Een vakantie in Navarra – van bergen tot woestijn

Verwacht als je op vakantie naar Navarra in Noordoost Spanje gaat geen massatoerisme of grote steden en hotels. Wat je wel kunt verwachten is een afwisselend natuurlandschap. Met hierin Middeleeuwse plaatsen, oude kastelen en Romaanse kerken.

Halfwoestijn Bardenas Reales in Navarra (Noordoost Spanje)

Hier lees je wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Navarra. Bovendien geef ik tips over sfeervolle accommodaties in deze prachtige authentieke regio in het binnenland van Spanje.

Van bergen tot woestijn

Geniet als je op vakantie naar Navarra gaat van de fantastische en afwisselende natuur.

Het noorden van dit Autonome gebied in Noordoost-Spanje maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. Hierin bevinden zich onder andere de Roncal vallei en Baztán vallei. En aan voet van de Spaanse Pyreneeën ligt het op één na grootste beukenbos van Europa Selva de Irati, met ernaast het pittoreske dorpje Ochagavia.

In het midden van deze weinig bekende regio in Spanje is het landschap vervolgens glooiender en is de regen al minder frequent. Hierin vind je een uitgestrekt wijngebied.

En in het zuiden van de regio Navarra ligt tenslotte het droge en kale woestijngebied Bardenas Reales.

TIP! Op de website Rutas Pireneos vind je wandelroutes door de Spaanse Pyreneeën van Navarra met uitgebreide informatie (in het Spaans) .

Middeleeuwse plaatsen en kastelen

Het Kasteel van Olite in Navarra (Spanje)

Bezoek tijdens je vakantie in Navarra ook de Middeleeuwse plaatsen Olite (vooral bekend vanwege het Koninklijke Paleis uit de vijftiende eeuw), Pamplona (bekend voor het stierenrennen), Estella (de best versterkte Middeleeuwse plaats van Koninkrijk Navarra), Tudela en Roncesvalles.

Of charmante dorpjes als Lesaka in de Bidasoa vallei, Isaba in de Roncal vallei en Baztán in de Baztan vallei.

En ga zeker ook naar het Kasteel van Javier in Javier en het Kasteel van Monjardín in Villamayor de Monjardín. En voel hoe je even terug in de tijd gaat…

TIP! Download de gratis Kasteelroute door Navarra (in het Nederlands).

Romaanse bouwwerken

De Santa María de Eunate Kerk (Muruzábal, Navarra) is één van de mooiste Romaanse kerken langs de Camino de Santiago

Hou je van architectuur? En van Romaanse kunst? Dan is een vakantie Navarra een reis naar een klein paradijs voor je.

Want doordat de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela dwars door het oude Koninkrijk van Navarra liep, vind je in deze regio in Noordoost Spanje nog talloze Romaanse kerken, kloosters en kathedralen uit de elfde, twaalfde en dertiende eeuw.

Het Heiligdom van San Miguel in Aralar en het Algemeen Rijksarchief van Navarra in Pamplona zijn hier prachtige voorbeelden van.

TIP! Download de gratis Romaanse kunstroute door Navarra.

Conclusie

Dus of je nu van natuur of cultuur houdt, van een actieve vakantie of een autovakantie, in Navarra kom je ruimschoots aan je trekken! Pak daarom je koffer en ga op vakantie naar Navarra!

Sfeervolle accommodaties in Navarra