Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (Noord-Spanje)

Hou jij van boten en ben jij op dit moment op vakantie in Noord-Spanje? Breng dan een bezoek aan het Pasaia Itsas Festibala (=Pasaia Maritiem Festival) in Baskenland! Tijdens dit maritieme evenement kun je in de haven van het kustplaatsje Pasaia vier dagen lang smullen van prachtige oude zeilschepen.

Wat: Pasaia Itsas Festibala (=Pasaia Maritiem Festival)
Wanneer: 26 t/m 29 mei 2022 (Hemelvaartsweekend)
Waar: In en rond de haven van Pasaia (Baskenland, Noord-Spanje)
Entree: gratis (€6 om aan boord van een zeilschip te gaan)

Maritiem evenement in Noord-Spanje

Pasaia Maritiem Festival in Baskenland

Het evenement wordt dit jaar (2022) voor de tweede keer georganiseerd en vindt plaats tijdens het Hemelvaartsweekend. Van 26 t/m 29 mei komen vanuit diverse landen rond de 150 schepen met historische waarde naar de haven van Pasaia: kleine roei- en zeilbootjes, maar ook enorme zeilschepen! 

Bijvoorbeeld de Nederlandse driemaster Oosterschelde, die met zijn lengte van 50 meter het grootste schip op het Pasaia Maritiem Festival zal zijn. Je kunt het zeilschip tijdens dit evenement niet alleen van een afstand bewonderen, maar tegen een vergoeding van €6 kun je ook aan boord van deze parel gaan. En hetzelfde geldt voor nog een aantal grote zeilschepen die tijdens het Hemelvaartsweekend aanleggen in de haven van Pasaia.

Verder worden er in en rond de haven ook nog talrijke andere evenementen georganiseerd die gerelateerd zijn aan de tradities van scheepsvaart en scheepsbouw.

Tip: op de website van het Pasaia Maritiem Festival kun je het programma downloaden plus kaartjes kopen om aan boord van een zeilschip te kunnen gaan.

Waarom Pasaia?

Boten in Pasaia (Noord-Spanje) tijdens het Pasaia Itsas Festibala

Het is geen toeval dat dit maritieme evenement georganiseerd wordt in de Baskische kustplaats Pasaia op 5 kilometer ten oosten van San Sebastian. De haven van Pasaia is namelijk een natuurlijke haven die strategisch en beschut gelegen is in de delta van de Oiartzun rivier en die bovendien een goede aanvoer had van grondstoffen om schepen mee te bouwen (zowel hout als metaal). 

Niet voor niets bevindt Albaola, dé scheepswerf van Baskenland waar door de eeuwen heen talloze schepen gebouwd zijn, zich in Pasaia. Door de eeuwen heen zijn in de haven van Pasaia dus vele prachtige schepen gebouwd, te water gelaten én uit de haven vertrokken: op walvisjacht (van de 16e tot de 18e eeuw werd Pasaia gezien als de beste walvissenhaven in Europa), op ontdekkingsreis én op oorlogspad.

Eerste keer in mei 2018

Optreden tijdens het Pasaia Maritiem Festival in 2018

Het Pasaia Itsas Festibala is voor de eerste keer georganiseerd in mei 2018 en was toen een enorm succes.

Vanuit 10 verschillende landen kwamen toen 115 schepen naar de haven van Pasaia.

De eerste editie van dit maritieme evenement werd bovendien door maar liefst 125.000 mensen bezocht.

Meer over het Pasaia Maritiem Festival

Meer informatie over dit prachtige maritieme evenement in Noord-Spanje vind je op de website van het Pasaia Maritiem Festival: 

Meer over Baskenland

Op een aparte pagina kun je overigens inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Baskenland>>. 

Sfeervolle accommodaties in Baskenland
Nieuwe pagina's

 1. De leukste activiteiten in Valencia plus omgeving

  Jun 22, 22 09:52 AM

  Ontdek de leukste activiteiten in Valencia (Oost-Spanje): wandel-& fietstours, kooklessen, een excursie naar natuurgebied Albufera en meer.

  Lees meer

 2. De mooiste appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia

  Jun 22, 22 08:26 AM

  Sfeervolle, comfortabele, prachtig gelegen appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia: in de ciutat vella en aan zee. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Las Fallas van Valencia: prachtige beelden die in vlammen opgaan

  Jun 22, 22 03:05 AM

  Las Fallas in Valencia: een indrukwekkend feest met prachtige beelden die in vlammen opgaan, knalvuurwerk en klederdracht. Uitgebreide informatie.

  Lees meer