Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (Noord-Spanje)

Hou jij van boten? Ga dan zeker eens naar het Pasaia Itsas Festibala (=Pasaia Maritiem Festival), een maritiem evenement in Baskenland (Noord-Spanje) waarbij je in de haven van het kustplaatsje Pasaia vier dagen lang kunt smullen van prachtige oude zeilschepen!

Wat: Pasaia Itsas Festibala (=Pasaia Maritiem Festival)
Wanneer: Hemelvaartsweekend - de eerst volgende keer ijs 9-12 mei 2024
Waar: In en rond de haven van Pasaia (Baskenland, Noord-Spanje)
Entree: gratis (€6 om aan boord van een zeilschip te gaan)

Maritiem evenement in Noord-Spanje

Pasaia Maritiem Festival in Baskenland

Het evenement is in 2022 voor de tweede keer georganiseerd tijdens het Hemelvaartsweekend. Vanuit diverse landen zijn er toen rond de 150 schepen met historische waarde naar de haven van Pasaia, een kleine kustplaats in de buurt van San Sebastian, gekomen: kleine roei- en zeilbootjes, maar ook enorme zeilschepen! 

Bijvoorbeeld de Nederlandse driemaster Oosterschelde, die met zijn lengte van 50 meter het grootste schip op het Pasaia Maritiem Festival is geweest. Je kon het zeilschip niet alleen van een afstand bewonderen, maar ook aan boord van deze parel gaan. En hetzelfde gold voor nog een aantal grote zeilschepen die tijdens het Hemelvaartsweekend aanlegden in de haven van Pasaia.

Verder zijn er in en rond de haven nog talrijke andere evenementen georganiseerd die gerelateerd zijn aan de tradities van scheepsvaart en scheepsbouw.

Het maritieme evenement was zo een succes, dat het in 2024 weer georganiseerd zal worden. Ook weer tijdens hemelvaart.

Tip: op de website van het Pasaia Maritiem Festival kun je het programma downloaden plus kaartjes kopen om aan boord van een zeilschip te kunnen gaan.

Waarom Pasaia?

Boten in Pasaia (Noord-Spanje) tijdens het Pasaia Itsas Festibala

Het is geen toeval dat dit maritieme evenement georganiseerd wordt in de Baskische kustplaats Pasaia op 5 kilometer ten oosten van San Sebastian. De haven van Pasaia is namelijk een natuurlijke haven die strategisch en beschut gelegen is in de delta van de Oiartzun rivier en die bovendien een goede aanvoer had van grondstoffen om schepen mee te bouwen (zowel hout als metaal). 

Niet voor niets bevindt Albaola, dé scheepswerf van Baskenland waar door de eeuwen heen talloze schepen gebouwd zijn, zich in Pasaia. Door de eeuwen heen zijn in de haven van Pasaia dus vele prachtige schepen gebouwd, te water gelaten én uit de haven vertrokken: op walvisjacht (van de zestiende tot de achttiende eeuw werd Pasaia gezien als de beste walvissenhaven in Europa), op ontdekkingsreis én op oorlogspad.

*Tip*

Bezoek ook het botenmuseum in Pasaia! Momenteel wordt hier een replica van een boot gebouwd zdie eeuwenlang gebruikt is geworden voor de jacht op walvissen.

Parkeer je auto in het aan de overkant van het water gelegen vissersgehucht Donibane en maak van daaruit per boot de korte overtocht maken.

Eerste keer in mei 2018

Optreden tijdens het Pasaia Maritiem Festival in 2018

Het Pasaia Itsas Festibala is voor de eerste keer georganiseerd in mei 2018 en bleek een enorm succes te zijn.

Vanuit tien verschillende landen kwamen er toen maar liefst 115 schepen naar de haven van Pasaia. 

De eerste editie van dit maritieme evenement aan de kust van Noord-Spanje trok bovendien  125.000 toeschouwers.

Tijdens het Hemelvaart weekend in 2022 was het bezoekersaantal zelfs nog hoger. Toen is het festival door 135.000 mensen bezocht.

Ik ben nu al benieuwd hoeveel mensen er in 2024 naar het Maritieme Festival van Pasaia gaan komen... 

Meer over het Pasaia Maritiem Festival

Meer informatie over dit prachtige maritieme evenement in Noord-Spanje vind je op de website van het Pasaia Maritiem Festival: 

Meer over Baskenland

Op een aparte pagina kun je overigens inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Baskenland>>. 

Sfeervolle accommodaties in Baskenland

Terug naar boven>>