Een vakantie in Navarra: van bergen tot woestijn

Verwacht als je op vakantie naar Navarra in het noordoosten van Spanje, gaat geen massatoerisme of grote steden en hotels. Wat je wel kunt verwachten is een zeer afwisselend natuurlandschap met hierin Middeleeuwse plaatsen, oude kastelen en Romaanse kerken.

De Roncal vallei in de regio Navarra (Spanje)

Het noordenoosten van het Koninkrijk van Navarra (in het Spaans: Reyno de Navarramaakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën en bestaat uit hoge bergen en vruchtbare groene valleien. 

Verder naar het zuiden van deze autonome regio in Noordoost-Spanje wordt het landschap vervolgens glooiender.

En tenslotte ligt er helemaal in het zuidoosten een droog en kaal natuurlandschap: de halfwoestijn van Bardenas Reales.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Navarra. En lees mijn tips over:

Tip! Combineer je vakantie in Navarra met een vakantie in Baskenland en La Rioja en ontdek hoeveel deze drie regio's in het noorden van Spanje op elkaar lijken! In de Nederlandstalige reisgids "Baskenland, Rioja & Navarra - Genieten in het Groene Spanje" van Emmie Leclerck vind je uitgebreide informatie over deze drie fascinerende regio's.

De Pyreneeën in het noorden van Navarra

Koeien in de Roncal vallei in het noorden van Navarra - Foto: Jan Nieuwland

In het noordoosten van de regio Navarra liggen de Pyreneeën van Navarra, op de grens met Frankrijk. Het is een dunbevolkt gebied met veel neerslag dat bestaat uit bergen, die in oostelijke richting steeds hoger worden, en de aan een rivier gelegen valleien van Baztan, Bidasoa, Roncesvalles en Roncal. Die overigens een paradijs zijn voor een wandelvakantie in Navarra.

In deze valleien liggen kleine pittoreske dorpen waarin tradities nog hoog in ere gehouden worden. En vind je weilanden waar koeien vredig grazen.

Maar je vindt er ook diepe kloven en uitgestrekte bosgebieden als het Selva de Irati bos, dat het op één na grootste beukenbos van Europa is.

*Tips*

Als je naar het Irati bos gaat, bezoek dan ook even het ernaast gelegen pittoreske dorpje Ochagavia.

Het hoogstgelegen punt in de Navarese Pyreneeën is de hoogvlakte Mesa de los Tres Reyes (=Tafel van de drie koningen) die ligt op een hoogte van2.428 meter.

Op de Spaanstalige website van Rutas Pireneos vind je talrijke wandelroutes door de Spaanse Pyreneeën van Navarra.

Op een aparte pagina vertel ik meer over de Roncal vallei en verschillende tradities die er in ere gehouden worden. Bijvoorbeeld de zogenaamde koeienbelasting en het vloten bouwen om boomstammen te transporteren.

Middeleeuwse plaatsen en Romaanse bouwwerken

Het Kasteel van Olite in Navarra (Spanje)

In het Koninkrijk Navarra liggen prachtige Middeleeuwse plaatsen en Romaanse kloosters, ziekenhuizen en kerken die in de elfde, twaalfde en dertiende eeuw gebouwd zijn voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, het bekendste bedevaartsoord van Spanje.

Er lopen maar liefst vijf pelgrimsroutes naar Santiago (Caminos de Santiago) door Navarra: twee aftakkingen van de Camino Francés, de Camino Baztanés, de Camino del Ebro en de Camino de Sakana. De populairste camino hiervan is de Camino Francés die vanuit het noorden Navarra binnenkomt en door de Middeleeuwse plaats Roncesvalles loopt.

Al deze caminos zijn toppers voor een wandelvakantie in Navarra. En de Middeleeuwse plaatsen en Romaanse bouwwerken onderweg zijn parels voor cultuurliefhebbers!

Bezoek tijdens je vakantie in Navarra bijvoorbeeld de Middeleeuwse plaatsen Olite (vooral bekend vanwege het Koninklijke Paleis uit de vijftiende eeuw), Pamplona (bekend voor het stierenrennen), Estella (de best versterkte Middeleeuwse plaats van Koninkrijk Navarra), Tudela (aan de ingang van natuurpark Bardenas Reales) en Roncesvalles (in de Pyreneeën).

Ga verder zeker ook naar het Kasteel van Javier in Javier en het Kasteel van Monjardín in Villamayor de Monjardín en voel hoe je even terug in de tijd gaat.

En prachtige Romaanse bouwwerken zijn bijvoorbeeld het Heiligdom van San Miguel in Aralar en het Algemeen Rijksarchief van Navarra in Pamplona.

*Tips voor een autovakantie of wandelvakantie in Navarra*

Bardenas Reales in het zuiden van Navarra

Fascinerend woestijnlandschap in natuurpark Bardenas Reales in het zuiden van Navarra (foto: Jan Nieuwland)

Natuurpark Bardenas Reales is de halfwoestijn van Navarra, die gelegen is in het zuidoosten van de autonome regio.

Het is een kaal en onherbergzaam gebied dat bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen in bizarre vormen. Met nauwelijks vegetatie en rivierbeddingen die het grootste deel van het jaar droog staan.

Dit bijzondere natuurlandschap is een paradijs voor wandelaars, fietsers, ruiters en vogelaars! En ook als je een autovakantie in Navarra kun je de halfwoestijn van Navarra bewonderen.

Want er is ook een autoroute door Bardenas Reales.

Conclusie

Dus of je nu van natuur of cultuur houdt, van een actieve vakantie of een autovakantie, in Navarra kom je ruimschoots aan je trekken! Pak daarom je koffer en ga op vakantie naar Navarra!

Sfeervolle accommodaties in Navarra

Terug naar boven>>