Bardenas Reales: een halfwoestijn in het noordoosten van Spanje

Ik ken al veel middeleeuwse plaatsen, natuurparken en ga zo maar door in Spanje. Maar Spanje is zó groot en divers, dat het nog steeds vol van verrassingen voor me zit. Eén van deze verrassingen was natuurpark Bardenas Reales: een halfwoestijn in de regio Navarra in het noordoosten van Spanje, die zelfs veel Spanjaarden niet kennen.

Op deze pagina vertel ik je meer over dit bijzondere natuurgebied in Midden-Spanje en geef ik antwoord op de volgende vragen:

Waar ligt Bardenas Reales?

Kaal woestijnlandschap van Bardenas Reales in Spanje

Natuurpark Bardenas Reales beslaat een oppervlakte van 42.500 hectare. Het bevindt zich in de buurt van het plaatsje Tudela in het zuidoosten van de regio Navarra. Aan de westkant ligt La Rioja en aan de oostkant Aragon. 

Het natuurgebied heeft verschillende ingangen, waarvan sommigen alleen toegankelijk zijn voor fietsers. De twee ingangen die het meest gebruikt worden door gemotoriseerde voertuigen zijn de ingangen in het noorden en het westen van het park. 

Vanuit het noorden sla je de onverharde weg in vanaf de weg Carcastillo-Figarol (el Paso). Vanuit het westen neem je de weg die begint bij het benzinestation buiten de plaats Arguedas.

TIP! Ga eerst langs het informatiecentrum, dat zich bevindt aan de weg van Tudela naar Arguedas.

Waarom is Bardenas Reales zo bijzonder?

Bardenas Reales is een semi-woestijnachtig landschap dat bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen in bizarre vormen. Het is een kaal en onherbergzaam gebied, waarin de rivierbeddingen het grootste deel van het jaar droog staan en waar vegetatie uiterst schaars is.

Bovendien hebben water en wind er in de loop van miljoenen jaren bizarre vormen uitgeslepen in de klei-, kalk- en zandstenen grond waaruit het landschap bestaat. Hierdoor is er een bijna maanachtig landschap ontstaan.

Ik begrijp dan ook heel goed dat UNESCO dit bijzonder natuurgebied in Midden-Spanje heeft uitgeroepen tot biosfeerreservaat. En dat het park een inspiratiebron is voor schilders, schrijvers en producenten van films, videoclips en reclamespots.

Zones in Bardenas Reales

Van noord naar zuid zijn er drie zones te onderscheiden in natuurpark Bardenas Reales: Bardena Plano (=Vlak Bardena), Bardena Blanca (=Wit Bardena) en Bardena Negra (=Zwart Bardena). 

Bardena Blanca is het bekendste deel. In dit deel bevinden zich de bekendste formaties, te weten de Castildetierra en de Pisquerra. Hier ligt overigens ook een schietterrein voor militairen. 

In Bardena Negra is de grond donkerder. Dit is het enige deel van Bardenas Reales met vegetatie: pijnboombossen en struikgewassen.

TIP! Vanaf de Alto de Aguilares heb je een prachtig uitzicht over de Bardena Blanca. En wil je roofvogels zien, ga dan naar het Balcón de Pilatos.

Wat kun je doen in Bardenas Reales?

Wandelen in Bardenas Reales (Navarra, Midden-Spanje)

Er zijn talrijke routes aangegeven in Bardenas Reales. Een paar van deze routes zijn voor auto’s. Maar de meesten zijn voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Want Bardenas Reales telt meer dan 700 kilometer aan paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee (in het Spaans: cañadas). Dat maat dit woestijnachtige gebied een ideale vakantiebestemming voor een actieve vakantie in Spanje.

Vogelaars en dierenliefhebbers kunnen er bovendien op zoek gaan naar adelaars, gieren, uilen, vossen, wilde katten, amfibieën en reptielen. Of naar fossielen van krokodillen en zeeschildpadden (in een ver verleden was Bardenas Reales een grote binnenzee). En fotografen kunnen er de meest bizarre foto's maken.

En op 18 september kun je tenslotte getuige zijn van een bijzonder evenement in Bardenas Reales: de Sanmiguelada. Op deze dag komen duizenden schapen via de Cañada de los Roncaleses aan in Bardenas Reales. Zij blijven er de hele winter, totdat zij in het voorjaar weer terug gaan naar hun zomerverblijf in de Spaanse Pyreneeën.

TIPS!

Beste bezoektijd Bardenas Reales

Aangezien de temperaturen in Bardenas Reales in de zomer kunnen oplopen tot wel 50°C, kun je deze semi-woestijn in Spanje het beste bezoeken tussen september en juni. 

Bovendien is het altijd belangrijk aan om je goed te beschermen tegen de zon (met zonnebrandcrème én hoofdbedekking) en genoeg water mee te nemen als je dit beschermd natuurgebied in het noordoosten van Spanje bezoekt.

En als het regent, kun je Bardenas Reales beter niet bezoeken, aangezien de anders droge rivierbeddingen dan snel gevuld worden met water en het terrein dan glad en glibberig wordt.

Sfeervol slapen bij Bardenas Reales

Bubbel kamer in hotel Aire de Bardenas

Wat zeg je ervan om te slapen in een luchtbel aan de rand van natuurgebied Bardenas Reales in Navarra?

De bijzondere bubbel-kamers met comfortabel bed, toilet en badkamer, gemeenschappelijk zwembad en grandioos uitzicht op sterrenhemel en zonsopgang of -ondergang bevinden zich op het terrein van designhotel Aire de Bardenas in Tudela.

Panorama bungalow in hotel Aire de Bardenas

Maar je kunt ook overnachten in een van de moderne bungalows van Hotel Aire de Bardenas in Tudela.

Alle bungalows van dit design hotel met zwembad in Midden-Spanje beschikken over panoramaramen, van waaruit je eveneens kunt genieten van het onvergetelijke uitzicht op de woestijn.

AC hotel Ciudad de Tudela 

Hou je ervan om te overnachten in historische gebouwen? Dan vind ik AC hotel Ciudad de Tudela in het gezellige stadje Tudela een aanrader.

Dit rustige en vrij kleinschalige hotel (42 kamers) in de buurt van natuurpark Bardenas Reales is gevestigd in een negentiende eeuws herenhuis.

Het heeft een modern-klassieke inrichting. En beschikt over familiekamers (bestaande uit een 2-persoons bed plus slaapbank voor de kinderen).

Hotel Bed4U Tudela

Zoek je een eenvoudig maar goed hotel in de buurt van biosfeerreservaat Bardenas Reales, dan is Bed4U Tudela allicht iets voor jou.

Het moderne hotel heeft een frisse inrichting. Verder beschikt dit hotel in het zuiden van de regio Navarra over gratis parkeergelegenheid en familiekamers met stapelbed. Plus een speeltuin en spellenkamer voor kinderen.

En een leuk detail: je kunt er fietsen huren.

Comfortabele appartementen in Arguedas

Het rustige dorpje Arguedas in Navarra ligt aan de voet van natuurpark Bardenas Reales.

Ook hier heb ik een paar comfortabele en gezellige appartementen gevonden: de 2/4-persoons appartementen van Alojamientos Dezerto Bardenas en het 4/6-persoons appartement Apartamento Ático Bardenas.

Het laatste appartement beschikt bovendien over een heerlijk dakterras met BBQ…

Comfortabele appartementen in Tudela

Daarnaast vind je in het stadje Tudela verschillende comfortabele en modern ingerichte appartementen.

Er zijn appartementen voor twee, vier én zes personen.

Ik kan in het bijzonder de appartementen van La Casa Gris en Apartamentos4U Tudela Catedral warm aanbevelen.

Meer accommodaties bij Bardenas Reales

Bovengenoemde hotels en appartementen zijn niet de enige accommodaties in de buurt van semi-woestijn Bardenas Reales.

Wil je meer slaapplekken in Tudela en Arguedas zien, kijk dan verder op Booking.com:

Wat je ook niet mag missen rond Bardenas Reales

De halfwoestijn van Bardenas Reales bevindt zich helemaal in het zuiden van de regio Navarra. Deze regio in Noordoost-Spanje biedt echter nog meer natuurschoon en mooie plaatsen en kastelen.

Bovendien ligt Bardenas Reales tegen de regio Aragón aan, waar je bijvoorbeeld het kasteel van Loarre kunt bewonderen. En ook de regio La Rioja, die vooral bekend staat voor zijn wijn, ligt op nog geen uur rijden van dit woestijngebied in het binnenland van Spanje.

Met dank aan Jan Nieuwland voor de prachtige foto's van Bardenas Reales.