Tradities en modernisme tijdens een vakantie Baskenland   

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, ontdek je dat eeuwenoude tradities en modernisme er op een verbluffende manier hand in hand gaan. In de architectuur, maar ook in de Baskische keuken. In de stad Bilbao, maar ook op het uitgestrekte groene platteland. Met traditionele boerenhuizen en her en der een klein dorpje.

Ik heb veel prachtige plekken in Spanje gezien. Maar nog nooit was ik zó onder de indruk als tijdens mijn vakantie in Baskenland. Wat heeft deze streek in Spanje in korte tijd een gedaanteverwisseling ondergaan! Waarbij identiteit en tradities prachtig bewaard zijn gebleven.

Ik beveel Baskenland warm aan voor een cultuurvakantie, een actieve vakantie, een kindervakantie en zelfs een culinaire vakantie.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen tijdens een Baskenland vakantie. En lees mijn tips over:

Moderne stad Bilbao

Güggenheim museum in Bilbao (Baskenland)

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, is een bezoek aan de stad Bilbao en absolute must. Ook als je Bilbao met kinderen wilt bezoeken.

Binnen enkele decennia is de stad aan de Nervión rivier veranderd van vervuilende industriestad in een moderne stad. Met hypermoderne architectuur, design hotels, gourmet restaurants en het Güggenheim museum. Én een gezellige oude binnenstad.

Gastronomisch walhalla San Sebastian

Pintxos bar in San Sebastian (Baskenland)

De andere stad die je tijdens je Baskenland vakantie absoluut gezien moet hebben, is San Sebastian. Een stad die bekend staat om zijn voortreffelijke gastronomie, het Internationaal Film Festival en het uitgestrekte witte zandstrand aan de La Concha baai.

Het is een gezellige oude stad. Met aan de ene kant statige gebouwen als het voormalige casino. En aan de andere kant sfeervolle smalle straatjes in de oude binnenstad, met super pintxos bars en leuke winkels.

Een geweldige stad waar je cultuur, strand en gastronomie fantastisch kunt combineren.

Traditioneel platteland vol verrassingen

Typisch natuurlijk landschap in Baskenland

Verken tijdens je vakantie in Baskenland ook de omgeving van Bilbao en San Sebastian. Op het platteland geniet je het ene ogenblik van caserios (traditionele huizen) in een zee van groen. Van oude boeren die hun land nog met de hand bewerken. Van indrukwekkende natuurparken als Urdaibai. Van eeuwenoude grotten als de Santimamiñe grot. En van traditionele dorpjes als Arrugaeta, Oñati en Arteaga.

En dan ineens sta je oog in oog met bijvoorbeeld het gourmet restaurant Azurmendi. Of het hypermoderne Belanciaga museum. Wat een contrast! En toch past het in het plaatje.

Mooie stranden en veel eilanden

San Juan de Gaztelugatxe aan de kust van Baskenland

Geniet tenslotte ook van de kust als je op vakantie in Baskenland bent. De ruige Baskische kust heeft vele stijle kliffen.

En is rijk aan kleine (schier-)eilanden. Bijvoorbeeld het schiereiland Gaztelugatxe (met de hermitage San Juan de Gaztelugatxe).

Verder liggen er aan de kust talrijke traditionele vissersdorpjes als Mundaka en Getaria.

En vind je er uitgestrekte, vaak verlaten zandstranden als het strand van Zarautz en het strand van Laga de Ibarrangelu. En natuurlijk het La Concha strand in San Sebastian.

Een culinair paradijs

Voorgerecht bij gourmetrestaurant Azurmendi, in de omgeving van Bilbao (Baskenland)

Niet alleen in San Sebastian en Bilbao, maar in heel Baskenland kun je genieten van een voortreffelijke traditionele én moderne keuken.

Wist je bijvoorbeeld dat Baskenland relatief de meeste restaurants met Michelin ster in Europa heeft? Arzak en Azurmendi zijn slechts twee van de in totaal bijna 40 Michelin restaurants in Baskenland!

Geniet tijdens je vakantie in Baskenland dus van de ontelbare overheerlijke pintxos. En laat je misschien zelfs een keer verwennen in een van de vele Michelin restaurants. 

Bezoek dan ook een txakoli bodega. Ga eten bij een sidrería. En verken de Rioja Alavesa wijnstreek.

Sfeervolle accommodaties in Baskenland

Vakanties naar Baskenland

Georganiseerde Baskenland vakanties

Wandelreis door de Transpyreneeën

Wandelen door de Baskische Pyreneeën

Hou je meer van een actieve vakantie naar Baskenland? SNP-natuurreizen organiseert een pittige groepswandelreis door de Transpyreneeën. Die opgedeeld is in 6 etappes. In de laatste etappe wandel je afwisselend door Frans en Spaans Baskenland. Een geweldige manier om het echte plattelandsleven in Baskenland te beleven.

Stedentrips Baskenland

Kindervakanties Baskenland

Leuke activiteiten in Baskenland

Nederlandstalige fietstour door Bilbao met Baja Bikes

fietsen door Bilbao met Baja Bikes

Bezoek je tijdens je vakantie in Baskenland de moderne stad Bilbao? Maak dan een fietstour met een Nederlandstalige privé gids van Baja Bikes. Zo krijg je veel van de stad te zien en leer je op een leuke manier meer over de indrukwekkende ontwikkeling van deze stad in Noord Spanje. Er is ook een groepsfietstour door Bilbao. Maar die is in het Engels. 

Verken San Sebastian op de fiets

Fietsen door San Sebastian (Baskenland) met Baja Bikes

Wil je in een paar uur tijd een goede indruk krijgen van de culinaire stad San Sebastian als je op vakantie in Baskenland bent? Huur dan een fiets bij het Nederlandse bedrijf Baja Bikes. Of boek een (Engelstalige) fietstour door San Sebastian met een lokale gids van Baja Bikes .
Nieuwe pagina's

 1. De hamdrogerijen van Trevélez in de Alpujarras (Andalusië)

  Sep 20, 19 08:10 AM

  Informatie over wit bergdorp Trevélez en zijn hamdrogerijen in berggebied de Alpujarras in de provincie Granada (Andalusië) op Spanje voor Jou.

  Lees meer

 2. Alpujárride – interactief wijnmuseum in de Alpujarras (Andalusië)

  Sep 20, 19 07:34 AM

  Uitgebreide info over het interactieve wijnmuseum in de Alpujarras in de provincie Granada (Andalusië) op Spanje voor Jou: ligging, openingstijden en meer.

  Lees meer

 3. De Alpujarras – fascinerend berggebied bij Sierra Nevada in Andalusië

  Sep 20, 19 04:33 AM

  Informatie en tips over het ongerepte berggebied de Alpujarras in de provincie Granada (Andalusië) op Spanje voor Jou.

  Lees meer