Tradities en modernisme tijdens een vakantie Baskenland   

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, ontdek je dat eeuwenoude tradities en modernisme er op een verbluffende manier hand in hand gaan. In de architectuur, maar ook in de Baskische keuken. In de stad Bilbao, maar ook op het uitgestrekte groene platteland. Met traditionele boerenhuizen en her en der een klein dorpje.

Ik heb veel prachtige plekken in Spanje gezien. Maar nog nooit was ik zó onder de indruk als tijdens mijn vakantie in Baskenland. Wat heeft deze streek in Spanje in korte tijd een gedaanteverwisseling ondergaan, waarbij identiteit en tradities tegelijkertijd prachtig bewaard zijn gebleven!

Ik vind deze dichtbij Frankrijk gelegen regio in Noord-Spanje een absolute topper voor een cultuurvakantie, fietsvakantie, wandelvakantie, kindervakantie of culinaire vakantie.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen tijdens een Baskenland vakantie en lees mijn tips over:

Moderne stad Bilbao

Güggenheim museum in Bilbao (Baskenland)

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, is een bezoek aan de stad Bilbao en absolute must. Ook als je Bilbao met kinderen wilt bezoeken.

Binnen enkele decennia is de stad aan de Nervión rivier veranderd van vervuilende industriestad in een moderne stad. Met hypermoderne architectuur, design hotels, gourmet restaurants en het Güggenheim museum. Én een gezellige oude binnenstad.

Lees mijn tips voor een stedentrip Bilbao>>
Lees mijn tips voor een kindervakantie Bilbao>>

Gastronomisch walhalla San Sebastian

Pintxos bar in San Sebastian (Baskenland)

De andere stad die je tijdens je Baskenland vakantie absoluut gezien moet hebben, is San Sebastian. Een stad die bekend staat om zijn voortreffelijke gastronomie, het Internationaal Film Festival en het uitgestrekte witte zandstrand aan de La Concha baai.

Het is een gezellige oude stad. Met aan de ene kant statige gebouwen als het voormalige casino. En aan de andere kant sfeervolle smalle straatjes in de oude binnenstad, met super pintxos bars en leuke winkels.

Een geweldige stad waar je cultuur, strand en gastronomie fantastisch kunt combineren.

Lees mijn tips voor een stedentrip San Sebastian>>
Lees mijn tips voor een kindervakantie San Sebastian>>

Traditioneel platteland vol verrassingen

Typisch natuurlijk landschap in Baskenland

Verken tijdens je vakantie in Baskenland ook de omgeving van Bilbao en San Sebastian. Op het platteland geniet je het ene ogenblik van caseríos (=traditionele huizen) in een zee van groen. Van oude boeren die hun land nog met de hand bewerken. Van indrukwekkende natuurparken als Urdaibai. Van eeuwenoude grotten als de Santimamiñe grot. En van traditionele dorpjes als Arrugaeta, Oñati en Arteaga.

En dan ineens sta je oog in oog met bijvoorbeeld het gourmet restaurant Azurmendi. Of het hypermoderne Belanciaga museum. Wat een contrast! En toch past het in het plaatje.

Tip! Hou je van boten? Dan is het Pasaia Maritiem Festival in de buurt van San Sebastian iets voor jou! In 2022 wordt het gehouden van 26 t/m 29 mei.

Mooie stranden en veel eilanden

San Juan de Gaztelugatxe aan de kust van Baskenland

Geniet tenslotte ook van de kust als je op vakantie in Baskenland bent. De ruige Baskische kust heeft vele stijle kliffen.

En is rijk aan kleine (schier-)eilanden. Bijvoorbeeld het schiereiland Gaztelugatxe (met de hermitage San Juan de Gaztelugatxe).

Verder liggen er aan de kust talrijke traditionele vissersdorpjes als Mundaka en Getaria.

En vind je er uitgestrekte, vaak verlaten zandstranden als het strand van Zarautz en het strand van Laga de Ibarrangelu. En natuurlijk het La Concha strand in San Sebastian.

Een culinair paradijs

Voorgerecht bij gourmetrestaurant Azurmendi, in de omgeving van Bilbao (Baskenland)

Niet alleen in San Sebastian en Bilbao, maar in heel Baskenland kun je genieten van een voortreffelijke traditionele én moderne keuken.

Wist je bijvoorbeeld dat Baskenland relatief de meeste restaurants met Michelin ster in Europa heeft? Arzak en Azurmendi zijn slechts twee van de in totaal bijna 40 Michelin restaurants in Baskenland!

Geniet tijdens je vakantie in Baskenland dus van de ontelbare overheerlijke pintxos. En laat je misschien zelfs een keer verwennen in een van de vele Michelin restaurants. 

Bezoek dan ook een txakoli bodega. Ga eten bij een sidrería. En verken de Rioja Alavesa wijnstreek.

Tip! Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je:

 • compleet verzekerd bent
 • eigen risico bij schade of ongeveer terugkrijgt
 • zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen
 • 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Baskenland

Rondreis Noord-Spanje (12 dagen)

Wil je met je auto op vakantie naar Noord-Spanje? Voor een goede eerste indruk van het Groene Spanje beveel ik de 12-daagse  autovakantie "Rondreis Noord Spanje" van Pharos Reizen aan. 

Deze rondreis door Noord Spanje begint in het Franse Bergerac. Van hieruit rijd je naar Baskenland plus Cantabrië en keer je terug via Burgos (Castillië en Leon) en La Rioja. Onderweg verblijf je in kleine  hotels.

Hou je van luxe Parador hotels plus meer diepgang? Kijk dan eens naar de 12-daagse Autorondreis Paradores door Noord-Spanje van AmbianceTravel, waarbij je ongeveer hetzelfde rondje maakt.

Culinaire rondreis door Baskenland (8 dagen)

Bij de luxe autovakantie "Ontdek de smaak van Baskenland" van AmbianceTravel maak je een culinaire rondreis door Baskenland.

Deze bijzondere individuele rondreis door Noord Spanje begint in Bilbao en eindigt in wijnstreek La Rioja. Onderweg eet je in sterrenrestaurants, word je meegenomen langs de beste pintxos bars in San Sebastian en proef je heerlijke Rioja wijnen.

En uiteraard verblijf je in sfeervolle hotels. Genieten!

Wandelvakantie Baskenland (8 dagen)

Wil je proeven aan de kust plus het glooiende binnenland van Baskenland én aan culinaire top-stad San Sebastián? Dan zal je de individuele wandelvakantie Van Guipuzcoa naar Viscaya van SNP Natuurreizen zeker leuk vinden!

Deze 8-daagse wandelreis in Noord-Spanje neemt je mee naar alle drie de bestemmingen. De reis kan bovendien verlengd worden met een bezoek aan Bilbao (aanrader!).

Wandel je liever in groepsverband en onder begeleiding van een reisleider? Ga dan mee met de de 8-daagse groepswandelvakantie door Baskenland van SNP.

Fietsvakantie Baskenland en La Rioja (9 dagen)

Wil je graag wijngebied La Rioja plus het Baskenland in Noord-Spanje op de fiets verkennen? Dan vind ik de fietsvakantie La Rioja en Bilbao van SNP een topper! Tijdens deze individuele fietsreis van 9 dagen overnacht je onderweg in sfeervolle hotels. 

Je fietst in dit geval door de prachtige La Rioja streek plus het Baskenland (een deel van het wijngebied waar La Rioja zo bekend om staat bevindt zich immers ook in Baskenland), waarbij je eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao.

Je kunt deze Spanje fietsreis van half maart tot eind oktober fietsen, maar de beste periode is het voorjaar, het begin van de zomer of de herfst (in juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot ca. 40°C).

Fietskampeervakantie Baskenland en Pyreneeën (15/17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader! 

Je kunt er voor kiezen om te fietsen van West naar Oost (15 dagen) of van Oost naar West (17 dagen).

Bij de groepsreis waarbij je fietst van West naar Oost word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder