Een vakantie La Rioja – Wijnparadijs met culturele schatten en dinosaurussporen

Een vakantie in La Rioja in Midden Spanje brengt je naar een groen landschap van bergen, valleien, bossen, kloven en rivieren. Met hierin Spanje ’s bekendste wijngebied.

En dat is nog niet alles: in het gebied op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela zijn door de eeuwen heen prachtige plaatsen, kastelen, kloosters en kerken en verrezen. Die herinneren aan glorieuze tijden en talrijke slagvelden.

Op deze pagina lees je wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in La Rioja in Midden Spanje. Bovendien geeft ik tips over:

Bekendste wijngebied van Spanje

Hou je van wijn? Ga dan zeker op vakantie naar La Rioja en ontdek het bekendste wijngebied van Spanje! Dat maar liefst zeven rivieren rijk is (o.a. de Ebro en Oja rivier).

In deze kleine regio in Midden Spanje, -die ingeklemd is tussen Baskenland (ten noorden), Navarra (ten noordoosten), Aragon (ten zuidoosten) en Castillië Leon (ten westen en zuiden)-, vind je ontelbare wijngaarden, meer dan 500 bodega’s, talrijke guardaviñas en diverse wijnspa’s. En als het in het najaar tijd is om te oogsten, kun je er meehelpen met druiven plukken of meedoen aan wijnfeesten.

Meer dan 500 bodega’s

Bodega Ysios - een van de design bodega's in wijngebied La Rioja

In het gebied van de Rioja wijnen zijn meer dan 500 bodega’s gevestigd! Deze variëren van kleine traditionele familie bodega’s tot grote op export gerichte bodega’s en hypermoderne design bodega’s.

Ben je op vakantie in La Rioja, ga dan zeker aan bij een aantal van deze bodega’s. Om te leren hoe wijnen gemaakt worden en om Rioja wijnen te proeven.

Bezoek bijvoorbeeld de in een rots uitgeholde bodega Conde de los Andes, de ommuurde bodega Castillo de Cuzcurrita of de ondergrondse bodega Juan Alcorta.

Of bewonder de design bodega’s Marqués de Riscal ( van Güggenheim architect Frank Gehry) en Bodega Ysios (van Spanje ’s architect Santiago Calatrava).

En laat je  verwennen in een van de vele vinotecas (=wijnbarretjes) in wijnhoofdstad Haro.

TIP! Bezoek wijnmuseum Museo Vivanco de la Cultura del Vino in Briones. Zelfs als je met kinderen op vakantie in Spanje bent, vind ik dit een aanrader.

Wijnspa’s

Marqués de Riscal - design hotel, bodega en wijnspa in Rioja Alavesa

Tijdens een vakantie in La Rioja is de wijn in het La Rioja gebied niet alleen heerlijk om te drinken. Je kunt er tegenwoordig ook heerlijk in ontspannen. Want in wijnspa’s baadt je letterlijk in de wijn!

Bijvoorbeeld in de Spa van Marqués de Riscal of in de Spa van hotel Villa de Laguardia. Maar ook in Spacio Oasis Wellness Centre, Saline Spa of Agua Manil Spa Center.

Wijnoogstfeesten

De Maagd van Valvanera (beschermheilige van La Rioja) tijdens de Feesten van San Mateo

Als je in het najaar op vakantie bent in La Rioja, kun je bovendien meedoen met wijnoogstfeesten in Logroño. Die het begin van het oogsten aankondigen.

In de hoofdstad van La Rioja vinden van 20 t/m 25 september de Wijnoogstfeesten van Rioja (in het Spaans: Vendimia Riojana) of Feesten van San Mateo (=Fiestas de San Mateo) plaats. Met als hoogtepunt 21 september. Als het eerste sap van de nieuwe oogst via een leuke ceremonie aan de beschermheilige van La Rioja aangeboden wordt.

Rond dezelfde tijd vindt er ook het Fiesta de la Vendimia Rioja Alavesa (=wijnoogstfeest van het Alavese deel van Rioja) plaats. De plaats waar het feest gehouden wordt, is ieder jaar verschillend. In 2016 was dit in Samaniego en in 2015 in Elciego.  

Druiven plukken en zelf druivensap maken

En wil je zelf druiven plukken? Dat kan! Kom dan in het najaar op vakantie naar La Rioja. Als de druiven rijp zijn en geoogst worden. Op verschillende plekken kun je tegenwoordig meehelpen met druiven plukken. En zelfs je eigen druiven stampen en sap ervan maken. Dit kan bijvoorbeeld in Hotel Villa de Abálos.

Een cultuurvakantie La Rioja

Kerken en kloosters aan de Camino de Santiago

Werelderfgoed klooster San Milan de Suso in La Rioja (Spanje)

Denk je nu “Ik hou helemaal niet van wijn!”? Dan nóg kan ik een vakantie naar La Rioja aanbevelen. Want aangezien Spanje’s bekendste wijngebied ligt aan een bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (de Camino Francés), zijn er in de loop der tijd heel wat mooie plaatsen, kloosters, kerken etc. gebouwd.

Bijvoorbeeld hoofdstad Logroño (met o.a. de Santiago el Real kerk, de oudste kerk van La Rioja), het gezellige pelgrimsstadje Santo Domingo de la Calzada en Nájera (met het Santa Maria la Real klooster).

En de Werelderfgoed kloosters San Millán de Suso (uit de zesde eeuw) en San Millán de Yuso (uit de elfde eeuw). Die beiden gelegen zijn in San Millán de la Cogolla.

Oude forten en kastelen in La Rioja

Een straat in de Middeleeuwse plaats Laguardia (La Rioja, Midden Spanje)

Bovendien heeft dit gebied in Midden Spanje lange tijd op de grens gelegen tussen Navarra en Castillië. En is er veel gevochten in en voor dit gebied. Hierdoor kunnen cultuurliefhebbers er tegenwoordig genieten van oude forten en kastelen.

Zo was de Middeleeuwse plaats Laguardia oorspronkelijk een militair fort. Een dikke omwalling, kasteel, uitkijktoren en ondergronds gangenstelsel (dat tegenwoordig wordt gebruikt als wijnkelder!) herinneren nog aan deze turbulente tijd.

Andere kastelen in La Rioja zijn bijvoorbeeld het kasteel van Agoncillo, Clavijo, Davalillo en Inestrillas.

TIP! Download de gratis brochure Ruta por los Castillos de la Rioja.

Sporen van dinosaurussen! 

Dinosaurussporen in La Rioja (Midden Spanje)

En wist je dat je tijdens je vakantie in La Rioja ook voetafdrukken van dinosaurussen (=icnitas/huellas de dinosaurios) kunt zien? Men zegt dat er nergens ter wereld zoveel voetsporen van Dinosaurussen te zien zijn als in La Rioja. En dan vooral rond Enciso, Munilla en Cornago.

Dus ga op zoek naar Dinosaurus voetsporen rond Enciso. Bezoek het  Centro de Interpretación Paleontológica de La Rioja in Igea. Of ga op avontuur in het museum en Avonturenpark El Barranco Perdido in Enciso.

Een spannend avontuur voor jong en oud, dat je meer dan 120 miljoen jaar mee terug in de tijd neemt…

TIP! Download de gratis brochure Ruta de los dinosaurios.

Een actieve vakantie in La Rioja

Natuurreservaat Los Sotos del Ebro (La Rioja, Midden Spanje)

Of wat zeg je van een actieve vakantie in La Rioja? De bergketens Sierra de la Demanda en Sierra de Cameros en de roodkleurige rotsformatie Peña Bajenza zijn heerlijke bestemmingen om bijvoorbeeld te wandelen, mountainbiken of klimmen.

In de vele rivieren in de kleine regio in Midden Spanje kun je vervolgens prachtig kajakken of vissen.

En de beschermde natuurgebieden rond Spanje’s langste rivier de Ebro (favoriete leefgebieden voor watervogels en trekvogels) en de Peña Bajenza rotsformatie (leefgebied van diverse gierenkolonies) zijn paradijsjes voor vogelkijkers.

TIP! Op 3 mei vindt er ieder jaar een pelgrimage plaats naar de rotsformatie: de Romería de la Cruz.

Een gezinsvakantie La Rioja

Wil je tenslotte met kinderen op vakantie naar Spanje? Ook dan is La Rioja een ideale vakantiebestemming.

Ga met je kinderen bijvoorbeeld op zoek naar Dinosaurussporen. Probeer en ontdek in de diverse interactieve informatie centra en musea. Ga terug in de tijd als je de kastelen en kloosters in La Rioja bezoekt.

En geniet natuurlijk van de prachtige natuur! Ga er lekker rustig picknicken. Of juist actief wandelen, fietsen, paardrijden, vissen, klimmen, roeien of meer…

TIP! Download de gratis brochure Rutas por La Rioja con niños.

Conclusie: voor ieder wat wils

Deze kleine regio in Spanje is dus zeker niet alleen de moeite waard voor wijnliefhebbers. Ook als je van cultuur, natuur, plattelandstoerisme of actieve vakanties houdt, kom je aan je trekken tijdens een vakantie in La Rioja!

Met zijn tweetjes, met een groep of met je gezin. Het kan allemaal. En zelfs het hele jaar door. In de herfst beleef je er bijvoorbeeld wijnoogstfeesten en het plukken van druiven. Maar in de winter kun je heerlijk skiën in La Rioja.

Sfeevolle accommodaties in La Rioja

Georganiseerde vakanties naar La Rioja

Een luxe culinair culturele rondreis door La Rioja

Ga je voor intense beleving, verblijf in bijzondere accommodaties en kwaliteit, dan is de culinaire en culturele rondreis “La Rioja en haar wijnen” van AmbianceTravel iets voor jou. De 8-daagse individuele rondreis begint in Madrid, eindigt in San Sebastian (Noord Spanje) en voert ook door wijngebied La Rioja.
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder