar de rustige stromen van de Ebro rivier vervoert.

Bij het dorpje Isaba vindt in juli de Koeienbelasting (Tributo de tres Vacas) plaats, die de oudste belastingceremonie van Europa is.

En in september kun je er tenslotte getuige zijn van de grote uittocht van schapen (Trashumancia) die vanaf hun zomerverblijf in de Roncal vallei naar hun winterverblijf in Bardenas Reales vertrekken.

Een actieve vakantie in de Roncal vallei

De Roncal vallei in de Spaanse Pyreneeën is met zijn afwisselend berglandschap een heerlijke bestemming voor een actieve vakantie. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, fietsen, mountainbiken, klimmen, skiën, jagen of vissen.

Wil je meer weten over een vakantie in dit nog onontdekte gebied in Noordoost Spanje? Lees dan verder op mijn vakantie pagina over de Spaanse Pyreneeën.

*Wandeltip*

Er lopen een aantal goed gemarkeerde wandelroutes door de Roncal vallei, over eeuwenoude paden die de dorpen in de vallei met elkaar verbinden. Een aanrader is de oude smokkelaarsroute van Isaba naar Belagua, die vroeger werd gebruikt om iets of iemand de grens met Frankrijk over te smokkelen.

Terug naar boven>>