Bardenas Reales: een halfwoestijn in het noordoosten van Spanje

Ken jij Bardenas Reales in de regio Navarra? Ik ken al veel fascinerende natuurgebieden in Spanje. Maar Spanje is zo groot en divers, dat het nog steeds vol van verrassingen voor me zit. Eén van deze verrassingen was dit natuurpark in het noordoosten van Spanje!

Fietsen in halfwoestijn Bardenas Reales (Navarra, Spanje)

Bardenas Reales is een semi-woestijnachtig landschap dat bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen in bizarre vormen.

Het is een kaal en onherbergzaam gebied, waarin de rivierbeddingen het grootste deel van het jaar droog staan en waar vegetatie uiterst schaars is.

Bovendien hebben water en wind er in de loop van miljoenen jaren bizarre vormen uitgeslepen in de klei-, kalk- en zandstenen grond waaruit het landschap bestaat.

En is er een bijna maanachtig landschap ontstaan.

Ik begrijp dan ook heel goed dat UNESCO dit bijzonder natuurgebied in Spanje heeft uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

En dat het park een inspiratiebron is voor schilders, schrijvers en producenten van films, videoclips en reclamespots.

Op deze pagina geef ik antwoord op de volgende vragen:

Waar ligt Bardenas Reales?

Ligging van Bardenas Reales in Noordoost-Spanje

Natuurpark Bardenas Reales beslaat een oppervlakte van 42.500 hectare. Het bevindt zich in de buurt van het plaatsje Tudela, in het zuidoosten van de regio Navarra. Met aan de westkant  La Rioja en aan de oostkant Aragon. 

Het natuurgebied heeft verschillende ingangen, waarvan sommigen alleen toegankelijk zijn voor fietsers.

De twee ingangen die het meest gebruikt worden door gemotoriseerde voertuigen zijn de ingangen in het noorden en het westen van het park:

  • Vanuit het noorden sla je de onverharde weg in vanaf de weg Carcastillo-Figarol (el Paso).
  • Vanuit het westen neem je de weg die begint bij het benzinestation buiten de plaats Arguedas.

*Informatiecentrum Bardenas Reales*

Ik raad je aan om langs het informatiecentrum (aan de weg van Tudela naar Arguedas) te gaan voordat je op verkenning gaat in Bardenas Reales.

Terug naar boven>>

Zones in Bardenas Reales

Cabezo de Castildetierra in halfwoestijn Bardenas Reales

Van noord naar zuid zijn er drie zones te onderscheiden in natuurpark Bardenas Reales:

  1. Bardena Plano (=Vlak Bardena) - Zoals de naam al zegt is het noordelijke deel van deze halfwoestijn vrij vlak.
  2. Bardena Blanca (=Wit Bardena) - Hier vind je de Castildetierra en de Pisquerra, de bekendste rotsformaties van Bardenas Reales.
  3. Bardena Negra (=Zwart Bardena) - In Bardena Negra is de grond donkerder. Dit is het enige deel van Bardenas Reales met vegetatie: pijnboombossen en struikgewassen.

In Bardena Blanca ligt overigens ook een schietterrein voor militairen. 

*Mooie uitzichtpunten in Bardenas Reles*

  • Vanaf de Alto de Aguilares heb je een prachtig uitzicht over de Bardena Blanca.
  • En wil je roofvogels zien, ga dan naar het Balcón de Pilatos.

Wat kun je doen in Bardenas Reales?

Wandelen in Bardenas Reales (Navarra, Midden-Spanje)

Er zijn talrijke routes aangegeven in Bardenas Reales. Een paar van deze routes zijn voor auto’s. Maar de meesten zijn voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Want Bardenas Reales telt meer dan 700 kilometer aan paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee (in het Spaans: cañadas). Wat dit woestijnachtige gebied een ideale vakantiebestemming voor een actieve vakantie in Spanje maakt.

Vogelaars en dierenliefhebbers kunnen er bovendien op zoek gaan naar adelaars, gieren, uilen, vossen, wilde katten, amfibieën en reptielen. Of naar fossielen van krokodillen en zeeschildpadden. Want in een ver verleden was Bardenas Reales een grote binnenzee.

En fotografen kunnen er de meest bizarre foto's maken.

*Tips*

  • Op 18 september kun je ieder jaar getuige zijn van een bijzonder evenement in Bardenas Reales: de Sanmiguelada. Op deze dag komen duizenden schapen via de Cañada de los Roncaleses aan in Bardenas Reales. Zij blijven er de hele winter, totdat zij in het voorjaar weer teruggaan naar hun zomerverblijf in de Spaanse Pyreneeën.
  • Op de website Fietsen in Spanje vind je onder meer informatie over fietsverhuur in de buurt van Bardenas Reales.
  • Ga je met kinderen op vakantie naar Bardenas Reales? Aan de rand van het natuurpark ligt themapark Sendaviva, een soort dierentuin met klein pretparkje.

Terug naar boven>>

Beste bezoektijd Bardenas Reales

woestijnlandschap-natuurpark-bardenas-reales-navarra-foto-jan-nieuwland-800x600.jpeg

Aangezien de temperaturen in Bardenas Reales in de zomer kunnen oplopen tot wel 50°C, kun je deze semi-woestijn in Spanje het beste bezoeken tussen september en juni. 

Het is altijd belangrijk aan om je goed te beschermen tegen de zon (met zonnebrandcrème én hoofdbedekking) en genoeg water mee te nemen als je dit beschermd natuurgebied in het noordoosten van Spanje bezoekt.

En als het regent, kun je Bardenas Reales beter niet bezoeken, aangezien de anders droge rivierbeddingen dan snel gevuld worden met water en het terrein dan glad en glibberig wordt.

Terug naar boven>>

Sfeervol slapen bij Bardenas Reales

Bubbel kamer in hotel Aire de Bardenas

Wat zeg je ervan om te slapen in een luchtbel aan de rand van natuurgebied Bardenas Reales in Navarra?

De bijzondere bubbel-kamers met comfortabel bed, toilet en badkamer, gemeenschappelijk zwembad en grandioos uitzicht op sterrenhemel en zonsopgang of -ondergang bevinden zich op het terrein van designhotel Aire de Bardenas in Tudela.

Panorama bungalow in hotel Aire de Bardenas

Maar je kunt ook overnachten in een van de moderne bungalows van Hotel Aire de Bardenas in Tudela.

Alle bungalows van dit design hotel met zwembad in Midden-Spanje beschikken over panoramaramen, van waaruit je eveneens kunt genieten van het onvergetelijke uitzicht op de woestijn.

AC hotel Ciudad de Tudela 

Hou je ervan om te overnachten in historische gebouwen? Dan vind ik AC hotel Ciudad de Tudela in het gezellige stadje Tudela een aanrader.

Dit rustige en vrij kleinschalige hotel (42 kamers) in de buurt van natuurpark Bardenas Reales is gevestigd in een negentiende eeuws herenhuis.

Het heeft een modern-klassieke inrichting. En beschikt over familiekamers (bestaande uit een 2-persoons bed plus slaapbank voor de kinderen).

Hotel Bed4U Tudela

Zoek je een eenvoudig maar goed hotel in de buurt van biosfeerreservaat Bardenas Reales, dan is Bed4U Tudela allicht iets voor jou.

Het moderne hotel heeft een frisse inrichting. Verder beschikt dit hotel in het zuiden van de regio Navarra over gratis parkeergelegenheid en familiekamers met stapelbed. Plus een speeltuin en spellenkamer voor kinderen.

En een leuk detail: je kunt er fietsen huren.

Comfortabele appartementen in Arguedas

Het rustige dorpje Arguedas in Navarra ligt aan de voet van natuurpark Bardenas Reales.

Ook hier heb ik een paar comfortabele en gezellige appartementen gevonden: de 2/4-persoons appartementen van Alojamientos Dezerto Bardenas en het 4/6-persoons appartement Apartamento Ático Bardenas.

Het laatste appartement beschikt bovendien over een heerlijk dakterras met BBQ…

Comfortabele appartementen in Tudela

Daarnaast vind je in het stadje Tudela verschillende comfortabele en modern ingerichte appartementen.

Er zijn appartementen voor twee, vier én zes personen.

Ik kan in het bijzonder de appartementen van La Casa Gris en Apartamentos4U Tudela Catedral warm aanbevelen.

Wat je ook niet mag missen rond Bardenas Reales

De halfwoestijn van Bardenas Reales bevindt zich helemaal in het zuiden van de regio Navarra. Deze regio in Noordoost-Spanje biedt echter nog meer natuurschoon en mooie plaatsen en kastelen.

Bovendien ligt Bardenas Reales tegen de regio Aragón aan, waar je bijvoorbeeld het kasteel van Loarre kunt bewonderen. En ook de regio La Rioja, die vooral bekend staat voor zijn wijn, ligt op nog geen uur rijden van dit woestijngebied in het binnenland van Spanje.

Met dank aan Jan Nieuwland voor de prachtige foto's van Bardenas Reales.