Een vakantie Baskenland: genieten van tradities en modernisme

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, ontdek je dat eeuwenoude tradities en modernisme er op een verbluffende manier hand in hand gaan. In de architectuur, maar ook in de Baskische keuken. In de stad Bilbao, maar ook op het uitgestrekte groene platteland. Met traditionele boerenhuizen en her en der een klein dorpje.

Ik heb veel prachtige plekken in Spanje gezien. Maar nog nooit was ik zó onder de indruk als tijdens mijn vakantie in Baskenland. Wat heeft deze streek in Noord-Spanje in korte tijd een gedaanteverwisseling ondergaan, waarbij identiteit en tradities tegelijkertijd prachtig bewaard zijn gebleven!

Deze dichtbij Frankrijk gelegen regio in het noorden van Spanje is een topper voor een cultuurvakantie, fietsvakantie, wandelvakantie, kindervakantie of culinaire vakantie! Ontdek hier wat je kunt zien en doen tijdens een Baskenland vakantie en lees mijn tips over:

Tip! Combineer je vakantie in Baskenland met een vakantie in La Rioja en Navarra en ontdek hoeveel deze drie regio's in het noorden van Spanje op elkaar lijken! In de Nederlandstalige reisgids "Baskenland, Rioja & Navarra - Genieten in het Groene Spanje" van Emmie Leclerck vind je uitgebreide informatie over deze drie fascinerende regio's.

Moderne stad Bilbao

Güggenheim museum in Bilbao (Baskenland)

Als je op vakantie naar Baskenland gaat, is een bezoek aan de stad Bilbao en absolute must. Ook als je Bilbao met kinderen wilt bezoeken.

Binnen enkele decennia is de stad aan de Nervión rivier veranderd van vervuilende industriestad in een moderne stad. Met hypermoderne architectuur, design hotels, gourmet restaurants en het Güggenheim museum. Én een gezellige oude binnenstad. 

Op aparte pagina's kun je meer lezen over:

Gastronomisch walhalla San Sebastian

Pintxos bar in San Sebastian (Baskenland)

De andere stad die je tijdens je Baskenland vakantie absoluut gezien moet hebben, is San Sebastian. Een stad die bekend staat om zijn voortreffelijke gastronomie, het Internationaal Film Festival en het uitgestrekte witte zandstrand aan de La Concha baai.

Het is een gezellige oude stad. Met aan de ene kant statige gebouwen als het voormalige casino. En aan de andere kant sfeervolle smalle straatjes in de oude binnenstad, met super pintxos bars en leuke winkels.

Een geweldige stad waar je cultuur, strand en gastronomie fantastisch kunt combineren! 

Op aparte pagina's lees je meer over:

Traditioneel platteland vol verrassingen

Typisch natuurlijk landschap in Baskenland

Verken tijdens je vakantie in Baskenland ook de omgeving van Bilbao en San Sebastian. Op het platteland geniet je het ene ogenblik van caseríos (=traditionele huizen) in een zee van groen. Van oude boeren die hun land nog met de hand bewerken. Van indrukwekkende natuurparken als Urdaibai. Van eeuwenoude grotten als de Santimamiñe grot. En van traditionele dorpjes als Arrugaeta, Oñati en Arteaga.

En dan ineens sta je oog in oog met bijvoorbeeld het gourmet restaurant Azurmendi. Of het hypermoderne Belanciaga museum. Wat een contrast! En toch past het in het plaatje.

*Tip voor botenliefhebbers*

Hou je van boten? Bezoek dan zeker eens het Pasaia Maritiem Festival en het botenmuseum in Pasaia, in de buurt van San Sebastian! Momenteel wordt hier een replica van een walvissenboot gebouwd die eeuwenlang gebruikt is geworden voor walvissenjacht.

Je kunt je auto parkeren in het aan de overkant van de baai van Pasaia gelegen vissersgehucht Donibane en van daaruit per boot de korte overtocht maken (de boot vaart het hele jaar door en een overtocht kost €1,10 per persoon).

Mooie stranden en veel eilanden

San Juan de Gaztelugatxe aan de kust van Baskenland

Geniet tenslotte ook van de kust als je op vakantie in Baskenland bent. De ruige Baskische kust heeft vele steile kliffen en is rijk aan (schier-)eilanden.

Wel heel bijzondere kliffen zijn bijvoorbeeld de Flysch, stroomribbelgelaagde kliffen in het Geopark van de Costa Vasca (=Baskische kust). En het bekendste schiereiland aan de kust van Baskenland is Gaztelugatxe met de hermitage San Juan de Gaztelugatxe.

Verder liggen er aan de kust talrijke traditionele vissersdorpjes als Mundaka, Getaria en Pasaia. En vind je er uitgestrekte, vaak verlaten zandstranden als het strand van Zarautz en het strand van Laga de Ibarrangelu. En natuurlijk het La Concha strand in San Sebastian.

Een culinair paradijs

Voorgerecht bij gourmetrestaurant Azurmendi, in de omgeving van Bilbao (Baskenland)

Niet alleen in San Sebastian en Bilbao, maar in heel Baskenland kun je genieten van een voortreffelijke traditionele én moderne keuken.

Wist je bijvoorbeeld dat Baskenland relatief de meeste restaurants met Michelin ster in Europa heeft? Arzak en Azurmendi zijn slechts twee van de in totaal bijna 40 Michelin restaurants in Baskenland!

Geniet tijdens je vakantie in Baskenland dus van de ontelbare overheerlijke pintxos. En laat je misschien zelfs een keer verwennen in een van de vele Michelin restaurants. 

Bezoek dan ook een txakoli bodega. Ga eten bij een sidrería. En verken de Rioja Alavesa wijnstreek.

Tip! Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je:

  • compleet verzekerd bent
  • eigen risico bij schade of ongeveer terugkrijgt
  • zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen
  • 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Baskenland

Rondreis Noord-Spanje (12 dagen)

Wil je met je auto op vakantie naar Noord-Spanje? Voor een goede eerste indruk van het Groene Spanje beveel ik de 12-daagse  autovakantie "Rondreis Noord Spanje" van Pharos Reizen aan. 

Deze rondreis door Noord Spanje begint in het Franse Bergerac. Van hieruit rijd je naar Baskenland plus Cantabrië en keer je terug via Burgos (Castillië en Leon) en La Rioja. Onderweg verblijf je in kleine  hotels.

Hou je van luxe Parador hotels plus meer diepgang? Kijk dan eens naar de 12-daagse Autorondreis Paradores door Noord-Spanje van AmbianceTravel, waarbij je ongeveer hetzelfde rondje maakt.

Culinaire rondreis door Baskenland (8 dagen)

Bij de luxe autovakantie "Ontdek de smaak van Baskenland" van AmbianceTravel maak je een culinaire rondreis door Baskenland.

Deze bijzondere individuele rondreis door Noord Spanje begint in Bilbao en eindigt in wijnstreek La Rioja. Onderweg eet je in sterrenrestaurants, word je meegenomen langs de beste pintxos bars in San Sebastian en proef je heerlijke Rioja wijnen.

En uiteraard verblijf je in sfeervolle hotels. Genieten!

Groepsreis Baskenland & La Rioja (8 dagen)

oude-binnenstad-bilbao-vakantie-baskenland-foto-spainmadeforyou.jpeg

Wil je het Baskenland en wijnstreek La Rioja leren kennen tijdens een groepsreis met Nederlandstalige reisbegeleiding?

Kijk dan eens naar de vlieg-excursiereis "Baskenland & La Rioja" van TUI. 

Bij deze groepseis naar Noord-Spanje vlieg je naar Bilbao en verblijf je in een hotel buiten Bilbao.

Van hieruit maak je vervolgens per luxe touringcar excursies naar onder andere Bilbao, San Sebastian, Guernica en wijngebied La Rioja. 

Wandelvakantie Baskenland (8 dagen)

Wil je proeven aan de kust plus het glooiende binnenland van Baskenland én aan culinaire top-stad San Sebastián? Dan zal je de individuele wandelvakantie Van Guipuzcoa naar Viscaya van SNP Natuurreizen zeker leuk vinden!

Deze 8-daagse wandelreis in Noord-Spanje neemt je mee naar alle drie de bestemmingen. De reis kan bovendien verlengd worden met een bezoek aan Bilbao (aanrader!).

Wandel je liever in groepsverband en onder begeleiding van een reisleider? Ga dan mee met de de 8-daagse groepswandelvakantie door Baskenland van SNP.

Fietskampeervakantie Baskenland en Pyreneeën (15/17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 15-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader! 

Bij deze groepsreis word je per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint vervolgens je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen, waarin authentieke bergdorpen en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

Terug naar boven>>